Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. FEBRUÁR - 7. HÉT

 

BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. FEBRUÁR - 7. HÉT

 

VÁLOGATÁS A KÜLFÖLDI MAGYAR INTÉZETEK AKTUÁLIS PROGRAMJAIBÓL

 

BÉCS

(N)ŐK IS HŐSŐK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás 2017. február 15-én Bécsben, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum épületében. A tárlatot ifj. Bertényi Iván tudományos igazgató-helyettes, a kiállítás történész-kurátora nyitotta meg, a nők első világháborús helyzetéről Prof. Dr. Christa Hämmerle (Institut für Geschichte, Universität Wien) tartott előadást. A megnyitón közreműködött Kilyénfalvi Gábor, aki első világháborús katonadalokat adott elő citerakísérettel. A tárlathoz számos magyar és német nyelvű program (könyvbemutatók, előadások, filmvetítés) csatlakozik, amelyek a magyar nők modernkori történetének újabb szeleteivel ismertetik meg az érdeklődőket. A kiállítás együttműködő partnerei az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum.

 
 

BUDAPEST

A Márton Áron Tehetséggondozó Program keretében 2017. február 10. és 12. között rendezett módszertani konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet a 2017. évre támogatást nyert diákok számára. A program minden évben pályázati úton elnyerhető ösztöndíj formájában nyújt támogatást olyan határon túli fiatalok számára, akik Magyarországon, vagy szülőföldjükön folytatnak felsőoktatási tanulmányokat. Célja, hogy a pályázat nyertesei részére tutoriális (vezetőtanár által segített) képzési, tudományos-kutatási lehetőséget biztosítson és támogassa tudományos-kutatói, illetve művészeti tevékenységüket. A külhoni magyar fiatalok 2017. január 4-ig adhatták be koncepciójukat a pályázati kiíráshoz illeszkedve a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Magyar Nyelvi Képzésekért és Oktatásért Felelős Főosztályára. Az értékelő bizottság javaslata alapján ebben az évben 35 kiemelkedően tehetséges, a programban és a módszertani konferencián is részt vevő fiatalt támogatnak.

 

 

 

BUKAREST

2017. február 17. és 22. között a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében megvalósuló erdélyi turnén vesz részt az InFusion Trió és Bukarestben is fellép. Az elmúlt évek népszerű, egyedi hangzású zenekarának tagjai mind képzett zenészek, akik a klasszikus és a könnyűzene terén egyaránt jártasak. A zenekar egy különleges hangszerpark segítségével (elektromos hegedű, elektromos cselló, elektronikus dob és különböző effekt pedálok, torzítók és looperek) a rádióműsorokból ismert slágereket szólaltat meg élőben, egy teljesen új hangzásvilágban. Magyarország egyetlen looper zenekara hatalmas sikernek örvend: a Cseh Tamás Program támogatásának köszönhetően adták ki első albumukat Loop Me Up címmel, miközben a Hungary’s Got Talent, illetve a németországi Supertalent tehetségkutató műsoraiban is lenyűgözték a zsűrit és a nézőket. Az InFusion Trió 2016 nyarán a riói olimpiai játékok Magyar Házában lépett fel, a világ legjelentősebb sporteseményén a magyar kultúra nagykövetei voltak.

 

DELHI

A Kodály Emlékév alkalmából rendezték meg 2017. február 8-án a Szent Efrém Zenekar Wings Above The World című koncertjét az India International Centre-ben. A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. Az együttes tagjai kivételes hangi adottságokkal és zenei képzettséggel rendelkező énekesek.
 
Az együttes névadójáról, Szír Szent Efrémről (306-373) – akit már kortársai a Szentlélek hárfája megtisztelő címmel illettek – feljegyezték, hogy énekei, himnuszai sok embert vezettek vissza az „igaz útra”. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. A kórus ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására.

 

 

 

LONDON

A tavalyi két teltházas londoni koncert után február 15-én újra színpadra lépett a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint duó. A Londoni Magyar Kulturális Központban 2016-ban hatalmas közönségsikert arató zenészpáros ismét a brit fővárosban koncertezett, hogy bemutassa a közönségnek legújabb albumát, a Tell Her-t. A tavaly februári koncertekre 48 óra alatt minden jegy elkelt, így a Londoni Magyar Kulturális Központ idén már nagyobb helyszínen, a Polish Social and Cultural Association-ben rendezte meg a lemezbemutatót. Harcsa és Gyémánt együttműködéséhez eddig hat lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után 2016. december 7-én a Zeneakadémián mutatták be új, Tell Her című albumukat.

 

 

 

NEW YORK
Páratlan sikert aratott a Moholy-Nagy László életművét bemutató Future Present című kiállítás megnyitója 2017. február 12-én a Los Angeles Állami Művészeti Múzeumban (Los Angeles County Museum of Art). New York és Chicago után újabb helyszínen mutatkozik be a tárlat, mely 300 alkotáson keresztül nyújt átfogó képet a 20. század nemzetközi művészetére rendkívüli hatást gyakorló magyar képzőművész, fotóművész, formatervező, tanár, gondolkodó életművéről.  
 
A nagyszabású kiállítást először 2016 májusában a New York-i Solomon R. Guggenheim Múzeumban láthatta az amerikai közönség. A magyar származású világhírű képzőművész alkotásainak tengerentúli bemutatását óriási siker övezte, amelyet a New York Times, a Washington Post és a Wall Street Journal nagy terjedelmű írásai is igazoltak. A kiállításhoz Modernity X Hungary néven a magyar modernizmust bemutató kortárs művészeti fesztivál is kapcsolódott, melynek fő támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium volt, a programok koordinációját a New York-i Balassi Intézet - Magyar Kulturális Központ, a programhoz kapcsolódó diplomáciai tevékenységeket pedig a New York-i Magyar Főkonzulátus végezte.

 

 

PÁRIZS

Pécs, Stuttgart és a Brüsszel után a párizsi Magyar Intézetben rendezik meg 2017. február 9. és március 4. között a Hommage à Vasarely című kiállítást, amely a 111 éve született Victor Vasarelyre, az op-art megteremtőjére emlékezik.
A tárlaton magyar grafikusművészek és fiatal képzőművészek tisztelegnek Vasarely ihlette alkotásaikkal a mester munkássága előtt.

 

 

 

PEKING

2017. február 11-én rendezték meg a Sports Beijing Sport Fesztivált a Pekingi Nemzetközi Főiskolán. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet idén második alkalommal csatlakozott a programhoz, mely lehetőséget biztosít a magyar sport népszerűsítésére. A rendezvényre látogatók többek között kipróbálhatták a kézilabdát, melynek köszönhetően volt, aki már be is iratkozott a következő féléves oktatásra. A gombfoci osztatlan sikert aratott nem csak a gyermekek, de szüleik körében is. A zenei programok kedvelői tájékoztatást kaptak a PMKI Kodály Pont oktatásáról.

 

PRÁGA

2017. február 15-én rendezték meg Lackfi János szerzői estjét SIRÁLYTOLL KALAPÁCS (avagy milyen nehéz, ami könnyű...) címmel a Magyar Intézet nagytermében. A prágai irodalmi eseményen a József Attila-díjas szerző olvasott fel műveiből, melyek Svoboda Róbert fordításában cseh nyelven hangzottak el. 2017. február 17-én Lackfi János rendhagyó irodalmi órát tartott, melyen művein keresztül hívta fel a figyelmet a kortárs magyar irodalom gyermekek számára érdekes és vonzó területére.

 

 

 

VARSÓ

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében 2017. február 16-án nyílt kiállítás Shaping Hungary – Design in the 21st Century címmel Varsóban a Szépművészeti Akadémia Formatervezési Karán. A Külgazdasági és Külügyminisztérium szervezésében megvalósuló kiállítás- és rendezvénysorozat célja, hogy bemutassa a magyar formatervezés kiemelkedő alkotásait. A rendezvényt Tischler János, a Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatója és Ksawery Piwocki, a Szépművészeti Akadémia Formatervezési Karának dékánja nyitották meg.
 
A kiállítás-sorozat a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozásával valósul meg, szakmai együttműködő partner a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Magyar Formatervezési Tanácsa. 

 

 

INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

 

A kulturális örökség európai évének nyilvánítják 2018-at. A kezdeményezés célja az európai identitás megerősítése. Az Európai Bizottság tavaly tett javaslatot arra, hogy 2018-at a kulturális örökség európai évének nyilvánítsák. A tematikus év célja egyebek mellett az, hogy felhívják a figyelmet az európai kultúra sokféleségére és gazdagságára, előmozdítsák a kultúrák közötti párbeszédet és a társadalmi integrációt, illetve hangsúlyozzák a kulturális örökségnek a közös történelmi tudat és identitás kialakításában betöltött szerepét. 

Lelkesen fogadta a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) közönsége és a kritika is a legjobb filmnek járó Aranymedvéért versenyző magyar filmet, Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című alkotását. A tizennyolc év után új nagyjátékfilmmel visszatérő rendező művét a péntek kora esti világpremieren teltház előtt vetítették a Berlinale Palotában, és az összes többi előadásra is minden jegy már elővételben elkelt, pedig a filmet hatszor vetítik a február 19-ig tartó fesztiválon. Több filmes szakújságíró az Aranymedve és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüstmedvék várományosai között tartja számon Enyedi Ildikó rendezését, kiemelve a női főhőst, Máriát megformáló Borbély Alexandra alakítását. 

Nagy sikerrel tartották meg 2017. február 15-én Török Ferenc 1945 című játékfilmjének európai premierjét a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale). A történelmi drámát a szerzői filmek és innovatív zsánerfilmek legújabb tendenciáit felvonultató Panoráma szekcióban mutatták be. A fekete-fehér alkotás a második világháború utáni első nyáron játszódik egy magyarországi faluban, ahol az emberek felejteni akarják a világégés borzalmait és örömre, új kezdetre, gyarapodásra vágynak. Azonban a jegyző fiának esküvője napján megjelenik – ahogy a filmben mondják – “két zsidó”, akikről senki sem tudja, hogy mit akarnak. A görög tragédiákat is idéző alkotás Szántó T. Gábor Hazatérés című elbeszélése alapján készült, a forgatókönyv a szerző és a rendező közös munkája.

Külföldi sztárvendégek és a magyar táncélet kiválóságai lépnek fel a Budapest Táncfesztiválon 2017. február 18. és március 1. között.  Az esemény különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar táncegyüttesek mellett igazi kuriózumokkal készül a Nemzeti Táncszínház. A Fesztivál tizenkét napja alatt számos budapesti bemutatót, koprodukciót premiert, gálaestet és tánctörténeti előadást lehet megtekinteni. A kortárs táncvilág egyik legmeghatározóbb társulata, a Nederlands Dans Theater 2 mellett a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Scottish Dance Theatre és a spanyol La Veronal is fellép az évben. A Budapest Táncfesztivál a város legnagyobb kulturális intézményeiben, a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Zeneakadémián, a Pesti Vigadóban és a MOM Kulturális Központban várja a színes program iránt érdeklődőket.

Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) londoni díjkiosztóján 2017. február 12-én. A többi kategóriában a Kaliforniai álom (La La Land) vitte el a fődíjak zömét. Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása a Dheepan - Egy menekült története című francia filmdrámával, Pedro Almodóvar Julieta című filmjével, a Mustang című francia-német-török drámával és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjátékkal volt versenyben az e kategóriában odaítélt BAFTA-díjért. A díjat a legpatinásabb londoni rendezvénycsarnokban, a Royal Albert Hallban adták át a többórás gálán, Vilmos herceg, a brit trón várományosa és felesége, Katalin hercegnő jelenlétében.

2023-ban ismét egy magyar város viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. A címviselést többéves előkészítő folyamat előzi meg. Ennek első állomásaként megalakult a Tárcaközi Bizottság, és alakuló ülésén elfogadta a pályázati felhívás véglegesítésének módját. A pályázat elkészítése és a nyertes címviselő város projektjének lebonyolítása önkormányzati feladat, azonban a hosszú távú fejlesztés tervezése, megvalósítása és üzemeltetése több kormányzati ágazatot is érint. A bizottság felállítása azért szükséges, hogy a pályáztatás során a nemzeti szempontok érvényesüljenek, a közpénzek optimálisan hasznosuljanak, és fenntartható fejlesztések valósuljanak meg. 

Esélyes Gödöllő az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A város még nagyobb hangsúlyt fektet a kulturális élet támogatására, megújul a Testőr laktanya, hamarosan helyreállítják a Hattyús-tavat, valamint elindul a Bölcsőtől a koronáig, Gödöllő a királyné városa elnevezésű tematikus programsorozat is. Az Európai Unió határozata alapján 2023-ban hazánk egyik települése viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet. 2010-ben első alkalommal magyar város, Pécs volt a kitüntetett, most pedig jó eséllyel pályázik Gödöllő is.

Nemzetközi Opera Díjra jelölték Mundruczó Kornél legújabb operarendezésétLeos Janácek cseh zeneszerző Makropulosz-ügy művét, amelyet az antwerpeni Opera Vlaanderenben állított színpadra. Az operavilág egyik legrangosabb kitüntetésére először jelöltek magyar alkotót. A díjakat május 7-én, a londoni Coliseumban adják át. A Nemzetközi Opera Díjat Harry Hyman brit mecénás alapította.

2017. február 17-én, pénteken Győrben tartják a Szent László-év központi megnyitó ünnepségét. A Győri Nagyboldogasszony-bazilikában Veres András győri megyés püspök, a Magyar Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét, majd zenés előadáson mutatják be Szent László életét. A pénteki ünnepségen megnyitják Móser Zoltán fotókiállítását. A Kárpát-medence Szent László-freskóiról készített fényképsorozatot az emlékév során országszerte és a határon túl is bemutatják. Az év programjai között több konferencia, kiállítások és műveltségi vetélkedő is szerepel. Emellett kiadványok és dokumentumfilm is készül a szent királyról. 

Egy hét alatt több mint hétezren látták a magyar Recirquel Társulat öt egész estés előadását az Izraeli Operaházban, amely első alkalommal tűzött műsorára újcirkusz produkciót. A héber nyelven 2017. február 6. és 12. között bemutatott Meztelen Bohóc című darabot nemcsak a közönség, hanem a kritika is hatalmas lelkesedéssel fogadta. A legnépszerűbb izraeli hírportál, a Ynet.co.il Cirkusz, amilyet még sohasem láttatok című cikkében erősen ajánlott „varázslatos showként” mutatja be A Meztelen Bohócot, amelynek különleges atmoszféráját a cirkusz, a színház és az akrobatikus testmozgás összekapcsolása adja.

Remekművek Budapestről – A reneszánsztól az avantgárdig címmel mutatják be a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének 500 évet átfogó 90 alkotását a 2017. február 17-én nyíló nagyszabású kiállításon a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban. A tárlatot VI. Fülöp spanyol király és Áder János köztársasági elnök jelenlétében nyitják meg. A magyar közgyűjteményekből többek között olyan mesterek munkái érkeztek a spanyol fővárosba, mint Dürer, Leonardo, Velázquez, Rubens, Goya, Canaletto, Monet és Gauguin. A magyar művészek közül egyebek mellett Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik alkotásait tekinthetik meg a látogatók.  

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események