Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JANUÁR - 1. HÉT

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JANUÁR - 1. HÉT

VÁLOGATÁS A BALASSI INTÉZET PROGRAMJAIBÓL

BUDAPEST

2017. január 8-ig még megtekinthető a Balassi Intézet Hajnalodik – 1956-2016 című kiállítása.

A Balassi Intézet kiállításának központi gondolata az emlékezés és ennek szinte minden aspektusa. A tények, az érzelmek, a személyes sorsok és az életutak emléktöredékei alkotják a tárlat gerincét. A különleges, egyedi tervezésű, a Balassi Intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak. Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kapott, ehhez a trendhez igyekszik a kiállítás a maga eszközeivel kapcsolódni, bemutatni a (részben) ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő (jórészt pozitív) érzelmeket.
A tárlat segít emlékezni, újra átélni vagy megsejteni a forradalmi napok történéseit, az emberek lelkesedését, szabadságvágyát, félelmeket leküzdő bátorságát, a reményt, a hit és a kétely örök harcát és a közös célért születő egységet.
Helyszín: Balassi Intézet | 1016 Budapest, Somlói út 51.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető: minden nap 8:00 és 18:00 óra között
A Hajnalodik – 1956-2016 című tárlatot Czakó Zsolt tipográfus, grafikus tervezte. A kiállítás kurátorai Bodnár Zita, Simándi Irén, Tulipán Éva.
„A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében megvalósult kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatta.

unnamed 2

NEW YORK

A New York-i Guggenheim Múzeum tavasszal bemutatott nagysikerű Future Present című kiállítása az Art Institute of Chicago közönségének elismerését is kivívta. A magyar képzőművész, fotóművész, formatervező és író életművét bemutató kiállítás 2016 októberében nyitotta meg kapuit Chicagóban és 2017. január 6-án kísérleti elektronikus zenei koncerttel zárul. Az eseményen Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár képviseli a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. A tárlat közel 300 alkotáson keresztül mutatja be a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar művész munkásságát. A január 6-i záróeseményen három kiváló magyar zenész kísérleti zenei koncertet tart: Gőz László jazz zenész, a Budapest Music Center igazgatója, ifj. Kurtág György elektroakusztikus zeneszerző és Lukács Miklós cimbalomművész.

KRAKKÓ

2016. december 29-én a Krakkói Nemzeti Múzeum Sukiennicében található Nemzeti Képtárában Roby Lakatos átdolgozásában mutatták be A. Vivaldi A négy évszak című művét Roby Lakatos (hegedű), Lisztes Jenő István (cimbalom), ifj. Cséki Kálmán (zongora), Lisztes László (kontrabas), valamint a Vivaldi Zenekar előadásában, amelyet Stanisław Krawczyński karmester, a Krakkói Zeneakadémia rektora vezényelt.

PÁRIZS

2017. január 9-én, 19:30 órától kezdődik a francia főváros egyik legelegánsabb jazz klubjában, a Luc des Lombards-ban az East Gipsy Band koncertje. A roma zenei hagyományt és a jazzt ötvöző zenei formáció vendége Tim Ries, a Rolling Stones turnéinak állandó szaxofonosa lesz. A New York-i Blue Noteban és a Detroit Jazz Fesztiválon hatalmas sikert aratott magyar együttes stílusát egyaránt jellemzi az érzelem, a szenvedély és a virtuozitás. Az East Gipsy Band lenyűgöző eredetiséggel egyesíti az autentikus roma zenét és a minőségi jazzt.

east gipsy web

HELSINKI 

2017. január 20-án, 19:00 órától a Schema Quartet Bartók Béla és Joseph Haydn vonósnégyeseit játssza a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10.).

A kísérletező kedvű együttes 2012 tavaszán alakult. Az elmúlt időszakban felléptek a Kangasala-taloban, a Wäinö Aaltonen Múzeumban és a Kallio Színházban. A kvartett 2015 őszén részt vett a Helsinki Zenepalotában rendezett Ung Nordisk Musik fesztiválon. A legújabb kortárs zene kezdettől fogva fontos szerepet játszott az együttes tevékenységében, s a hagyományosabb művek mellett örömmel játszanak kevésbé ismert darabokat is.

A kvartett tagjai Helmi Horttana-Suoranta (hegedű), Elisa Rusi-Matero (hegedű), Matleena Vehmaa (brácsa) és Csilla Tuhkanen (cselló). 

SZÓFIA

2017. január 24-én 18:00 órától a Szófiai Magyar Intézetben Kocsis Zoltán karmesterre, zongoraművészre emlékeznek. Az esten kerekasztal beszélgetésre kerül sor bolgár szakemberek – Boriszlava Taneva, Daniela Andonova, Sztela Dimitrova-Majsztorova, Rosztiszlav Jovcsev, dr. Anzsela Toseva és Milka Miteva – részvételével, melynek témája: A zongoraművész, Kocsis Zoltán és bolgár kollégáival való kapcsolata. A beszélgetést dr. Momcsil Georgiev egyetemi tanár vezeti. Az eseményen bemutatják Kocsis Zoltán Zenéről mindenkinek című zenei ismeretterjesztő televíziós sorozatának A bolgár ritmus című részét.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK, ESEMÉNYEK

2017. január 6-án 17:00 órától a Művészetek Palotájában rendezik meg a reformáció emlékévének nyitó hangversenyét, amelyet az érdeklődők élőben követhetnek az M5 és a Duna World csatornákon, illetve a Bartók Rádión keresztül. A rendezvényt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg. Az eseményre a reformáció születésének 500. jubileumi évfordulója alkalmából kerül sor, az ehhez kapcsolódó emlékévet a Reformáció Emlékbizottság hirdette meg. Az ünnepi előadást Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója rendezi, ünnepi beszédet mond Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A programban közreműködnek többek között Fassang László orgonaművész, a Lutheránia Énekkar és a Budapesti Vonósok (vezényel: Dr. Kamp Salamon), a Nemzeti Filharmonikusok (vezényel: Medveczky Ádám), Győri Zsófia táncművész, a Baptisták Központi Énekkara (vezényel: Oláh Gábor), Mécs Károly színművész, a Debreceni Református Kollégiumi Kántus és a Psalterium Hungaricum Kórus (vezényel: Berkesi Sándor és Arany János, orgonán közreműködik Tóka Ágoston), Malek Andrea mezzoszoprán és Karácsony James előadóművész, valamint Pálúr János orgonaművész. A reformáció 500. évfordulója kiemelt témája a Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság – Balassi Intézet Nemzeti évfordulóink című minden évben megjelenő kiadványának, amely bemutatja a kultúra, a tudomány, a közélet és a sport területeinek jeles hazai évfordulóit és rövid kitekintés keretében ismerteti az európai uniós és a környező országok legfontosabb emlékéveit is.

2017. június 11-ig látogatható a Breuer újra itthon című tárlat az Iparművészeti Múzeumban. Breuer Marcell (1902-1981), a korát megelőző, vagy inkább a jövőnek tervező magyar származású építész-iparművész és hét másik tervező munkái láthatók a hiánypótló kiállításon, amelynek egyik legérdekesebb műtárgya a művész New York-i irodájának egykori berendezéséhez tartozó, saját tervezésű tárgyalóasztala. A tömör gránit asztalt a Magyar Nemzeti Bank Értéktár programjának keretében vásárolták meg, így a csővázas bútor atyjának egyik legértékesebb alkotása magyar tulajdonba került. A látogatók mindemellett a különböző tervváltozatok modelljeit, a művész irodájának fotóit, az 1930-as és 1950-es évek fontos építész- és iparművészeinek dolgozószoba-berendezéseit is megtekinthetik. A koncepció részét képezik Molnár Farkas, Fischer József, Kozma Lajos, Bierbauer László, Kovács Zsuzsa, Kaesz Gyula és Wágner László irodaberendezései, bútorai és a pályájukat ismertető archív dokumentumok, amelyeken világosan látszik Breuer hatása a modern magyar enteriőr- és bútortervezésre.

A Fran Palermo, a Bohemian Betyars és a Jónás Vera Experiment mutatkozhat be a 31. Eurosonic Noorderslag fesztiválon, az európai zene fontos vásárán. Az európai zenei élet egyik legfontosabb szakmai találkozóját január 11. és 14. között rendeznek meg a hollandiai Groningenben. A rendezvény leginkább a feltörekvő zenészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyre idén a zenei élet mintegy 4000 képviselőjét várják. A vásár napközben szakmai konferenciáknak ad otthont, esténként koncertek várják a látogatókat. A Eurosonic különleges szekciójában a magyar könnyűzene mellett 200 európai szakember a hazai borokkal és ételekkel is megismerkedhet. A magyar zenekarok és delegáció egységes arculattal jelenik meg, HOTS – Hungarian Oncoming Tunes néven; nem csupán a Eurosonicon, hanem a következő, ljubljanai MENT fesztiválon és a Tallinn Music Weeken is.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség