Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 43. HÉT

 

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. OKTÓBER - 43. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL


STUTTGART

2016. október 19. és 23. között rendezték meg a 68. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legjelentősebb könyvszakmai eseményét, amelyen száznál is több ország kiállítója volt jelen. Magyarországot Barnás Ferenc, Forgách András, Böszörményi Zoltán, Péterfy Gergely és Darvasi László írók képviselik az idén. A vásár sűrűn látogatott közönségfórumain ismert német újságírók, irodalomkritikusok mutatták be a szerzők műveit, akiknek német fordításai idén jelentek meg.

A magyar írók frankfurti bemutatkozását minden évben a Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezi a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központtal közösen. A magyar standot hagyományosan a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése működteti, ahol a Balassi Intézet és a Petőfi Irodalmi Múzeum Fordítástámogatási Irodájának munkatársai is várják az érdeklődőket.

KAIRÓ

2016. október 18-án a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal, Kairó szervezésében J. Nagy László professzor tartott előadást az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a szuezi válság kapcsolatáról, összefüggéseiről és azok történelemformáló hatásáról geopolitikai szempontból. A prezentációra az Ain Shams Egyetemen került sor, amely az egyetlen oktatási intézmény, ahol a magyar mint idegen nyelv tanulására van lehetőség. A program az egyetem által szervezett fogadással zárult, amelyen az Al Alsun Kar dékánja és dékán-helyettes asszonya is részt vett. Október 19-én a kairói Balassi Intézetben összegyűlt érdeklődök szintén meghallgathatták az előadást. Az eseményt dr. Kveck Péter, Magyarország nagykövete nyitotta meg.

J Nagy eloadas web

LONDON

2016. október 24-én a Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központban mutatták be az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából Lantos Péter Distorting Mirrors című színjátékát Dave Spencer rendezésében.

A Distorting Mirrors Lantos Péter második színjátéka, amely Sztálin 1953-ban bekövetkezett halála és az 1956-ban kitört forradalom között játszódik. A darab Elsának, a zsidó származású pszichológusnak, és a Kommunista Párt tagjának szakmai és érzelmi vívódásait mutatja be három férfihez fűződő kapcsolatán keresztül: Ervin, Elsa fia, aki kommunista létére az '56-os forradalom egyik vezéralakjává válik; Gábor, Elsa szeretője és Zoltán, Elsa neurológus kollégája, a Kommunista Párt helyi titkára, aki beleszeret a pszichológus doktornőbe.

BERLIN

A Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin (CHB) rendhagyó köztéri programmal emlékezik meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáról. A Mindenki forradalma 2016. október 24. és 28. között tíz berlini helyszínen videofestés segítségével idézi meg a forradalom emlékét a berlini alapítású, nemzetközi hírű médiakollektíva, a Sweatshoppe közreműködésével. A projektben résztvevők szerint kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül a szabadság iránti vágy mindenkiben ott él – 1956 mindenki forradalma.

201610 Mindenki Artikel

VARSÓ
Michal Andrukonis, a lengyel nagykövetség ideiglenes ügyvivője és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes jelenlétében avatták fel az 1956-os lengyel szolidaritásnak és segítségnyújtásnak emléket állító emlékkövet 2016. október 21-én a budapesti Bem József téren. A lengyelek magyarok iránti segítőkészsége leginkább a véradásban és az egész országra kiterjedő pénz-, élelmiszer- és gyógyszergyűjtésben mutatkozott meg az 1956-os események ideje alatt. Légi úton 795 liter vér érkezett Lengyelországból Budapestre, az önkéntes pénzadományokból pedig összesen 21 millió zloty gyűlt össze, ezen kívül 11 millió zlotyra tehető a természetbeni adományok értéke. Az emlékkövet - Fáskerti István szobrászművész és Szilágyi István alkotását - a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére a Fővárosi Önkormányzat állította az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. alkalmából.

2016. október 24. és 30. között a krakkói Conrad Fesztiválon és 2016. október 27. és 30. között a XX. Krakkói Nemzetközi Könyvvásáron hazánk a Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézet és a Publishing Hungary program szervezésében, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében vesz részt. A Conrad Fesztivál idei díszvendége Röhrig Géza. A könyvvásáron Magyarország standján az elmúlt évek irodalmi termésének ötvennél is több lengyel nyelven publikált könyvével találkozhatnak az érdeklődők.

TALLINN

2016. október 26. és 29. között kerül megrendezésre az UNGARI OKTOOBER elnevezésű Magyar Filmnapok a tallinni Artis Moziban a Balassi Intézet – Tallinni Magyar Intézet szervezésében. Az érdeklődők a programsorozat keretében négy estén át egy-egy magyar filmet tekinthetnek meg magyar nyelven, észt felirattal: Szamárköhögés (1987), A berni követ (2014), Saul fia (2015), A torinói ló (2011)

ungari-banner

HELSINKI

2016. október 26. és december 1. között látható az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából rendezett Temetetlen képek című kiállítás a Galéria U-ban. A Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki szervezésében létrejött tárlat válogatás a Horus Archívum ’56-os fotóiból.

A Kardos Sándor által alapított fotóarchívum immár közel kétmillió „privátfotót” tartalmaz. A képzettség és művészi szándék nélkül létrejött fotók bizonyos szempontból hívebben ábrázolják a múltat, mint a tudatosan szerkesztett, beállított képek. A művészi vagy sajtófotók készítésének szabályai nem érvényesülnek, ami egyfelől sajátos szabadságot, másfelől izgalmas esetlegességet biztosít. A kiállítás látogatói a világsajtót bejárt, jól ismert fotók helyett ezúttal az 1956-os forradalom kevésbé ismert pillanataival ismerkedhetnek meg.

BUKAREST

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából emlékkoncertre kerül sor Magyarország bukaresti Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében. 2016. október 27–én és 28-án este a George Enescu Filharmónia hangversenyén első alkalommal szólal meg Romániában Lajtha László 1957-ben írt VII. szimfóniája (Forradalomi szimfónia), melynek 1958-as párizsi ősbemutatóját követően a magyarországi hatóságok felelősségre vonták a zeneszerzőt. A Román Athéneum halljában megtekinthető a Lajtha László életét és munkásságát bemutató román nyelvű kiállítás, illetve a nemzetközileg ismert jogtudós, politikai gondolkodó, az 1956-os Nagy Imre kormány tagja, Bibó István életét ismertető angol és magyar nyelvű tárlat is.

További információ: http://www.bukarest.balassiintezet.hu/hu/lajtha-laszlo-vii-szimfonia/

PRÁGA

2016. október 27. és 31. között rendezik meg a Designblok 2016. Prágában. Az 1999-ben indult Designblok, Prague Design and Fashion Week Közép-Európa legnagyobb design- és divatkiállítása. Nem csak a legnevesebb európai designerek munkáját mutatja be, hanem helyet ad a fiatal, kezdő tervezőknek és stúdióknak is. Idén több mint 200 kiállító vesz részt a rendezvényen. A Balassi Intézet – Magyar Intézet Prága jóvoltából Magyarország a Shaping Hungary – 21st century design kiállítással mutatkozik be. 2016. október 29-én kerül sor a prágai EUNIC klaszter szervezésben a Diploma Selection nemzetközi verseny gálaestjére. A megmérettetésen a 24 díjazott diplomamunka között szerepelnek Vándor Krisztina, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjának alkotásai is.

ISZTAMBUL

2016. október 28-án nyílik a Balassi Intézet - Isztambuli Magyar Intézetben jóvoltából a magyarországi progresszív és konceptuális törekvéseket bemutató kiállítás Progresszív intenciók címmel.

Az 1970-es évek a magyarországi avantgárd, az underground és az alternatív művészet döntő jelentőségű korszakát fémjelzik a magyar képzőművészetben. A nemzetközi trendekkel szinkronban lévő, a kvalitásait tekintve is azonos erőt képviselő magyar művészeti avantgárd képviselői az életművük olyan progresszív és jelentőségteljes darabjait villantják fel a látogatók előtt, amelyek a konceptuális művészet kelet-európai megjelenésétől máig tartó, hangsúlyos magyarországi jelenlétét és alakváltozásait mutatják be.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESMÉNYEK
A Tompa Gábor rendezte Cseresznyéskert nyerte a legjobb előadás díját a 2016. október 10. és 22. között megrendezett bukaresti Fest(in) pe Bulevard fesztiválon. A darabot a Maribori Szlovén Nemzeti Színház vendégjátékaként láthatta a közönség. A Fest(in) pe Bulevard nemzetközi színházi fesztivált 2013 óta szervezi meg a fővárosi Nottara Színház. A díjkiosztó ünnepséget szombaton tartották a Cotroceni-palotában.

 

Lévai Enikő primadonna nyerte a Lehár Ferenc Énekverseny fődíjat. A legjobb szubrett-buffó páros Saifi Claudia és Imre Roland, a legjobb bonviván Fjodor Osipov lett. Révkomárom önkormányzata és a Budapesti Operettszínház tizedik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyt, amelyen primadonna, bonviván és szubrett-buffó páros kategóriában hat országból 31-en vettek részt. A 2016. október 21-én kezdődött versenyen az énekesek szabadon választott és kötelező áriát vagy duettet adtak elő zongorakísérettel Lehár Ferenc műveiből. A 3000 eurós fődíjat a legkiemelkedőbb teljesítményért ítéli oda a zsűri kategóriáktól függetlenül, az első és második helyezettek 1000, illetve 500 eurós díjazásban részesültek. A verseny résztvevői 2016. október 24-én, a magyar operett napján az Operettszínházban adtak gálaestet.

 

Erdélyi magyar előadások is szerepelnek a romániai 26. Országos Színházi Fesztiválon, amelyet Bukarestben rendeznek 2016. október 21. és 30. között. A fesztivál a román színházi szakma legrangosabb seregszemléje, melyre idén negyven előadást hívtak meg. Az erdélyi magyar színházak közül a Kolozsvári Állami Magyar Színház kapta a legtöbb meghívást. Három produkcióval érkeznek, így a közönség láthatja a Silviu Purcarete által rendezett Julius Caesart, A pelikánt Felix Alexa rendezésében, valamint a Dominique Serrand által rendezett Pour Toujours-t (Mindörökké). A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Tompa Gábor által rendezett, A játszma vége című Samuel Beckett-darabot mutatja be. Más magyar vonatkozású előadások is lesznek: a kolozsvári román színház Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című drámáját mutatja be, amelynek rendezője a sepsiszentgyörgyi Bocsárdi László. A marosvásárhelyi Székely Csaba drámaíró Bányavíz című művét pedig a bukaresti ACT Színház és a Scena9 viszi színre.

 

A Kovács István rendezte Betonzaj című színes magyar kisjátékfilm kapta a Nemzetközi Diákfilmfesztivál nagydíját 2016. október 23-án a dél-csehországi Písekben. A négynapos fesztivál utolsó fordulójában 60 filmet vetítettek le, közülük választotta ki a nemzetközi zsűri a győztes magyar filmet. A Betonzaj című félórás film főszereplője egy fiatal kick-bokszoló lány, akinek minden vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki azonban, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen. A Magyar Filmdíjak márciusi díjkiosztóján a Betonzaj lett a legjobb kisjátékfilm és Kovács István alkotása nyerte el szeptemberben Budapesten a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál fődíját, melynek fővédnöke Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója volt.


Életműdíjjal tüntették ki Kijevben a 64. Molodiszt Nemzetközi Filmfesztiválon Mészáros Márta rendezőt, akinek A temetetlen halott című alkotását az 1956-os forradalomról készült filmekből összeállított Magyar Rapszódia elnevezésű blokk nyitófilmjeként vetítették le 2016. október 23-án este az ukrán fővárosban.
További információ: https://filmfreeway.com/festival/Molodist

 

2016. október 23-án több mint hetven év után vendégszerepelt a Magyar Állami Operaház Kassán. A fővárosi teátrum 'Kassai polgárok' - Szabadság Gála címmel ünnepi műsort adott az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján a Divadlo Thália Színházban. A gálán bemutatták Haraszti Attilát, Magyarország új kassai főkonzulját, aki kiemelte, egyik fő céljának tekinti, hogy a két ország a kultúra területén is együttműködjön.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események