Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁJUS - 19. HÉT

BÉCS

2017. május 10-én Dr. Fiziker Róbert történész-levéltáros mutatta be Prof. Dr. Németh István történész könyveit, melyek témája a két világháború közötti német-magyar kapcsolatok. A Bécsi Magyar Történeti Intézet igazgatója, ifj. Bertényi Iván köszöntötte a résztvevőket, a szerző dedikálta a köteteit.
 

 

BRÜSSZEL

2017. május 9-én került sor a TransylMania zenekar Ismerj meg Európa! című koncertjére a Balassi Intézet - Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatán. Cseresznyés Szilamér 2002-ben azzal a céllal hozta létre az együttest, hogy megőrizze mindazt, amit gyermekként láttak, hallottak, tanultak szüleiktől, nagyszüleiktől, őseiktől. Kezdetben verseket zenésítettek meg és az elődök dalait énekelték, majd saját szerzeményeiket adták elő.
 

 

DELHI

2017. május 14. és 16. között anyák napja alkalmából rendeznek kiállítást és workshopot a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központban. Az indiai-magyar közös kiállítást workshop előzi meg, ahol a résztvevő művészeknek alkalmuk nyílik a tanulásra, közös munkára. Az alkotások témája az anyaság lesz. A kiállítást Ramesh Kr. Padey, a Delhi Egyetem rektora nyitja meg, melyet követően indiai orvos, szociológus, pszichológus és számos művész beszélget az anya szerepéről, társadalmi jelentőségéről. Magyar részről Gajdán Zsuzsa festőművészés Dr. Köves Margit lektor vesznek részt az eseményen.
 

 

HELSINKI

Süle László jazz-zeneszerző, zongorista és magyarországi zenésztársa, Borbély Mihály szaxofonista 2017. május 8-án adott koncertet a Helsinki Magyar Nagykövetségen, melyen Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet mondott köszöntőt. Május 10-én Tamperében, a Pyynikinlinnában lépett fel a duó.

 

Az Espoo Ciné Nemzetközi Filmfesztivál (május 5. és 14. között) programjában két magyar alkotás is szerepel. A nézők Till Attila Tiszta szívvel című játékfilmjét és Bárczy Örs Hey, Deer! című animációs munkáját is láthatják.
 

 

ISZTAMBUL

Május 11-én mutatták be Sudár Balázs és Csörsz Rumen István Síppal, dobbal…című könyvének török fordítását a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ Isztambulban, melyen jelen volt a mű fordítója, Erdal Salikoglu is.
 

 

LONDON

Május 13. és 14. között kerül sor idén első alkalommal a Góbéfest kulturális és művészeti fesztiválraaz Egyesült Királyság első hivatalos erdélyi magyar programjára, az észak-angliai Manchesterben. A magyar és székely kultúra gazdagságát bemutató programsorozatot a Beat Bazaar Projects hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Manchester központjában található városháza előtt, az Albert Square-en. A rendezvény a Balassi Intézet – Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével valósul meg.
 

 

MOSZKVA

2017. május 13-án és 14-én Vivaldi és Bach dallamai csendülnek fel a moszkvai Szent Péter és Pál székesegyházban, valamint a Hlebnij Ház átriumában. A koncerten Scholz Melinda fuvolaművész és Ludmila Golub orgonista, valamint a Mobilis szólistái a komponisták műveiből adnak elő részleteket. A rendezvény a Belcanto Zeneművészeti Alapítvány szervezésében és a Balassi Intézet – Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva közreműködésével valósul meg.
 

 

NEW YORK

2017. május 9. és 11. között immár harmadik alkalommal került sor az Animated Spirits animációs rövidfilm-fesztiválra a New York-i Magyar Kulturális Központ kezdeményezésére.  Az eseményen 19 európai országból 44 animációs filmmutatkozott be New York-ban, az Osztrák Kultúrfórum rendezvénytermében. Többek között Holger Lang egyetemi tanár és animátorFülöp József, a MOME rektoraTed Wiggin animáció filmes és óraadó tanár a Parsons New School-ban;  Yvonne Grzenkowicz, az Animation Nights NY alapítója és Amid Amidi, a Cartoon Brew animációs magazin főszerkesztője adtak ízelítőt a legújabb alkotásokból. A rendezvény kurátorai: Orosz Anna Ida és Holger Lang. A fesztivál szervezésében az Osztrák Kultúrfórum, az Animation Nights New York, valamint  több európai ország kulturális képviselete működött közre.
 

 

PÁRIZS

Tóth Ferenc hadtörténész a Magyar huszárok francia földön című könyvének megjelenése alkalmából 2017. május 3-án került sor egy vetítéssel kísért előadásra, amelyhez csatlakozott a magyar-francia katonai kapcsolatokat szintén hosszú ideje kutató Merkling kapitány, a hagenau-i 2. huszárezred tisztje is. Az eseményt Havasi János, a Párizsi Magyar Intézet igazgatója nyitotta meg. Posgai András véderőattasé és helyettese, Ferencz Gábor is részt vett a bemutatón.
 

 

POZSONY

2017. május 10-én került sor a nagysikerű Irodalmi Éjjelre Pozsonyban, melyen neves színészek olvastak fel a világirodalom szlovák nyelvre fordított remekműveiből. Esterházy Péter Mercedes Benz című színdarabjából Dušan Jamrich színművész adott elő egy részletet. A mű Peter Kováč dramaturg fordításában jelent meg szlovákul.
 

 

PRÁGA

2017. május 11. és 14. között kerül sor a 23. Prágai Nemzetközi Könyvvásárra és Irodalmi Fesztiválra, amelynek a cseh Výstaviště Praha – Holešovice ad otthont. A rendezvényen idén valamennyi cseh könyvkiadó mellett mintegy 30 ország, köztük Magyarország is képviselteti magát. A Balassi Intézet - Magyar Intézet Prága a Publishing Hungary Program támogatásával saját standon mutatja be a cseh fordításban megjelent magyar műveket. Május 12-én 15 órai kezdettel Márai Sándor Füves könyvét ismerteti meg a közönséggel Gál Jenő irodalomtörténész. Másnap 12 órakor Borbély Szilárd Nincstelenek című könyvének bemutatójára kerül sor. Délután 16 órakor pedig Péterfy Gergely Kitömött barbár művét mutatja be az érdeklődőknek Robert Svoboda fordító a szerző jelenlétében, aki dedikálja is könyvét.
 

 

RÓMA

2017. május 9. és 14. között kerül sor a TRA PASSATI (Múltak között) elnevezésű rendezvénysorozatra a Római Magyar Akadémián (Falconieri Palota – Via Giulia, 1). Az első napon, május 9-én 18 órakor nyílt a Mai Manó Ház Face about /Hátra arc című kiállítása, amely Hermann Ildikó fényképész portréit mutatja be az Oscar-díjas Saul fia (rend.: Nemes Jeles László) szereplőiről. A kiválasztott harmincegy fényképből álló tárlatot három archív felvétel egészít ki, amelyeknek negatívjait az Auschwitz-Birkenau Állami Múzeumban őrzik. A terem falán az auschwitzi foglyok és sonderkommandósok feljegyzett és elrejtett szövegeiből olvashatók részletek. A kiállítást 2017. május 14-ig látogathatják az érdeklődők. A vernisszázst követően a Római Magyar Akadémia Liszt termében vetítették Nemes Jeles László Saul fia című filmjét, melyet megelőzően 19 órakor a film alkotóival, többek között Erdély Mátyás operatőrrel,  illetve Rajna Gábor és Sípos Gábor producerekkel kerül sor beszélgetésre.
 

 

STUTTGART

A stuttgarti Literaturhausban tartottak Irodalmi estet 2017. május 11-én abból az alkalomból, hogy idén Terézia Mora nyerte el a rangos Preis der Literaturhäuser irodalmi díjat. Az írónővel Márton László beszélgetett. Az esemény a Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgartközreműködésével valósult meg.
 

 

TALLINN 

2017. május 6-án a tallinni Szabadság-tér adott otthont az Európa nap alkalmából megrendezett eseménysorozatnak, ahol az érdeklődők többek között Magyarország turistalátványosságait és kultúráját is megismerhették.

2017. május 2. és 31. között látható Lívország – a mazirbei alkotótábornemzetközi festészeti kiállítása az idén 25 éves fennállását ünneplő Tallinni Magyar Intézetben. A Randalist lettországi egyesület 2016-os alkotótáborának művészei között a magyar Chilf Mária alkotásait is megtekinthetik az érdeklődők. A tábor szervezői Veronika Millere, a Randalist vezetője, valamint Agnija Ģērmane ésLeva Liepiņa festőművészek.
 

 

ZÁGRÁB

2017. május 4. és 9. között a Balassi Intézet - Zágrábi Magyar Intézettársszervezésében több horvát városban rendeztek Nemzetközi Orgonafesztivált, amelynek részeként Sztahura Ágnes orgonaművész is adott koncertet. 

Május 11-én került sor a Magyar Tudomány Zágrábban elnevezésű programsorozatra, melynek keretében Sokcsevits Dénes Horvátország története a 7. századtól napjainkig című könyvét mutatták be. A fordítást a Balassi Intézet, valamint az NKA program támogatta. A horvát nyelvű kötet a zágrábi Durieux Kiadó és a Horvátországi Magyarok Tudományos és Művészeti Egyesületének kiadásában jelent meg. A rendezvényen Dražen Tončić, a kiadó igazgatójaDamir Agičić és Hrvoje Gračanin történészek , valamint Sokcsevits Dénes szerző tartott előadást.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Fábri Zoltán legendás Körhinta című filmjének felújított változatát – 61 évvel a cannes-i premiert követően – a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics, a világelső filmfesztivál klasszikusokat felvonultató programja. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei felújított és digitalizált változatainak bemutatását követően 2017 lesz a harmadik év, amikor magyar alkotás gazdagítja a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot. A május 17-én kezdődő és idén 70 éves jubileumát ünneplő filmfesztivál szervezői a nagy presztízsű válogatással a mesterművek alkotói, megőrzői és felújítói előtt tisztelegnek.
 
Várnai Gyula dunaújvárosi képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával nyílik meg május 12-én az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja. Az idén Viva Arte Vivacímmel meghirdetett biennále középpontjában ezúttal maga a művészet, a művészi alkotófolyamat és gondolkodásmód áll. A Giardini parkban található magyar pavilon kiállítása a hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé. A Viva Arte Viva című központi kiállításba meghívták Hajas Tibor és Csörgő Attila munkáit is, így évtizedek óta először került magyar művészek alkotása a főkurátori válogatásba.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események