Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. MÁJUS - 20. HÉT

BERLIN

Collegium Hungaricum épülete adott otthont a berlini Magyar Filmklubnak, melynek keretében 2017. május 16-án az Arany Medve-díjas Testről és lélekrőlcímű filmet is vetítették. A programon jelen volt a rendező, Enyedi Ildikó is, aki a vetítés után válaszolt a közönség kérdéseire.
 

 

BRÜSSZEL

2017. május 15-én a Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálatának épületében rendezték meg a Belgiumi Magyar Tudósklub legutóbbi előadását, melyek során Dr. Maróth Miklós a muzulmán gondolkodás görög alapjairól beszélt. Az érdeklődők megtudhatták, miként jelennek meg az ókori görög retorikai és filozófiai minták az iszlám politikában.
 

BOZARban május 20-án és 21-én megrendezett Singing Brussels Celebration Weekend keretében a koncerteken kívül 10 énekes workshop várja a különböző korosztályok énekeseit. A Kodály‑workshopon például Charlotte Messiaen a Kodály‑módszer és a szolmizáció alapjaiba vezeti majd be az érdeklőket. Ugyancsak e rendezvénysorozat keretében 2017. május 21-én 17:30‑kor lép fel a 2015-ben alakult, magyar énekesekből álló brüsszeli Zengő Zenei Bartók Énekegyüttes. A formáció a repertoárját olyan magyar zeneszerzők és népzenegyűjtők műveiből és népdalgyűjteményeiből válogatta, mint Bartók Béla és Kodály Zoltán.
 

 

BUDAPEST

2017. szeptember 22. és október 3. között rendezték meg a 47. Varasdi Barokk Esték horvát nemzeti fesztivált, melynek partnerországa idén Magyarország. A nagyszabású programsorozatot 2017. május 19-én ünnepélyes keretek között mutatták be a Pesti Vigadóban. Az eseményen Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára köszöntötte a vendégeket. Az együttműködés megvalósításában aktív szerepet vállaló Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumából Pacsay‑Tomassich Orsolyanemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; horvát részről Iva Hraste Sočo, a Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára és Raymond Rojnik, a Varasdi Koncert Igazgatóság igazgatója tartott beszédet. A rendezvényen bemutatkoztak a fesztiválon előadó neves magyar művészek és zenekarok is, mint például Varnus Xavér, a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a Pannon Filharmonikusok Zenekar és Kórus, valamint a Savaria Barokk Zenekar. A Musica Profana zenei együttes rövid koncertet is adott.
 

 

BUKAREST

Az UNESCO elismerve Kodály Zoltán népzenetudományi, zenepedagógiai és zeneszerzői munkásságát, a 2017-es évet a Kodály-évfordulónak szentelte. A Bukaresti Magyar Intézetben 2017. május 16. és 19. között tartottak Magyar Zene Fesztivált, melynek célja a magyar komolyzene népszerűsítése Romániában, és olyan fiatal romániai tehetségek felfedezése és támogatása, akik magyar zeneművek előadását vállalják. Az idei programban számos Kodály‑mű szerepelt. 
 

Romanian Design Week eseményeiben a Bukaresti Magyar Intézet a Shaping Hungary – 21. századi magyar design című tárlattal vesz részt, amely a mai magyar kreativitásba és dizájnba ad betekintést. Az intézet udvarán május 22. és 31. között megtekinthető a Mercedes design @ MOME, valamint május 20. és 28. között a Sepsiszentgyörgyi Design Hét két kiállítása: a Csernátoni Design Táborés a 100% Transilvania.
 

 

LONDON

Londoni Magyar Kulturális Központban 2017. május 19-én Kodály-módszer alapú gyermekfoglalkozást tartottak. Mária Chambers, a guildfordi Magyar Tanoda és Játszóház vezetője énekeket és kreatív játékokat tanított a gyerekeknek és szüleiknek.
 

 

NEW YORK

Moholy-Nagy életmű-kiállítás keretében 2017. május 20-án adott koncertet a Gőz‑Kurtág‑Lukács Trió, valamint Lukas Ligeti a Los Angeles County Museum of Artban (LACMA). A tárlat a Balassi Intézet - New York-i Magyar Kulturális Központ támogatásával valósult meg.
 

 

PÁRIZS

2017. május 16-án a Párizsi Magyar Intézet nagytermében nyílt meg a Budapest, avagy egy világváros születése című kiállítás, amely Buda és Pest egyesülését majd világvárossá válását veszi górcső alá. A folyamatot Catherine Horel történész, Sisa József művészettörténész, Perczel Anna és Polyák Levente építészek elemezték.
 

Széchenyi Ödön hajóútja című rendezvényt 2017. május 18-án szintén a Párizsi Magyar Intézet nagytermében tartották. Az esemény apropóját a Széchenyi Ödön‑emléktábla felújítása adta, amely a magyar gróf 1867-es Pest-Párizs irányú hajóútjának állít emléket. A rendezvényen Fa Nándor hajós és Pári Bélatárogatóművész is részt vett.
 

 

POZSONY

Historicka Revue szlovák történelmi havilap Mátyás király emlékszámát 2017. május 17‑én 17 órakor mutatták be a Pozsonyi Magyar Intézet előadótermében. A szlovák nyelvű előadáson Vladimír Segeš történész és Käfer István,szlovákság-kutató beszélgettek Jaroslav Valent moderálásával.
 

 

PRÁGA

Idén immár negyedik alkalommal rendezték meg a Cseh Szobrásztársaságkőfaragó szimpóziumát a prágai Lysolajeban. Három cseh és egy magyar szobrász (Rostás Bea Piros) nyerte az idei pályázatot. A szobrászok hořicei homokkőből készítették el szobraikat május 13. és június 13. között. A kész munkák a lysolayei „Housle“ parkban kaptak helyet.
2017. május 21-én délután 5 órakor a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából prof. Makovitzky József a prágai Nemzetiségek Házában tart előadást Reformáció a három részre szakadt Magyarországon címmel.
 

 

RÓMA

2017. május 17. és június 11. között a Római Magyar Akadémia Galériájában látható a METTICI LA FACCIA! (UTCÁRA A MONDANIVALÓDDAL!) - Kritikus művészek Magyarországon a hatvanas évektől napjainkig című kortárs művészeti kiállítás. A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumgyűjteményéből válogatott alkotások a hatvanas évektől napjainkig mutatják be a magyar művészet progresszív tendenciáit, különös tekintettel a konceptuális, fotó alapú művekre.
 

 

SZÓFIA

2017. május 18-án a bolgár fővárosban mutatták be Hoppál Mihály néprajztudós Kultúrák – Jelek – Sámánok című könyvét. A több mint 40 év kutatási eredményeit összefoglaló kötetet Dr. Krisztian Bankov professzor, az Új Bolgár Egyetem Délkelet-Európai Jeltudományi Központjának vezetője ismertette a közönséggel.
 

 

STUTTGART

Az idei Kodály-évadhoz kapcsolódóan rendezték meg a Stuttgarti Magyar Kulturális Intézet második kiemelt Kodály-projektjét, a Kodály Spicy Jazz című koncertet. Kodály „Legyen a zene mindenkié!” felkiáltásához híven a szervezők arra törekedtek, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb zenekari és kórusműveit, színpadi darabjait kreatív és lendületes megközelítésben juttassák el a mai fiatalokhoz, s így a dallamok újra slágerekké válhassanak olyan 21. századi platformokon, mint a Youtube vagy a Facebook.
 
 

 

VARSÓ

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében megrendezett Hungarian Love – Szerelem, párválasztás és erotika a magyar népi kultúrában című néprajzi kiállítás 2017. május 19. és 2017. augusztus 31. között látogatható a varsói Néprajzi Múzeumban. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumtól kölcsönzött kiállítás a magyar paraszti társadalom szerelmi szokásait, valamint a párválasztás és a lakodalom tárgyi világát mutatja be, sőt foglalkozik a szexualitás témakörével is.
 

A nyolcadik alkalommal megrendezett Varsói Nemzetközi Könyvvásáron Magyarország gazdag programkínálattal vett részt, az idei könyvvásár három legfontosabb magyar vonatkozású irodalmi eseménye Nádas Péter Emlékiratokcímű nagyregényének, Márai Sándor naplófolyama második részének, valamint Spiró György Diavolina című regényének lengyel megjelenése volt.
 

 

ZÁGRÁB

Május 16-án a Zágrábi Magyar Intézet, a Pavičić Kiadó és az “Ante Zemljar” Goli Otok Egyesület közös szervezésében Vladimir Bobinac Informbiroovac – Uspomene iz Titova Alcatraza című könyvének bemutatójára került sor a Zágrábi Magyar Intézetben.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Kiemelkedő magyar részvétellel kezdődött május 17-én este a 70. jubileumát ünneplő cannes-i filmfesztivál. A közép-európai országok közül Magyarország képviselteti magát a legtöbb filmmel a hivatalos válogatásában: három magyar alkotással és egy magyar részvételű koprodukcióval.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események