Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 45. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 45. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BÉCS

A Publishing Hungary Program keretében 2016. november 10. és 13. között megrendezésre kerülő Donau Lounge regionális fórumon immár 5. alkalommal találkozhat a bécsi közönség a Duna-térség kulturális aktualitásaival és a kortárs irodalom legjavával – köztük több magyar szerzővel és egyéb, magyar vonatkozású művel is. 
Magyarországot, ill. a frissen németre fordított kortárs magyar irodalmat idén Darvasi László (Isten.Haza.Csal.) és Péterfy Gergely (A kitömött barbár) írók, valamint Hans-Henning Paetzke fordító képviselik. Utóbbi Böszörményi Zoltán regényét (Regál) ültette át német nyelvre.

Donau-Lounge Landkarte 677

BUDAPEST

2016. november 11-én a Magyar Nyelv Napja alkalmából megrendezett ünnepségen budapesti óvodások szavaltak kézdivásárhelyi társaikkal együtt skype kapcsolat segítségével a Balassi Intézetben.
A rendezvényen köszöntőt mondott Hammerstein Judit helyettes államtitkár, majd Pánczél Károly, az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke és Kelemen András, az Országgyűlés házelnöki főtanácsadója tartott beszédet.

BUKAREST

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2016. november 6. és 13. között immár tizedik alkalommal szervezi meg a Bukaresti Magyar Filmhetet, a magyar filmek bukaresti seregszemléjét. Az esemény célja, hogy áttekintést nyújtson az elmúlt év magyar filmterméséből.
A rendezvény Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című alkotásával nyílt meg. A szervezők folytatják azt a hagyományt, hogy egy magyar fesztivált mutatnak be a bukaresti filmhét keretén belül, idén a szolnoki Tisza Mozi Filmfesztivállal ismerkedhet meg a közönség.
Megtekinthetik többek között Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál, Dési András György és Móray Gábor Az éjszakám a nappalod, Szász Attila Félvilág, Goda Krisztina Veszettek és Mátyássy Áron Víkend című alkotását. Levetítik Domokos János Mikó Imre életéről és a Securitatéval való kapcsolatáról szóló, Túlélés vagy népszolgálat? Mikó Imre és a Securitate című munkáját, valamint a magyar labdarúgó válogatott 40 év után ismét világversenyre történt kijutásának kulisszatitkait megörökítő Magyar csapat – "… még 50 perc…" című Muhi András Pires jegyezte dokumentumfilmet. 2016. november 10. és 13. között rendezik meg a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt a város Nemzeti Színházában. A meghívottak között szerepel többek között Demény Péter, Fekete Vince, Jánk Károly, Kántor Péter, Király Kinga Júlia, Kovács András Ferenc, Lövétei Lázár László, Markó Béla, Nyáry Krisztián, Parti-Nagy Lajos, Szabó Róbert Csaba, Szabó T. Anna, Szávai Géza, Závada Pál. 

ISZTAMBUL

1982 óta rendezik meg az Isztambuli Nemzetközi Könyvvásárt, melyen a Publishing Hungary programnak és az Isztambuli Magyar Intézetnek köszönhetően a magyar irodalom ismét bemutatkozhat. Idei részvételünk egyik fő témája Esterházy Péter munkássága.

A vásár ideje alatt, 2016. november 14-én egy külső helyszínen, a város Beyoglu negyedében a szervezők egy irodalmi est keretében is megemlékeznek Esterházy Péterről. A kiadók képviselői: Szőllőssy Balázs (Kalligram), Neszlár Sándor (Csimota), Pál Vanda (Gondolat), Sirbik Attila (Symposion) török irodalmárokkal beszélgetnek majd Esterházy életútjáról, illetve törökre lefordított műveiről.

KAIRÓ

A kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban (KKTH) KULTÁT-támogatás jóvoltából 2016. november 6-án nyílt meg az Eltűnő Núbia című fotókiállítás, amely Lantai-Csont Gergely fotóművész és dr. Lassányi Gábor régész, egyiptológus közös projektjének képes összefoglalója.

Lantai-Csont Gergely 2013 őszén indult egy négyhónapos, 11 afrikai országon átívelő fotós kutatóútra. A 114 nap alatt több mint 24 ezer kilométert tett meg és 28 ezer felvételt készített a National Geographic Traveler által is díjazott fiatal magyar fotográfus, közgazdász. A tárlatot először a Budapesti Történeti Múzeumban mutatták be, majd 2016 nyarán a kecskeméti Cifrapalotában lehetett megtekinteni.

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

Varsóban emlékművet avattak Henryk Slawik és idősebb Antall József emlékére
2016. november 8-án, idősebb Antall József születésének 120. évfordulójának alkalmából Piotr Glinski, a Nemzeti Örökség és Kulturális Minisztérium alelnöke, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főváros polgármestere, Jan Józef Kapspryk, az Elnyomás Áldozatainak és Veterán Katonák Hivatalának vezetője és Gyurcsík Iván, Lengyelország Magyarországi Nagykövete védnöksége alatt leplezték le Slawik és Antall közös emlékművét a lengyel fővárosban, a Varsói Magyar Nagykövetség épülete (Fryderyka Chopina 2, 00-559 Warszawa) mellett lévő Dolinka Szwajcarksa parkban Wladyslaw Dudek szobrász alkotását.

antall 677
Bartók-mű Európa kulturális fővárosában
2016. november 5-én a Wrocławi Filharmónia zenekara a francia Pascal Rophé vezényletével nagyszabású koncertet adott a dél-lengyelországi városban, a varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével – ily módon emlékezve az 1956-os forradalom vérbefojtására és egyúttal köszönetnyilvánításként azért az áldozatos támogatásért, amit a lengyel és a francia közvélemény hat évtizeddel ezelőtt a magyar forradalom iránt tanúsított. A Bartók-évfordulóhoz is kapcsolódóan, Francis Poulenc Stabat Mater című műve mellett Bartók Béla II. G-dúr zongoraversenye (BB 101.) hangzott el.

wroclaw fil 677
Közreműködtek: Pascal Rophé – karmester, Magali Léger – szoprán, Jean-Frédéric Neuburger – zongora, valamint a Wrocław-i Filharmónia zenekara és kórusa. 2016. november 10-én, csütörtökön, az Olsztynban megrendezett Demoludy fesztivál záróakkordjaként lépett fel a budapesti Katona József Színház társulata. Máté Gábor rendezésében Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című művét adták elő. 

Az immár tizedik alkalommal megrendezett Demoludy – Új Európa fesztivál a közép- kelet-európai régió színházi világát mutatta be. A színházi előadásokon kívül a fesztivál keretein belül koncertekre, közönségtalálkozókra, felolvasásokra, színházzal és oktatással kapcsolatos műhelymunkákra is sor került, valamint kiállításokat tekinthettek meg az érdeklődők.

MOSZKVA

A Bartók-emlékév keretében 2016. november 3-án Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára nagy sikerű operaest keretében lépett fel Sass Sylvia, Cser Krisztián, Tiffany Herring, Ryoko Tajika Drei a Csajkovszkij Konzervatórium Malij zal Koncerttermében.

A bemutató különlegességét a szereplők magas színvonalú előadása adta, akik jelmezek és díszletek nélkül színészi játékukkal és különleges énekhanggal varázsolták el az orosz közönséget. Az előadás végén vastaps köszöntötte a művészeket a teltházas teremben.
A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából tartott program keretében bemutatták a „Mikrokozmosz - Bevezetés Bartók Béla világába” című kiállítást is.

PEKING

2016. november 8-án a Pekingi Idegennyelvi Egyetem, valamint a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos hallgatói vettek részt dr. Máriás Béla Lomtalanítás című könyvének bemutatóján, amelyre a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben került sor.
November 8-án dr. Máriás Béla író és dr. Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára pódiumbeszélgetésen vettek részt a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben, melynek fő témája a művészet és a tudomány kapcsolata volt.
November 10-én a Kínai Külföldi Bélyeg Kiállítás és Verseny eredményhirdetésén a Kecske éve megnevezésű magyar bélyeg harmadik helyezést ért el.

POZSONY

Kálmán Imre legnépszerűbb darabja, A Csárdáskirálynő budapesti bemutatójának 100. évfordulója alkalmából a Balassi Intézet négy európai és egy ázsiai városban is bemutatta a méltán híres operett zenei keresztmetszetét a Budapesti Operettszínház kiváló művészeinek előadásában 2016. január 7. és március 25. között. A kiemelkedően sikeres turnét követően újabb, mintegy 20 európai és ázsiai helyszínre juttatjuk el a produkciót Londontól Sanghajig, Eperjestől Rómáig, Székelyudvarhelytől Zomborig.
A most induló második turné első állomása a szlovákiai Eperjes volt, ahol 2016. november 7-én a Jonáš Záborský Színházban hatalmas sikerrel zárult a teltházas előadás. Fellépő művészek: Lévai Enikő – Szilvia/Sylvia, Vadász Zsolt – Edvin/Edwin, Kékkovács Mara – Stázi/Stasi, Peller Károly – Bóni/Boni
Közreműködött az Budapesti Operettszínház Zenekarának kvintettje. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.

SANGHAJ

Idén Magyarország az egyik kiemelt vendége Kína legrangosabb művészeti fesztiváljának, a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztiválnak. Az 1999 óta évente megrendezett művészeti seregszemlén 2016. november 6. és 12. között Magyar Kulturális Hétre kerül sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával.
A Művészetek Palotája szervezésében megvalósuló programsorozat keretében bemutatták A kékszakállú herceg vára és A csodálatos mandarin c. Bartók műveket, fellép a Muzsikás Együttes, Baráti Kristóf, Várdai István, Balog József és Roby Lakatos.
A Magyar Kulturális Hetet november 6-án Íjgyártó István a KKM kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára, illetve Wu Xiaoming, a Sanghaji Kulturális Hivatal igazgatója közösen nyitotta meg.

SZÓFIA

2016. november 8-án nyitották meg Orosz István grafikus, plakátművész és rajzfilm rendező önálló kiállítását a Nemzeti Galériában. A művész Kecskeméten született 1951-ben. 1975-ben az Iparművészeti Főiskola grafika szakán végzett. Grafikáit a geometrikus és optikus elemek jellemzik. Kísérletezik a távlati kép végleteivel és paradoxonaival, így hozva létre térillúziókat. 1984 óta használja az Utisz művésznevet. Rendszeresen vesz részt nemzetközi kiállításokon, szimpóziumokon és filmfesztiválokon.

2016. november 10-én, a Szófiai Magyar Intézetben XXV. alkalommal megrendezett Sumeni szavalóversenyen. A maga nemében egyedülálló, Nagy László születésének 90. és a sumeni költő, Ivan Pejcsev születésének 100. évfordulójának szentelt rendezvényre április 22 és 24-e között került sor Sumen városban. A fellépők magyar és bolgár költeményeket, prózai és drámai műveket adtak elő. A zsűri elnöke Zdravko Mitkov, a Szatírikus Színház igazgatója; tagjai Veszelin Mezekliev és Peter Kalcsev színészek voltak. Az 1969-ben megrendezett első Szavalóverseny óta több mint 11 ezer fiatal mutatta be tehetségét Sumenben. Az esemény a Magyar Nyelv Napja alkalmából került megrendezésre.

ZÁGRÁB

2016. november 8-án Szent Márton születésének 1700. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kapcsán a szombathelyi Savaria Múzeum „Szent Márton nyomában” című kiállítása nyílt meg a Zágrábi Magyar Intézetben. A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Őexc. Magyar József nagykövet és Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere köszöntötték a zágrábi közösséget. A beszédek után Borna Marčac magyar szakos egyetemi hallgató Sándor Kányádi "Konkrét költemény" című versét szavalta el, ezt követően az Ady Endre Magyar Kultúrkör Vegyeskara énekelt.
2016. november 12-én A Zágrábi Magyar Intézet szervezésében a budapesti Szent Márton Kamarakórus koncertjére került sor a Zágrábi Székesegyházban. A koncert után a Székesegyháztól elindult a zágrábi magyar óvodások és iskolások csoportja Szent Márton napi lampionos felvonulást tartott.


INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK


Két hét múlva kezdődik az 14. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. 2016. november 23. és 27. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Puskin és az Art+ mozikban nézheti meg a közönség a világ animációs termésének legjavát: több, mint tíz vadonatúj, egész estés animációt és közel kétszáz rövidfilmet.
Az idei Anilogue várhatóan egyik legnagyobb szenzációja a Disznók királya rendezője, a koreai Yeon Sangho legújabb filmje, a kíméletlenül társadalomkritikus Szöul, végállomás lesz. Az Ani-logue idei vendége Dánia, emellett Svájctól Japánig a világ számos animációs fesztiválja és film iskolája is bemutatja idei legjobb filmjeit, kifejezetten a budapesti közönség számára készült összeállítások formájában.

November 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt, Európa sokszínűségét és értékeit közvetítő, egyúttal fontos társadalmi problémákra reflektáló játékfilmeket. Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve (Leyla Bouzid: Felnyitom a szemem) egy árvaházon át (Claude Barras: Életem Cukkiniként) a kizsákmányoló vállalati szféráig és az újjáéledő apa-lánya kapcsolatig (Maren Ade: Toni Erdmann).
Bővebb információ: http://europarl.hu és http://urania-nf.hu oldalakon olvashatók.

Csaknem 350 plakátot vonultat fel hazai és külföldi alkotóktól a PosterFest - BudaPest 2016 központi plakátkiállítása az ELTE Lágymányosi campusának Gömb aulájában. A kiállítás megnyitóján Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Pinczehelyi Sándor, a tárlat egyik kurátora tartott beszédet.
A központi kiállítás és a fesztivál alapötletét egy egyetemisták számára az 1956-os forradalom 60. évfordulójára kiírt plakátpályázat adta, ennek anyagához hazai tervezőgrafikusok, valamint meghívott külföldi plakátművészek munkáiból válogattak. A hallgatóktól arra a kérdésre várták a választ, mit gondolnak a forradalom eszméjéről, történelmi jelentőségéről, a mának és a jövőnek szóló üzenetéről, és hogyan fogalmazzák meg mindezt a grafika nyelvén.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események