Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 46. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 46. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BELGRÁD

2016. november 5-én a 19. Pancsovai Jazz Fesztivál keretében szerb, amerikai és olasz zenekarok mellett lépett fel Lukács Miklós és Balogh Zoltán cimbalomművész Cimbalomduó nevű formációjával. A Magyar Népzenei Világörökség című koncertre az újvidéki Városháza dísztermében került sor a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád szervezésében. Őket követte a Fonó Zenekar előadása és táncháza az újvidéki Európa Kollégiumban.

BERLIN

A Humboldt Egyetem Magyar Irodalom és Kultúra Tanszéke 2016-ban ünnepli a berlini magyar tanszék alapításának 100. évfordulóját. 2016. november 18. és 19. között konferenciát rendeznek a centenárium tiszteletére a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin épületében. A résztvevőket Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára és Dr. Györkös Péter, Magyarország berlini nagykövete köszönti. Megnyitóbeszédet mond Ulrike Vedder, a Humboldt Egyetem Filozófiai Tanszékének dékánja.
A hungarológiai kutatások intézményesülésének jubileuma kitűnő alkalom a szakma történetének felidézésére, valamint jelenének és jövőjének újragondolására is. A hungarológia mint szakterület egyszerre kapcsolódik a tudományos élethez és a kultúra közvetítésének széleskörűbb gyakorlataihoz, melynek továbbgondolását az újabb kultúratudományos, inter- és transzdiszciplináris paradigmák teszik időszerűvé.
A konferencia tudomány- és kultúrpolitikai szempontok tükrében egyrészt a szakterület, a német-magyar tudományos együttműködés és a berlini magyar tanszék történetére kíván figyelmet fordítani, másrészt a hungarológia történetileg változó keretfeltételeit és feladatmeghatározásait a kortárs felsőoktatás-politikai környezet tükrében és a közös európai gondolkodás jegyében taglalja.
A konferencia részletes programja: http://www.berlin.balassiintezet.hu/hu/2011-12-07-10-16-45/18-19-11-2016-100-jahre-hungarologie-in-berlin-4/

100 berlin

BRÜSSZEL

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Tell Her című legújabb közös albumának lemezbemutató koncertjére 2016. november 16-án Brüsszelben, a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata közreműködésével került sor.
A Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után pár napja megjelent jelenlegi formációjuk második albuma Tell Her címmel. Az új hanglemez anyagát Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei nyomán közösen dolgozták ki, majd a végső hangzás megalkotásában a New York-i születésű producer, Jeremy Friedman volt kreatív munkatársuk.

harcsaslide web

HELSINKI

2016. november 18-án 19 órai kezdettel Mácsai Pál és Huzella Péter Befogad és kitaszít a világ - François Villon versei című előadását láthatja a közönség a helsinki Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központban.
Az produkció kétszemélyes zenés színház, amelyben Huzella Péter a Kaláka együttes Villon balladák című lemezén megjelent dalait és új szerzeményeit énekli. Mácsai Pál pedig nem csak mondja, játssza, éli a verseket, hanem énekel és gitározik is.
A magyar nyelvű koncert a Finnországi Magyarok Egyesületével közös szervezésben valósul meg.

MOSZKVA

2016. november 8-9-én a moszkvai Magyar Nagykövetség és a Balassi Intézet - Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva szervezésében első alkalommal került sor a voronyezsi Magyar Kulturális Napokra. A rendezvénysorozat keretében magyar táncházat tartottak az erdélyi Szarkaláb zenekar és Rezada népzenei együttes részvételével. A patinás Szpartak moziban Magyar Filmfesztivált rendeztek, ahol levetítették az Oscar-díjas Saul fia, a Félvilág, a Liza, a rókatündér és a Nem tűntem el – Richter Gedeon története című alkotásokat.

PÁRIZS

Az 1956-os forradalom magyar és francia szemmel címmel rendezett konferenciát az ’56-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójának alkalmából a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézet 2016. november 16-án. Az eseményen a forradalom egykori harcosai, valamint francia és magyar történészek szólaltak meg. A résztvevők felidézték személyes emlékeiket, és elemezték a forradalom francia-magyar kapcsolatokra gyakorolt hatását, illetve annak hosszútávú következményeit.

