Iratkozzon fel hírlevelünkre

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 51. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2016. DECEMBER - 51. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BRÜSSZEL

2016. december 21-én 20.00 órától az 1956-os Emlékév keretében mutatták be Brüsszelben az INVERSEDANCE I Fodor Zoltán Társulat 1956 – Ajtók bilincs nélkül című előadását a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata szervezésében.
Az alkotók ajánlója:
„A darab a megtorlás könyörtelen éveiben a rendszer feltáratlan ’fehér foltját’ követi. A forradalom lányát futószalagon dobálja a puha diktatúra. A harckocsik zaja elnyomja az indulók üvöltését. Akasztófák árnyéka borul Szabadságra, Harcra. A darab alapjául a rendszerben élők szabadságösztöne szolgál. Kötelék, melyben egy egész nemzet osztozik; egyéni sorsok, melyek hurokban végződnek. A rejtett szimbólumok egy része –mint a kötél- első pillantásra is értelmezhető. Egyrészt a halál jelképe, mint az akasztási szokások eszköze; másrészt a mitológia világából gyökereztethető szeretet köteléke, a keletkezés és elmúlás kifejeződése. A szereplők egypercnyi béke visszfényében válnak győzőkké és legyőzöttekké, ott ahol a múlt utoléri a jelent. Kitörés alulnézetből…”
Az egyfelvonásos, 50 perces, egész estés produkció méltó emléket állított az ’56-os események résztvevőinek. A program az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.
Előadták az Inversedance – Fodor Zoltán Társulat Táncművészei: Bódi Bianka, Ferencz Vivien, Lendvay Zsóka, Ruzsom Mátyás, Safranka-Peti Zsófia, Széki Zsófia

inverse slide

ISZTAMBUL

2016. december 14. és 21. között rendezték meg az Isztambuli Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált, amelynek programjába három magyar rövidfilmet is beválogattak. Visky Ábel Romanian sunrise, Ferenczik Áron: Szabó úr és Kovács István: Betonzaj című alkotásai a budapesti BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál díjazottjai közül kerültek kiválasztásra. A nemzetközi filmes találkozó ideje alatt a magyar filmeket az Isztambuli Francia Intézetben, az Olasz Kultúrintézetben és Goethe Intézetben vetítették.

Az Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ Isztambul és BuSho két éve kezdődött együttműködése révén sikerült elérni, hogy a magyar filmek legjobbjai képviselik hazánkat a fontosabb törökországi rövidfilmes fesztiválokon. Ennek is köszönhető, hogy megfogalmazódtak a török és magyar szakmai- és partnerszervezetek közötti hosszú távú együttműködések alapjai.
Az 1988-ban első alkalommal megrendezett Nemzetközi Isztambuli Rövidfilm Fesztivál mára a filmes szakemberek meghatározó eseményévé vált. Az Isztambuli Francia Intézet, az Olasz Kultúrintézet és a Goethe Intézet támogatásával minden évben megvalósuló fórum lehetőséget nyújt a fiatal alkotók számára is, hogy a gondolataikat a rövidfilm eszközeivel bátran kísérletezve megfogalmazzák

POZSONY

2016. december 20-án, 17.30-kor a pozsonyi Ferencesek terén álló Ferences templomban került sor Sebestyén Márta népdalénekes és Andrejszki Judit szoprán énekes karácsonyi hangversenyére „Örvendezzünk” címmel a Balassi Intézet – Pozsonyi Magyar Intézet jóvoltából. A két különleges művész koncertjén közreműködött Csörsz-Rumen István (lant, koboz, tambura, tekerőlant, furulyák) és Szabó Zoltán (duda, pikula, népi fúvósok). 

sebestyen andrejszki kepek2-e1334576709628-300x269

PRÁGA

2016. december 19-én, 19.30 órától a Visegrádi Együttműködés megalapításának 25. évfordulója alkalmából Prágában, a Cseh Rádió Koncerttermében Ida Zalewska, Petra Brabencová, Winand Gábor és Peter Lipa énekesek, valamint a Gustav Brom Czech Radio Big Band közreműködésével került sor a BEST OF V4 SWING elnevezésű koncertre.
A koncert fővédnöke: Miloš Zeman, a Cseh Köztársaság elnöke volt.

A rendezvény védnökségét Grażyna Bernatowicz, a Lengyel Köztársaság nagykövete, Petö Tibor, Magyarország nagykövete, Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság nagykövete, René Zavora, a Cseh Rádió vezérigazgatója, Jan Závěšický, a Cseh Centrumok vezérigazgatója, Maciej Ruczaj, a Prágai Lengyel Intézet igazgatója, Kelemen Gertrúd, a Prágai Magyar Intézet igazgatója, valamint Vladimír Valovič, a Prágai Szlovák Intézet igazgatója vállalták.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

A Kelet–szlovákiai Múzeumban a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében 2016. december 15-én Makovecz Imre műveiből nyílt kiállítás Összekötni az eget és a földet címmel. A tárlatot Jankovics Marcell, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke nyitotta meg; fővédnöke Haraszti Attila, Magyarország kassai főkonzulja volt. A bemutatott anyag válogatás a 2014-es Pesti Vigadóban rendezett Makovecz-életművet reprezentáló tárlatból.

A Bukaresti Nemzeti Operában 2016. december 18-án tartott eseményen mintegy tizenöt díjat adtak át a romániai operaházak ünnepi gáláján. A legjobb karmesternek járó elismerést Horváth József, a Kiválóság Díjat Kele Brigitta énekművész, az életműdíjat pedig Laskay Adrienne karvezető vehette át. A Kolozsvári Magyar Opera a legjobb gyermekelőadásért járó díjat vehette át Tóth Péter Árgyélus királyfi című előadásáért, amelyet Albu István jegyzett.

Magyar film versenyez az Arany Medvéért a februári Berlinalén. A nagy presztízsű fesztivál hivatalos versenyprogramjában kerül sor Enyedi Ildikó Testről és lélekről című fanyar humorú szerelmesfilmjének világpremierjére. A magyarországi bemutatóra sem kell sokat várni, az új Enyedi-filmet 2017. március 2-ától láthatja a hazai közönség.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség