Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 48. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. NOVEMBER - 48. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BÉCS

Konkoly Gyula Munkácsy-díjas képzőművész 2008 után készült műveiből nyílt kiállítás 2016. december 1-én a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Bécs UngArt Galériájában.
A 2017. január 10-ig látható tárlat központi alakjai a nők, akiket különböző kontextusokban és eltérő érzelmi állapotokban mutat be a művész. Konkoly jellemzően filozófiai és mitológiai eredetű alkotásokat készít, amelyek több síkon is értelmezhetők.

Konkoly Gyula 1964-ben szerzett diplomát a Képzőművészeti Főiskolán. A neoavantgárd mozgalom egyik kezdeményezője, főiskolás korában csatlakozott Csernus Tibor, Lakner László és Szabó Ákos szürnaturalista irányzatához. 1970-ben Franciaországba emigrált. Távollétében három és fél évnyi börtönre ítélték illegális nyomtatványok készítéséért. 1973-ban Párizsban önálló kiállítása volt, 1974 és 1987 között könyvillusztrációkat, filmplakátokat is készített. Magyar állampolgárságát 1991-es hazatérése után kapta vissza.

konkoly

BUDAPEST

2016. november 30-án mutatták be Molnár Antal és Tóth Tamás A Falconieri-palota, Róma című könyvét a budapesti Olasz Kultúrintézetben. A könyvet Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom-budapesti érsek és Farbaky Péter művészettörténész, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója, valamint Szörényi László irodalomtörténész, volt római nagykövet ismertette. A eseményt Soóky Andrea, a Balassi Kiadó igazgatója moderálta.

2016. december 1-én a Magyarországi Németek Házában (Haus der Ungarndeutschen) nyílt meg Vajda Ferenc Attila Malkotsch című fotókiállítása. A tárlatot Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke nyitotta meg Vajda Ferenc Attila jelenlétében.
Ezen az estén került bemutatásra a Pro Minoritate negyedéves kisebbségpolitikai folyóirat 2016. nyári száma is, amely a németek elűzetésének 70. évfordulójához kapcsolódó tanulmányokat tartalmaz. Köszöntőt mondott Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. A folyóiratot, illetve a lapszámot Tóth Ágnes, a lapszám vendégszerkesztője és Kósa András László főszerkesztő, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója mutatta be.

BRÜSSZEL

Stuttgart után európai körútjának második állomásán 2016. november 30-tól látogatható az Hommage à Vasarely című kiállítás a Brüsszeli Balassi Intézetben. A tárlatot fokozott közönségérdeklődés mellett Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely elnökének jelenlétében Sárkány József művészettörténész, a pécsi Janus Pannonius Múzeum főmuzeológus osztályvezetője nyitotta meg.
A Fekete Vali műkritikus, esztéta moderálta eseményen a résztvevők kiemelték: Vasarely olyan alkotói irányzatot képviselt, amely által a művészet a mindennapi élet, az építészet, a várostervezés, a tárgy- és kiadványtervezés szerves részévé vált. A kiállítás - amelynek kurátorai Fekete Vali és Salamon Péter, az Irány Pécs Turisztikai Nonprofit Kft. hálózati menedzsere – 2017. január 10-ig látogatható.

LONDON

2016. november 28-án Londonban folytatódott a Csárdáskirálynő turné a Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ jóvoltából. A produkciónak ezúttal egy igazán különleges helyszín adott otthont: az 1633-ban épült St. Paul’s Church – mely napjainkban Actor's Church néven is ismert - a Covent Gardenben.
A koncerten a Budapesti Operettszínház művészei - Fischl Mónika, Dolhai Attila, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté - léptek fel a Budapesti Operettszínház zenekarának kvintettjével.
A teltházas előadáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete. Az eseményen jelen volt Sir Georg Solti (Solti György) világhírű karmester özvegye is, aki külön gratulált az előadóknak.

IMG 1632

PÁRIZS

2016. december 2-án a Bartók-év alkalmából a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet Baráti Köre szervezésében és a Prix Hungarica támogatásával Bartók Béla és a magyar költészet elnevezésű zenés irodalmi estre kerül sor, amely Bartók művei és a 20. századi magyar irodalom kapcsolatát hivatott feltárni. Bartók művészetére jelentős hatást gyakorolt többek között Ady Endre, József Attila, Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Illyés Gyula, illetve Kassák Lajos költészete.
Guillaume Métayer műfordító, kutató bemutatja Bartók és a magyar költészet című, 2016 augusztusában a Po&Sie folyóiratban megjelent írását. A felolvasást Karol Beffa zeneszerző és zenekutató - Ligeti György nemrég megjelent (Fayard) életrajzának szerzője- kíséri zongorán.

ZÁGRÁB

2016. december 1. és 19. között tekintető meg a Herendi Porcelánmanufaktúra különleges kiállítása a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézetben.
A Kreml falai, a szentpétervári Carszkoje Szelo Palotája, a japán Fukuyama Városi Múzeum, a genfi Ariana Múzeum, a nemzetközi Hohenbergi Porcelánmúzeum, Szabadka, Bécs, Kolozsvár, Olaszország, illetve szlovák kastélyok (Betlér, Bajmóc), és a pozsonyi Nemzeti Múzeum után most Zágrábban tekinthetőek meg a porceláncsodák.
A tárlat zárásakor jótékonysági árverésre bocsátják az egyetlen példányban létező zágrábi katedrálist ábrázoló porcelán-képlapot.

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

VARSÓ

2016. november 29-én a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézetben vetítették a Zajti Gábor és Balázs testvérpár, valamint M. Dabi István Szeptember katonája című filmjét.
A 35 perces dokumentumfilm Nizalowski Ernő - félig lengyel, félig magyar származású katonatiszt – életét mutatja be. Nizalowski 1939 őszén a lengyel mozgósítások hírére Lengyelországba utazott és beállt a lengyel hadseregbe. Német hadifogságba esett, ahonnan megszökött, majd visszatért Magyarországra, ahol lengyel menekültek megsegítésén fáradozott. Idős korában is aktívan részt vett a lengyel-magyar kapcsolatok ápolásában, egészen 2014-ben bekövetkezett haláláig. A filmből háborús élményei mellett sok más érdekességet is megtudhatunk Nizalowski Ernő életéről, a lengyelek és magyarok sorsáról.
A portréfilmet 2015-ben a XV. Lakiteleki Filmszemlén Kövér László, az Országgyűlés elnöke különdíjjal jutalmazta.

2016. november 30-án állt forgalomba néhány „El a kezekkel Magyarországtól!”, „Szabad Lengyelország – Szabad Magyarország!” felirattal és hosszabb ismertető szöveggel ellátott villamoskocsi Krakkóban a 10-es és a 9-es vonalán. A projekt a városban 1956 novemberében zajló eseményeket idézi fel. A program a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében valósul meg a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet, Magyarország krakkói Főkonzulátusa és Krakkó Város Önkormányzata együttműködésében.

1956 novemberében, a magyar forradalom elleni fegyveres beavatkozás hírére a krakkói Egyetemi Forradalmi Bizottság szervezésében tüntetést rendeztek az óvárosban, amelyen több, mint háromezren vettek részt. A néma menet élén két lengyel zászló között gyászszalaggal átkötött magyar zászlót vittek. A tüntetők kifejezték szolidaritásukat a magyar nemzettel, majd egyperces csenddel adóztak az elesett magyarok emlékének. A korabeli beszámoló szerint a résztvevők végig fegyelmezettek voltak, eltekintve néhány embertől, akik „felelőtlen jelszavakat kiabáltak, a házak falaira s egynémely villamoskocsira provokatív feliratokat tettek”. A magyar nemzet büszkeséggel és hálával idézi fel a hat évtizeddel ezelőtti lengyel szolidaritást.
A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Krakk villamos web

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

2016. november 24-én került sor Magyarország dublini nagykövetség és a Trinity College Dublin (TCD) által szervezett panelbeszélgetésre The Resurrection of Ireland and Hungary: Daniel O’Connell and Széchenyi István címmel. Az eseményen részt vett Oplatka András tanár-újságíró és Patrick Geoghegan, a TCD tanszékvezetője. A beszélgetést Apor Balázs, a TCD tanára moderálta. Az érdeklődők megtekinthették az István Széchenyi, Founder of Modern Hungary című kiállítást is.

2016. november 25-én nagy sikerrel nyílt meg a Beyond Rubik’s Cube című kiállítás a sanghaji Global Harbour Plázában. Az Exhibits Development Group nemzetközi kiállítás-szervező cég és az amerikai székhelyű Liberty Science Center tudományos kiállító- és oktatóközpont tárlatát a Shanghai LinkA Exhibits cég hozta Sanghajba. A megnyitó eseményen Liza Reich Rawson, a Liberty Science Center kiállítás fejlesztési igazgatója beszédében megköszönte Magyarország részvételét és támogatását a kiállítás létrehozásában. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Rubik Ernő is. A kocka feltalálóját, múltját és jelenét bemutató, robottechnikát ötvöző interaktív kiállítás 2017. február 26-ig láthatják Sanghajban.

A Műfordítógép címmel nyílt interaktív kiállítás 2016. november 25-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A tárlat játékos formában, "gyártási folyamatként" mutatja be a műfordítók munkáját a nyersanyag-feldolgozótól a tervezésen, majd a szortírozáson át a kutatásig és újrahasznosításig.

A magyarországi premier előtt Párizsban mutatta be a Nemzeti Színház társulata A szarvassá változott fiú című előadás új változatát a Világ Kultúráinak Háza (Maison des cultures du monde) fesztiválján, a Festival de l’Imaginaire-en 2016. november 28-án. A színházi találkozóra olyan előadásokat hívnak meg, amelyek egy társadalom képzeletvilágából táplálkoznak. Vidnyánszky először színházi előadást, majd játékfilmet készített Juhász Ferenc műve alapján, amely eredetileg a szülői házat és az anyját elhagyó, a városba kerülő és a gyökereihez visszatérni nem tudó fiúról szól.
A jövőre három és fél hetesre bővülő 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál a 150 éve megkötött kiegyezésre emlékezik. A Kodály-év kapcsán számtalan előadásra kerül sor. A fesztivál azonban tovább folytatja Liszt Ferenc életművének bemutatását.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események