Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. ÁPRILIS - 15. HÉT

BUDAPEST

Térben – Síkban - Szemléletben címmel nyílt kiállítás 2017. április 12-én 18 órakor a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet galériájában. Köszöntőt mondott Hammerstein Judit helyettes államtitkár és Simonffy Márta, a tárlat kurátora, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke. A kiállítást Végh András Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg, közreműködött Karasszon Eszter gordonkaművész
 

 

BUKAREST

Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a magyar költészet napjaalkalmából Balassi Bálint és Radnóti Miklós életművét mutatta be a román közönségnek. 2017. április 11-én 19 órai kezdettel a magyar irodalom kivételes személyiségének élete és munkássága ihlette Radnóti hétszer című szkeccsfilmet vetítették.  Az est vendégei Ausztrics Andrea, az etűdsorozat producere és egyik epizódjának rendezője, valamint Leichtman Erna, a film forgatókönyvírója voltak. A vetítést követően Kovács Zsuzsánna rendezésében Ștefana Ionescu-Darzeu és Miriam Rizea Radnóti Miklós verseiből adtak elő román nyelven. Az Intézet névadójával, Balassi Bálint munkásságával ismerkedhetett meg a közönség április 12-én. Ezen az estén a román nyelven most megjelent Célia-ciklusról a kötet fordítójával Elena Lavinia Dumitruval a bukaresti hungarológia tanára, Bányai Éva beszélgetett.

 

ISZTAMBUL

2017. április 5-én, jelentős érdeklődés mellett került sor az Isztambuli Magyar Intézet szervezésében megvalósuló Kodály emlékkoncertre a Kadiköy városrészben található Yeldegirmen Kulturális Központban. A Kodály-emlékév első programjaként megszervezett rendezvényt Fodor Gábor intézetigazgató nyitotta meg. A közel másfél órás, a közönség részéről osztatlan sikert arató, Kodály művekre összpontosító repertoárban Liszt, Bach, és Haydn művek is felcsendültek a Sila Ilyasoğulları (zongora) -  Semih Karlıdağ (cselló) török duó előadásában. A program helyszínéül szolgáló egykori templomépület kiváló adottságai tovább emelték az est fényét.
 

II. Rákóczi Ferenc halálának 282. évfordulójára szentmisével emlékeztek meg 2017. április 8-án a Szent Benedek templomban, ahol 1906-ig az erdélyi fejedelem sírhelye volt.  Az eseményen részt vett Kiss Gábor nagykövetRubén Tierrablanca Gonzalez O.F.M., az isztambuli Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Andrzej Papierz lengyel főkonzul. A misét követően az Ankarai Nagykövetség nevében Kiss Gábor nagykövet, míg az Isztambuli Főkonzulátus képviseletében Torma Tamás ügyvivő helyezett el koszorút II. Rákóczi Ferenc emléktáblájánál.

 

BERLIN

Április 10-én rendezték meg a Montag Modus performansz-sorozatának tavaszi epizódját a Collegium Hungaricum Berlinben. Az On the Verge of Predictability (A kiszámíthatóság peremén) címmel megrendezett esten a Természetes Vészek Kollektíva multimédiás performansza, Irina Demina orosz és Joshua Rutter új-zélandi táncművész duettje, valamint Lázár Gábor élő zenei kompozíciós produkciója mutatkozott be.
 

 

DELHI

2017. április 11-én Kőrösi Csoma Sándor halálának 175. évfordulója alkalmából emléknapot rendeztek a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban. Az esemény tárlatmegnyitóval kezdődött, melyen az orientalista útjának főbb állomásait bemutató litográfiákat, fa- és rézmetszeteket, valamint a Kőrösi Csomáról hirdetett gyermekrajz-verseny legjobb alkotásait lehetett megtekinteni. A rendezvényen Pethő Gyula nagykövet, Amarendra Khatua, az Indiai Kulturális Kapcsolatok Tanácsának (ICCR) főigazgatója; Stanzin Namgail, Zangla hercege és Irimiás Balázs, a Csoma’s Room Alapítvány elnöke vett részt. Az esemény végén átadták a Kőrösi Csoma Sándor Hungarológiai Díjakat.
 

 

MOSZKVA

2017. április 10. és 16. között a Shaping Hungary - Magyar design a XXI. században című kiállítás szerepel az I. Moszkvai Design Biennálén. A magyar kreativitást és formatervezést bemutató utazó tárlat a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésében valósult meg.
 

 

NEW YORK

Magyar Költészet Napja alkalmából Huszárik Zoltán Szindbád című művét vetítették a New York-i Magyar Kulturális Szolgálat termében. A pódiumbeszélgetésen Gelencsér Gábor filmesztéta, a budapesti ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet Filmtudomány Tanszékének docense vett részt. A rendezvény az Amerikai Magyar Könyvtár, a New York-i Magyar Főkonzulátus és a New York-i Magyar Kulturális Szolgálat közreműködésével valósult meg.
 

 

RÓMA

Nemzetközi Roma Nap alkalmából, április 7-én Magyarország Szentszéki Nagykövetsége Romák Európában – Pasztoráció és társadalmi integráció címmel rendezett szakmai konferenciát a Római Magyar Akadémián. Az eseményen Habsburg Eduárd nagykövetLangerné Victor Katalin családügyért felelős helyettes államtitkár és a Vatikán főtisztviselői vettek részt. A program Mága Zoltán és húszfős zenekarának nagysikerű koncertjével zárult.
 

 

STUTTGART

Magyar Költészet Napja alkalmából Carlo Benz színész a 200 éve született Arany János verseit adta elő, Németh Klaudia gitáron kísérte 2017. április 7-én a Magyar Kulturális Intézetben. Gudrun Brzoska irodalomtörténeti előadást tartott a költő és kortársai életéről. A rendezvény különlegessége, hogy most először ismerkedhetett meg a baden-württembergi közönség a költővel német műfordításokon keresztül.
 

 

ZÁGRÁB

2017. április 13-án a Szent László emlékév alkalmából Tiszta hittel, erős kézzelcímmel nyílt kiállítás az uralkodó életéről a Zágrábi Magyar Intézetben. Az ünnepélyes megnyitón Áder János magyar és Kolinda Grabar-Kitarović horvát köztársasági elnök vett részt.  A Szent László emlékév programsorozata a magyar és horvát köztársasági elnök jelenlétében vette kezdetét a Zágrábi Magyar Intézetben. A Miniszterelnökség kezdeményezésére készített tablókiállítást magyar részről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitotta meg. Az ünnepségen a Musica Profana együttes középkori Szent László himnuszokat adott elő.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

2017. április 10-én Keletről… címmel nyílt festmény és kalligráfia kiállítás a Pesti Vigadóban. A tárlatot Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára nyitotta meg. A Kínai Nemzeti Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia közös kiállításának célja, hogy megismertesse a kortárs és a hagyományos ősi pecsétművészetet, valamint olyan kalligráfiákat is, amelyek több mint háromezer évvel ezelőtti jósló csontokra vésett írásjegyeket tartalmaznak. Igazi különlegesség, hogy bemutattak egy 18 méteres ún. hosszútekercset is, amelyen Tian Liming, a kortárs kínai festészet vezető alakja és másik 16 művész közös alkotása látható.
 
Tizenegy ország huszonkét produkciója került be a IV. MITEM fesztiválprogramjába, melyet április 13. és 30. között rendez a Nemzeti Színház. Orosz, litván, norvég, dán, svéd, lett, macedón, román, lengyel, olasz és magyar előadások sorakoznak egymás után a Nemzeti Színház három színpadán, a román Faust pedig az Eiffel csarnokban kerül színre. A MITEM-et 2014-ben rendezték meg először. Az idei fesztivál művészeti vezetője a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila, főszervezője Kulcsár Edit dramaturg.
 
háromszoros Oscar-díjas operatőrVittorio Storaro fotóiból nyílt kiállításWriting with Light (Fénnyel írni) címmel hétfőn a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. A tárlat a művész hosszú pályafutásának mintegy harminc évét tekinti át, többek között a fény és a színek természetét vizsgálva. Az anyagban feltűnnek a világhírű olasz operatőr legnagyobb munkái - mások mellett az Utolsó tangó PárizsbanA kis Buddha, a Dick Tracy vagy az Apokalipszis most - egyes, olykor egymásra vágott kockái, valamint az azokat ihlető képzőművészeti alkotások reprodukciói. A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megnyílt kiállítást június 25-ig lehet megtekinteni.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség