Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 40. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

VARSÓ
2016 szeptember végén, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében kerültek megrendezésre a Magyar Dráma Napjai a poznańi Teatr Nowy-ban a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet jóvoltából. A három napos eseményen felolvasó színházi előadás formájában Háy János Völgyhíd és Tasnádi István Fédra Fitness című darabjait ismerhették meg az érdeklődők, valamint a programsorozat zárásaként Visky András Pornó című művének bemutatójára is sor került.

Porno 1 fot. Bartomiej Jan Sowa web

SZÓFIA

Dunyov István születésének 200. évfordulója alkalmából rendeztek megemlékezést Csiprovci városában 2016. október 4-én a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet közreműködésével. A Dunyov Istvánnak és az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharcnak emléket állító mellszobornál beszédet mondott és koszorút helyezett el Balázsné Harangozó Tekla, Magyarország szófiai nagykövete és Plamen Petkov, a város polgármestere. Az ünnepségen részt vett Dimitrov Györgyi, a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Intézet igazgatója, Budai Tamás külgazdasági diplomata, valamint Dunyov leszármazottai a bánáti Vinga városból. Az ünnepség után dr. Pete László, a Debreceni Egyetem italianisztika szak vezetője tartott előadást a forradalmár olaszországi tevékenységéről.

BERLIN

2016. október 3. és 9. között a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin (CHB) szervezésében tart workshopot Kudász Gábor Arion. A résztvevők munkáiból 2016. október 10-én, hétfőn 18 órakor nyílik kiállítás. A programok az Európai Fotográfia Hónapja (EMOP) rendezvény részeként valósulnak meg. A workshop témája az emberi léptékkel, a mértékkel és arányokkal való kísérletezés, valamint az Ames-szoba tanulmányozása. A műhelymunka résztvevői Németországban élő, de Magyarországhoz kötődő fiatal fotográfusok: Janos Buck, Galambos Eszter, Moritz Hüttner, Tomoya Imamura, Henriette Kriese, Ksenia Les, Giorgio Morra és Nora Ströbel. A 2016. november 11-ig megtekinthető SCALE című tárlat az alkotók által létrehozott installációt mutatja be.

BUKAREST

2016. október 6-án 18.30 órakor kerül sor Textilmunkák a Szombathelyi Képtárból címmel a Magyarország legnagyobb kortárs textilgyűjteményét őrző galéria bukaresti bemutatkozására a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben. A tárlatot Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója (a kiállítás kurátora), valamint Orbán Anna Mária textilművész, a bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem oktatója nyitja meg.

„A Szombathelyi Képtár textilgyűjteménye több mint 2500 darabos, ebből több mint 1200 darab a nemzetközi miniatűrtextil gyűjtemény, melyben 4 kontinens több mint 40 országának találhatók meg alkotásai. A Bukaresti Magyar Intézetben ennek a nagy múlttal rendelkező gyűjteménynek egy kisebb, ám nagyon is jellegzetes szeletét igyekeztem bemutatni. A falakon levő nagy munkák két egymástól világosan elkülönülő csoportba tartoznak. Az egyik a gobelineket vonultatja fel, a másik a hagyományos textilből kinőtt, kifejlődött kísérleti – avantgárd textilt. A termekben ezen kívül minitextilek láthatóak, nagy számban román alkotóktól.”
Cebula Anna

Textil kiallitas plakat hirlevel web

HELSINKI

2016. október 6-án 19 órakor ad koncertet Lahtiban a Sinfonia Lahti a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki közreműködésével. Az esemény a lahtii Magyar Kultúra Hetei eseménysorozat kiemelt programjaként a Sibeliustaloban (Ankkurikatu 7, Lahti) kerül megrendezésre. A hangversenyen a zenekar magyarországi vendégszólistái Hollókői Huba karmester és Kelemen Barnabás hegedűművész. A program előtt 18 órai kezdettel Ville Komppa tart bevezető előadást.

RÓMA

2016. október 7-én 20 órakor a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Fraknói termében kerül sor Szent Márton nyomdokain című tablókiállítás megnyitójára. Az eseményen felszólal Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és főtisztelendő Tóth Tamás, a Pápai Magyar Intézet Rektora. A 2016-os Szent Márton emlékév keretében létrejött tárlat 2016. november 11-ig tekinthető meg. A rendezvény után 21 órakor az Akadémia Liszt termében a Le Jardin des Arts barokk együttes tart koncertet A Fejedelem – Zenei körutazás a II. Rákóczi Ferenc-korabeli Európában címmel. Az esten J.G. Conradi, D. Gabrieli, J.S. Kusser, G.F. Handel, J.D. Zelenka, J.B. Lully darabjai hangzanak el.

PRÁGA

2016. október 8-án 17 órakor nyílik Kovács Endre Hit és Látás című kiállítása a Balassi Intézet- Magyar Intézet Prága Pincegalériájában. A kiállítást Luzsicza Árpád Lajos festőművész nyitja meg, közreműködik Kiss-Domonkos Judit, a Magyar Állami Operaház csellóművésze. A magyar klasszikus fotóművészet és az avantgárd mozgalom képviselőjének kiállítása 2016. november 17-ig tekinthető meg.
Kovács Endre 1947-ben született Budapesten. A középiskola után fényképészeti tanulmányokat folytatott Petrás István tanítványaként, műtárgyfotózásra szakosodott. 1966 és 1974 között a magyar avantgárd mozgalmak résztvevője, a Kassák Színház munkatársa, fotósa volt. 1974-ben Lausanne-ban telepedett le, majd felvételt nyert a Genfi Képzőművészeti Főiskolára, ahol 1980-ban diplomázott audiovizuális (film-videó) szakon. Kisfilmeket készített, rendező és operatőr asszisztensként dolgozott Svájcban és Franciaországban. Műtárgyfotósként galériák, múzeumok, könyvkiadók munkatársa volt. Egyéni műveit kollektív és önálló kiállításokon mutatta be. 1993-ban hazatért Magyarországra és azóta a Balaton mellett Alsóőrsön él. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Fotóművészek Szövetsége tagja.

SANGHAJ

Több éves előkészítő munkát követően hivatalosan 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit a magyar szak a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU). Ezzel megkezdte működését Kínában a magyar nyelv és kultúra második - a Magyar Állam által delegált lektorral működő - hiteles oktatási helyszíne. A szakot és az ahhoz kapcsolódó Magyar Kulturális Hetet ünnepélyes keretek között Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára és Cao Deming a SISU rektora nyitja meg 2016. október 10-én.
Az önálló oktatáspolitikával rendelkező Sanghaj az egyetlen közigazgatási terület, amelyre nem a Kínai Népköztársaságra általánosan vonatkozó oktatási előírások és tantervek vonatkoznak. A SISU a sanghaji idegen nyelvi képzés központja, ahol a nagy világnyelvek mellett olyan kevésbé beszélt nyelvek oktatására is van igény, mint a holland, a svéd vagy a lengyel. Ennek okán profiljába kitűnően illeszkedik a magyar nyelv és kultúra tanítása is. Az egyetemmel való kínai-magyar kulturális összefogás nem új keletű, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete a SISU közreműködésével jött létre 2012 őszén.
A 10-12 hallgatóval induló magyar szak őszi kezdéséhez a Külgazdasági és Külügyminisztérium Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, az egyetem pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

2016. október 10. és 15. között valósul meg a Magyar Kulturális Hét a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának szervezésében. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a Sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa Megszínesített Napfény című kiállítása, melynek hivatalos megnyitója szintén 2016. október 10-én lesz.

A Magyar Kulturális Hét további programjai a www.shanghai.kormany.hu oldalon megtekinthetők.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

2016. október 2-án Civilizációk útja Anatólián keresztül címmel törökországi találkozó és tanulmányút vette kezdetét a Global Public Diplomacy Network (GPDNet) elnevezésű, kulturális diplomáciai intézményeket tömörítő csoport szervezésében, amelynek a Balassi Intézet is tagja. A GPDNet 2014 októberében jött létre Szöulban Dél-Korea kezdeményezésére. A nyolc másik alapító tag (Magyarország, Nigéria, Portugália, Spanyolország, Szingapúr, Svédország, Fülöp-szigetek, Törökország) közé hazánkat a Balassi Intézet révén hívták meg. A hálózat kiemelt célja, hogy Ázsia gazdaságilag és kulturálisan is feltörekvő országait összekösse Európával, továbbá a többi kontinens hasonló intézményeivel. 2016 júliusában a Törökországot képviselő Yunus Emre Intézet (YEE) vette át három évre a GPDNet elnöki tisztségét. A mostani egyhetes találkozó keretében a résztvevők Kappadókiába, Ankarába és Isztambulba látogatnak el, illetve sor kerül szakmai programokra is, ahol a tagok közösen vitatják meg a következő három év stratégiáját és a 2017-ben megrendezésre kerülő negyedik közgyűlés főbb témáit.

2016. október 4-én konferenciával, kiállítással és filmvetítéssel emlékeztek meg ’56 magyar hőseiről Lettországban. A Magyarország rigai nagykövetsége által szervezett programsorozatot a főváros szimbólumává vált Lett Nemzeti Könyvtárban rendezték meg. A magyarországi történésekről Békés Márton, a Terror Háza Múzeum (THM) kutatási igazgatója tartott előadást. A forradalom és szabadságharc lettországi vonatkozásait és visszhangját, az ’56-os események megjelenését a „lett KGB” bűnügyi iratokban, illetve az akkori amerikai emigrációban élők kiállását a magyarországi történések mellett helyi történészek mutatták be. A THM A szabadságért és a függetlenségért című kiállítása három hónapig tekinthető meg, a tárlat ideje alatt folyamatosan vetítik a THM Játsszunk nyugodtan! című dokumentumfilmjét. Bemutatták Brückner János fiatal magyar képzőművész erre az alkalomra készített egyedi Like-printjét is, amelyet a szabadság és függetlenség iránti vágy gondolataiból kiindulva alkotott meg. A rendezvénysorozat a Szabadság, szerelem (2006) című film vetítésével zárult. Az eseménysorozat folytatásaként 2016. október 26-án Riga legnagyobb koncerttermében, a Nagy Céhházban Fülei Balázs zongoraművész előadásával emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcra; az ünnepi koncertet a lett Klasszikus Rádió élőben közvetíti.

A 25. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2016. október 7. és 23. között a magyar-lengyel kulturális párhuzamok mellett idén különös figyelmet szentel az 1956-os forradalom és szabadságharc tematikájának is. A negyed évszázados múltra visszatekintő, a Müpa és a Budapesti Turisztikai- és Fesztivál Központ együttműködésében megvalósuló eseménysorozat 17 napja alatt ismét a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a komolyzenétől a színházi bemutatókon és könnyűzenei koncerteken keresztül, az újcirkusz- és táncelőadásokon át a képzőművészetekig. A kiváló magyar művészek mellett világsztárokat is vendégül lát a CAFe Budapest. Az idei fesztiválon a lengyel művészek és művészet mellett továbbra is kiemelt szerep jut a 135 éve született Bartók Bélának. Ebben az évben is többek között a Müpa, a Zeneakadémia, az A38 Hajó, a BMC, a Várkert Bazár, a Pesti Vigadó, az Akvárium, valamint a Millenáris és a Bálna ad otthont az eseményeknek.

A Millenáris épületeiben és parkjában, 6200 négyzetméternyi területen több mint ötszáz művész sok ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg 2016. október 13. és 16. között az idei Art Market Budapesten. A kortárs képzőművészeti vásáron - ahol csaknem száz magyar és külföldi galéria, intézmény vagy művészeti projekt vesz részt - idén Lengyelország kortárs művészete áll a fókuszában. A Millenáris parkjában bemutatkozik a Lengyel Szobrászati Központ gyűjteménye többek között az idei díszvendég, Magdalena Abakanowicz munkáival. 2016. október 14-én lengyel napot tartanak szakmai beszélgetésekkel, performance-okkal, valamint ezen a pénteken tart előadást Navracsics Tibor uniós biztos is. Mintegy ötven kiállítás és szatelitprogram is látogatható. Többek között a Deák 17 Galériában a Robert Capa munkatársaként világhírűvé vált lengyel fotográfus, Chim munkáiból, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából nyílik tárlat.

Immár 11. alkalommal, 2016. október 11. és 15. között rendezik meg a Román Filmhetet az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Budapesti Román Kulturális Intézet szervezésében. A programsorozat 2016. október 11-én 19.30-kor Cristian Mungiu Érettségi című filmjével nyílik meg. A vetítésen jelen lesz Adrian Titieni, a film főszereplője is. Mungiut jól ismeri a hazai közönség, hiszen a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjéért a Cannes-i Filmfesztiválon Nagydíjat kapott 2007-ben. Ugyanabban az évben elnyerte a Legjobb Európai Film címet is, valamint a FIPRESCI Nagydíjat.

Budapest Ritmo néven új, közép-európai világzenei fesztivál indul. A CAFe Budapest és a Hangvető közös szervezésében 2016. október 13. és 16. között a Müpában a műfaj több nemzetközileg ismert művésze lép fel. Az esemény Ázsia, Afrika és Dél-Amerika zenéjét is elhozza Budapestre. A programsorozat Bartók előtt tisztelgő nyitókoncertjének fellépői között lesz a Buda Folk Band, a Vujicsics Együttes, a Söndörgő, Bognár Szilvia és a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház. A Budapest Ritmón 25 ország negyven előadója lép fel négy színpadon, 28 koncerten. A nyitóesemény mellett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a török Omar Faruk Tekbilek koncertjére kerül sor. A fesztivált konferencia kíséri 2016. október 15-16-án, amelyen a zene és a turizmus, a zenei export, Európa kulturális fővárosai és a zenei vásár kérdéseit vitatják meg.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események