Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. ÁPRILIS - 17. HÉT

 

BÉCS

2017. április 26-án mutatták be Pallavicini-Andrássy Borbála A lelkünkhöz nem nyúlhatnak. Kitelepítési és 1956-os napló című könyvét a Balassi Intézet- Collegium Hungaricum Bécsben. Az Európa Kiadó gondozásában megjelent naplóból a szerző dédunokája, Pallavicini Zita olvasott fel részleteket, majd pódiumbeszélgetésre került sor Zsuffa Tünde moderálásával. A rendezvényen részt vett ifj. Bertényi Iván, a Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója.
 

 

BERLIN

2017. április 28-án adott koncertet a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Berlin zenekara az intézetben. A fellépést megelőző egyhetes workshop során a CHB Orchestra hét tagja egy-egy önálló kompozíciós alapötleten dolgozott tovább és fűzött össze egyetlen zenei élménnyé. A koncertről hangfelvétel is készült, amely a tervek szerint a CHB első hivatalos lemezeként a nagyközönség számára is elérhető lesz. A CHB Orchestra tagjai a 2017. áprilisi workshop és koncert folyamán:
Csongrádi Gábor – gitár, elektronika
Hock Ernő - nagybőgő
Gryllus Samu – mentor, karmester, basszusgitár
Mándli Vazul Endre – diszharmonika, elektronika
Mészáros Ádám – gitár, effektek
Rieko Okuda – szintetizátor, effektek, elektronika
 

 

BRÜSSZEL

2017. április 25-én a Gótikus szárnyas oltárok a Szepességből című könyvbemutatóra került sor a Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatán. Jankovics Marcell filmrendező, kultúrtörténész és Méry Gábor fotóművész ötkötetes sorozatáról Prokopp Mária művészettörténésztartott előadást. Ezt követően Csáky Pál európai parlamenti képviselő moderált egy kerekasztal-beszélgetést. A könyvsorozat a Felvidék páratlan szépségű faragott, festett és aranyozott, többnyire késő gótikus szárnyas oltárait mutatja be.
 

 

DELHI

2017. április 25-én került sor az évről évre rengeteg gyermeket elérő, megmozgató gyermekrajz-verseny díjkiosztójának ünnepségére, melynek megrendezésében a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ mellett a Shankar International Children’s Competition Protokoll  is részt vett. Az idei évben először került sor a „Fantázianap” nevet viselő felvezető programra, melynek keretében a gyermekek hazánk kulturális örökségével ismerkedhettek meg. Három csoportba osztva, a magyar mondavilággal, a gyermekirodalommal, egy animációs filmmel és egy népművészeti kiállítás megtekintésével gyarapíthatták tudásukat a nebulók. Dr. Indu Mazaldan mesemondása után a kisebbek a magyar népmesék világát idézték meg, a nagyobbak pedig Kőrösi Csoma Sándorról készítettek rajzokat. A legjobban sikerült műveket április 25-től nyár végéig láthatják az érdeklődők.

 

HELSINKI

2017. április 29. és június 6. között mutatják be Tímár József Camera Poetica – Susogó nyírfák című kiállítását. A tárlat Finnország nemzeti fája ihlette Susogó nyírfák című albumból mutat be összetartozó fényképeket és verseket. A mű a Camerata Poetica könyvsorozatban jelent meg finnül, svédül, angolul, németül és magyarul. A Magyar Kulturális és Tudományos Központ a kiállítást Finnország szuverenitásának centenáriuma alkalmából idén több finn városban is bemutatja. Tímár József fényképész munkáiból tizenhárom finn, svéd és számi nyelven alkotó kiváló finn költő választott ki egy-egy képet, amelyhez saját verset írtak. A tárlat így rendhagyó módon állítja párba a Finnország nemzeti nyelvein született verseket és a finn nyírfa különféle „arcait”.

 

Lukács András Whirling („örvénylés”) és Connection („kapcsolat”) című koreográfiáit Kozmér Alexandra és Roland Liebich, a Magyar Állami Balettintézet szólistái a vantaa-i Energia Arénában mutatják be.  A gála másik magyar szereplője a Bécsi Állami Operaház balettművésze, Szabó Richárd, aki párjával Prokofjev Romeo és Júliájának egy részletét, valamint Astor Piazzola Libertangóját adja elő.
 
2017. április 29-én, a Suomi-100 ünnepségsorozathoz is kapcsolódó, idén harmincadik születésnapját ünneplő Vantaai Nemzetközi Táncnapon Kozmér Alexandra és Roland Liebich magyar balettművészek is fellépnek.
 

 

ISZTAMBUL

2017. árpilis 25-én Isztambul városa adott otthont a török-magyar konyhaösszefonódását bemutató gasztroprogram második állomásának, melyet partnerintézményként a Nar Gourmet, az Auguszt Cukrászda, a Görgülü Cukrászda és Kök Projekt is támogatott. A kifejezetten szakmai közösségnek, szakíróknak, bloggereknek és a konyhafőnököknek szóló rendezvénysorozat keretében a Nar Gourmet blog írója, Tóth Ágnes közös húsvéti menüt állított össze a török partnerekkel.

 

A török főváros Pendlik kerületében április 23-án megnyitották a Magyar-Török Barátság parkját, amely Kispest és Pendlik testvérvárosi kapcsolatait szimbolizálja. A rendezvényen Hiller István, az Országgyűlés alelnöke tartott ünnepi beszédet és Hendrich Balázs főkonzul köszöntötte a megjelenteket. A parkban Puskás Ferenc szobra mellett többek között a Rubik-kocka is helyet kapott. Az isztambuli Magyar Kulturális Központ és a Főkonzulátus a kapcsolattartásban és a szervezésben nyújtottak segítséget az önkormányzatoknak.
 

 

LJUBLJANA

2017. április 6-án Capa előtt és után. A magyar háborús fényképészet 100 évvel ezelőtt és napjainkban címmel nyílt kiállítás a ljubljanai Balassi Intézetben. A rendezvény a budapesti Capa Központ közreműködésével valósult meg. A tárlat az egyetemes fotóművészet legkiemelkedőbb alakja, a magyar származású Robert Capa munkássága előtti és utáni, azaz XX. és XXI. század eleji, magyar fotográfusok háborúkról készített fotóin keresztül kutatja, mennyit változott a fegyveres konfliktusok megörökítésének eszköztára az elmúlt egy évszázadban. Az I. világháború dokumentumait a Fortepan digitális fotóarchívum segítségével mutatják be, korunk fegyveres konfliktusait pedig Bielik István szíriai, Csudai Sándor ukrajnai, Dévényi Veronika afganisztáni és Sopronyi Gyula líbiai képein keresztül ismerhetjük meg. A tárlat a ljubljanai várban nyíló Robert Capa munkáit felvonultató retrospektív kiállításhoz kapcsolódik és június 2-ig látható.

 

LONDON

 2017. április 26-án Dr. Kolláth Zoltán, Dr. Mengyán Csaba és Bárd Imre adott elő az ArtInfusion: Tudomány, művészet című programsorozaton, mely új határterületek után kutatva vizsgálja a tudomány és művészet kapcsolódási pontjait. Az előadók azt mutatták be, hogyan léphet kapcsolatba az általuk képviselt tudományterület a művészettel, rávilágítva ezzel a klasszikus művészeti diskurzus vakfoltjaira. A Londoni Magyar Kulturális Központban rendezett tanácskozáson elsősorban a természettudományok, a technológia és a képzőművészet közös területeit tekintették át.

 

MOSZKVA

2017. április 14-én, az I. Moszkvai Design Biennálé díjátadó ünnepségén különdíjjal tüntették ki az első helyezést elérő Shaping Hungary - Design a XXI. században című magyar kiállítást. A díjat Vaszilij Bicskov, a Művészek Központi Háza (CDH) igazgatója adta át a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ – Moszkva igazgatójának, Hegyi Anitának. A magyar kreativitásról és formatervezésről készült utazó kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Magyar Formatervezési Tanács és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös szervezésű tárlata, amelynek bemutatásában a moszkvai Magyar Kulturális Intézet működött közre.
 

 

NEW YORK

Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából 2017. április 27-én vetítették az Oscar-díjat elnyert Saul fia című filmet (rend.: Nemes Jeles László)  a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központban. Az azt követő pódiumbeszélgetésen Röhrig Géza főszereplőt, Kossuth-díjas színészt Vadász Zita intézetvezető kérdezte.
 

 

PÁRIZS

2017. április 19-én került sor  Jaap Scholten Báró elvtárs című könyvének bemutatójára a Párizsi Magyar Intézetben, melyen az író, valamint Marc Hostier történész és Thierry la Croix kiadóigazgató tartott előadást. A rendezvényt Pálvölgyi Balázs oktatási államtitkár nyitotta meg, jelen volt Károlyi György nagykövet is. Az erdélyi magyar arisztokrácia Ceausescu-rendszer alatti sorsát bemutató könyvmár megjelent hollandul és angolul, 2015-ben magyarul is. Francia kiadása idén látott napvilágot.
 
 
2017. április 25-én adott koncertet a Balázs Elemér Group a Balassi Intézet - Párizsi Magyar Intézetben. A Balázs Elemér Groupot 2000-ben alapította Balázs Elemér, a nemzetközileg is elismert és népszerű jazzdobos. A zenekar számos hazai elismerésben részesült, többek között 2005-ben Magyar Zenei Díjjal tüntették ki. Európai jazzfesztiválokon, többek között Bécsben, Londonban, Berlinben, Prágában és Hágában is nagy sikerrel lépett fel a formáció, melyet egyéni hangzásvilágáról, dallamközpontúságáról és különleges ritmikájáról lehet felismerni. Változatos zenéjük különböző kultúrákból merít inspirációt és felfedezhetők benne az etno stílus jegyei is. A koncertre a belépés ingyenes.
 

 

RÓMA

2017. április 27-én a Római Magyar Akadémián folytatatta turnéját a születésének centenáriumát ünneplő operett, A Csárdáskirálynő. A mű születésének 100. évfordulója alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet a Budapesti Operettszínház, valamint a Pentaton Koncert- és Művészügynökség partnerségével 2016 januárjában indította útjára Kálmán Imre művének zenei keresztmetszetét bemutató nemzetközi turnéját. Az első körút során Budapesten, Bécsben, Moszkvában, Varasdon, Brüsszelben és Új-Delhiben adták elő a darabot. A második turné állomásai eddig: Eperjes, London, Peking, Csungking, Sanghaj, Maribor, Szabadka és Zombor, Kézdivásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Pozsony és Újszandec. Májusban Ukrajna, Ivano-Frankivszk, Lemberg és Csernovic következik.
 

 

SZÓFIA

2017. április 20-án Dr. Imreh András költő, műfordító tartott előadást Arany János életéről és munkásságáról, valamint a költő jellegzetes versszerkezetéről a Szófiai Ohridai Szent Kelemen Tudományegyetemen. Ezt követően műhelyfoglalkozás keretében adott útmutatást Arany verseinek bolgárra fordításához. Az eseményre a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, a Szófiai Magyar Intézet közreműködésével került sor.

 

(N)ŐK IS HŐSŐK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás 2017. április 24-én  a Balassi Intézet – Szófiai Magyar Kulturális Intézetben. A rendezvényen részt vett többek között Penka Pejkovszka történész és Szvetla Baeva, a Bolgár Helsinki Bizottság Kampány és Kommunikációs Programjának igazgatója. A kiállítás kurátorai: Bodnár Zita, Kincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész. A tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg. 
 

 

ZÁGRÁB

2017. április 26-án a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézetben mutatták be Sokcsevits Dénes Horvátország története a 7. századtól napjainkig című könyvét. A rendezvényen  a szerző, Velimir Visković szerkesztő, Stjepan Matković recenzens és Damir Karbić recenzens tartott előadást.
 

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

2017. április 23-án a világhírű Oscar-díjas színész, harcművész Jackie Chan díszvendégségével megkezdődött a kínai filmfesztivál a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban, ahol a filmsztár találkozott Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével. Balog Zoltán a fesztivál megnyitóján elmondott köszöntőjében hangsúlyozta, hogy "van egy közös nyelvünk kínaiaknak és magyaroknak, kínaiaknak és európaiaknak, és ez a közös nyelv nem más, mint a kultúra nyelve, amelyet szeretnénk egyre gyakrabban és egyre nagyobb erővel beszélni".
 
Szilágyi Péter a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára 2017. április 22-én Frankfurtban a Hesseni Magyar Oktatási Fórumon vett részt, amelyen megismerte a németországi hétvégi magyar iskolák tapasztalatait, illetve jövőbeni igényeiket. Elmondása szerint a vezetők arról számoltak be, hogy az általában önkéntes alapon szerveződő oktatáson sok határon túli magyar is részt vesz: van, ahol 20-30, de van, ahol 130-150 diák is tanul a hétvégén. A szervezetek jelezték, hogy nagyobb anyagi támogatásra van szükségük a szolgáltatás biztosításához, ezért több támogatást kértek a kormánytól. Szilágyi Péter azt mondta, bár eddig is kaptak támogatást ezek a szervezetek, a jövőben erre nagyobb hangsúlyt fognak fektetni és biztosítani fogják a forrásokat.

Reflektorfénybe került Magyarország a népszerű Lobo Fest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon Brazíliavárosban, amelyet a Mindenki című Oscar-díjas filmmel nyitottak meg 2017. április 20-án. Az alkotást Latin-Amerikában először vetítették, az esemény kiemelt láthatóságot biztosított a magyar filmművészet sikereinek. A fesztivál szervezői elkészítették a portugál nyelvű feliratot, amelyet Deák Kristóf rendelkezésére bocsátottak. A rendezvényen 185 brazil és külföldi művet vetítettek, könyvbemutatókat, előadásokat, beszélgetéseket, koncerteket is szerveztek. A rendezvény a Brazíliaváros alapításának 57. évfordulója alkalmából tartott programsorozat részét képezte.
 
Április 25. és 29. között idén először, hagyományteremtő céllal rendeznek Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált  a Miskolci Nemzeti Színházban. Április 25-én egy különleges fotókiállítással nyílt meg az esemény, melyen Éder Vera képei láthatók. A tárlatot az április 29-én bemutatásra kerülő Gergye Krisztián rendező-koreográfus munkája inspirálta. Harlequinade A szenvelgők komédiája című műve alapján a táncjátékot Gergye Krisztián a Miskolci Nemzeti Színházban állítja színpadra.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események