Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁJUS - 18. HÉT

BRÜSSZEL

2017. május 3-án az Olvastam költőtárs… című egyfelvonásos, zenével kísért produkció bemutatására került sor a Debreceni Csokonai Színház művészeinek előadásában. Arany János és Petőfi Sándor levelezése ihlette Dánielfy Zsoltot és Bakota Árpádot arra, hogy a közönség közelebbről megismerhesse a két költő barátságát. Az előadást a Balassi Intézet - Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálatán láthatták az érdeklődők.

Kodály Zoltán halálának 50. évfordulója alkalmából, a Kodály-emlékév programsorozatához kapcsolódóan a Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálata adott otthont a Hommage á Kodály kortárs grafikai kiállításnak, amely 2017. május 3-tól 29-ig látható. A grafika-lapok zöme tematikusan is megragadja Kodály zenei kompozícióit, élve azok konkrét tartalmával, a népi éneklés formáira épülő motívumanyag szövegével.
 

 

BUDAPEST

2017. május 5. és 7. között a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet szervezésében Alumni találkozóra kerül sor a felsőoktatási előkészítő képzéseiben tanulók, a 2013/2014-es tanévtől a Stipendium Hungaricum ösztöndíjat elnyert fiatalok, a külföldi és határon túli magyar hallgatók, valamint az „öregdiákok” számára, melynek legfontosabb célkitűzése a már végzett és a jelenlegi diákok közösségének lehetőséget biztosítani emberi és szakmai kapcsolatok építésére. A szervezők nem titkolt szándéka továbbá az is, hogy a külföldi fiatalok magyar kultúra iránti elkötelezettségét erősítsék, továbbá ápolják a határon túli magyar diákok anyaországhoz fűződő érzelmi kötődését.
 

 

MOSZKVA

2017. május 1-jén és 2-án rendezték meg a XIII. Moszkvai Húsvéti Fesztivált, melynek keretében Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész adott koncertet a szentpétervári Marijinszkij Szimfonikus Zenekarközreműködésével.
 

 

NEW YORK

Mások szemével: A hatvanas és hetvenes évek magyar művészei (With the Eyes of Others: Hungarian Artists of the Sixties and Seventies) címmel nyílt kiállítás a New York-i Elizabeth Dee galériában 2017. május 1-jén. A Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Kumin Ferenc főkonzulvettek részt a rendezvényen. Első alkalommal láthatnak az érdeklődők az Amerikai Egyesült Államokban a magyar neoavantgárd művészeti korszakáról kiállítást, melyen 30 művész több mint 100 alkotását mutatják be. Az autoriter rendszer árnyékában, amely szigorú ideológiai korlátokat szabott a szabad kifejezésnek, ezek a művészek változatos és eredeti megoldásokat találtak arra, hogy rejtetten fejezzenek ki erőteljes üzeneteket koruk szociális, kulturális és politikai valóságával szemben.
 

 

POZSONY

2017. április 26-án került sor a Soproni Petőfi Színház Álmos legendája című táncprodukciójának bemutatójára a pozsonyi Rózsahegyi Kulturális Központszínháztermében. Az eseményen beszédet mondott Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója és Kozák Andrea, a Rózsahegyi Kulturális Központ igazgatója. A bemutató sikerén felbuzdulva a Sopron Balett vezetője, Demcsák Ottó elmondta: azt szeretnék, ha minél több határon túli magyar nézőhöz is eljutna a darab. Az előadás a Pozsonyi Magyar Intézet támogatásával valósult meg.
 

 

STUTTGART

2017. május 3-án az immár 10 éves BuSho Nemzetközi Rövidfilmfesztiválfilmjeiből mutattak be válogatást a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban. Az eseményen M. Tóth Géza, a  Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora és Gábeli Tamás, a BuSho fesztivál igazgatójavett részt. A rendezvény partnerintézménye a Ludwigsburg Filmakadémia volt.

2017. május 4-én Bauhaus – MA címmel nyílt kiállítás a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ Stuttgartban. A pécsi Janus Pannonius Múzeum közreműködésével mintegy 30 korabeli műtárgyat mutatnak be, melyek Molnár Farkas, Forbát Alfréd és Breuer Marcell munkásságának egy részét reprezentálják. A Bauhaus magyarországi bölcsőjéből, Pécsről induló művészek nevéhez kerek évforduló is kapcsolódik. Molnár Farkas és Forbát Alfréd 120, Breuer Marcell 115 éve született. A tárlatot egy olyan kortárs munkákból álló válogatás is kiegészíti, amely a grafika, az intermédia és a fotóművészet területén egyaránt érzékelteti a Bauhaus napjainkig tartó hatását. A kiállításmegnyitón Hans Karl Zeisel stuttgarti kortárs képzőművész tartott előadást arról, hogy a művészeti iskola milyen helyet foglal el a német kultúrában. A tárlat kurátora: Fekete Valéria és Salamon Péter. 
 

 

ZÁGRÁB

2017. május 5. és 7. között Kulturális csemegék Pécsről  című programsorozatra kerül sor Zágrábban, melynek vendége lesz Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere és Vesna Kusin, Zágráb város alpolgármestere is.

A háromnapos rendezvény a Mecseki Fotóklub kiállításával kezdődik, amelyet dr. Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere nyit meg. Ezt követően a Pannon Filharmonikus Zenekar tagjaiból álló vonósnégyes ad kamarakoncertet. Vasárnap a Vocapella kórus énekel magyar szentmisén a Szent Márk templomban, majd a zágrábi Ady Endre Kultúrkörben folytatja koncertjét.Az esemény a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézet és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.közreműködésével valósul meg.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

2017. május 6. és 9. között Ukrajnában zárul A Csárdáskirálynő turné. Május 6-ánIvano-Frankivszkban, a II. Kárpátalja Fesztivál keretében kerül sor az előadásra, 7-én Lembergben, 9-én pedig Csernovicban csendülnek fel Kálmán Imre legnépszerűbb operettjének dallamai. A három ukrán városban Szendy Szilvi, Lévai Enikő, Farkas Tamás és Laki Péter előadásában, valamint a Budapesti Operettszínház kvintettjének közreműködésével hallhatja a közönség A Csárdáskirálynő sikerszámait.  Az operett születésének 100. évfordulója alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézet a Budapesti Operettszínház, valamint a Pentaton Koncert- és Művészügynökségpartnerségével 2016 januárjában indította el Kálmán Imre művének zenei keresztmetszetét bemutató nemzetközi turnéját. A programot az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatja.
 
2017. április 13. és 30. között rendezték meg a IV. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM) a Nemzeti Színházban, amelynek keretében 11 ország 21 produkcióját láthatta a közönség. Négy előadásnak kivételes sikere volt, a nézők állva tapsolták a színészeket. Az egyik ilyen elsöprő sikerű darab a szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban bemutatott, közel 6 órás Bűn és bűnhődés volt Vidnyánszky Attila rendezésében. Már önmagában az a lehetőség, hogy a világirodalom egyik legnagyobb orosz regényét orosz földön, az egyik leghíresebb orosz színházban, egy nem orosz művész állíthatta színpadra és rendezhette meg, kivételes megtiszteltetésnek számított.


Szintén páratlan sikert aratott Alvis Hermanis Fekete tej című előadása, melyet saját társulatának rendezett meg Lettország fővárosában. Az állati és emberi életről szóló, szívszorító, költői előadás rendezőjét a tíz legnagyobb kortárs színházrendező között tartják számon. Hermanis neve egyáltalán nem ismeretlen a színházkedvelők számára, hiszen az ő nevéhez fűződnek olyan darabok, mint a téli milánói Scalaévadnyitó előadása vagy a bécsi Staatsoper húsvéti Parsifal premierje.


A Romániában élő, de Franciaországban világhírűvé vált Mikhail Silviu Purcarete különleges, felkavaró Faustja ugyancsak meghódította a nézők szívét. A kivételes előadásban a Mephistot több jelenetben meztelenül játszó Ofelia Popii az egyik legnagyobb európai színpadi színésznő. A rendező jövőre ismét meglátogatja hazánkat, hiszen a Nemzeti Színházban ő fogja színpadra vinni Csehov Cseresznyéskertjét.

A találkozó repertoárjában kiemelt helyet kapott Rimas Tuminas litván rendező, a híres moszkvai Vahtangov Színház művészeti vezetője által színpadra vitt közel 4 órás, gyönyörű és hihetetlenül látványos klasszikus, a Jevgenyij Anyegin után sem akart a közönség hazamenni. A sokszor vidám jelenetekből is építkező, színpadtechnikailag bonyolult megoldásokat felvonultató előadás végül a fesztivál egyik legszívbemarkolóbb darabja lett.


A páratlan sikerű és színvonalú előadásokon a magyar színházi élet legismertebb vezetői, többek között a Nemzeti Színház, a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és a Vígszínház igazgatója is jelen volt. A fesztivál idei sikeréből kiindulva a jövőre megrendezésre kerülő, ötödik, jubileumi találkozónak szintén rendkívül kedvező fogadtatásban lehet része. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események