Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚNIUS - 22. HÉT

BÉCS

2017. május 31-én a Collegium Hungaricum Bécs színháztermében először mutatták be A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című történelmi ismeretterjesztő film német nyelvű változatát. A vetítés után pódiumbeszélgetésre került sor az alkotókkal. Az eseményt az Esterházy Privatstiftung támogatta, a szervezésben közreműködött a bécsi Collegium Hungaricum, valamint a magyar nagykövetség. A vetítésen, és az azt követő a beszélgetésen részt vett Dr. Perényi János nagykövet, valamint Dr. Ottrubay István az Esterházy Privatstiftungtól.
 

 

BERLIN
2017. május 29-én a budapesti Szimpla Kert meghívására először szerepelt Magyarországon a CHB Orchestra. A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) rezidens zenekara 2016-ban alakult az intézet egyik, a Bartók-emlékév alkalmából rendezett hangversenye után. A változó összetételű együttes, amely a CHB-ben már több sikeres koncertet is adott, ezúttal Gryllus Samu vezényletével lépett fel. 

Till Attila magyar rendező Tiszta szívvel című filmje nyerte a második alkalommal megrendezett berlini SEEFF – Délkelet-Európai Filmfesztivál fődíját május 28-án. A háromtagú zsűrit elsősorban a film érzelmekkel, humorral és meglepetésekkel teli története ragadta meg. A SEEFF 2017. május 25. és 28. között 15 országból mutatott be filmes produkciókat Berlinben eredeti nyelven, angol felirattal. A SEEFF második napi programjainak - ezen belül a magyar versenyfilm vetítésének - a fesztivál partnerintézménye, a Collegium Hungaricum Berlin adott otthont.

 

2017. június 1-jén a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a Munkácsy-díjas magyar művész, Németh Hajnal legfrissebb munkáit mutatta be. Az Imagine War & White Song című est az alkotó több művét fogta össze. A Berlinben élő Németh Hajnal a magyar kortárs képzőművészet évtizedek óta meghatározó alakja: a ’90-es években fotóval, digitális képalkotó eljárásokkal és videóval dolgozott, viszont a 2000-es évektől egyre inkább az előadó műfajok felé fordult, alkotásaiban többek közt az opera és a színházi előadások eszköztárát alkalmazza, de gyakran felhasználja a könnyűzenét is. Az előadás, illetve a CHB Műhelyében már lezajlott stúdiómunka szervezésében közreműködött az EPIC (Extending Panic Inevitable Center).
 

 

BRÜSSZEL

2017. május 31-től látogatható Az ékszer metamorfózisa című kiállítás a Brüsszeli Nagykövetség Kulturális Szolgálata épületében. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége együttműködésével rendezett kiállítás az ékszerek megjelenésének és szerepének átalakulását mutatja be. A tárlatot május 31-én 19 órakor Gaëlle Cornut, a WCC-BF (World Crafts Council - Belgique Francophone) igazgatója nyitotta meg. Az érdeklődők ezután a Balassi Jazz Club koncertjén vehettek részt. A klub házigazdája, Zsári Tamás szaxofonos a koncertekre rendszerint tehetséges magyar vagy belga zenészeket hív meg. A május 31-i alkalmon a közönség Gadó Gábor nemzetközileg elismert jazzgitárost, illetve a belga Laurent Blondiau jazztrombitaművészt hallgathatta meg. A koncerten Zsári Tamás, Gadó Gábor és Laurent Blondiau saját darabjait adta elő.
 

 

BUDAPEST

Idén a vártnál nagyobb érdeklődés övezi a Külgazdasági és Külügyminisztériumáltal meghirdetett ösztöndíjpályázatokat: öt kontinensről összesen 153 fiatal jelentkezett a három képzésben meghirdetett 70 ösztöndíjas helyre. A korábbi évekhez hasonlóan számos pályázat érkezett Lengyelországból, Oroszországból, Bulgáriából, Szerbiából és Törökországból, de Dél-, Észak- és Nyugat-Európából (Olaszország, Svédország, Franciaország, Egyesült Királyság) is vannak jelentkezők. Az amerikai kontinensről elsősorban Az Egyesült Államokból, Kanadából, Brazíliából és Venezuelából érkeztek pályázatok. A világ többi régiója közül Észak-Afrikából (Egyiptom, Líbia), a Közel- és Távol‑Keletről (Kína, Japán, Dél-Korea) és Délkelet-Ázsiából (Vietnam) szeretnének a legtöbben Magyarországon tanulni. A hungarológiai ösztöndíjnál kétszeres a túljelentkezés (80 pályázó), a műfordítói ösztöndíjnál két és félszeres (25 pályázó), a magyarságismeretinél pedig több, mint két és félszeres (48 pályázó). Mindegyik képzésnek fő célja a magyar nyelv minél magasabb szintű elsajátítása. Emellett a hallgatók 10 hónapon át hungarológiai, magyarságismereti előadásokon és szemináriumokon, valamint kortárs irodalommal, műfordítással kapcsolatos kurzusokon vesznek részt. A bíráló bizottságok 2017. május végéig hoznak döntést. A nyertes pályázók 2017 szeptemberében kezdhetik meg tanulmányaikat Budapesten.

 

 

ISZTAMBUL

2017. június 1-jén a Fábry-emlékév keretében Fábry Zoltán legendás Magyarok című filmjét vetítették Isztambul egyik legnagyobb presztízsű kulturális központjában, a Salt Galatában. A török nyelvű feliratozást az isztambuli Magyar Kulturális Központ munkatársai készítették el.
 

 

MOSZKVA

2017. június 1-jén Hudacsek László és Benjamin Kobler közös koncertet adott a Moszkvai Konzervatórium Rahmanyinov Termében. Az hangverseny megrendezésében közreműködött a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ.
 

 

PÁRIZS

2017. június 2. és július 20. között látható a Nagyítás - Magyar hiperrealista művészek a 60‑as évektől napjainkig című kiállítás a Párizsi Magyar Intézetépületében. A tárlat a magyar hiperrealizmus Franciaországban is ismert alkotói (Csernus TiborSzabó ÁkosMéhes LászlóSándorfi István), illetve más, nemzetközi hírnevet szerzett (Lakner LászlóFehér LászlóNyári István) és több fiatalabb művész (Szabó ÁdámCzene MártaIski Kocis TiborHajdú KingGyőrffy László) képeit mutatja be.
 

 

POZSONY

Pozsonyban idén negyedik alkalommal, június 4. és 11. között kerül sor a Több mint szomszéd elnevezésű magyar kulturális rendezvénysorozatra, melyet Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége, illetve a Pozsonyi Magyar Intézetrendez, a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogat. A szervezők szándéka, hogy bemutassák a magyar kultúra sokrétűségét Szlovákiában, illetve még szorosabbra fűzzék a két nép közti kulturális kapcsolatokat. A programkínálatban komoly- és könnyűzenei koncertek, kiállítások, balettelőadás és két konferencia is szerepel. A Kulturális Hét Bogányi Gergely zongoraművész hangversenyével kezdődik. A Győri Balett: Ravel Boleróját és a Kodály-év jegyében a Romancecímű táncművet adja elő.
 

 

PRÁGA

(N)ŐK IS HŐSÖK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás 2017. június 1-jén  a Balassi Intézet – Magyar Intézet Prága épületében. A rendezvényen Lukáš Novotný, a Pilseni Nyugat‑Csehországi EgyetemTörténettudományi Tanszékének vezetője mondott beszédet. Közreműködött Hegedűs Ágnes énekes, hegedűs. A kiállítás kurátorai: Bodnár ZitaKincses Károly fotótörténész és ifj. Bertényi Iván történész. A tárlat az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósult meg.
 

 

RÓMA

Szabó Magda-centenárium alkalmából 2017. május 30. és 31. között került sor a Római Magyar Akadémia Dialógus a női identitásról című kétnapos programsorozatára a Falconieri palotában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Hammerstein Judit az M1 csatorna adásában elmondta: Szabó Magda sok művében boncolgatja a nőiség kérdéseit, például hogy mire juthat egy nő a társadalomban, hogyan tudja felvenni a harcot a sztereotípiákkal, és miként tud érvényesülni. Ezek olasz kontextusban is érdekesek lehetnek. A érdeklődők kedden Valentina Murabito fotós, Szabó Magda által is inspirált pop-up kiállítását, illetve Szabó István Az ajtó című filmjét tekinthették meg. Szerdán két szekcióból álló kerekasztal beszélgetés során az olasz és magyar irodalmi élet kiemelkedő személyiségei a női identitás kortárs irodalomban betöltött szerepéről beszélgettek. Május 31-én a programokat Kézdy Luca hegedűművész koncertje zárta.  
 

 

STUTTGART

2017. június 1-jén mutatták be Doma Ákos Chamisso-díjas költő új könyvét a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központban.  Az itthon kevéssé ismert író még tizenéves korában emigrált családjával Magyarországról. A díjazott Der Weg der Wünsche című regénye érzékletesen mutatja be, hogy mit érezhet, és milyen változásokon megy keresztül az, aki elveszti hazáját. A könyvbemutatóval párhuzamosan az érdeklődők egy kiállításon láthatják az eddigi magyar Chamisso‑díjas írók alkotásait. Az könyvbemutató, illetve a tárlat megrendezésében partnerként közreműködött az Ehingeni Magyar Könyvtár és a Robert Bosch Alapítvány.
 

 

SZÓFIA

Till Attila rendező Tiszta szívvel című filmje képviseli idén Magyarországot a sztara zagorai Arany Hárs Nemzetközi Filmfesztiválon. Az immár ötödik alkalommal megrendezett filmes seregszemle célja a kortárs európai filmek bulgáriai bemutatása és népszerűsítése. A film részvétele a Szófiai Magyar Intézet anyagi támogatásával valósul meg. A vetítés megszervezésében közreműködött Sztara Zagora Önkormányzata és az Arany Hárs Nemzetközi Filmfesztivál.

 

Bodó Viktor rendezésében mutatják be az Egy őrült naplója című monodrámát június 2-án a szófiai Szatirikus Színházban, majd június 4-én a várnai Drámai Színházban. A színdarabot, melyben a realitásérzékét vesztő kishivatalnokot Keresztes Tamás alakítja, a közönség bolgár és angol feliratozással követheti. Az előadásokra a Szófiai Magyar Intézet támogatásával kerül sor.
 

 

VARSÓ

Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében Varsó egyik legismertebb utcájában, a Krakowskie Przedmieścien rendez magyar utcabált a Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ). A fesztiválra 2017. június 3. és június 4. között kerül sor. A 35 éves múlttal rendelkező civil szervezetet a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Varsói Magyar Kulturális Intézet kérte fel az a rendezvény szakmai lebonyolítására. A NESZ célja a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek megőrzése és a népművészettel foglalkozó emberek összefogása. A „Magyar Kavalkád” elnevezésű utcabálon a NESZ e törekvések szellemében a hagyományőrző műhelyeket, népzenei‑világzenei koncerteket, fotószínházat és kézműves vásárt rendez.

 

2017. május 30-án a Varsói Felkelés Múzeumában mutatták be a Magyar Korridor: Varsó 1944 című dokumentumfilmet. A vetítés után Paweł Ukielski, a múzeum igazgatóhelyettese vezetésével kerekasztal-beszélgetésre került sor, amelyen részt vett a film ötletadója, Kussinsky Kornél, a Magyar Korridor készítői, történészek, valamint az akkori események szereplői. A lengyelországi Magyar Kulturális Évadkeretében megvalósuló rendezvényen a varsói felkelés emlékét ápoló hagyományőrzők korabeli öltözetekben elevenítették fel a kor hangulatát. 

 

ZÁGRÁB

2017. június 1-jén a Zágrábi Magyar Intézet adott otthont Daria Antoljak koncertjének, melynek műsorában Liszt Ferenc művei is szerepeltek. Az előadást a Magyar Klasszikus Zene Zágrábban című program keretében, a Bonar Zeneiskola közreműködésével rendezték meg.  
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

A reformáció 500. és a magyar reformátusság alapításának 450. évfordulójának tiszteletére a Filharmónia Magyarország idén a protestáns egyházzenét helyezi rendezvénysorozatának középpontjába. Május 30. és június 5. között Debrecen mellett Budapest, Pécs, Nyíregyháza és Békéscsaba templomiban fél évszázad remekeit a New College Oxford Kórusa, a King’s Singers, továbbá kiemelkedő Kárpát-medencei énekkarok és szólisták adják elő.

A kassai, a nyíregyházi, az ungvári és a szatmárnémeti múzeum együttműködési megállapodást írt alá, melynek célja Európai Uniós programok megvalósítása, illetve közös kiállítások rendezése. A négy intézmény között létrejött kapcsolat a tudományos munkát és a múzeumpedagógiai együttműködést is segítheti.

 

Robert Capa in Italia kiállítás utolsó olasz állomására érkezett: a trieszti Castello di San Giustoban található Alinar Image Museumban 2017. május 26-án 18.30-kor nyílt meg a Nemzeti Múzeum legújabb tárlata. A Richard Wheelen és Cornell Capa által válogatott Robert Capa Mestersorozat 937 felvétele között közel 80 fotográfia található, melyeket Olaszországban készített a magyar származású világhírű fotoriporter. A tárlatot Giorgio Pressburger, a budapesti Olasz Kultúrintézet egykori igazgatója, Claudio de Polo, a Fondazione Alinari elnöke és Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg.

 

Robert Wilson színháza és annak hatása a kortárs színházművészetre címmel egynapos konferenciát rendez a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (PIM-OSZMI) szeptember 22-én. A konferencián filmes vetítéssel illusztrált előadást tart Frank Hentschker, a City University of New York Martin E. Segal Theatre Center igazgatója, egyetemi tanár. A PIM-OSZMI a konferencia délutáni szekciójában előadási lehetőséget szeretne biztosítani fiatal kutatóknak, doktoranduszoknak. A megadott témában várnak legfeljebb 15 perces angol nyelvű előadásokat, jelentkezni június 30-ig lehet.

Török Ferenc 1945 című filmje nyerte a washingtoni zsidó filmfesztivál közönségdíját. A nagy presztízsű amerikai seregszemle 25 országból több mint 80 alkotást vonultatott fel. A közönségszavazatok alapján Török Ferenc filmje lett a narratív kategória legjobbja. 

 

Budapest – A Duna egy napja címmel hirdet amatőr és profi fotósok számára nemzetközi pályázatot a Capa Központ és a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A pályázatra a Duna és a vízgyűjtő területein folyó vizek fontosságát és sokoldalúságát megjelenítő, június 27. és július 1. között készült képeket várnak Magyarország és további 13 ország fotósaitól. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események