Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁRCIUS - 12. HÉT

 

 

 

BELGRÁD

2017. március 20-án rendezték meg a XVIII. Guitar Art Fesztivál nyitókoncertjét Belgrádban, amelyen a világhírű argentin művészRoberto Aussel és a nemzetközileg elismert szerb bandoneon játékos, Aleksandar Nikolic lépett fel a budapesti AnimaMusicae Kamarazenekarral. A rendezvényt a világ öt legnagyobb gitárfesztiválja között tartják számon. Magyarországot tavaly a Snétberger trió képviselte az esemény záróestjén.
 

 

BERLIN

2017. március 23. és 26. között rendezik meg a Lipcsei könyvvásárt, melyen Magyarország standja idén új, formabontó keretet kap. A látványos megjelenés kiemelt látogatói célponttá teszi a magyar irodalmat, melyet ezúttal Danyi Zoltán, Hidas Judit, Kalász Orsolya, Péterfy Gergely Térey János és Tóth Kingaképvisel. Az irodalmi program a frissen megjelent magyar fordításokra fókuszál. Míg a korábbi években a stand alapvetően a könyvek kiállítására szolgált, 2017-ben a művészeti installációként is értelmezhető „labirintus” új élményeket kínál a látogatóknak.
 
 

 

BRÜSSZEL

Az Antall József Tudásközpont Brüsszeli Irodája 2016 novemberében indította útjára az Én Európám című programsorozatot, melynek részeként a meghívott vendégek a visegrádi országok európai identitásáról, narratívájáról osztják meg véleményüket egy-egy pódiumbeszélgetés keretében. A magyar narratíva bemutatása után a szlovák Európa-kép és a szlovákok európai identitásának elemzésével folytatódott a sorozat. 2017. március 22-én IvetaRadičová, a Szlovák Köztársaság egykori miniszterelnöke, egyetemi tanár vett részt az angol nyelvű beszélgetésen, melyet ZuzanaGabrižová, az EurActiv.sk hírportál főszerkesztője, valamint Erik Zolcer, a „Tátrától Schumanig“ nevű brüsszeli szervezet alapítója moderált.
 
2017. március 23-án a Nemzetközi Roma Nap (április 8.) alkalmából a brüsszeli Balassi Intézet Roma Kulturális Estet szervezett, melyen Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (EMMI) mondott nyitóbeszédet. Ezt követte a Romano Glaszo - Emberi Hang Művészeti Csoportmagyar, zsidó és cigány népzenei koncertje. A program Nyári Gyula Gyökerekcímű fotókiállításának megnyitójával folytatódott, melyen bemutatták a Romani Design Divat Stúdió kollekcióját is. A rendezvény záróakkordjaként pedig Roma táncház – élőzene, táncoktatás – várta az érdeklődőket.
 

 

BUKAREST

2017. március 20-án rendezték meg a Hild és Hauszmann építészete című konferenciát és kiállítást az Ion Mincu Építészeti és Urbanisztikai Egyetemen. A 150 éve elhunyt Hild Józsefre, a reformkori Pest arculatának kialakításában meghatározó szerepet játszó építészre, illetve a 170 éve született Hauszmann Alajosra, a magyar építészetben a historizmus egyik legtevékenyebb és legjellegzetesebb képviselőjére előadásokkal emlékeztek meg a nemzetközi szimpózium keretében. Március 21-én Műemlék, rajz, kutatás címmel rendeztek kiállítást, melynek célja a román és a magyar építészek együttműködésének bővítése és megerősítése a romániai műemlékvédelem – azon belül a magyar vonatkozású műemlékek – érdekében. A rendezvény a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályának támogatásával valósult meg.
 

 

DELHI
 
2017. március 25. és április 2. között rendezik meg a Fábri Zoltán 100 – retrospektív filmfesztiválHabitat International Film Festival keretében. A Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ az India HabitatCentre-rel közösen emlékezik meg a rendező születésének 100. évfordulójáról. A fesztivál során hat filmet mutatnak be.

 

HELSINKI

2017. március 23-án Süle László zongoraművész, zeneszerző és zongoratanár Hannu Rantanen jazz-basszusgitárossal és Hannu Risku ütőhangszeres, improvizációs zenész, zeneszerzővel lépett fel a Magyar Kulturális és Tudományos Központban (Kaisaniemenkatu 10., Helsinki). A Finnországban élő magyar művész legújabb szerzeményeinek ősbemutatója a 2013-ban kezdődött, nevével fémjelzett jazz-sorozat keretében valósult meg.
 

 

LONDON

Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) 2017. február végétől számos koncerttel emlékezett meg az egyik legnagyobb magyar zeneszerző és zenepedagógus, Kodály Zoltán halálának 50. évfordulójáról. A koncertsorozat záróeseményén március 17-én Gilbert de Greeve (a Nemzetközi Kodály Társaság volt elnöke) zongorakoncertjén Kodály Zoltán és Robert Schumann művei csendültek fel. A rendezvényen beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf nagykövet, Mary Place, a Nemzetközi Forrai Katalin Díj elnöke és Margaret Oliver, a Brit Kodály Akadémia elnöke is.
 

2017. május 13-án és 14-én rendezi meg a Beat Bazaar Projects a magyar és székely kultúra gazdagságát bemutató GóbéfesztiválManchesterben a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével. A rendezvényen a tervek szerint részt vesz Csige Ildikó énekes, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
 

 

PEKING

Frankofón Filmfesztivál keretében a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben több filmet is bemutattak. 2017. március 16-án a Fatima című francia filmdrámát, március 21-én a Monkey bolgár alkotást, március 22-én az Au jourd’hui szenegáli filmet, március 23-án pedig a Maracana uruguayi sporttörténeti dokumentumfilmet vetítették. 
 

 

POZSONY

2017. március 20-án a Puskás Hungary című filmet mutatták be Almási Tamás rendezésében a Frankofón hónap alkalmából a Pozsonyi Magyar Intézetben. A rendezvény megvalósításában a Francia Intézet működött közre.
 

 

RÓMA

2017. március 23-én nyílt meg a Melankólia, Klasszikus magyar festők művei(1878-1969) az Antal–Lusztig-gyűjteményből című kiállítás a Római Magyar Akadémia Galériájában (Falconieri Palota – Via Giulia, 1). A rendezvényen jelen volt Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója; Papp László, Debrecen polgármestere; Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora, valamint Antal Péter műgyűjtő. Az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogató tárlat olyan, a melankólia regisztereit magas színvonalon megjelenítő, nemzetközi perspektívában is jelentős műalkotásokat mutat be, amelyek révén a magyar festészet egyik legizgalmasabb időszakát is megismerhetik az érdeklődők.  A kiállítást 2017. május 7-ig lehet megtekinteni.
 

A Római Magyar Akadémia Vásáry Tamás, a Nemzet művésze, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester zongorakoncertjével emlékezik meg a Római Szerződések aláírásának 60. évfordulójáról. A hangversenyre 2017. március 24-én kerül sor a Falconieri Palota (Via Giulia, 1) Liszt termében. Az esten Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin és Kodály Zoltán műveit hallhatja a római közönség.
 

 

SEPSISZENTGYÖRGY

Március 16-án a Brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Reménység Háza rendezte meg a 2017-es Barcasági Magyar Képzőművészek Seregszemléjét. A reformáció 500. évfordulója alkalmából 21 brassói magyar képzőművész alkotását állították ki a Reménység Házában. A tárlatot Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókintézetének vezetője nyitotta meg.
 

 

STUTTGART

2017. március 23-án Benedetto Lupo zongoraművész adott koncertet a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet nagytermében. A rendezvény az EUNIC együttműködéskeretében az Olasz Intézettel közösen valósult meg.
 
2017. március 26-án Ella István Liszt Ferenc-díjas orgonaművész a Bach kórussal közösen lép fel a Bruder Klaus templomban a Kodály évad alkalmából.
 

 

SZÓFIA

2017. március 25-én kerül sor Csalog Gábor zongoraművész szólókoncertjére a jubileumi XX. ppIANISSIMO Nemzetközi Kortárs Zongora Zenefesztiválon. Az eseményen minden évben fellép egy magyar zongoraművész a Szófiai Magyar Intézet támogatásával. Idén Csalog Gábor előadásában Kodály Zoltán, Bartók Béla és Kondor Ádám művei csendülnek fel.
 

 

VARSÓ

Számos lengyel városban is megünneplik a Magyar-Lengyel Barátság napját2017. március 18. és 26. között. Idén Piotrków Trybunalski városa a kiemelt események központja, ahol többek között Áder János és Andrzej Duda köztársasági elnökök találkoztak 2017. március 24-én. A Balassi Intézet - Varsói Magyar Kulturális Intézet is több rendezvénnyel várja az érdeklődőket. 2017. március 22-én például Magyarország 1956. Arcok és tárgyak címmel nyílt kiállítás Csete Örs fotográfus portréiból, melyeket három magyar és három lengyel forradalmáról készített 60 évvel a forradalom után. A tárlaton számos korabeli műtárgy – például igazolvány, aknarepesz, újság – látható. A kiállításra, illetve a lengyel parlamentarizmus történetéről szóló konferenciára a Városi Múzeumban került sor Piotrków Trybunalskiban. 2017. március 23-án A Pál utcai fiúk, a Lengyel klasszikusok magyar képkockákon és a Mit jelent? című tárlatokat nyitották meg a Városi Könyvtárban.
 

2017. március 15-én Eckhardt Gábor zongoraművész és a varsói Chopin Zeneművészeti Egyetem diákjainak koncertjére került sor a lengyel fővárosban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából. A rendezvény a Varsói Magyar Kulturális Intézet és Magyarország Varsói Nagykövetségének közreműködésével valósult meg. 2017. március 15-én ünnepi megemlékezést tartottak Ostrołęka városában. 2017. március 17-én több programot rendeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére és Bem József születésének 223. évfordulója alkalmából a varsói Bem József Líceumban. 2017. március 24-én Lódz városában került sor ünnepi megemlékezésre.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Huszonhét ország 34 filmjét vetítik a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon április 6-tól 13-ig, amelynek egyik sztárvendége, Tony Palmer, aki Leonard Cohenről szóló dokumentumfilmjét kíséri el Budapestre. A nyolc napos mustrát három helyszínen rendezik meg: a Toldi moziban, az Uránia Nemzeti Filmszínházban és az Ódry Színpadon.
 
Március 30-án újra megrendezik az Irodalom Éjszakáját, ahol 22 kortárs szerző (Murakamitól Roald Dahlig) és 22 színész (Bán Jánostól Vajdai Vilmosig) találkozik 22 izgalmas belvárosi helyszínen. A művek az V. és IX. kerületi helyszíneken, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeumban, az Új Városházán, a Szabadság híd pesti hídfőjén, a Vásárcsarnokban és a Veres Pálné Gimnáziumban kelnek életre a Katona József Színház művészeinek előadásában.
 

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események