Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁRCIUS - 9. HÉT

 

 

 

 

BELGRÁD
                                       

2017. február 23-án nyitották meg Penovác Endre Rózsakerti kakasok című kiállítását a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrádban, melyen Danyi Zoltán költő és író mondott beszédet. A rendezvényen Mezei Szilárd hegedűművész, a kísérleti ethno-jazz kiemelkedő képviselője és Marina Dzukljev zongorista lépett fel. Penovác Endre művészetének meghatározó eleme az alföld-élmény, a nagy síkságok és a messzibe vesző horizontok. Alkotásain a táj élményét hitelesen és mélyen átérezve dolgozza fel és jeleníti meg sajátos kortárs formanyelvén. Minden képen a vajdasági tájat vagy annak részletét ábrázolja. Közel száz önálló és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, alkotásait több díjjal jutalmazták.

 
BRÜSSZEL

Az INVERSEDANCE - FODOR ZOLTÁN TÁRSULAT 2017. március 2-8-ig Liège-ben, Turnhoutban és Brüsszelben mutatja be Ajtók kilincs nélkül című darabját. A belgiumi turné az 1956-os Emlékév keretében, az 1956-os Emlékbizottságtámogatásával valósul meg. A társulat a darabot először 2016 decemberében adta elő nagy sikerrel a brüsszeli Théatre Marniban, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség és Magyarország Állandó Képviselete az Európai Unió Mellett felkérésére.
 

 

DELHI

2017. február 27. és március 6. között rendezik meg a Little Europe Film Festivalt. Az eseményre minden évben Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország és Oroszország részvételével kerül sor. Idén a Csinibaba című filmet vetítik. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a magyar film sikereinek bemutatására, különös tekintettel a 2017-ben elnyert Oscar és Arany Medve-díjra. 
 
2017. február 21-én rendeztek gyermekrajz-versenyt a Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban. Az esemény évről-évre rengeteg gyermeket mozgat meg és nyújt lehetőséget arra, hogy megismerjék a magyar kultúrát. Idén központi témaköre a magyar népmese és a 175 éve elhunyt Kőrösi Csoma Sándor voltak. Indu Mazaldan író és műfordító három magyar népmesét olvasott fel hindi nyelven. Míg a kisebbek a magyar népmesék világát idézték meg, az idősebbek Kőrösi Csoma Sándorról rajzoltak. A nagyszámú, 140 beérkezett pályamunka zsűrizését követően, korosztályonként rendeznek díjkiosztó ünnepséget. A legjobb alkotásokból 2017 májusa és augusztusa között készül kiállítás.
 

 

ISZTAMBUL

2017. március 2-án rendezték meg az Elmapaprika című gasztronómiai programot, melynek célja, hogy a török-magyar konyha közös vonásait megismertesse a nagyközönséggel. Az esemény a magyar CollectivePlant és a török Kök Projekt közreműködésével valósult meg.  A Kök Projekt az étel és a kultúra közötti kapcsolatot kutatja, míg a CollectivePlantprojektjei ezt inkább a művészet irányából közelítik meg. A két csapat precíz néprajzi gyűjtésen alapuló kutatása a török és magyar kultúra közötti interakciókat vizsgálja a gasztronómia területén. Ennek eredményeként állítottak össze egy menüsort, melyet a résztvevők meg is kóstolhattak. A programmal egy időben Fischbein Monika fotóművész Nemzeti identitás című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők.
 

 

LONDON

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából rendez koncertet a Joyful Company of Singers 2017. március 3-án a St. Paul's Templomban. Kodály egészen korai éveiben komponált darabjait, a Miserere (1903), az Este (1904), a Jézus és a kufárok (1930), a Mátrában gyűjtött népdalokból álló Mátrai Képek(1930), valamint az Óda a Zenéhez című műveket hallhatja a közönség a capella előadásban, Peter Broadbent karnagy vezényletével. A koncerten fellép a nyíregyházi Banchieri Singers, melynek tagjai a híres Kodály Iskolában tanultak Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagynál, valamint Kokas Dóra csellista, a nemzetközileg elismert Kelemen Quartet alapító tagja és Pusker Júliahegedűművész. A rendezvény a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésében valósul meg.
 

2017. március 3-án Wings of freedom címmel rendez 1956-os emékkoncertet a ManDoki Soulmates Londonban, a Hammersmith Eventim Apollóban. Mándoki László - művésznevén Leslie Mandoki - magyar származású német zenész és zenei producer több mint két évtizede alapította a nemzetközi rock és dzsessz-rocklegendás előadóiból álló ManDoki Soulmates nevű formációt.Az együttes zenéjében a klasszikus rock slágerek és dzsessz elemek keverednek a saját számokkal, így a formáció repertoárjában mind a szélesebb közönségnek szóló dalokat, mind kísérletező dzsessz-rockot találhatunk. A Soulmates nevéhez fennállása óta számtalan emlékezetes koncert és öt album fűződik.
 

 

PEKING

2017. március 3-án rendeznek Farsangi mulatságot a Balassi Intézet - Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. A farsangi rendezvény kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínál szórakozási lehetőséget, melynek keretében többek között bemutatják Magyarország farsangi szokásait, a farsang eredetét és jelentőségét. Szó esik majd a híres mohácsi busójárásról és Dorottyáról. Az est jelmezbállal zárul, ahol a résztvevők részesei lehetnek egy igazi magyar télbúcsúztató zenés-táncos eseménynek. Az program támogatója a MA’MOR, a Kínában készülő magyar „pálinka” gyártója.
 

 

POZSONY

Az 1956-os emlékév alkalmából rendeztek vándorkiállítással egybekötött koncertsorozatot Nyitrán 2017. február 28-án. Az 1956 – A SZABADSÁGÉRT ÉS A FÜGGETLENSÉGÉRT című programot a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Molnár Imre nyitotta meg. A rendezvényen Jónás Csaba szavalt, Madarász András gitáron és zongorán, Sipos Dávid szaxofonon adott elő, Vadkerti Imre és Zsapka Attila énekkel és gitárral működött közre. Az 1956-os tematikájú versekből és dalokból álló összeállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.
 

 

PRÁGA

2017. február 28-án került sor az Őshazától a Kárpát-medencéig című előadással egybekötött könyvbemutatóra és kiállításra Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet nagytermében. A rendezvényen Sudár Balázs, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának vezetője és Petkes Zsolt, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Magyar Őstörténeti Témacsoportjának munkatársa ismertette a honfoglalás előtti kor legújabb leleteit, felfedezéseit, valamint bemutatta a Magyar őstörténet könyvsorozat négy kötetét és a kiállítás anyagát.
 

 

SZÓFIA

2017. február 20-án nyílt kiállítás Orosz István grafikáiból a Balassi Intézet - Szófiai Magyar Intézetben. A Kossuth-díjas művész grafikáit a geometrikus és optikus elemek jellemzik. A távlati kép végleteivel és paradoxonjaival kísérletezik, így hoz létre térillúziókat. 1984 óta használja az Utisz művésznevet. Rendszeresen vesz részt nemzetközi kiállításokon, szimpóziumokon és filmfesztiválokon. Orosz Tamás a Grafikai Nemzetközi Allianz és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. A Kecskeméti Filmstúdió rendezője, a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanára. Munkásságát több díjjal ismerték el, 2011-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

VARSÓ

Etikus design a kortárs magyar divatban címmel rendeznek divatbemutatót 2017. március 3. és 17. között Varsóban és Poznanban, melyen magyar divattervezők mutatják be a fenntarthatóság jegyében alkotott kollekciójukat.  A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében megvalósuló esemény a Balassi Intézet – Varsói Magyar Intézet támogatásával jött létre. A rendhagyó divatbemutatók keretében hat, fenntartható értékeket képviselő magyar divattervező legfrissebb darabjait ismerheti meg a közönség. A helyben, manufakturális keretek közt gyártott ruhák újrahasznosított vagy lebomló, környezetkímélő anyagokból készültek. Az esemény a divatbemutatók legújabb, nemzetközi hullámát követve interaktív, táncszínházi élményt nyújt, mely során nem csak a ruhák funkcióit mutatják be, de történetük is feltárul.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI JELENTŐS PROGRAMOK

Mindenki (Sing) nyerte a legjobb rövidfilmnek járó Oscar-díjat. Deák Kristófmunkája az első magyar alkotás ebben a kategóriában, mely elnyerte a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia elismerését.

Hivatalosan is kezdetét vette az Arany-emlékév. Nagyszalontán Áder Jánosnyitotta meg Arany János születésének 200. évfordulójára meghirdetett emlékévet 2017. március 2-án. A szülőváros polgármesteri hivatalának nagytermében elmondott méltatásában az államfő úgy vélekedett: Arany nélkül szegényebbek lennénk, szegényesebben tudnánk kifejezni magunkat édes anyanyelvünkön. A bicentenárium apropóján a Magyar Tudományos Akadémia konferenciát rendezett a hajdúvárosban, ahol bemutatták az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című, a költő életútját felölelő kötetet is.

Budapesten, a Fiumei úti sírkertben, a költő sírjánál tartott megemlékezésen Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, valamint Térey János József Attila-díjas költő-író beszélt. Az emlékév célja, hogy egyfelől Arany költészetét, ma is aktuális művészi üzenetét közelebb hozza a mai kor emberéhez, különösképpen a XIX. század nyelvét már nehezen értő fiataljainkhoz. 

Arany János születésének 200. évfordulóján mutatták be a Katona József Megyei Könyvtárban Beke József nyugalmazott kecskeméti tanár három kötetes Arany János szótárát. Beke József a Bánk bán szótár, a Zrínyi szótár és a Radnóti szótár után most többéves munkával feldolgozta Arany János költői műveinek teljes szókészletét. A három kötetes, több mint 3000 oldalas mű 22.423 szót magyaráz meg.

Alföldi Róbert rendezésében 2017. február 24-én teltház előtt, nagy sikerrel mutatták be Euripidész: Médea című darabját a szöuli Myeongdong Színházban. A magyar rendező a Koreai Nemzeti Színház meghívására immár másodszorra érkezett Koreába, ahol a tavalyi sikeres bemutatkozást követően idén januártól dolgozott a koreai társulattal a görög dráma színpadra állításán.  A kulturális különbségek okozta kommunikációs nehézségeket a Szöulban élő Urbán Alexandra tolmács segítségével sikerült áthidalni. A Médea című darab 2017. február 24. és április 2. között tekinthető meg a Szöul központjában található Myeongdong Színházban. A koreai nyelvű előadás minden csütörtökön és vasárnap angol felirattal látható.
 
1956-os témájú darabbal érkezik Kolozsvárra a budapesti Nemzeti Színház 2017. április 6-án. A Vidnyánszky Attila által rendezett Tóth Ilonka című produkcióban legendás színészek lépnek fel. Az előadás főszerepét Waskovics Andrea játssza. Külön érdekesség, hogy Bodrogi Gyula, Csurka László, Dózsa László, Mécs Károly és Voith Ági színészek maguk is a forradalom résztvevői, tanúi voltak. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójának tiszteletére színre vitt Tóth Ilonka című előadással a kolozsvári színházban vendégszerepel a budapesti Nemzeti Színház. A kincses városba Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának közreműködésével érkezik a darab. Az előadás ősbemutatójára 2016. októberében került sor a varsói Teatr Polskiban, a Magyar-Lengyel Szolidaritás Éve, valamint a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében.
 
Bemutatták Bónis Ferenc Pictures of a Life című, Bartók Béla életét, életművét fotók és dokumentumok segítségével ismertető angol nyelvű kötetét. A Balassi Kiadó gondozásában megjelent könyv a szerző 2006-os, Élet-képek - Bartók Bélacímű könyvének angol nyelvű változata. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a könyvbemutatón elmondta: Bónis Ferenc munkája aprólékos pontossággal mutatja be a mai kor számára a 20. század egyik legnagyobb magyar zeneszerzőjét, aki szövetséget kötött Kodállyal Magyarország zenéjének felvirágoztatására. A kötet új angol kiadása az életmű külföldi ismertségét és elismertségét segíti.

 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
17
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események