Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 41. HÉT

SANGHAJ

Több éves előkészítő munkát követően hivatalosan 2016 szeptemberében nyitotta meg kapuit a magyar szak a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetemen (SISU). A szakot és az ahhoz kapcsolódó Magyar Kulturális Hetet ünnepélyes keretek között Hammerstein Judit, a KKM Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora nyitotta meg 2016. október 10-én.

A SISU igen nagy presztízsű egyetem, számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet Kína politikai, gazdasági és kulturális életében. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen indítana egy magyar szakot, mert erős szándékuk, hogy más közép-európai országok nyelveit is ehhez hasonlóan oktassák. Nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre – hangsúlyozta a megnyitón Hammerstein Judit. A SISU a pekingi Idegen Nyelvek Egyeteme után Kínában másodikként indított magyar szakot, amely tíz hallgatóval kezdte meg működését. A helyettes államtitkár hozzátette, reményei szerint ez a létszám a jövőben nőni fog, ezáltal pedig újabb lendületet ad a kínai–magyar kulturális és oktatási kapcsolatoknak.

2016. október 10. és 15. között valósul meg a Magyar Kulturális Hét a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával Magyarország Sanghaji Főkonzulátusának szervezésében. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa-kiállítás, mely október 15-ig látható. Emellett többek között Borsi Flóra fotóiból nyílt kiállítás a SISU könyvtárában, a főkonzulátuson Török András, a legolvasottabb idegen nyelvű Budapest-útikönyv szerzője ad elő, majd tart tárlatvezetést a Duolun Múzeumban. A programsorozatot Hudec-túra zárja. Hudec (Hugyecz) László 1918 és 1945 között több, mint száz épületet tervezett Sanghajban, máig meghatározva a metropolisz belvárosának arculatát. A főkonzulátus által szervezett sétához csatlakozók Hudec ma is meglévő mintegy hatvan sanghaji épülte közül ismerhetik meg a legfontosabbakat pénteken és szombaton.

sanghaj web
BUDAPEST

 A Margó-díj átadása mellett ismét külön fókusza lesz a külföldi szerzők bemutatkozása a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár őszi kiadásának, melyet 2016. október 12. és 16. között rendeznek meg a Tesla Budapestben. A Balassi Intézet – Publishing Hungary Programja jóvoltából könyvbemutató-esteket szerveznek a lengyel Joanna Batornak, a szlovén Drago Jančarnak, az olasz Alessandro Marinak, a francia Jean Matternnek és a román Radu Ţuculescunak.

A Balassi Intézet – Publishing Hungary Program elsődleges célja a magyar könyvkultúra és irodalom külföldi népszerűsítése, nemzetközi kapcsolatok építése az irodalom és a könyvkiadás területén. Ennek megfelelően idén öt külföldi írót lát vendégül a fesztivál, akikkel magyar kollégák, kiadók, a területet jól ismerő irodalmárok beszélgetnek magyar nyelven újonnan kiadott műveikről.

BERLIN

Első alkalommal rendeznek magyar filmfesztivált Berlinben: a HUNIWOOD 2016. október 13. és 24. között több tucat friss magyar mozgóképes alkotást tűz programra a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a SpeakEasy Project Berlinnel közös szervezésben.

A nagy múltú Babylon moziban és a berlini városközpontban álló CHB-ban az elmúlt két év hazai és nemzetközi sikereinek legjava mutatkozik be a berlini közönségnek. A játék-, dokumentum-, rövid és animációs filmek mellett az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának emlékére tematikus filmklasszikusok válogatása is látható lesz a fesztiválon.

A HUNIWOOD programját ismert hazai filmes szakemberek állították össze: Bujdosó Bori filmkritikus, Papp Bojána dokumentumfilm-rendező és Deák Dániel, a Daazo rövidfilmes portál alapítója. A több irányú szakértelemnek köszönhetően az államilag támogatott munkák mellett függetlenfilmes alkotások is szerepelnek a programban. A munkák eredeti nyelven, angol felirattal kerülnek a mozivászonra, főként a berlini fiatal, multikulturális közönséget célozva meg.

201610 Huniwood

VARSÓ

Bálint János Liszt Ferenc-díjas fuvolaművész 2016. október 11. és 23. között ötállomásos turné keretében számos lengyel városban ad koncertet. Fellép többek között a varsói Királyi Palotában, a krakkói Nemzeti Múzeumban, valamint Lusławice-ben a Krzysztof Penderecki Európai Zenei Központban, ahol 2016. október 12. és 15. között mesterkurzust is tart. A program a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg.

A turné állomásai:

2016. október 11. – Łódźi Filharmónia, Łódź
2016. október 15. – Krzysztof Penderecki Európai Zenei Központ, Lusławice
2016. október 16. – Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Varsó
2016. október 22. - Nemzeti Múzeum, Krakkó (a Magyar Festészet Aranykora című kiállítás megnyitója)

2016. október 23. - Királyi Palota, Varsó

JB 19S web

RÓMA

Az Irgalmasság (Misericordia) Szent Éve alkalmából, 2016. október 13. és november 11. között látható a római Angyalvár közelében a MISERICORDIA. Az installáció a Magyar Állam ajándéka Olaszországnak, Rómának, valamint tiszteletadás a Szentszéknek.

A műalkotás 12 db háromdimenziós betű révén illusztrálja a Misericordia (Irgalmasság) szót. A betűkön található képek, a populáris megjelenés mellett mély üzenetet hordoznak. Hátoldalukon a projektben résztvevő magyar és olasz művészek irgalmassággal kapcsolatos reflexiói olvashatóak. A 3 m magas és 1 m széles betűk közel 38 méternyi területet foglalnak el.

Tekintettel arra, hogy a Szent Márton-év egybeesik a Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság Évével, az alkotáson megjelenítésre került többek között az 1700 évvel ezelőtt Pannóniában született szent is.

Az installáció különlegessége, hogy a 21. század modern kommunikációs vívmányait és a hozzátartozó interaktív applikációkat felhasználva lehetőséget nyújt a befogadó számára, hogy szerves és aktív részévé válhasson. A Street view - Interaktív Live technológia alkalmazásával a projekt a világ minden pontján látható lesz a közösségi médiafelületeken és az erre elkészített webes oldalakon. A projekthez kapcsolódik a HUG – Tap to donate applikációs adományvonal, mely az 1869-ben alapított Circolo di San Pietro konyhája számára, a rászorulók megsegítésére gyűjt adományokat.

Elérhetőségek:
Honlap: http://www.misericordiaroma.com/
Facebook: https://www.facebook.com/misericordiarome/
Instagram: https://www.instagram.com/misericorida/ 

A rendezvény fővédnöke dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.
Védnöke a Kultúra Pápai Tanácsa.
Együttműködők: Külgazdasági és Külügyminisztérium – Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárság; Miniszterelnökség, Nemzetpolitikai Államtitkárság; Igazságügyi Minisztérium; Római Magyar Nagykövetség; Szentszéki Magyar Nagykövetség; Pro Patria Egyesület; Márton Áron Emlékév Bizottság; Waberer’s; ADM Solutions; Ambient Dekor Média.
A projekt megvalósításáért köszönet Róma Fővárosának, a római Jubileumi Technikai Irodának és a Vatikáni Levéltárnak.

misacordia web

BRÜSSZEL

A So!Art asbl és a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális szolgálata szervezésében kerül megrendezésre 2016. október 14-én az a jótékonysági koncert, mely a Belgiumban élő idegrendszeri eredetű és egyéb mozgászavarokkal élő gyermekeket kívánja támogatni.

Az ’Artisans of hope” projekt célja, hogy szerteágazó tapasztalatok és pedagógiai, valamint a közösségbe való beilleszkedéshez szükséges készségek összesítése által segítse az ideg- és egyéb szervrendszeri problémákkal elő gyermekek mozgáskoordinációját és mindennapjaikban történő önállósodásukat.

A So!Art asbl az évad három alkalommal tervez konduktív pedagógiai összejövetelt a Pető-módszerre alapozva, melyre a Budapesti Mozgássérültek Pető András Nevelőképző- és Nevelőintézetének szakembereit hívja meg. Az egy hetes kurzusokon 2 és 6 év közötti idegrendszeri eredetű mozgászavarokkal élő gyermekek nélkülözhetetlen készségeket és módszereket sajátíthatnak el ezen a magyar pedagógiai gyakorlaton keresztül.

Fellépő művészek:
Dosztán Dénes - hegedű, zongora
Bobrovnikova Olga – zongora
Foglalás és felajánlások - Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
További információ: http://www.brusszel.balassiintezet.hu/hu/charihun/

soart brusszel web

HELSINKI

2016. október 14-én nyílik Finnországban Popovits Zoltán kiállítása az Amos Anderson Múzeumban a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki jóvoltából.


Popovits Zoltán szobrászművész köztéri alkotásairól vált ismertté Finnországban. A magyar származású, magyar–amerikai kettős állampolgár Popovits 1965 óta él Finnországban, de az elmúlt évek során hosszabb időszakokat töltött Magyarországon is. Hallatlanul gazdag, organikus és mesterséges anyagokat is felölelő, több matériát összekapcsoló munkái a különböző technikák magas fokú, mesteri alkalmazását követeli meg. Popovits hitvallása szerint a szobrászat a világ megismerésének, a jelenségek megértésének, a létezés nagy kérdéseire adható válaszok keresésének médiuma.

Decoy-Mask-2-1024x725 web

PÁRIZS

Szent Márton születésének 1700. évfordulója és Sulpicius Severus könyvének újabb kiadása alkalmából a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet zenés irodalmi estet rendez 2016. október 18-án 19.30 órától. A Szent Márton életét leíró könyv bemutatója mellett Mobilitás, integráció és közösség a középkori Pannónia és Gallia területén címmel kerekasztal-beszélgetés és korabeli ambrozián és gregorián dallamok várják az érdeklődőket. A beszélgetés résztvevői bemutatják Szent Márton Európa-szerte elterjedt kultuszát, életének ma is jelentős vonatkozásait.

Résztvevők:
Gilles Berceville (Párizsi Katolikus Intézet)
Bozóky Edina (Poitiers-i Egyetem)
Sághy Marianne (Közép-európai Egyetem, Budapest)
Raphaëlle Ziadé (Petit Palais, Párizs)
Rajk Judit (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Budapest - ambrozián és gregorián énekek)

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK

Bartók Béla születésének kerek évfordulója alkalmából az Ifjú Szivek Táncszínház még márciusban bemutatta pozsonyi színpadán a zeneszerző életművére épülő előadását. A koreográfia októberben további négy helyszínen, Dunaszerdahelyen, Pozsonyeperjesen, Ipolyságon és Kéménden tekinthető meg. A dél-szlovákiai turnéhelyszíneken kívül 2016. október 13-án a Budapest Ritmo Fesztivál keretében a Művészetek Palotájában és a Duna Régió Stratégia ünnepi estjén 2016. november 3-án a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban is láthatók majd részletek az előadásból. Bartók Béla zenéje és szellemisége nagyban meghatározza az Ifjú Szivek Táncszínház munkáját, az elmúlt évek során számos Bartók ihletésű koreográfiát láthattunk a társulat előadásában. A Bartók 135 című összeállítás a tánc segítségével mutatja be a zeneszerzőt, a zenekutatót, a népzenegyűjtőt és a magánember Bartókot. Az előadás során Hégli Dusantól tudhatunk meg érdekes és fontos részleteket Bartók Béla életéről és munkásságáról.

A dunai operett világa lesz az olaszországi Ravenna őszi zenei fesztiváljának főszereplője. A rendezvényen a magyar cigányzene és a magyar gasztrokultúra is bemutatkozik. Az Őszi Trilógia elnevezésű fesztiválon három magyar színház egy-egy előadását tűzte programjára a ravennai Dante Alighieri Színház. 2016. október 14. és 23. között három neves operettszerző remekművét - Kálmán Imre Marica grófnő, ifjabb Johann Strauss A denevér és Lehár Ferenc A víg özvegy - láthatják. Emellett a Budapesti Operettszínház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház és a Szegedi Nemzeti Színház produkciói tekinthetők meg a debreceni Kodály Filharmonikusok, a Csokonai Színház kórusa, valamint a Budapesti Operettszínház tánckara részvételével. A város 27 éttermében a magyar bor- és gasztrokultúra nevezetességei kóstolhatók meg magyar cigánymuzsika kíséretében. A 100 Tagú Cigányzenekar lesz a külföldi díszvendége a Ravenna terein minden évben - idén október 21. és 23. között - megrendezett GiovinBacco (a fiatal Bacchus) őszi borfesztiválnak. A ravennai zenei fesztivált október 23-án este ünnepi koncerttel a cigányzenekar zárja a Dante Alighieri Színházban, többek között Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla műveit adják elő.

Összesen negyven országból jelentkeztek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Víz összeköt című nemzetközi fotó- és videopályázatára, amely a Budapesti Víz Világtalálkozóhoz kapcsolódva került megrendezésre. A felhívásra összesen 740 érvényes pályázat érkezett, ennek többségét - 701 pályázati anyag - a fotó kategóriában, míg 39 alkotást a videó kategóriában nyújtották be. A nemzetközi érdeklődés nagyságát érzékelteti, hogy Algériától és az Egyesült Államoktól kezdve Brazílián, Egyiptomon, Indián, Iránon, Lengyelországon és Nepálon át, egészen Új-Zélandig és Vietnámig érkeztek nevezések. A pályázaton 2000 után készített, legalább három, de legfeljebb hat képből álló fotósorozattal, vagy legfeljebb 90 másodperces videofilmmel lehetett indulni. A beérkezett műveket Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa; Horváth Viktor rendező; Lonkai Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) politikai tanácsadója; Kovalovszky Dániel fotográfus, valamint Szalontai Ábel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa, a Média Intézet igazgatója bírálja el. A pályázat eredményhirdetése 2016. október 15-én, szombaton lesz a Capa Központban, az eseményen az Ivan and the Parazol együttes lép fel. A legjobb alkotások értékes nyereményekben részesülnek, az egyes kategóriák első tíz helyezettje pedig ősszel a Mai Manó Ház kiállításán mutatkozhatnak be a közönség előtt.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség