Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁRCIUS - 10. HÉT

BÉCS

2017. március 2-án Forradalom, szabadságharc és megtorlás címmel rendeztek emlékülést a Magyar Nagykövetségen az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával.  A rendezvényen Prof. Dr. Kun Miklós, Dr. habil. Gecsényi Lajos és Benkő Levente történészek, valamint Prof. Dr. Horváth Attila alkotmánybíró tartottak előadást. Köszöntőt mondott ifj. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója. Aprogram keretében a GULÁG-emlékév alkalmából megvalósult német nyelvű kiállítást is megtekinthették a vendégek, amely az 1944/45-ben Magyarországról a Szovjetunióba hurcoltaknak állít emléket.
 

(N)ők is hősök című kiállításhoz kapcsolódóan 2017. március 6-án mutatták be
Géra Eleonóra és Szécsi Noémi A budapesti úrinő magánélete című könyvét. 2017. március 7 –én Andrea van der Smissen operaénekesnő SOIREE című dalestjét rendezték meg. 2017. március 8-án Dr. habil Géra Eleonóra Háborús hétköznapok női szemszögből címmel tartott előadást. 2017. március 9-én A lovasíjász című magyar dokumentumfilmet mutatták be az Európa Club szervezésében.
 
 

BERLIN

2017. február 27. és március 24. között a Berlinben élő, magyar származású festőművész, Dénesh Ghyczy saját stúdiója helyett a CHB földszinti Breuer termében alkot. Új katalógusának megjelenéséhez kötődően a Between Lines című kiállítás részeként fontosabb munkáit is meg lehet tekinteni az elmúlt egy évtizedből. A CHB új programként a Németországban élő és alkotó, magyar származású vagy kötődésű alkotók számára biztosít lehetőséget arra, hogy néhány hetes időszakra az épület tereiben rendezzék be műtermüket és helyszínspecifikus alkotásokat hozzanak létre.
 

 

BRÜSSZEL

2017. március 6-án a Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést. Az eseményen köszöntőt mondott Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő, majd ünnepi beszédet tartott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az est díszvendége Fülei Balázs Artisjus- és Junior Prima-díjas zongoraművész volt.
 

2017. március 9-én Dr. Lénárd László emeritus professzor - az MTA rendes tagja – tartott előadást magyar nyelven az éhség - motiváció és testsúlyszabályozásneurokémiai és elektrofiziológiai mechanizmusairól. A rendezvény a Belgiumi Magyar Tudós Klub és a Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálatánakközreműködésével valósult meg.
 

 

BUDAPEST

2017. március 4-én Szegeden tartotta 5. PhD Konferenciáját a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet. A rendezvény a Szegedi EgyetemBölcsésztudományi Karának szakértői támogatásával és a Magyar Doktorandusz Közösség partneri segítségével határon túli magyar doktoranduszok és doktorjelöltek számára kínált lehetőséget szakmai vitákra, előadásokra.
 

 

Bukarest
 
2017. március 8-án METATERRA címmel nyílt kiállítás a nemzetközi hírnévnek és elismerésnek örvendő Jakobovits Márta kerámiaművész alkotásaiból a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet (Gina Patrichi 8.) kiállítótermeiben. 2017. március 9-én a Galateea Contemporary Art Galériában (Victoriei sgt. 132.) rendezték meg a KermikumHungarikum – Magyarországi és romániai kerámia című kiállítást, amely Jakobovits Márta és négy magyarországi kerámiaművész: Babos Pálma, Geszler Mária, Kuzsel Gabriella, Nagy Márta, illetve négy romániai kerámiaművész: Crăciun Judit, Jakabos Olsefszky Imola, Mana Bucur és Pădureț Mónika közös bemutatkozása.
 
 

 

HELSINKI

2017. március 5. és 10. között rendezték meg a XXVIII. Nemzetközi Kodály-hetetHelsinkiben. Idén a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulójáraemlékezve a Kodály-módszer szerint tanító zeneiskolák több helyszínen adtak koncertet. A Nemzetközi Kodály-hét megrendezésének terve 1989-ben született, melyet Kodály híres gondolata: „a zene mindenkié” ihletett. A programok kiváló lehetőséget nyújtottak arra, hogy bemutathassák a Kodály-módszerrel történő zeneoktatás eredményeit.
 

2017. március 9-én nyitották meg Luostarinen Éva Szép az élet (Rakas elämä)című kiállítását. A művész főként akvarellfestészetet tanult különböző rajziskolákban, most vízfestményein kívül olajfestményeit is bemutatja a Magyar Kulturális- és Tudományos Központban. Luostarinen Éva 2001-től állít ki rendszeresen az ország különböző pontjain. Elsőként olajfestékkel, később vízalapú olaj- és akrilfestékekkel, valamint akvarelltechnikával kísérletezett. Kezdetben szülőföldje, Magyarország tájait, pipacsos mezőit, a balatoni szőlőskerteket és színes falvakat festette meg, később pedig a finn tóvidék is megjelent a képeken.
 

 

KAIRÓ

2017. március 7-től lehet megtekinteni Az Eltűnő Núbia című fotókiállítást a Magyar-Szudáni Regionális Kereskedőházban, Kartúmban. A tárlat Lantai-Csont Gergely fotóművész fényképeit mutatja be, melyek a kelet-afrikai országban készültek. A kiállítást Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára és Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete nyitották meg.
 

 

LONDON

2017. március 10. és 12. között kerül sor a BudaFest Kamarazenei Fesztiválra Manchesterben. Az esemény a Royal Northern College of Music és a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével valósul meg. Az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb kamarazenei programját minden évben a Royal Northern College of Music rendezi meg. A többnapos zenei fesztivál idén Magyarország gazdag zenei örökségének egy részét - az 1800-as évektől a kortárs zenéig - mutatja be. A fesztiválon Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Kurtág György és Ligeti György mesterművei mellett Goldmark Károly, Farkas Ferenc és Veress Sándor kevésbé ismert darabjait is hallhatja a közönség.
 

2017. március 6-án Kodály Zoltán zeneszerző halálának 50. évfordulójaalkalmából szervezett ünnepi koncertet a Brit Kodály Társaság. Az eseményen az Egyesült Királyság különböző területeiről érkező fiatal énekesek adtak elő Kodály-műveket, brit népdalokat és Bob Chilcott kifejezetten erre az alkalomra írt művét, A Tree of Song-ot. A koncerten felléptek továbbá a Joyful Company of Singerstagjai, valamint a Magyarországról érkező Banchieri Singers. A koncerten Dr. Douglas Coombes és Dr. Nemes László Norbert vezényelt. 2017-ben az Egyesült Királyságban a zeneszerzőhöz kötődő másik fontos évfordulót is ünnepelhetünk, ugyanis 50 évvel ezelőtt kezdte el terjeszteni Walesben és Angliában a művész elismert pedagógiai módszerét, a híres Kodály-módszerVajda Cecília, aki a mester egyik tanítványa volt.
 

 

PEKING

2017. március 3-án farsangi bált rendeztek a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az esemény résztvevői megismerkedhettek a magyar farsangi szokásokkal, valamint jelmezversenyen is részt vehettek a vállalkozó kedvű vendégek. Az eseményt dr. Buslig Szonja Andrea, az intézet igazgatója nyitotta meg.
 

 

POZSONY

2017. március 6-án Kodály Zoltánemlékhangversenyt rendeztek a zeneszerző halálának 50. évfordulója alkalmából. A koncert a Franz Schubert Társaságegyüttműködésével valósult meg. A rendezvényen közreműködött Czabán Angelika énekművész, Kéry Tamás zongoraművész, Gyöpös Krisztina Harmónia-díjas zongoraművész. A pozsonyi Zeneművészeti Főiskola és Konzervatórium tanárai: Jozef Podhoranský gordonkán, Monika Mockovčáková zongorán és Gyöpös István hegedűn adtak elő. A hangversenyterem előterében az érdeklődők megtekinthették a Kodály Zoltán (18821967) című vándorkiállítást, melyet az MTA Zenetudományi Intézetének munkatársai állítottak össze.
 
 

 

PRÁGA

2017. március 5-én emlékeztek meg Gróf Esterházy Jánosról halálának 60. évfordulója alkalmából. A rendezvényen többek között részt vett Karel Schwarzenberg, a cseh Parlament Képviselő Háza Külügyi Bizottságának elnöke; Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnökeés Duray Miklósa Szövetség a Közös Célokért elnöke. A Motoli-temetőben megkoszorúzták Esterházy János emléktábláját, majd gyászmisét tartottak a Szent Gál-templomban. Ezt követően a Prágai Magyar Intézetben Tóth Endre történész tartott előadást  Esterházy János életpályájáról.

2017. február 22. és április 30. között látogatható a Képpontok című kiállítás a Magyar Intézet galériájában, mely Kinszki Imre (1901-1945) és Kaiser Ottó (1953) budapesti fotóiból összeállított tárlat. A 28 db fekete-fehér fotóból álló anyag Kinszkinek a két világháború között készült budapesti fényképei mellé állítja - mintegy válaszként, hangulatában, ritmikában, témájában - a kortárs fotóművész Kaiser friss Budapest-felvételeit.
 

2017. március 10-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével rendeznek ünnepi koncertet az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére a Magyar Intézet nagytermében.
Az eseményen Forró Fruzsina és Dávid Boglárka fuvolán, Kovács Gergely zongorán játszik. A koncerten Dohnányi Ernő, Kovács Gergely, Kodály Zoltán és Doppler Ferenc művei csendülnek fel.
 
2017. március 8-án Puklus Páter Handbook to the Stars című kiállítása nyílt meg az Ateliér Josefa Sudka-ban. Az esemény a Ludwig Múzeum Budapestközreműködésével valósult meg. A tárlat a nemzetközileg is ismert fiatal magyar fotóművész legújabb alkotásait mutatja be Prága egyik legnevesebb galériájában. Puklus Péter, a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) volt hallgatója; projektjeiben a fotó, videó, multimediális installáció és térbeli objektumok összekötéseiből indul ki.
 

 

STUTTGART

2017. március 8-án a Stuttgarti Arcata kamarazenekar és Lencsés Lajos oboaművész adott közös koncertet a Bad-Cannstatti Kurhaus nagytermében. Johann Stamitz, Farkas Ferenc, Heinrich Ignaz Franz Biber és Jan Kalliwodaklasszikus dallamait hallhatta a közönség.
 
2017. március 9-én Reflexiók címmel nyílt meg Molnár Pál és Susanna Gieseközös kiállítása a Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ galériájában. A kortárs szobrász és képzőművész egymás alkotásaira történő reflexióit mutatja be a tárlat.
 

 

SZÓFIA

2017. március 7-én került sor Marin Georgiev szerzői estjére a Sem isten, sem ördög című - a budapesti Napkút Kiadó gondozásában magyar nyelven megjelent - verseskötetének bemutatása és 70. születésnapja alkalmábólA rendezvényen főként bolgár írók vettek részt. A szerzőt Doncsev Toso mutatta be a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézet vendégeként. Az est műsorvezetője Najden Valcsev volt. 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események