POZSONY

2016. november 10. és 13. között került megrendezésre a BIBLIOTÉKA 2016 nemzetközi könyvvásár. Az esemény zárónapján - mely egybeesett a magyar nyelv napjával – a Balassi Intézet – Pozsonyi Magyar Intézet számos magyar vonatkozású programra került sor. Bemutatták Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének szlovák kiadását, valamint Madách Imre Az angyal útján című kétnyelvű válogatott verseskötetét.
RÓMA
A Cseh Tamás Program keretében, 2016. november 18–án, pénteken 20.30 órakor a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Liszt termében kerül sor a Pribojszki Mátyás Band római koncertjére.
A csapat tagjai kíváló blues muzsikusok, akiket a saját hangszerükön az itthoni legjobbak között tartanak számon: Pribojszki Mátyás - szájharmónika, ének; Szász Ferenc – gitár, vokál; Molnár Dániel – dob; Csizmadia László - basszusgitár

18Nov Pribojszki Matyas Band 1

SZÓFIA

2016. november 15-én Szófiában, a Központi Tisztiklubban lépett fel Pál István Szalonna és Bandája az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából. A program a Müpa Budapest szervezésében, valamint Magyarország Szófiai Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósult meg.
A zenekar tagjai a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusai. Koncertjeiken a Kárpát-medence leggyönyörűbb muzsikái és népzenei feldolgozások egyaránt elhangoznak. Fontosnak tartják a hagyományőrzést és annak továbbadását, ezért fellépéseik mellett hangsúlyos szerepet kap a népzeneoktatás. Rendszeres szereplői Magyarország legnagyobb koncerttermeinek és fesztiváljainak, emellett az elmúlt években nagy sikerrel léptek fel Európában és a tengerentúlon is.

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

VARSÓ

A nemzetközileg is kiemelt módon jegyzett wrocławi Jazztopad Fesztivált immáron 13. alkalommal, 2016. november 17. és 27. között rendezik meg a tavaly nyílt Nemzeti Zenei Fórum (NZF) épületében. Az idei évben Wrocław Európa Kulturális Fővárosa, így különösen nagy jelentőséggel bír, hogy a fesztivál egyik napját - november 20-át - a Magyar Nap fellépőinek szentelik. Az esemény a Budapest Music Center, valamint a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet együttműködésében valósul meg.
Mindhárom meghívott zenekar a hazai improvizációs művészet nemzetközileg is elismert képviselője. Tagjaik között a legfiatalabb generációtól a műfaj idősebb képviselőjéig egyaránt találhatunk zenészeket. Fellép Grencsó István és a Grencsó Open Collective, Lukács Miklós a Cimbiózissal és az AMP Trió.

cimbiosis photo1 Zsofia Raffay

Fotó: Raffay Zsófia: Cimbiózis

A Shaping Hungary – Design in the 21st Century magyar kreativitást és dizájnt bemutató utazó kiállítás 2016. november 22. és december 13. között Krakkóban tekinthető meg a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében. A tárlat Magyarország krakkói Főkonzulátusa és a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet közreműködésével kerül bemutatásra a Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia Design Tanszékén.
A tudomány és az innováció generációkon, nemzeteken átívelő hidat képez a jövőbe, amelyhez Magyarország a 21. században is hozzáteszi az építőköveit. A Shaping Hungary – Design in the 21st Century című utazó kiállítás néhány tucat, különböző léptékű alkotáson keresztül mutatja be a mai magyar fiatal formatervezők, feltalálók és mérnökök ötleteit, alkotásait, mintegy annak bizonyítékául, hogy méltó utódai a magyar kreativitást megalapozó 20. századi generációnak.

A kiállítás-sorozatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkárságának finanszírozásával a Tudománydiplomáciai Főosztály szervezi, szakmai együttműködő partner a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Magyar Formatervezési Tanácsa.

A kiállítás katalógusa: http://tdf.kormany.hu/download/1/6c/81000/Katal%C3%B3gus%20WIPO%20v%C3%A9gleges.pdf

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

Liliom ösvény című alkotásával Fliegauf Bence nyerte el a Minszki Nemzetközi Filmfesztivál fődíját 2016. november 11-én. Először kapta meg magyar film ezt a rangos elismerést. A Fehéroroszország legjelentősebb kulturális eseményei között jegyzett filmes seregszemle díszvendége volt többek közt Fanny Ardant francia színésznő. A világszerte számos fesztiválon kitüntetett Fliegauf Bence legutóbbi alkotása áprilisban az olaszországi Lecce filmfesztiválján is fődíjat kapott.

Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátéka nyerte el az 57. Szaloniki Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Arany Alexandert 2016. november 13-án. Az Amir Naderi iráni filmrendező által vezetett zsűri a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést is a magyar film három főhősét alakító színésznek, Fenyvesi Zoltánnak, Thuróczy Szabolcsnak és Fekete Ádámnak ítélte oda.

A Petőfi Irodalmi Múzeum "Ilyen nagy dolog a Szabadság?..." emigráció - forradalom – művészet című kiállítása a 20. századi magyar emigráció életét mutatja be. A 2017. április 2-ig látható kiállítás középpontjában 1956 áll: hogyan fogadták a kommunista uralom elől ’45 után elmenekülők – Márai, Cs. Szabó, Szabó Zoltán és társaik – az otthoni eseményeket, novembertől pedig a harcoló ifjakat, börtönviselt idősebbeket, forradalmár lapszerkesztőket.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség