Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. FEBRUÁR - 8. HÉT

 

 

 

BUDAPEST

2017. február 23-án, csütörtökön került sor a Vihardagály – Antológia a modern iraki kurd költészetből című kötet bemutatójára a Magyar Tudományos Akadémia Kodály Termében. A Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézetszervezésében megvalósult rendezvényen Íjgyártó István, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár köszöntötte a vendégeket, majd beszédet mondott Khalid Abdulrahman Dosky, az iraki Kurdisztáni Regionális Kormány kulturális és ifjúsági minisztere. A kötetet Szőllőssy Balázs költő, az antológia fordítója mutatta be, közreműködött Horváth Veronika színművész.

2017 márciusában hirdet meg tizenkét vendégoktatói pályázatot a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A vendégoktatók kiválasztását független bírálóbizottság javaslata alapján a fogadó külföldi egyetem végzi. A meghirdetésre váró helyek a következők:  Bălți, Bécs, Edmonton, Kairó, Kolozsvár, Minszk, Moszkva, Párizs, Torontó, Varsó és Vilnius.  

 
BUKAREST

2017. február 19-22-ig rendezték meg a Barabási Albert-László Csikkarcfalvától Bostonig című programsorozatot a Bukaresti Magyar Intézet, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával. A nemzetközileg elismert tudományos kutató Linked/Behálózva. A hálózatok új tudománya című könyvének román nyelvű megjelenése alkalmából érkezett a román fővárosba.
 

 

BRÜSSZEL

Mandel Együttes a négynapos Hildegard inPrimeTime Fesztivál keretében lép fel, melyet 2017. február 23. és 26. között rendeznek meg az Antwerpeni Nemzetközi Augustinus Régi Zenei Központban. Az AMUZ inPrimeTime Fesztiválja minden évben más zeneszerző munkásságát helyezi reflektorfénybe. Idén Hildegard von Bingen apátnőre emlékeznek. A koncert az AMUZ – Antwerpeni Nemzetközi Augustinus Régi Zenei Központ és a Brüsszeli Osztrák Kulturális Fórum szervezésében, valamint a Brüsszeli Balassi Intézet és a Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálatának támogatásával valósul meg.
 

 

LONDON

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Guildhall School of Music & Drama hallgatói és oktatói Bartók-művek által ihletett reflexiós koncertet tartottak 2017. február 23-án, csütörtökön a Guildhallban. A rendezvény a Bartók-emlékévkeretében a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével valósult meg. A Bartók 135 elnevezésű programsorozat részeként világszerte különböző workshopok, mesterkurzusok és koncertek állítanak emléket a zeneszerző életművének.
 

 

PÁRIZS

2017. február 22-én adták át a Nicole Bagarry-Karátson-díjat a Párizsi Magyar Intézetben, melyet idén Thierry Loisel vehetett át Kosztolányi-fordításaiért. A díjat a francia fővárosban élő Karátson Endre író alapította elhunyt felesége, Nicole Bagarry-Karátson kiváló fordító emlékére azzal a céllal, hogy bátorítsa a magyar irodalmi művek francia nyelvre történő átültetését.
 

 

PRÁGA 

2017. február 22-én nyílt meg a Képpontok című kiállítás a Magyar Intézet Prága galériájában. A kamarakiállítás Kinszki Imre (1901–1945) és Kaiser Ottó (1953) budapesti fotóiból összeállított párhuzamos tárlat. A 28 db fekete-fehér fotóból álló anyag a holokausztban odaveszett Kinszkinek a két világháború között készült budapesti fényképei mellé állítja a kortárs fotóművész Kaiser friss Budapest-felvételeit, melyek azokra témájában, hangulatában, ritmikájában válaszolnak. A kiállítást Ladislav Šolc fotóművész nyitotta meg. A tárlatot 2017. március 31-ig lehet megtekinteni.
 

 

RÓMA

2017. február 24-én, pénteken 19.30 órakor kerül sor a Római Magyar Akadémia Galériájában Bozsó János Tájak-érzelmek című kiállításának hivatalos megnyitójára. Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatójának köszöntését követően Halász János képviselő nyitja meg a kiállítást. Az eseményen jelen lesz a művész fia, ifj. Bozsó János, a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény elnöke is. A római tárlaton – melynek kurátora Németh Pál – a Munkácsy-díjas festőművészközel 50 kis- és közepes méretű olajfestménye lesz látható. A kiállítás 2017. március 19-ig tekinthető meg.
 

 

SEPSISZENTGYÖRGY

2017. február 22-én rendezték a Bukaresti Magyar Kulturális Központ, Sepsiszentgyörgyi Fiókintézetében a Ne kérdezd, ki voltam – Karády Katalin, a díva emlékére című kötet könyvbemutatóját. A csíkszeredai közönség Márdirosz Ágnes színművésznő és Ráduj Gábor zongorista előadásában hallhatta a díva sanzonjait a Hunyadi László Kamarateremben.  2017. február 24-én a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban dr. Albu Annamária színésznő és Kertész János zongorista közreműködésével emlékeznek Karády Katalinra. A kötetet Péter Zsolt szerkesztő mutatja be.
 

 

SZÓFIA

Az Oláh Dezső trió 2017. február 21–23-ig Szófiában, Plovdivban és Ruszében mutatta be a Reflections of Béla Bartók Six Romanian Dances című albumát. A koncerten Bartók Béla Román népi táncok című zongorára írt művének Oláh Dezső által klasszikus jazz zongoratrióra átdolgozott adaptációja hangzott el. Bartók e darabjából két átirat készült eddig, az egyik kamarazenekarra, a másik hegedű-zongora duóra. A fiatal zongorista és társai a hat tánctételből álló mű egészének eredeti karakterét megőrizve, az egyes tételek közötti improvizációkkal adták elő a darabot. A trió Szerbiát, Macedóniát, Bulgáriát és Romániát átfogó balkáni turnéját Bartók Béla emlékének szenteli. A bulgáriai koncertek többek között a Szófiai Magyar Intézet támogatásával valósultak meg.
 

 

VARSÓ

Rekordmennyiségű, összesen 2280 írás érkezett a 100 szóban Varsóról című pályázatra. A felhívás szerint a pályázóknak műfajtól függetlenül 100 szóban kell megfogalmazniuk, hogy mit jelent számukra a lengyel főváros, milyen történetük, emlékük, érzésük fűződik hozzá.
A pályázatot a 100 szó Budapestről kezdeményezés mintájára írták ki. Varsó Főváros tájékoztatása szerint a metróban, hévállomásokon kitett óriásplakátoknak köszönhetően a  felhívás közel félmillió emberhez jutott el. A legjobb 100 pályaművet kötetben publikálják majd, a legjobb 12 szöveghez pedig neves lengyel grafikusok készítenek majd illusztrációt. Az első három helyezett pénzjutalomban is részesül. A pályaművekből kiállítást rendeznek a Varsói Magyar Kulturális Intézetben, az óváros utcai galériájában és a Visztula partján. Közreműködő partner a VMKI.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Medvét. A világ egyik legfontosabb mozgóképes fesztiválján utoljára negyvenkét évvel ezelőtt nyert magyar film. 1975-ben Mészáros Márta Örökbefogadás című alkotását díjazta a zsűri. Enyedi Ildikó a Simon mágusután tizennyolc év után készített újra nagyjátékfilmet. Munkája – mely egy különleges szerelem történetét meséli el – a fődíj mellett elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (Fipresci) díját, az ökumenikus zsűri díját és a nagy múltú német napilap, a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját. Török Ferenc 1945 című filmje harmadik díjat nyert a közönségszavazáson.
 
2017. február 20-tól nyújthatják be pályázatukat azok a magyarországi városok, amelyek el szeretnék nyerni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Az Európai Unió által indított kezdeményezés célja, hogy az európai országok közös kulturális vonásait hangsúlyozza, megőrizve azok kulturális sokszínűségét és erősítve a városok nemzetközi arculatát. Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. A pályázni kívánó magyarországi városok közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével választja ki azt a települést, amely esélyes a címre.
 
2017. március 1. és április 1. között rendezik meg a 7. Frankofón Filmnapok és Fesztivál eseményt Budapesten, melyen hét ország kultúrájából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők. Ennek során többek között filmvetítéseken, koncerteken, történelmi és társadalomtudományi előadásokon, felolvasóesteken, valamint gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események