Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JANUÁR - 2. HÉT

A harmadik éve működő program a performansz különböző aspektusait vizsgálja, különös hangsúlyt fektetve a képzőművészet, a tánc a teória és zene találkozási pontjaira. A 2015 májusában debütált sorozat alkalmanként három produkciót mutat be, eddigi 11 eseményén több, mint 70 magyar és nemzetközi alkotó lépett föl nagy sikerrel. A program 2016-ban a káosz és az entrópia témáját járta körül, 2017-ben pedig az újrarendeződés kerül a sorozat fókuszába. Az idei évad valóságunk és értékrendszerünk felépítésének szüntelenül változó mechanizmusát világítja meg: a digitalizmus forradalmasította szokásainkat, viselkedésünket és elvárásainkat, hatást gyakorol identitásunkra és kultúránkra, miközben magának a tudásnak a természetét is átformálja. A CHB bármely performatív típusú művészeti területről várja azon alkotók jelentkezését, akik egyéni művészi megközelítésükben munkájukkal egy sajátos nézőpontot kínálnak a Montag Modus program 2017. évi tematikájára. A következő eseményre 2017. április 10-én a Collegium Hungaricum Berlinben (Dorotheenstraße 12, 10117 Berlin) kerül sor.

További információ a Montag Modusról: www.hungaricum.dewww.facebook.com/MontagModus Kapcsolat: Szirmay-Kalos Léna projektvezető, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 


 

 

BRÜSSZEL

2017. január 11-én „Jelenések” címmel nyílt kiállítás Bekay Nagy Maya Olaszországban élő magyar festőművész munkáiból a Balassi Intézet – Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális SzolgálatánSzájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője megnyitójában hangsúlyozta: Bekay Nagy Maya ikonszerű festményei az igazság vallásos megjelenései. Miután a művész negyven éve Olaszországban él, munkái a nemzeti összetartozást, valamint a hit erejét hangsúlyozzák, amely évszázadok óta összeköti az olasz és a magyar nép történetét – tette hozzá a képviselő. Bekay Nagy Maya az olasz reneszánsz technikájával festett képein az Ószövetség és az Újszövetség történetei mellett a Kárpát-medence népeinek kultúrája is megjelenik. A Kelet és Nyugat közötti kapcsolatokat bemutató művek a mágikus realizmus kiemelkedő alkotói: Hieronymus Bosch, Mihail Bulgakov és Gabriel García Márquez munkáiból is merítenek.

 

 

 

Fotó: Czimbal Gyula/MTI

 

 


 

 

BUKAREST

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet hagyományaihoz hűen fotográfiai programmal tiszteleg a Román Fotográfia Napja előtt, amely Románia első és máig legjelentősebb művészfotósának, Szathmáry Pap Károlynak a születésnapjához kötődik. Január 17-én Alfred Schupler bukaresti fotós archív gyűjteményéből régi fényképezőgépeket mutatnak be, majd a résztvevők Radu Igazság képzőművész, fotós, animációs rendező és egyetemi tanár vezetésével tanúi lehetnek egy vaku-fotó performansznak, amelynek keretében több fényképész kipróbálja, hogy milyen az egy időben vakuval fényképező gépek interakciója. Az előhívott kísérleti munkákat a kiállítás finisszázsa keretében, február 2-án tekinthetik meg a látogatók.

További információ: http://www.bukarest.balassiintezet.hu/hu/photo-performancehu/

 

 


 

RÓMA

2017. január 13-án a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia Liszt Ferenc hangversenytermében tartják a nagy sikerű Oltre Roma című kiállítás záróeseményét. Budapest, Milánó és Ivrea után, 2016 novemberében a Római Magyar Akadémián nyílt meg a nemzetközi tárlat, amely 22, különböző korosztályhoz tartozó magyar, olasz, kínai, német, dán, valamint lengyel alkotóművész és ígéretes tehetség művét ajánlotta az olaszországi közönség figyelmébe. A január 13-i rendezvény során bemutatásra kerülnek az Oltre sorozat katalógusai (titoli, oltre, Oltre Roma, Aspettando l’ispirazione, I fedeli) is. A rendezvény moderátorai Sabino Maria Frassà, a kiállítás kurátora ésNicola Vassallo filozófia professzor lesznek. A tárlat a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia és a Giorgio Pardi Alapítvány – CRAMUM projekt szervezésében, a Ludwig Múzeummal és a Studio Museo Francesco Messina-val együttműködésben jött létre. A kiállítás védnökei Róma Önkormányzata, a római Lengyel Intézet, a Budapesti Olasz Kultúrintézet, az ASM Egyesület, valamint Ama Nutri Cresci voltak.

 

 


 

PEKING

A hazai és nemzetközi zenepedagógia egyik legnagyobb hatású alakja születésének 135., valamint halálának 50. évfordulója alkalmából a Magyar Állam a 2017-es évet hivatalosan Kodály-emlékévvé nyilvánította. Az Emlékév kapcsán szervezett rendezvények kitüntetett helyet foglalnak el a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek programjai között. A pekingi, egész évet átfogó programsorozat első állomása a Kulinyi István, Munkácsy Mihály-díjas képző- és festőművész alkotásaiból külön erre az alkalomra összeállított tematikus Kodály-emlékkiállítás január 13-i megnyitója lesz a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az eseményen Magyarország pekingi nagykövetségének részéről Szojka Szilvia első beosztott mond ünnepi beszédet, majd Buslig Szonja Andrea, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója ismerteti az Emlékév tervezett kínai programját. Kulinyi István képviseletben Erdész László galériatulajdonos nyitja meg a kiállítást, ezt követően pedig a Kodály Pont két fiatal, tehetséges oktatója: Guncz Nóra és Dorner Otilia énekelnek dalokat a zeneszerző Bicinia Hungarica című kétszólamú dalgyűjteményéből. A tárlatot 2017-ben több kínai nagyvárosban – Csungkingban, Xi’anban, Sanghajban, Tangshanban és Tianjinben - is bemutatják. A Pekingi Magyar Kulturális Intézetben jött létre a világ első Kodály Pontja, ahol magyar zeneoktatók a Kodály-módszert alkalmazva már 3 éves kortól kezdődően foglalkoznak a gyermekekkel, kiemelt hangsúlyt helyezve zenei műveltségük gazdagabbá tételére.

 

 

 


 

LONDON

Kodály-módszer alapú zenei foglakozást tartottak gyermekek számára a Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központban január 13-án. A program során a szülők is elsajátíthattak dalokat és játékokat, amelyeket később beépíthetnek gyermekeik nevelésének keretei közé.  A rendezvényen megtanult művek nem csupán a gyermekek zenei fejlődését segítik: erősítik a szülők és a gyermekek közötti kötődést is. A foglalkozásokat Mária Chambers, a Guildford-i Magyar Tanoda és Játszóház vezetője koordinálta.

 

 


 

SZÓFIA

2017. január 11-én (szerdán), Szófiában, a Montana – Kiril Petrov Művészeti Galériában nyílik kiállítás Bahget Iszkander képeiből. A fotóművész 1943. augusztus 14-én született a szíriai El-Barazinban és 1967 óta él Magyarországon. 1968-tól foglalkozik fényképezéssel, művei rendszeresen jelennek meg csoportos és egyéni kiállításokon egyaránt. Fotóit több, mint 250 egyéni tárlaton láthatták már az érdeklődők. 1989-ben az erdélyi menekültek javára, 1999-ben az autista gyermekek megsegítésére rendezett kiállításokat.  1990 óta saját műtermében reklám- és divatfotókat készít, szórólapokat és prospektusokat, illetve katalógusokat tervez. Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, a sivatagok világát megidéző tájképei, a magyar irodalom és képzőművészet több jeles képviselőjéről (Illyés Gyuláról, Faludy Györgyről, Buda Ferencről, Kányádi Sándorról, Sütő Andrásról, Gion Nándorról, Esterházy Péterről, Diószegi Balázsról, Tóth Menyhértről) készült fotográfiái ismertek. Erősen foglalkoztatja a filozófia, mélyen és érzékenyen érintik az emberi sorsok. A kiállítás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Kulturális Intézet, a Kecskeméti Önkormányzat és a kecskeméti Bolgár Területi Nemzetiségi Önkormányzat. Az alkotó munkái megtekinthetőek 2017. február 11-ig.

 


 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

2017. január 1-én a Francia Köztársaság Becsületrendjével (Ordre national de la Légion d’honneur) tüntették ki a Csaba Pétert, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmesterét, művészeti vezetőjét. Csaba Péter a francia kultúra és zeneművészet világszerte történő terjesztéséért a „Művészetek és az Irodalom Lovagja” (Chevalier des Arts et des Lettres) kitüntetést veheti majd át a francia kormánytól. A dirigens 2012 szeptembere óta a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere és művészeti vezetője. A zenekarnál számos nagy sikerű hangversenyt, illetve lemezfelvételt vezényelt. Közreműködésével számos nemzetközileg elismert művész (többek között: Menahem Pressler, Helen Donath, Frans Helmerson, Frankl Péter) adott koncertet Magyarországon.

 

 

Csaba Péter vezényel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén
Fotó: Beliczay László/MTI

 

Bachtrack - amely a világ legnagyobb internetes komolyzenei adatbázisa – 2017-ben is megjelentette részletes statisztikáját arról, hogy kik voltak az előző év legfoglalkoztatottabb muzsikusai, mely zeneszerzők darabjait játszották a legtöbbet a világ koncerttermeiben, operaházaiban, melyik dalszínházban tartották a legtöbb opera- és balettelőadást és milyen zenei trendek rajzolódtak ki 2016-ban. A Bachtrack kimutatásai a tavalyi évben rendezett több, mint 32 ezer komolyzenei koncert, opera- és balettelőadás adataira épülnek. Ennek alapján 2016-ban négy magyar előadóművész – Várdai István, Várjon Dénes, Baráti Kristóf és Schiff András – is bekerült a világ legkeresettebb muzsikusai közé. A komolyzenei adatbázis 2010 óta von mérleget. 2015-ös összefoglalásához képest mintegy ötezerrel több koncert és előadás figyelembe vételével állította össze múlt évi statisztikáját, amelyből az is kiderül, hogy tavaly a Magyar Állami Operaház volt a világ “legdolgosabb” operaháza: 305 előadásával még a szentpétervári Mariinszkij Színházat is megelőzte.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség