Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁRCIUS - 11. HÉT

BRÜSSZEL

Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálata Balassi Jazz Klub címmel ismét szervezett koncertet 2017. március 14-én. A rendezvény házigazdája, Zsári Tamás szaxofonos minden alkalommal egy-egy kiemelkedő magyar vagy belga zenészt hív meg vendégművésznek. Ezúttal Bacsó Kristóf szaxofonista érkezett Magyarországról. A koncert során Zsári Tamás és Bacsó Kristóf saját darabjai hangzottak el, közreműködött: Ladányi Gábor (gitár), Bart De Nolf (nagybőgő) és Bruno Castelucci (ütőhangszerek).
 

 

HELSINKI

2017. március 5. és 10. között rendezték meg a XXVIII. Nemzetközi Kodály-hetetHelsinkiben. Idén a zeneszerző születésének 135. és halálának 50. évfordulójára emlékezve a Kodály-módszer szerint tanító zeneiskolák több helyszínen adtak koncertet.
A Nemzetközi Kodály-hét terve 1989-ben született, melyet Kodály híres gondolata: „a zene mindenkié” ihletett. Az immár huszonnyolcadik alkalommal megrendezett eseményen minden nap más helyszínen léptek fel a résztvevő zeneiskolák jelenlegi és egykori növendékei, tanárai. A programok kiváló lehetőséget nyújtottak arra, hogy bemutathassák a Kodály-módszerrel történő zeneoktatás eredményeit.
 

 

ISZTAMBUL

2017. március 17-én a Török-magyar kapcsolatok az Oszmán Birodalomtól napjainkig levéltári dokumentumok tükrében című könyvet mutatták be Isztambulban. A rendezvényen beszédet mondott Dr. Ugur Ünal, a Török Állami Levéltárdr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár és dr. Fodor Pál, az MTA BTK főigazgatói, valamint Hendrich Balázs főkonzul. A török és magyar levéltár között 2015-ben megkezdett és a Zrínyi-emlékévre befejezett munka eredményeként egy 152 levéltári dokumentumot feldolgozó monumentális kétnyelvű könyv született, melyben időrendi sorrendben, a középkortól napjainkig követhetjük végig a magyar-török kapcsolatok alakulását a korabeli források segítségével. A könyvbemutatóra a Török Állami Levéltárban került sor. Az előadások mellett Erdal Şalikoğlu koncertjét is meghallgathatta a közel kétszáz fős szakmai közönség. Jelenlétével megtisztelte az eseményt Hasan Göç, Isztambul Kağıthane kerületének kormányzója, Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı, a Topkapı Palota igazgatója, továbbá a tudományos és az üzleti élet szereplői.
 

 

LJUBLJANA

2017. március 16-án került sor Csender Levente és Zoran Knežević író Tranzitban című irodalmi estjére a ljubljanai Balassi Intézetben, melyen a Romániából Magyarországra és a Szerbiából Szlovéniába költözött művészek bevándorlásról és újrakezdésről beszélgettek. A moderátor Marjanca Mihelič műfordító volt.
 

 

LONDON
 
2017. március 10. és 12. között került sor a BudaFest Kamarazenei Fesztiválra Manchesterben. Az esemény a Royal Northern College of Music és a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével valósult meg. Az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb kamarazenei programját minden évben a Royal Northern College of Music évente rendezi meg. A többnapos zenei fesztivál idén Magyarország gazdag zenei örökségének egy részét - az 1800-as évektől a kortárs zenéig- mutatta be. A fesztiválon Bartók Béla, Kodály Zoltán, Dohnányi Ernő, Kurtág György és Ligeti György mesterművei mellett Goldmark Károly, Farkas Ferenc és Veress Sándor kevésbé ismert darabjait is hallhatta a közönség.
 

2017. március 14-én a EUNIC London szakmai találkozót szervezett az európai irodalom fordításának támogatása érdekében a londoni könyvvásáron, az angol PEN klub standjánál, amelyen írók, brit kiadók és a kulturális intézetek képviselői vettek részt. A EUNIC egy kiadványt is megjelentet ebből az alkalomból, amelyben az Londoni Magyar Kulturális Központ ismertetette a Balassi Intézet műfordítói képzését és a Magyar Könyv- és Fordítástámogatási Iroda által biztosított ösztöndíjakat.
 

2017. március 17-én Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából Magyarország londoni nagykövetsége és a Londoni Magyar Kulturális Központközös jótékonysági estet rendez a Nemzetközi Forrai Katalin Díj támogatása érdekében. Ünnepi beszédet mond Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet, Mary Place, a Nemzetközi Forrai Katalin Díj bizottságának elnöke és Margaret Oliver, a Brit Kodály Akadémia elnökeGilbert de Greeve, a Nemzetközi Kodály Társaság volt elnökének zongorakoncertjén Kodály Zoltán és Robert Schumann művei csendülnek fel. 
 

 

PEKING

2017. március 17-én kerül sor a Pekingi Magyar Kulturális Intézet – Különös éjszaka című rendezvénysorozatára a Chez Suzie Étteremben. A vendégek az örökzöld magyar slágerek mellett megízlelhetik a gulyáslevest, a hortobágyi húsos palacsintát és a somlói galuskát is.
 
A nagy érdeklődésre való tekintettel, 2017. március 18-án ismét megrendezik az Énekeljünk huszárnótát elnevezésű zenés gyermekprogramot a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Horváth Pál és Najbauer Lóránt zenészek vezetik be az érdeklődőket a kor zenei világába, amelyen keresztül játékos formában mutatják be az 1848. március 15-i eseményeket. A program kézműves foglalkozással zárul, amely során a résztvevők a kokárdakészítés rejtelmeit ismerhetik meg.
 

 

POZSONY

2017. március 16-án nyílt kiállítás Grüner György, Kaliforniában élő fizikus professzor magángyűjteményéből a Danubiana Meulensteen Art MuseumbanPozsony-Dunacsúnyban. A XX. századi és a kortárs magyar képzőművészeti alkotásokat bemutató Crossing Borders című tárlatot Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Marek Maďarič szlovák kulturális minisztervédnöksége alatt és támogatásával hozták létre.
 

 

SZÓFIA

2017. március 9-19-ig rendezik meg idén a XXI. Sofia Film Fest Nemzetközi Fesztivált. A rendezvény kísérő programjaként bemutatják  Buharov Iván és Buharov Igor Az itt élő lelkek nagy része, valamint Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című magyar filmjét. A március 18-i bemutatókon részt vesznek a rendezők és Török-Illyés Orsolya színművész.
 

 

ZÁGRÁB

2017. március 8-án mutatták be a magyar kormány támogatásával és a Croatica Kiadó gondozásában megjelent horvát-magyar nagyszótárt, valamint a négy évvel korábban, a horvát kormány támogatásával kiadott magyar-horvát nagyszótárt. A régóta várt, több mint 38.000 címszót tartalmazó szótárak megkülönböztetett jelentőséggel bírnak a hazai horvátok és a horvátországi magyarok számára is. A rendezvényt Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, valamint Pavo Barisic horvát tudomány-és oktatásügyi miniszter képviseletében Tomislav Sokol helyettes államtitkár nyitotta meg.
 

 
NEMZETI ÜNNEPÜNK A NAGYVILÁGBAN

2017. március 14-én Magyarország bécsi nagykövetsége rendezett ünnepi fogadást, melyen beszédet mondott Mátrai Márta díszvendég, az országgyűlés háznagya és Dr. Perényi János, nagykövet. Bessenyei György testőríró szobrának koszorúzását követően az Altes Rathaus dísztermében tartottak ünnepi megemlékezést.

2017. március 15-én a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Berlin rendhagyó módon, Barta Vica és Pribék Gábor média designerek interaktív installációjával, valamint Csongrádi Gábor zenéjével kísért fogadással tisztelgett az 1848-1849-es szabadságharc emléke előtt. A nemzeti ünnepen az egyéni és nemzeti szabadság, függetlenség, az egyenlő jogok magyar és nemzetközi szószólói fogadták vendégeiket.

 

A Magyar Néppárti Képviselőcsoport, valamint a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság megemlékezést tartott 2017. március 6-án a brüsszeli Hotel Le Plazában. Az eseményen Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő köszöntötte a vendégeket, majd ünnepi beszédet mondott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az est díszvendége Fülei Balázs Artisjus- és Junior Prima-díjas zongoraművész volt.

 

2017. március 12-én a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Kulturális Központzenés gyerekelőadást mutatott be a Calsic e Fantastic Egyesület és az Odeon Színház együttműködéseként. 2017. március 16-án a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói: Kökény Eszter (hegedű), Dósa Csenge (hegedű), Zsótér Zsófia (brácsa) és Tomasz Máté (cselló) adtak koncertet.

 

Balassi Intézet - Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ március 15-i megemlékezését az India International Centre 300 fős színháztermében tartotta. Az ünnepi beszédet követően Fülei Balázs zongoraművész lépett fel nagyrészt Kodály és Bartók-darabokkal, majd Lanczkor Gábor irodalmi műsora következett a magyarul tanuló hallgatók közreműködésével. Lanczkor-Kocsis Krisztina fuvolaművész előadását is élvezhette a közönség, végül Johar Ali indiai hegedűművész muzsikált együtt a magyar zenészekkel.

 

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából a Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tudományos Központ, Helsinki családi délutánt szervezett 2017. március 10-én a helyi magyar közösségnek. A rendezvényen kokárdát készítettek, diaképekkel idézték fel a március 15-i eseményeket, közösen szavalták el a Nemzeti dalt, végül pedig beszélgetésre került sor Móra Ferenc Kuckó király című mesenovellája kapcsán a hazáról, a hazaszeretetről és a bátorságról. 

 

Balassi Intézet – Isztambuli Magyar Kulturális Központ március 12-én tartotta ünnepi rendezvényét. Ennek keretében először a Feriköyi Protestáns temetőben, az egykori ’48-as magyarok sírjainál került sor virágültetésre, majd Kiss Gábor nagykövet és Hendrich Balázs főkonzul a magyar iskola diákjaival együtt koszorúzta meg a magyar menekültek emlékművét. Ezt követően a helyi magyarokat ünnepi fogadásra várták az Intézetbe.

 

Ünnepi megemlékezést és filmvetítést rendezett 2017. március 15-én a Balassi Intézet - Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal, Kairó, melyet követően koncertet adtak az Arab Zene Intézetében. Az eseményen beszédet mondott Kveck Péter Magyarország kairói nagykövete.  A koncerten Lajtha és Bartók szerzeményei csendültek fel.

 

2017. március 13-án a Ljubljanai Várban a Himnuszt követően Göncz László magyar nemzetiségi parlamenti képviselő tartott beszédet. A program a Szózat eléneklésével és a Batthyány-emléktábla megkoszorúzásával folytatódott. A ljubljanai Balassi Intézetben Szilágyiné Bátorfi Edit ljubljanai nagykövet mondott beszédet, majd a József Attila Egyesület és a helyi magyar iskola tanulóinak műsora következett, énekkel, szavalattal és színdarabbal.

 

2017. március 15-én Londonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet mondott köszöntőt azon a konferencián, melyet a University College London Szláv- és Kelet-európai Tanulmányok Tanszéke rendezett a magyar alkotmányozás történelmi pillanatairól az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából. A konferencián előadást tartott Hörcher Ferenc, Pócza Kálmán és Fekete Balázs, az MTA Filozófia Intézetének tagjai.

 

 A Magyarország Londoni Nagykövetsége a Balassi Intézet - Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve ünnepi fogadást rendezett, amelyen Farkas Attila, a Kolozsvári Állami Magyar Színház egykori művésze Arany János Az örökség című versét adta elő, emlékezve a 200 évvel ezelőtt született költőre.

 

2017. március 14-én a Magyarország Moszkvai Nagykövetségén adott koncertet a Debreceni Szent Efrém Általános Iskola Lautitia Kamarakórusa, valamint hivatalos látogatást tett Kocsis Péter Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája. 2017. március 15-én került sor a Lautitia Kamarakórus és a Veszna gyermekkórus találkozójára.

 

2017. március 12-én Párizsban megkoszorúzták a Kossuth téren található emléktáblát, majd ünnepi szentmisét és megemlékezést tartottak a Magyar Katolikus Misszióban. A vasárnapi programot koszorúzás zárta Teleki Blanka sírjánál a Montparnasse temetőben. A Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézet 2017. március 15-én tartotta nemzeti ünnepi megemlékezését, amelynek keretében Hermann Róbert történész előadását, valamint Sebestyén Márta koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők. 

 

2017. március 11-én Énekeljünk huszárnótát elnevezésű zenés gyermekprogramot rendeztek a Balassi Intézet - Pekingi Magyar Kulturális Intézetben (PMKI). 2017. március 16-án Magyarország Pekingi Nagykövetsége és a PMKI közös szervezésében a Lu Xun Múzeumban található Petőfi szobornál koszorúzással egybekötött megemlékezésre került sor. Az eseményt követően a Pilvax Kávéházcímű rendezvényen a vendégek kötetlen beszélgetésen vehettek részt az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

 

Pozsonyban Rigó Ronald zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség 2017. március 14-én a Szlovák Rádió hangversenytermében. Az előadás Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Balassi Intézet - Pozsonyi Magyar Intézetszervezésében valósult meg.

 

2017. március 10-én a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével rendeztek ünnepi koncertet az 1848-49-es szabadságharc tiszteletére a Balassi Intézet – Prágai Magyar Intézet nagytermében. Az eseményen Forró Fruzsina és Dávid Boglárka fuvolán, Kovács Gergely zongorán játszott. A koncerten Dohnányi Ernő, Kovács Gergely, Kodály Zoltán és Doppler Ferenc művei csendültek fel.

 

2017. március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján a Balassi Intézet - Római Magyar Akadémia a Római Magyar Nagykövetséggel és a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen megkoszorúzta a római Gianicolo dombon Türr István szobrát. Az eseményen Paczolay Péter nagykövet mondott ünnepi beszédet. A megemlékezés a Római Magyar Akadémia Liszt termében folytatódott a Trio Energico  ünnepi koncertjével.

 

Sepsiszentgyörgyön 2017. március 14-án Hátrahagyottak emlékezete címmel rendeztek kültéri kiállítást, melyről előadást is hallhattak a résztvevők.  2017. március 16-án Süli Attila, a Hadtörténeti Múzeum munkatársának Ormai Nándor százados, vértanú monográfiájáról írt kötetét mutatták be.

 

Stuttgartban a korábbi évekhez hasonlóan idén is a Magyar Főkonzulátus tartott megemlékezést nemzeti ünnepünkről. A Balassi Intézet - Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart nagytermében megrendezett ünnepi műsorban Berényi János főkonzul köszöntője után Jakab István, a Parlament alelnöke mondott beszédet. Ezt követően Bognár Szilvia népdalestjére került sor, majd Kocsis Tibor Békebeli Budapest című dokumentumfilmjét vetítették le.
 
2017. március 13-án Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját címmel tartottak néptáncestet Szófiában. A Kecskemét Táncegyüttes közel egyórás programjával megidézte az 1848-as forradalom és szabadságharc idejének táncait, hangulatát, azaz a reformkort. A 2017. március 14. és 20. között tartó megemlékezés-sorozaton többek között Petőfi Sándor és Kossuth Lajos, valamint Dunyov István ezredes emlékművének koszorúzására is sor került. Pete László egyetemi tanár pedig Csiprovcitól Vidinen át Sumenig. A magyar szabadságharc bolgár vonatkozásaicímmel tartott előadást 2017. március 15-én a Szófiai Tudományegyetemen, március 16-án pedig a Sumen – Kossuth-Emlékházban.

 

Észtországban a március 15-i ünnepségek három helyszínen zajlottak. A Tartui Egyetemen a helyi magyarok, illetve a magyarságtudomány szakértői (nyelvészek, irodalmárok) tartottak megemlékezést. A fővárosban az ünnep előestéjén a helyi magyarok szervezetének és a Fenno-Ugria Egyesületnek közös műsoros estjére került sor. 2017. március 15-én a Balassi Intézet- Tallinni Magyar Intézetben Szalay-Bobrovniczky Vince, Magyarország helsinki nagykövete adott ünnepi fogadást.

 

A Zágrábi Magyar Nagykövetség minden évben a helyi magyar közösséggel – Ady Endre Magyar Kultúrkör, Zágrábi Magyar Tanács – közösen emlékezik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára, mely a helyi magyarság legnagyobb ünnepe. A Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézetben ünnepi műsorát március 15-én rendezték meg, melyet hagyományosan az Ady Kör színjátszói adtak elő Nők a forradalomban címmel. A program díszvendége Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára volt.

 

Szerbiában a megemlékezést minden évben a Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa szervezte. A Vajdaságban körülbelül 250.000 magyar élt, akik a szabadkai főkonzulátus rendezvényein kívül és attól függetlenül számos koszorúzást és megannyi megemlékezést is tartottak március 15-én.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Erdélyi turnéra indul a budapesti Nemzeti Színház társulata. Március második felében az író 120. születésnapjára emlékezve Tamási Áron Vitéz lélek című darabjával látogatja meg a székelyföldi teátrumokat. Az előadást 2013 szeptemberében mutatták be, mely az akkor kinevezett Vidnyánszky Attila által vezetett budapesti Nemzeti Színház nyitóelőadása volt. Azóta több mint ötvenszer került színre a Nemzetiben és számos magyar városban egyaránt. A premier óta bejárta a Kárpát-medence magyarlakta vidékeit, volt Erdélyben és a Partiumban.

24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál idén három budapesti helyszínen várja a mozirajongókat, akik 2017. április 6. és 13. között vehetnek részt a programokon. Az egyhetes fesztivál filmjeit hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban vetítik, új helyszínként kapcsolódik be az Ódry Színpad, mely Ódry Árpád halálának 80. évfordulójára emlékezve mozivá alakult át. A 2005-óta versenyfesztiválként is működő Titanic idén is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmek legizgalmasabb alkotásaiból.
 
Vranik Roland rendező Az állampolgár című filmje nyerte el a legjobb drámának járó díjat a kaliforniai San Joséban rendezett Cinequest filmfesztiválon. A filmalap támogatásával készült, a magyar mozikban jelenleg is látható dráma amatőr színészekkel mutatja be egy másik országba történő beilleszkedés nehézségeit. A film nemrég a legjobb forgatókönyv díját kapta meg a portugáliai Fantasporto fesztiválon. Az ötven ország több mint százharminc alkotását felvonultató Cinequesten a komédiák kategóriában a legjobb film Anca Miruna Lazarescurendezése, az Utazás apánkkal című német-román-magyar-svéd koprodukció lett, amelyet szintén a filmalap támogatott.
 
2017. április 12-én kezdődik a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó(MITEM) a Nemzeti Színházban. A fesztivál ideje alatt tizenegy országból huszonhárom előadást láthat a közönség, olyan rendezők munkáit, mint Krystian Lupa, Eimuntas Nekrosius és Silviu Purcaretes. Az április 30-ig tartó „seregszemlén” Magyarország mellett Dánia, Lengyelország, Litvánia, Lettország, Macedónia, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Románia és Svédország színházai vesznek részt.
 
Münchenben vendégszerepelt 2017. március 15-én a budapesti Nemzeti Színháztársulata. Az 1956-os emlékév németországi eseményeinek zárásaként a Tóth Ilonka című darabot mutatták be. Szilágyi Andor művét a bajor főváros legnagyobb kulturális központjában, a Gasteigben adták elő teltház előtt, német szinkrontolmácsolással. A bemutatón részt vett Johannes Singhammer, a német szövetségi parlament (Bundestag) alelnöke, a bajor kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa és a darab rendezője, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója.
 
2017. március 17-én a Gumbekovi dani kabaréfesztiválon a pécsi Bóbita Bábszínház Szélkötő Kalamona című előadását nézhetik meg a zágrábi Histrion Színházban. Látványos forgatag várható bábbal, tánccal, nép- és elektronikus zenével, fénnyel, földdel, vízzel, levegővel és rengeteg humorral.

Hagyományteremtő céllal idén először rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált 2017. április 25. és 29. között. Az eseményre neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek színvonalas produkciói bizonyítják, hogy a kortárstánc nem egy elvont, megfoghatatlan műfaj, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események