Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 50. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 50. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BERLIN

Folytatódik a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Spirális Rezidenciák zenei programsorozata, mely a Túlélés, a Rituálé, majd a Hatalomistenek után ezúttal a rendszerek és szabályok alkotta világban keresi az élet értelmét. Ehhez hívja segítségül Magyarországról a Wattican Punk Ballet és a Deti Picasso frontemberét, Gaya Arutyunyant. Az örmény származású énekes, dobos és billentyűs a berlini székhelyű lengyel-izraeli Biwald Duo tagjaival, Julia Bilattal és Daniel Schwartzwalddal 2016. december 16-án ad közös koncertet a CHB épületében

BUDAPEST

2016. december 12. és 14. között Szlovéniában és Szerbiában vendégszerepelt a születésének centenáriumát ünneplő A Csárdáskirálynő. A Balassi Intézet szervezésében, a Budapesti Operettszínház és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével zajló nemzetközi turné korábbi állomási (Bécs, Brüsszel, Moszkva, Delhi, London, Varasd, Peking, Csungking és Sanghaj) után Maribor, Szabadka és Zombor városában Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Szabó Noémi és Peller Károly előadásában, valamint a Budapesti Operettszínház kvintettjének közreműködésével csendült fel Kálmán Imre örökbecsű zenéje.

A három napos körút első – teltházas - előadására december 12-én 19.30-kor Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai nagykövet asszony és Molnár-Gábor Bíborka, a ljubljanai Balassi Intézet igazgatójának részvételével a Maribori Nemzeti Színházban került sor, amely után Peller Károly színművész társaságában nyilatkoztak a szlovén televíziónak.

December 13-án 19.30-kor Dr. Babity János szabadkai főkonzul köszöntötte a művészeket és a közönséget a Szabadkai Népszínházban, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnökének és Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója jelenlétében. Dezső János intézetigazgató elmondása szerint: „a vajdasági közönség ki van éhezve az operett műfajára”. Örömmel számolt be arról, hogy az esti előadásra a jegypénztárak megnyitása után 40 óra alatt elfogytak a jegyek, így 25 pótszéket kellett még elhelyezni a nézőtéren. A turné záró előadásának a Zombori Népszínház adott otthont.

Szabadka 03

BUKAREST

Befejezéséhez közeledik a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet 2016 januárjában elindított vetítés-sorozata, amely a magyar filmtörténet gyöngyszemeit mutatta be a bukaresti filmkedvelő közönségnek. Az egy éven át tartó programmal a Budapesten vetített első film 120 éves évfordulójáról, az első megnyílt moziról és a Millenniumi Ünnepségek alkalmával elkészült első mozgóképről emlékeztek meg.

A sorozat utolsó filmjeként az érdeklődők december 15-én, csütörtökön, 19.00 órai kezdettel Bereményi Géza Eldorádó (1988, 100 perc) című művét láthatták a Román Filmarchívum Eforie termében (Bukarest, Eforie u. 2.).

120 decembrie CMYKk web

KAIRÓ

2016. december 7-én Kairóba érkezett a Folkupica népzenei együttes. A formáció kifejezetten az egyiptomi vendégjáték miatt jött létre. Kánai Bence, Czaier Péter, Jobbágy Bálint népzenészek és Konkoly Borbála, a Röpülj páva tehetségkutató verseny dobogós helyezett énekesének koncertjeit Kanozsai Ákos és Sosovicza Fanni néptáncosok közreműködése tette teljessé. A zenekar 5 koncertjére a City International School, a Conrad Hotel, a Nagykövetség, a Makan és a kairói Balassi Intézet - Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal nyújtott lehetőséget. Előadásukat minden alkalommal fergeteges hangulatú táncház követte. A december 13-i alkalom előtt Hajdú Ágnes, a Néprajzi Múzeum muzeológusa hagyományos magyar karácsonyi szokásokról tartott előadást, amely egyben zárása volt a Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal néprajzi előadássorozatának.

KKTH 2

NEW YORK

2016. december 9-én, Fókuszban a magyar irodalom címmel kortárs magyar szerzők és műveik bemutatására került sor a Manhattan belvárosában működő New York-i Magyar Főkonzulátus Bartók-termében. A rendezvény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő szerzőire és köteteire.

A Balassi Intézet által felügyelt Publishing Hungary Program és a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ eseményére hat eltérő alkotói identitással bíró magyar író és költő kapott meghívást: Röhrig Géza, a Saul fia című, Oscar-díjjal jutalmazott film főszereplője, Szántó T. Gábor, a Szombat című folyóirat főszerkesztője, Tompa Andrea, a Színház című folyóirat főszerkesztője, az Artisjus Irodalmi Díjjal és Márai Sándor-díjjal elismert Tóth Krisztina, a Solitude-ösztöndíjas Gerevich András, valamint a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díj győztese, Totth Benedek.

A folytatásban – immár nyilvános eseményen – nagyszámú közönség előtt Röhrig Géza Borbély Szilárd Nincstelenek című regényét, Gerevich András pedig a The Hungarian Quarterly folyóirat új számát mutatta be, melyet izgalmas pódiumbeszélgetés követett a megjelent írókkal.

Zárásként a résztvevők Tihanyi Anna Berlin bhf. fotósorozatát nézhették meg, amelyet a fotográfus magyar írók szépirodalmi szövegrészleteiben megjelenő Berlin-élményei inspiráltak. A kiállításmegnyitón fellépett a világ egyik legelismertebb szaxofonosa, Chris Potter, akit az amerikai jazz-újságírók szövetsége az elmúlt években a legkiemelkedőbb tenorszaxofon–művésznek szavazott meg. Partnere Kézdy Luca volt, a hazai jazz-szcéna kiemelkedő hegedűse, aki már számos megnyitón és művészeti vásáron bizonyította különleges képességét a művészeti ágak közötti dialógusok megteremtésére.

RÓMA

2016. december 16-án pénteken, 20.30 órakor kerül sor a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Liszt Ferenc hangversenytermében az immár hagyománnyá vált Adventi koncertre.
Az est során Sass Sylvia szakmai irányításával fellép Erika Beretti (szoprán), Abraham García González (bariton), Marina Kolyva (szoprán), Peidl Katalin (szoprán). Zongorán kísér: Diego Procoli

LENGYELORSZÁGI MAGYAR KULTURÁLIS ÉVAD

VARSÓ

2016. december 12-én Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén címmel nyílt kiállítás Krakkóban, a Galicia Zsidó Múzeumban. Az eseményen Jakub Nowakowski, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A tárlatot Michael Schudrich lengyel főrabbi, Tóth Péter Joel vezető tábori rabbi, Mieczysław Gocul tábornok, lengyel vezérkarfőnök, Benkő Tibor vezérezredes, magyar vezérkarfőnök és Bíró Ákos a kiállítás kurátora nyitotta meg. Ezt követően a NIGUN együttes hangversenyére került sor. A kiállítást a Balassi Intézet – Varsói Magyar Kulturális Intézet, Magyarország krakkói Főkonzulátusa és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum együttműködésében jött létre a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.
A Júda magyar oroszlánjai Galícia földjén a lengyel-magyar kapcsolatok egyik kevéssé ismert fejezetének állít emléket. A tárlat célja, hogy bemutassa azt a különleges viszonyt, mely az osztrák-magyar alakulatok - ezen belül elsősorban a magyar - kötelékében harcoló zsidó katonák és a helyi zsidó lakosság között alakult ki.
A kiállítás tárgyakkal és archív képanyaggal mutatja be a fegyveres erőknél szolgálók életét, ennek különleges zsidó vonatkozásait, vitézségüket, valamint azt, hogy a galíciai zsidó lakosság hogyan és milyen módon segítette katonáinkat a háborús erőfeszítésekben, melyek végül Galícia területének visszahódításához és az orosz megszállók kiveréséhez vezettek.

lwy-47

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Mintegy hatvan kárpátaljai művész festményét és grafikáját mutatja be a Magyarság Házában 2016. december 7-én nyílt, Évszázados múltú, magyar gyökerű kárpátaljai festőművészet című csoportos kiállítás. A Magyarság Háza aulájában látható tárlaton a hagyományos kárpátaljai plein air festészet darabjai mellett grafikákat és portrékat láthat a közönség.

A Félvilág (2015) című magyar thriller kapta a legjobb játékfilm díját az alaszkai Anchorage Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmmustrán 23 ország 121 filmjét vetítették. A magyar alkotásnak ez a tizenhatodik elismerése, múlt héten a Hollywood Filmfesztiválon a legjobb film díjával jutalmazták. Egy héttel korábban Kovács Patrícia és Gryllus Dorka megosztva kapta a legjobb színészi alakítás díját a barcelonai Zoom Fesztiválon.

Goya-díjra jelölte a Saul fia (2015) című magyar filmet a spanyol filmakadémia. A legfontosabb spanyol filmes elismerés 29 kategóriájának jelöltjeit 2016. december 14-én hirdették ki. A díjátadó gálát 2017. február 4-én tartják Madridban.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események