Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 49. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 49. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BUDAPEST

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél tovább, 2017. január 8-ig látható a Balassi Intézet Hajnalodik – 1956-2016 című kiállítása. Az 1956-os forradalom és szabadságharc drámai eseményei szinte minden családban sorsfordítóak voltak, máig kihatnak. Néhányan még 60 év után is képesek a forradalmi napok legapróbb részleteit is felidézni, sokakban inkább már csak hangulatok, érzések, homályosodó emlékképek jelennek meg az események kapcsán. Léteznek családok, akik még mindig alig mernek beszélni a régmúlt eseményeiről és olyanok is, akik kötelességüknek érzik, hogy a családi legendárium fontos része legyen mindaz, ami 1956-ban történt.

A Balassi Intézet kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények, az érzelmek, a személyes sorsok és az életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét. A különleges, egyedi tervezésű, a Balassi Intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél-, és irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak.

hajnalodik

BUKAREST

Szász Sándor új munkáiból nyílik kiállítás a bukaresti Mobius Galériában Chamber of Secrests címmel 2016. december 9-én a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében. A 2017. január 31-ig látható tárlat a művész első önálló bemutatkozása.
A művésszel készített interjút és Michele Robecchi kurátor tanulmányát a kiállítás katalógusában olvashatjuk, amely 2017 januárjában jelenik meg.

slide Szasz

HELSINKI

2016. december 8-án nyílt meg a Camera Poetica - Susogó nyírfák című rendhagyó kiállítás a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki szervezésében a galéria U-ban. A kiállítást Leena Ahtola-Moorhouse, a helsinki Ateneum Művészeti Múzeum nyugalmazott vezető kurátora nyitotta meg.
A tárlat a finn nemzeti fa, a nyír ihletett fénykép-vers párokat mutat be a Camera Poetica könyvsorozat Susogó nyírfák című - finnül, svédül, angolul, németül és magyarul megjelent - kötetből.
A tárlaton látható képeket készítette: Timár József
Versek: Risto Ahti, Inger-Mari Aikio-Arianaick (Ima), Bo Carpelan, Aaro Hellaakoski, Anne Hänninen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Jouni Inkala, Juhani Kellosalo, Toivo Laakso, Kirste Paltto, Joni Pyysalo, Henrika Ringbom, Pentti Saaritsa, Johanna Venho

ISZTAMBUL

2016. december 8-án lépett fel Isztambulban a magyar Les Korillas duó klasszikus zene és tánc ötvözetét bemutató Lightfire című előadásával Simkó Beatrix táncművész és Zádory Édua hegedűművész. A Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, Isztambul közreműködésével létrejött projektet a Summart Művészeti Központban tekinthették meg az érdeklődők.

les korillas 677

LJUBLJANA

2016-ban ünnepeljük Bartók Béla - a 20. század egyik legjelentősebb magyar zeneszerzője - születésének 135. évfordulóját. Az esemény alkalmából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a ljubljanai Zeneakadémia különleges koncertprogramot állított össze, amelyet 2016. december 8-án a Bartók-est keretében adnak elő a Ljubljanai Balassi Intézetben.

A koncertet a nemrég elhunyt Kocsis Zoltán zeneszerző, zongoraművész és karmester emlékének szentelik. Az est során David Veber, a ljubljanai Zeneakadémia munkatársa tart előadást Bartók Béla szlovéniai hatásáról, majd a két egyetem zeneszerzés szakos hallgatói játszanak Bartók ihlette darabokat és Bartók-műveket.

LONDON

Először lépett színpadra az Egyesült Királyságban Boros Misi zongoravirtuóz, aki 2016. december 8-án karácsonyi koncertet adott a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. Az idén 13 éves Boros Misi - a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor nyertese - első díjat nyert a párizsi Concours Musical de France nemzetközi zongoraversenyen a 18 éven aluliak között. Londoni karácsonyi koncertjén az ifjú zongorista előadásában magyar és nemzetközi klasszikusok csendültek fel.

NEW YORK

2016. december 9-én, New York-i idő szerint délután 5 órától Fókuszban a magyar irodalom címmel kortárs magyar szerzők és műveik bemutatására kerül sor a Manhattan belvárosában működő New York-i Magyar Főkonzulátus Bartók termében a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központtal együttműködésben. A rendezvény célja, hogy az amerikai könyvpiacokon növelje a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szerzőinek és köteteinek jelenlétét, valamint találkozási felületeket teremtve megismertesse és megszerettesse azokat az amerikai szakmai- és olvasóközönséggel.
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Publishing Hungary Program eseményén öt eltérő alkotói identitással bíró magyar író és költő – Röhrig Géza, a Saul fia című, Oscar-díjjal jutalmazott film főszereplője, Szántó T. Gábor, a Szombat című folyóirat főszerkesztője, Tompa Andrea, a Színház című folyóirat főszerkesztője, az Artisjus Irodalmi Díjjal és Márai Sándor-díjjal elismert Tóth Krisztina, valamint az idei Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának magyar vendége, Totth Benedek – segítségével Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó Kft. kiadóvezetője és Szabó Zsuzsanna, a Publishing Hungary Program vezetője kalauzolják az érdeklődőket az utóbbi évek magyar irodalmának legmerészebben fogalmazó alkotói és művei között.
A szervezők külön hangsúlyt fektetnek Borbély Szilárd Nincstelenek című regényének és a The New Hungarian Quarterly folyóirat bemutatására.
A program ideje alatt megtekinthető Tihanyi Anna Berlin bhf. című fotósorozata, amelyet magyar írók szépirodalmi szövegrészleteiben megjelenő Berlin-élményei inspiráltak. A fiatal fotóművész 2014-ben a szakma egyik legrangosabb nemzetközi elismerésében részesült: portfólióját – amelynek legfrissebb darabja volt a Berlin bhf. sorozat – az American Photographic Artists- Lucie Alapítvány 5000 dollár értékű ösztöndíjjal jutalmazta.

RÓMA

Két magyar és két olasz fiatal tehetség mutatkozott be 2016. december 6-án a Falconieri-palotában működő Balassi Intézet - Római Magyar Akadémián. A Liszt Ferenc hangversenyterem Bartók reflexiók című estjén Bucz Magor (Magyarország), Daniele Perri (Olaszország), Pető Marcell (Magyarország) és Natalia Valentini (Olaszország) zongorázott, akik egyben zeneszerzők is.
A koncert során Bartók Román népi táncok op.8, Román karácsonyi dalok serie 1, Allegro Barbaro e Suite. op. 14 című darabjai hangoztak el a négy ifjú művész előadásában. A fentieken kívül többek között a Bartók ihlette Bucz Magor: Hommage, Dobos Dániel: Crossover time, Claudia Jane Scroccari: Fantasia e Toccata, valamint Emanuele Savagnone: Corsa nel fuoco című műveivel ismertették meg a római hallgatóságot.

6Dec Bartok Reflections

SZÓFIA

2016. december 5-én mutatták be a szófiai Nikolaj Binev Ifjúsági Színházban Visky András Júlia című művét. Bojan Ivanov rendezése a ruszei Szava Ognjanov Drámai Színház vendégjátékaként érkezett a bolgár fővárosba a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet jóvoltából.
A mű az elmúlt évtized egyik legsikeresebb, számtalan előadást megélt kortárs darabja, amely 2007 augusztusában a magyar drámák közül elsőként kapott meghívást a New York-i Nemzetközi Fringe Fesztiválra. A cselekmény a XX. század közepén, 1956 viharos politikai eseményeit követően játszódik. A helyszín Magyarország, a kormányellenes tevékenységért, az egyéniség eltiprása ellen merészen felszólaló személyek számára kialakított tábor egyik barakkja.

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

VARSÓ

Wacław Felczak történészprofesszorra emlékezve 2016. december 8-án és 9-én a Jagelló Egyetem Történelmi Karának Vezetése és a Lengyel Történelmi Társaság Krakkói Részlegének közös szervezésében a krakkói Collegium Maiusban kerül sor az „Europa Centralis” – a régió sorsa a történelem folyamán elnevezésű tudományos konferenciára. Az esemény védnökei: Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke és prof. dr hab. med. Wojciech Nowak, a Jagelló Egyetem Rektora.
A két napos tudományos találkozó fókuszában a közép-kelet-európai régió történelme áll a lengyel-magyar kapcsolódások tükrében. Az első napon a XI-XII. századi közép-európai szeniorátus, I. Ulászló és a Jagelló-kor, a magyarok szerepe Báthory István lengyel udvarában, valamint a XIX. században formálódó közép-európai és az első világháború előtti magyar szövetségi koncepciók és elképzelések témakörökkel kapcsolatosan hangzanak el előadások.
A konferencia zárónapjának felszólalói a XX. század magyar és lengyel történelmének központi eseményeit vizsgálják. A résztvevők és a hallgatók megismerhetik a magyar kormány politikáját a német fenyegetés tükrében 1939 szeptemberében, Otto Forst-Battaglia, a XX. századi Ausztria jelentős történészének Közép-Európáról megfogalmazott gondolatait, valamint a fiatal Wacław Felczak Közép-Európáról – és benne Magyarországról – alkotott elképzeléseit is, amely a szakemberek nagy része szerint a Visegrádi Együttműködés előjelének tekinthető.
A XX. századi magyar történelemben kiemelkedő helyet betöltő lengyel történész emlékére szervezett esemény a Wacław Felczak- és Henryk Wereszycki-díj átadásával zárul. A díj támogatója a Literackije Kiadó.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

Bucsi Réka LOVE című animációs filmje bejutott a 2017. január 19. és 29. között a Utah állambeli Park City-ben tartott Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A fiatal magyar rendezőnőnek két éven belül ez már a második filmje, amely részt vehet a Robert Redford által alapított fesztiválon.
A LOVE világpremierjét az idei Berlinale-n tartották februárban, míg az észak-amerikai premierre a South by Southwest (SXSW) fesztiválon került sor. Bucsi Réka filmjét eddig negyven országban vetítették, és összesen kilencvennyolc különböző fesztiválra kapott meghívást. A film eddig tizenhárom díjat nyert, köztük Uppsalában néhány héttel ezelőtt az EFA-díjat, amellyel kivívta az Európai Filmakadémia díjára való jelöltséget.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának döntése értelmében a Kodály-módszer felkerült a legjobb megőrzési gyakorlatok közé, ahol azon modellértékű módszerek találhatóak, amelyeket a testület nemzetközi szinten is terjesztésre érdemesnek és jó példának tart. Az UNESCO indoklása szerint az elmúlt évszázadban a hagyományos népzene megőrzésének Kodály-módszere segítette a helyi hagyományok átadását, terjesztését és dokumentálását Magyarországon és a külföldi közösségekben. Kodály Zoltán a Magyar Tudományos Akadémia által is támogatott zenepedagógiai koncepciója elősegíti, hogy a hagyományos népzene mindenki számára hozzáférhetővé váljon; fejleszti a zenei készséget, bátorítja az egyént és a közösségeket a zene mindennapos használatára. A módszert 1945-ben illesztették bele az iskolai tananyagba. A világszerte ismert és elismert módszer jól alkalmazható eltérő társadalmi és kulturális közegben is, ezt a magyarországi Kodály Intézetben zajló nemzetközi pedagógusképzésnek köszönhetően többéves gyakorlati tapasztalat is megerősíti. Az UNESCO elismerve Kodály Zoltán etnomuzikológiai, zenepedagógiai és zeneszerzői munkásságát, a 2017-es évet kiemelt Kodály-évfordulónak szenteli.

A Bartók Világverseny és Fesztivál a Zeneakadémia szervezésében 2017 szeptemberében várja a világ ifjú zenei tehetségeit, akik a tervek szerint kétévente más-más zenei kategóriákban mérettetnék meg magukat. A szervezők hosszú távú célja, hogy a világ legrangosabb zenei fesztiváljaihoz csatlakozzon a több mint 40 000 eurós összdíjazású zenei fesztivál. A 2017. szeptember 10. és 17. között megvalósuló versenyre március 26-ig várják a harminc év alatti hegedűművészek jelentkezését.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események