Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 47. HÉT

 

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 47. HÉT
VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BRÜSSZEL
2016. november 24-én zárt a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata nagysikerű kiállítása: „Egy nép kiáltott” Tisztelet az 1956-os magyar forradalomnak és a belgiumi emigrációnak.
A tárlat egyrészt korabeli fotókon és dokumentumokon keresztül mutatta be ’56 legfontosabb eseményeit világtörténeti közegbe ágyazva, másrészt korabeli filmrészletek, fotók, dokumentumok, valamint a visszaemlékezőkkel készült interjúk segítségével az 1920-tól kezdődő belgiumi magyar emigráció történetét és az emigránsok beilleszkedésének folyamatát a belga társadalomba. A látogatók betekintést nyerhettek a brüsszeli, leuveni, liege-i és namuri magyar közösségek életébe is. A kiállítás részeként a Belgiumban élő ’56-os emigránsok személyes tárgyai, relikviái is láthatóak voltak. Különleges egyéni sorsokat, kalandos és veszélyes menekülések történetét ismerhette meg a közönség.

parizs 56

2016. november 24-én mutatták be Dragomán György Máglya című regényének holland fordítását a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezésében az író jelenlétében.
Dragomán György Máglya című regénye családtörténet és történelmi tabló egyszerre. A gyermek mindent látó szeme, a kamasz mohó testisége és a felnőtt józan figyelme kapcsolódik össze a kötetben. Az író harmadik műve a német és román fordítás után holland nyelven is megjelenik, tervezik további 11 külföldi kiadását. Előző regénye, A fehér király is nagy könyvsiker volt világszerte, 30 nyelven jelent meg, többek között hollandul és franciául.

KAIRÓ

A Magyar Nyelv Napja alkalmából nyílt kiállítás 2016. november 16-án az Ain Shams Egyetem Al Alsun Karán, ahol Egyiptomban egyedüliként folytatnak magyar mint idegen nyelv oktatás. A Balassi Intézet – Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal, Kairó szervezésében létrejött tárlat látogatóit leginkább a magyar és arab nyelvet bemutató, valamint a magyarabokkal foglalkozó tablók érdekelték.

kairo 47

PÁRIZS

2016. november 15-én a Francia Rádió (Maison de la Radio) 104-es termében ünnepi hangverseny keretében emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharcról a Balassi Intézet – Párizsi Magyar Intézet szervezésében.
A koncerten fellépett az óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével és Balázs János zongoraművész. Elhangzott Beethoven Egmont nyitánya, Bartók III. zongoraversenye és Lajtha László VII. (Forradalmi) Szimfóniája. Bevezetőként Károlyi György nagykövet mondott ünnepi beszédet. A rendezvény az ’56-os Emlékbizottság támogatásával, a MÜPA és Magyarország Párizsi Nagykövetségének közreműködésével jött létre.

parizs

PRÁGA

2016. november 23-án nyílt drMáriás Karel Gott békét teremt gyönyörű énekével az EU-csúcson című kiállítása Prágában a Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet Pincegaléráiájában.
drMáriás 1966-ban született Újvidéken. Belgrádban folytatta művészeti tanulmányait 1987 és 1991 között. 1991-ben költözött Magyarországra az egykori Jugoszláviából. Munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból adódó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében a punk, az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art a szürrealizmussal keveredik.

slidshow-drMris-kp

RÓMA

Budapest, Milánó és Ivrea után 2016. november 25-én, pénteken 19.30 órakor a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián nyílik meg az Oltre Roma című nemzetközi kiállítás. A Sabino Maria Frassà által rendezett tárlat a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia, a Giorgio Pardi Alapítvány – CRAMUM projekt szervezésében a Ludwig Múzeum és a Studio Museo Francesco Messina-val együttműködésben, Róma Önkormányzata, a római Lengyel Intézet, a Budapesti Olasz Kultúrintézet és az ASM Egyesület valamint Ama Nutri Cresci védnökségével jött létre.
A 2017. január 13-ig megtekinthető kiállítás huszonkét, különböző korosztályhoz tartozó híres művész, illetve ígéretes tehetség művét vonultatja fel.
A megnyitón bemutatják a tárlathoz kapcsolódó művészeti könyvet is: egy értékes, limitált, 200 példányszámban megjelenő több mint 5 méteres kiadványt, mely a kiállítás anyagán kívül Ágota Kristóf, Italo Calvino, József Attila, Pier Paolo Pasolini, Suetonius, Váci Mihály, Valentino Zeichen idézeteket tartalmaz.

A kiállító művészek: Magdalena Abakanowicz, Zolt Astal, Cseke Szilárd, Eracle Dartizio, Alberto di Fabio, Michele Fato, Kacziba Andi, HH LIM, Franco Mazzucchelli, Merényi Dávid, Raffale Penna, Paolo Peroni, Luigi Persicce, Francesca Piovesan, Daniele Salvalai, Elisabeth Scheriffig, Eva Sorensen, Székely Beáta, Tombor Zoltán, Michele Volpe

SZÓFIA

A magyar filmművészet 120 éves jubileuma alkalmából 2016. november 15. és december 15. között 10 magyar film kerül bemutatásra a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézetben. A vetítésekre keddenként kerül sor, az érdeklődők minden alkalommal két jelentős mozgóképes alkotást tekinthetnek meg.
A vetítéssorozatot dr. Vera Najdenova, a bolgár Nemzeti Színművészeti Akadémia professzora nyitotta meg, akit a magyar filmművészet népszerűsítése terén végzett kimagasló munkájának elismeréséül Magyar Arany Érdemkereszttel tüntetettek ki 2016-ban.

ZÁGRÁB

2016. november 21-én került sor a Ferenc József és a horvátok az Első világháborúban című nemzetközi konferenciára a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet és Matica hrvatska szervezésében magyar előadók részvételével. November 25-én ugyanitt A magyar és horvát Zrínyiász címmel irodalmi estet tartanak. Előadást tart dr. Bene Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Zrínyi Miklós és Zrínyi Péter verseit magyar és horvát nyelven színészek adják elő.

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar lengyelországi turnéra indult. 2016. november 22. és 28. között hat lengyel városban - Krakkó, Varsó, Wrocław, Szczecin, Bydgoszcz, Katowice - lép fel. A koncertkörút a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg, valamint a Bartók Béla-emlékévhez kapcsolódik.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az elmúlt 15 évben mintegy 40 országban, mintegy 330 külföldi turnékoncertet adott. A közelmúltban elhunyt kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Kocsis Zoltán vezetésével többek között olyan neves helyszíneken és fesztiválokon szerepeltek, mint a New York-i Avery Fisher Hall, a tokiói Suntory Hall, a birminghami Symphony Hall, az athéni Megaron, a bukaresti Enescu Fesztivál, a Colmari és a Kanári-szigeteki Fesztivál és a bogotai Beethoven Fesztivál.
Az évfordulós műsorban elhangzik Kodály Galántai táncok című darabja, Liszt Esz-dúr zongoraversenye Báll Dávid közreműködésével, valamint Bartók Béla Concertója. A zenekart Kovács János vezényli.

NFZ Wgner Csap Jzsef slide

Kovács István magyar nyelven legutóbb 2012-es bővített kiadásban megjelent Csoda a Visztulánál és a Balti-tengernél című nagyszabású munkáját Lengyelország XX. századi történetéről rövidesen immár a lengyel olvasók is kézbe vehetik majd a varsói Lengyelország Történeti Múzeuma kiadásában. A néhány évvel ezelőtti magyar kiadás után idén decemberben lengyelül lát napvilágot Kovács István másik könyve is: A lengyel légió lexikona. A művet a Krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémia jelenteti meg. Mindkét kiadvány a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet támogatásával.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK
Till Attila Tiszta szívvel című alkotása nyerte a legjobb első vagy második filmért járó Bronz Piramis díjat a 2016. november 15. és 24. között megrendezett Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon. A közönség további magyar filmeket is megtekinthetett: Jutalomjáték (2016), Hurok (2016), A martfűi rém (2016), Halj már meg! (2016) A kairói filmes seregszemlén részt vett Fenyvesi Zoltán a Tiszta szívvel című film főszereplője, valamint Sopsits Árpád, A martfűi rém rendezője és Ferenczy Gábor producer.

Az első aranykor címmel nyílt tárlat a Műcsarnokban 2016. november 21-én. A kiállítással az intézmény alapításának százhuszadik évfordulóját ünneplik. A jövő év március 12-ig látható válogatásban a korabeli Osztrák–Magyar Monarchia nemzeteinek festészetét mutatják be Sármány-Parsons Ilona tudományos kurátor elképzelései alapján. Magyarország és Ausztria mellett Csehország, Lengyelország, Románia és Horvátország múzeumainak és magángyűjtőinek együttműködésével a csaknem kétszáz kép között látható mások mellett Jan Matejko, Hans Makart és Munkácsy Mihály több jelentős alkotása is.

Két év után ismét jelentős magyarországi Eötvös Péter-premiernek ad otthont a MÜPA. A komponista Esterházy Péter szövegére írt Halleluja – Oratorium balbulum című műve a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió Énekkara jóvoltából, a szerző vezényletével kerül bemutatásra hazánkban 2016. november 24-én. A koncert előtt Mácsai Pál színművész olvassa fel a zenemű alapjául szolgáló Esterházy-írást.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események