Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 42. HÉT

 

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 42. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET ’56-OS PROGRAMJAIBÓL

56 slide
BÉCS

Magyarország Bécsi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Bécs közös szervezésében 2016. október 23-án a Theater Akzentben rendeznek megemlékezést, ahol ünnepi beszédet mond Perényi János történész, Magyarország bécsi nagykövete is. ’56-os szemtanúk részvételével pódiumbeszélgetésre kerül sor, melyet a Délibáb Táncegyüttes műsora követ.

BELGRÁD

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád rendezvénytermében Vicsek Károly Magyar Életfa- és Nagy Arany Aréna-díjas vajdasági magyar filmrendező Szerb írók ’56-ról című dokumentumfilmje tekinthető meg 2016. október 24-én. A forradalom szerb szemtanúi, ismert írók és közéleti személyiségek mesélik el emlékeiket, majd pódiumbeszélgetést tartanak 1956-ról. A film rendezőjén kívül vajdasági és magyarországi szakértők vesznek részt az eseményen.

BERLIN

2016. október 17-én mutatták be a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Weininger Termében a Memory Project 1956/2016 videoinstallációt. A CHB kezdeményezésére Pigniczky Réka dokumentumfilm-rendező olyan németországi magyar emigráns szemtanúkkal készített videointerjúkat, akik részt vettek a forradalomban, vagy személyes élményük van róla. A 2016 nyarán Németországban felvett interjúk a The Memory Project történelmi vizuális archívum részét képezik, melyet Pigniczky Réka és Lauer Rice Andrea hoztak létre az Amerikai Egyesült Államokban.

BRÜSSZEL

2016. október 22–23-án a Festival of Freedom 1956-2016 című esemény keretében jazz- és népzenei koncerteket, tánc- és bábszínházi előadásokat rendeznek a brüsszeli Cinquantenaire parkban. A brüsszeli NATO Központ sajtóterületén 2016. október 24-én az „1956 – A szabadságért és a függetlenségért" című kiállítással a forradalom és szabadságharc névtelen hőseire emlékeznek.

BUDAPEST

A Balassi Intézet budapesti központjában 2016. október 27-én a című kiállításon 14.30 és 18.00 óra között Czakó Zsolt, a kiállítás tervezője tart tematikus tárlatvezetéseket az érdeklődők számára.

BUKAREST

Társadalmi emlékezet címmel rendeznek tudományos konferenciát 2016. október 25-én a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézetben. Román, magyar és lengyel kutatók vesznek részt az eseményen, akik az '56-os forradalom romániai hatásairól beszélnek, valamint a társadalmi emlékezet olyan intézményeit mutatják be, mint a budapesti Terror Háza Múzeum, a máramarosszigeti Memorial Sighet és a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum. 2016. október 26-án kerül sor a Kommunista propaganda a román és magyar filmhíradókban című film vetítésére. Az est során párhuzamosan kerülnek bemutatásra a két ország filmhíradóiban 1956 októberében és novemberében megjelent tudósítások. Az egykori propagandáról és a ténylegesen zajló folyamatokról román és magyar szakemberek beszélgetnek.

DELHI

2016. október 22-én a Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban tartják a For Freedom and Independence című kiállítás megnyitóját. Ezzel egy időben minikonferenciát rendeznek az 1956-os indiai-magyar kapcsolatokról, a forradalom hírének fogadtatásáról, világpolitikai hatásairól, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről. Az rendezvény az indiai Külügyminisztérium és Magyarország Újdelhi Nagykövetsége közreműködésével valósul meg.

HELSINKI

2016. október 18-án Csete Örs – Richly Gábor Vuoden 1956 kasvoja ja kohtaloita, unkarilaisia ja suomalaisia ‒ 1956-os arcok és sorsok, magyarok és finnek című könyvét mutatták be a helsinki Balassi Intézetben. Csete Örs fotográfus a rendszerváltást követően közel kétszáz még élő ötvenhatos személyről készített képes–hangos portrét. 2015-ben Richly Gábor történésszel olyan finneket is felkerestek, akik kiálltak Magyarország mellett a 60 évvel ezelőtti vészterhes időszakban. A most megjelenő kötet 14 Magyarországon és 14 Finnországban készített fotót, illetve interjút tartalmaz.

ISZTAMBUL

Tarik Bugra Állva akarok maradni című darabját 2016. október 22-én mutatják be a Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézetben. Az egyetlen 1956-ról írt török színművet 1966-ban játszották először. A színdarab a török Bitiyatro művészeti csoport segítségével viszi színpadra a forradalom emléknapjának előestéjén. A magyar változatot Budapest VII. kerületének hivatalos ünnepsége során is előadják majd ismert magyar színészek részvételével.

LJUBLJANA

„Szétlőtt városok” címmel nyílt magyar-lengyel tablókiállítás az 1956-os eseményekről 2016. október 17-én a ljubljanai Balassi Intézetben. 2016. október 18-án a Pannon Filharmonikusok és Bogányi Gergely adtak ünnepi koncertet a ljubljanai Cankarjev Dómban, Szlovénia legnagyobb koncerttermében.

KAIRÓ
2016 októberében a Balassi Intézet - Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal négy magyar játékfilmet bemutató vetítéssorozata - Utolsó jelentés Annáról (október 3.), Szabadság Különjárat (október 10.), A Nap utcai fiúk (október 17.), A berni követ (október 24.) - személyes sorsokon keresztül enged bepillantást a forradalmat megelőző hangulatba és 1956 eseményeibe.

LONDON

2016. október 18-án nyílt kiállítás a Europe House - 12 Star Gallery-ben John Sadovy 1956-os fotóiból a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ és a fotós lányai, Yvonne és Jane Sadovy közreműködésével. A cseh származású brit fotográfus John Sadovy (1925-2011) volt az egyik első nyugati tudósító, aki az 1956-os forradalom alatt készített és küldött fotókat nyugatra a LIFE magazin megbízásából. A kiállítás eddig sosem publikált képei a kívülálló szemtanú nézőpontjából mutatják az eseményeket.

MOSZKVA

2016. október 18-án tudományos (kétnyelvű) emlékkonferenciát rendeztek magyar és orosz történészek részvételével a moszkvai Balassi Intézet szervezésében az orosz főváros Gulag Múzeumában. Az évforduló alkalmából egész októberben heti rendszerességgel tartanak filmvetítéseket a Gulag Múzeumban, a Memorial Központban és a moszkvai Balassi Intézetben.

NEW YORK

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes észak-amerikai turnéjának keretén belül mutatják be New Yorkban a „Spirit of Hungary" című produkciót 2016. október 23-án. Az előadás tisztelettel adózik a forradalom és azok előtt, akik elhagyni kényszerültek hazájukat egy boldogabb, biztonságosabb élet reményében. A Unity // 1956 „video mapping installáció”-t a Kiégő Izzók csapata készíti a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen a Manhattan Bridge pillérénél, amely 2016. október 21-től 23-ig tekinthető meg. A mű feleleveníti az 1950-es évek Magyarországát, mindazt, ami a forradalomhoz vezetett.

PÁRIZS

A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben A forradalom képekben címmel nyílik kiállítás 2016. október 20-án, a Magyar Fotográfiai Múzeummal együttműködésében. Megtekinthetők lesznek Berendi Ferenc, Mario de Biasi, Erich Lessing, Ata Kando, Jean Marquis és Jean Pierre Pedrazzini munkái. A megrázó és mára már ikonikussá vált képeket korabeli dokumentumok és filmek egészítik ki.

PEKING

A pekingi Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet – Pekingi Magyar Intézet közös szervezésében 2016. október 21-én az intézetben digitális képkiállítást és filmvetítés szerveznek, valamint ünnepi fogadást rendeznek a helyi magyar közösségek részvételével.

POZSONY

2016. október 18. és 30. között tekinthető meg 1956 – A szabadságért és a függetlenségért című kiállítás a Balassi Intézet – Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának kilállítótermében. A tárlatot október 20-án Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Marek Maďarič kulturális miniszter nyitotta meg. Ugyanezen a napon Az 1956-os magyar forradalom és (Cseh)szlovákia címmel történész konferenciát, valamint a Magyar Művészeti Akadémia 1956-2016 című kiállításának megnyitóját tartották a Pozsonyi Magyar Intézetben.

PRÁGA

A Magyarország Prágai Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, Prága közös szervezésében 2016. október 24-én a Muzsikás együttes és Fülei Balázs zongoraművész adnak ünnepi koncertet az Obecní dům-ban, Prága egyik legszebb koncerttermében.

RÓMA

2016. október 19-én és 20-án a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián Az 1956-os forradalom és Itália című nemzetközi konferencia került megrendezésre, majd Mario di Biasi 1956-os képeiből nyílt fotókiállítás a RAM Galériában. Október 20-án Don Romano Pietrosanti Imre Nagy, un ungherese comunista. Vita e martirio di un leader dell’ottobre 1956 című Nagy Imréről szóló könyvének bemutatóját tartották meg.

STUTTGART

A Balassi Intézet - Stuttgarti Magyar Kulturális Intézetben 2016. október 21-én nyílik a „A szabadság fotósa” címmel kiállítás Jean-Pierre Pedrazzini 1956-os fényképeiből. A fiatal francia fotós 1956-ban végigfényképezte a magyar forradalom napjait, mielőtt halálos lövést kapott volna. A kiállítást Nicolas Eybalin francia főkonzul és Berényi János főkonzul nyitják meg.

SZÓFIA

2016. október 23-án a Szegedi Kortárs Balett Rítus című produkcióját, valamint a forradalom 60. évfordulójára készített táncszvitet mutatja be a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézet szervezésében a Szófiai Nemzeti Operaházban. A táncszvit megeleveníti az ’56-os eseményeket, harcokat, és emléket állít a hősöknek. Az előadás előtt és alatt az Operaház előcsarnokában tekinthető meg az 1956 a szabadságért és a függetlenségért című tablókiállítás is.

TALLINN

A Balassi Intézet - Tallinni Magyar Intézet szervezésében 2016. október 20-án nyílik a BUDAPEST ’56 című történelmi kiállítás a Tallinni Okkupációk Múzeumában az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc történetéről. A kiállítás megemlékezik 1956 hőseiről és azokról a hajdani észt fiatalokról is, akik a tartui Eesti Noorte Malev (’Észt Fiatalok Serege’) tagjaiként röplapokon álltak ki a magyar forradalom mellett; ezért embertelen körülmények közé kerültek.

VARSÓ

2016. október 21-én premierként mutatják be a Nemzeti Színház Tóth Ilonka című előadását Vidnyánszky Attila rendezésében a varsói Teatr Polskiban. A vendégjátékra a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretén belül kerül sor a Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézet közreműködésével. A Nemzeti Színház varsói vendégszereplése az ünnepi év kiemelt eseménye, melynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Piotr Gliński lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter a védnöke. A darab magyarországi ősbemutatója 2016. október 25-én lesz. A Nemzeti Színház előadásán kívül számos lengyelországi városban tartanak még megemlékezéseket az 1956-os magyarországi eseményekről.

ZÁGRÁB

A Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézetben 2016. október 25-én A magyar szabadság éve – az 1956-os forradalom emlékére címmel a Pannon Filharmonikusok adnak emlékkoncertet a Vatroslav Lisinski Koncertteremben, a város legrangosabb hangversenyhelyszínén. 2016. október 26-án Sólyom András „56 villanás” című filmjét vetítik le az intézetben, ahol a rendezővel Sokcsevits Dénes igazgató beszélget.

A BALASSI INTÉZET EGYÉB, KIEMELT JELENTŐSÉGŰ PROGRAMJAI

BUDAPEST

Milbacher Róbert kapta az idei Margó-díjat: a legjobb első prózakötetért járó elismerést az idén először könyvvásárral is kiegészült őszi Margó Fesztivál záróestjén, 2016. október 16-án vehette át a szerző Szűz Mária jegyese című könyvéért. A díjra idén összesen huszonegy kötetet neveztek, a legjobb három közé a szakmai zsűri döntése alapján Milbacher mellett Molnár T. Eszter (Stand up!) és Makai Máté (Koriolán dala) jutott. A győztes mű egy meg nem nevezett magyar falu történeteit gyűjtötte össze: feljegyzések tanúsítanak mindent, amit szereplője látott vagy hallott a környéken. A díjazott pénzjutalomban, a fesztivál partnereitől pedig szakmai támogatásban részesül: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet próbafordítást készíttet, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el. A Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját Morsányi Bernadett vehette át a Margó Irodalmi Fesztiválon.

STUTTGART

2016. október 19. és 23. között rendezik meg a 68. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legjelentősebb könyvszakmai seregszemléjét, amelyen száznál is több ország kiállítója van jelen. Magyarországot Barnás Ferenc, Forgách András, Böszörményi Zoltán, Péterfy Gergely és Darvasi László írók képviselik az idén. A magyar írók frankfurti bemutatkozását minden évben a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központtal közösen. A magyar standot hagyományosan a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése működteti, ahol a Balassi Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum Fordítástámogatási Irodájának munkatársai is várják az érdeklődőket.

INTÉZETEN KÍVÜLI PORGRAMOK, ESEMÉNYEK

2016. október 15-én vette kezdetét a IV. Nemzetközi Auer Lipót Hegedűverseny Szentpéterváron. Az egyhetes, nemzetközi zsűrit felvonultató verseny a magyarországi születésű Auer Lipótnak állít emléket, aki 1868-tól mintegy 50 évig volt a Szentpétervári Konzervatórium tanára, valamint az Orosz Zenei Társaság igazgató-karmestere és az „orosz hegedűiskola” megalapítója.


Újból meghívást kapott a londoni Armel Opera Festivalra az esemény múlt évi sikerdarabja: Mozart Varázsfuvolája Alföldi Róbert rendezésében. A londoni vendégjátékra a Hackney Empire Színházban kerül sor 2016. október 21-én és 22-én. A Varázsfuvola a Szegedi Nemzeti Színház produkciója, amely a 2015-ös fesztiválon két díjat is kapott.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események