Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚNIUS - 23. HÉT

BÉCS

Június 10-én a bécsi Collegium Hungaricum nagytermében vetítik a Philharmonia Hungarica történetét bemutató, Az elhallgatott zenekar című dokumentumfilmet. Az Ausztriában alapított magyar emigráns komolyzenei együttes 60 éve mutatkozott be a bécsi Musikvereinben, és több mint negyven éven át öregbítette világszerte a magyar zenekultúra hírnevét. A filmvetítés után az alapító karmester, Rozsnyai Zoltán lánya, Rozsnyai Krisztina beszélget a zenekar két alapító tagjával, Halász Mihály fagottművész és karmesterrel, illetve Schwartz József kürtművésszel. A vetítés és a beszélgetés megszervezésében részt vett a Bécsi Magyar Nagykövetség.  A rendezvényt dr. Perényi János nagykövet nyitja meg.
 

 

BRÜSSZEL

Június 7-én mutatták be a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálataépületében Csáky Pál európai parlamenti képviselő Virágeső című színdarabját, melyet a szlovákiai magyar kisebbségi lét ihletett. Csáky drámájában egy színész házaspár, Feri és Judit idézik fel életük fordulópontjait a ’60-as évektől egészen napjainkig. A VirágesőDráfi Mátyás rendezésében és főszereplésével a komáromi Teátrum színházi polgári társulás színészei, Kolti HelgaBorsó ÁkosTarics Péter és Tóth László vitték színpadra.

 

27 európai ország kulináris hagyományaival ismerkedhettek meg a brüsszeliek június 7-én az Európai Parlament közvetlen szomszédságában található Esplanade téren. A Les 27 dans votre assiette (27‑en terítéken) elnevezésű gasztronómiai fesztivál az Európai Unió 27 tagállamának ételeit, illetve turisztikai látványosságait mutatja be. A magyar standot a Brüsszeli Magyar Nagykövetség, a brüsszeli Balassi IntézetMagyarország Európai Unió Melletti Állandó Képviselete és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közösen hozta létre, partnerként közreműködött az ixelles-i önkormányzat. A magyar ízeket a Pick Szeged Zrt., a Gyulahús Kft., a csabai Knyihár‑féle házikolbász és a brüsszeli Lángos King termékei képviselték. A megnyitón részt vett Alain Hutchinson, Brüsszel város Európáért és a Nemzetközi kapcsolatokért felelős biztosa; Dominique Dufourny, az ixelles-i önkormányzat polgármestere; Delphine Bourgeois, az ixelles-i önkormányzat alpolgármestere; Nagy Zoltán nagykövet és a többi bemutatkozó ország nagykövete.

 

Az Antall József Tudásközpont Brüsszeli Irodája 2016 novemberében indította el az Én Európám programsorozatot, mely a magyar, szlovák és cseh narratívák bemutatása után június 8-án a lengyel Európa-kép és a lengyelek európai identitásának elemzésével zárult. A Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata vendége ezúttal Marek Cichocki lengyel filozófus és újságíró, a néhai Lech Kaczynsky elnök tanácsadója és a Lisszaboni Szerződés egyik lengyel főtárgyalója volt. A beszélgetést Dobrowiecki Péter, az Antall József Tudásközpont EU-s és V4–es irodájának vezetője moderálta.    
 

 

LONDON

Június 8-án Varga Zsuzsanna magyar lektor szervezésében és a Londoni Magyar Kulturális Központ közreműködésével Szerb Antal irodalomtörténészi munkásságáról tartottak konferenciát a UCL Senate House-ban. A magyar író neve – regényeinek köszönhetően - jól ismert a nagy-britanniai olvasóközönség előtt, irodalomtörténeti művei viszont csak nemrég jelentek meg angol fordításban. A konferencia után a londoni Balassi Intézetben Varga Zsuzsanna szakmai közönség előtt mutatta be a Reflections in the Library című Szerb Antal‑kötetet.
 

 

MOSZKVA

Magyarország Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzulátusa alapításának 5. évfordulója alkalmából 2017. június 8. és 17. között a moszkvai Magyar Nagykövetség, a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ - Moszkva, valamint a tiszteletbeli konzulátus szervezésében Magyar Kulturális Napokra kerül sor. Az eseményen részt vesz Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára.
 

 

NEW YORK

Június 2-án a New York-i Bohemian National Hall adott otthont a European Literature Night (Európai Irodalmak Éjszakája) című, kortárs európai szerzőket bemutató fesztiválnak, amely az EUNIC (Európai Kulturális Intézetek hálózata) kezdeményezésére jött létre közel egy évtizede. A több európai országban is évről évre megrendezett programsorozat célja a kultúrák közti párbeszéd, illetve a kölcsönös elfogadás elősegítése. Az Európai Irodalmak Éjszakája az EU alapjait lefektetető Római Szerződés 60. évfordulója alkalmából „költözött” idén az Egyesült Államokba. A magyar kortárs irodalmat Totth Benedek Holtverseny című műve képviselte, melyből Sárog Noémi színésznő olvasott fel részleteket június 2-án a New York-i Magyar Kulturális Központ felkérésére. Partnerként közreműködött a Czech Center (New York-i Cseh Kulturális Központ) és az EU ENSZ-hez delegált küldöttsége.
 

 

PÁRIZS

Június 7-én Gődény Márta zongoraművész és Bertrand Raynaud csellista adott koncertet a Párizsi Magyar Intézetben. A műsoron KodálySztravinszkijSosztakovics és Rahmanyinov művei szerepeltek. Bertrand Raynaud az egyik legismertebb francia csellóművész, fellépett már számos európai országban, az Egyesült Államokban és Japánban is. Több kamarazenekar tagja, író, rendező és zeneszerző. Gődény Márta Párizsban élő magyar koncertzongorista, kamarazenész. Szólistaként, illetve különböző zenekarok tagjaként Európán kívül az Egyesült Államokban, Kanadában és Afrikában is adott koncertet. Az Arionnál megjelent hanglemezeit a kritika egybehangzóan üdvözölte.     
 

 

PRÁGA

2017-ben immár negyedik alkalommal kerül sor a Cseh Szobrásztársaság kőfaragó szimpóziumára a prágai Lysolajeban, ahol a szobrászok a helyi hořicei homokkőből készítik el szobraikat május 10. és június 13. között. Az idei pályázatot 3 cseh és egy magyar művész, Rostás Bea Piros nyerte el. Az elkészült munkákat a lysolayei „Housle“ közparkban helyezik majd el.
 

 

SEPSISZENTGYÖRGY

„ Ahonnan csak adni lehet…" Kós András szobrászművész örök érvényű ajándékai címmel rendezett kiállítást az Árkosi Művelődési Központ és a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet, Kós András örökösei közreműködésével. A szobrászművész családtagoknak készült ajándékszobraiból és domborműveiből, illetve néhány grafikájából és személyes tárgyaiból álló tárlat 2017. június 8. és július 1. között látható a sepsiszentgyörgyi Árkosi Művelődési Központban. A június 8‑i megnyitón beszédet mondott Farkas Balázs ügyvezető konzul és Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. A kiállítás házigazdája Kopacz Attila, kurátora pedig Szebeni Zsuzsanna. A rendezvényen Constantin Muşat (hegedű )és Ioana Ionescu, (zongora) adott koncertet.
 

 

VARSÓ

2017. június 8. és 10. között Magyar Kortárs Zenei Fesztivált tartanak a krakkói Malopolski Ogrod Sztuki kulturális központban. Június 8-án az UMZE Kamaraegyüttes előadásában öt nemzetközi hírű magyar zeneszerző műveit, másnap pedig az Out At. S.E.A 123 című kamaraoperát hallgathatja meg a lengyel közönség. Végül június 10-én a Modern Art Orchestra adja elő Bartók & Jazzcímű programját. A koncertsorozatot a Budapest Music Center (BMC) a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet közreműködésével rendezi. 
 
A budapesti Magyar Fotográfusok Háza a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016/2017 kiemelt eseményeként átfogó kiállítást rendez a magyar fotográfiáról a Varsói Nemzeti Múzeumban. A szeptemberig látható tárlat többek között KertészCapaMunkácsi és Moholy-Nagy képeit mestereik és követőik kontextusában mutatja be. A kiállítást június 12‑én 17 órakor Szijjártó Péterkülgazdasági és külügyminiszter és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter nyitja meg.  

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Budapesten tartják idén a Nemzetközi Richard Wagner Társaság éves kongresszusát. Az 1865-ben alapított szervezet célja, hogy érdeklődést keltsen a világhírű zeneszerző művei iránt, elmélyítse megértésüket és ösztöndíjakkal támogassa az új generációk művészeit. A június 7-i nyitó koncerten Horti Lilla(szoprán), Balog József (zongora), Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Katalin(hegedű) és Kokas Dóra (cselló) lépett színpadra a Pesti Vígadóban. A kongresszus résztvevői csütörtökön Wagner Parsifal című operáját a Művészetek Palotájában, pénteken pedig Bartók Béla művét, a Kékszakállú herceg várát, és Vajda János Mario és a Varázsló című egyfelvonásosát a Magyar Állami Operaházban nézhették meg. Szombaton DebussyRavel és Mozart műveit Devich Gergely (cselló), Balogh Ádám (zongora) és a Kruppa vonósnégyesszólaltatta meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.
 
2017-ben is hatalmas az érdeklődés a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál(TIFF) iránt, melynek díszvendége idén Alain Delon francia színész-rendező. Június 7-én, a magyar filmeknek szentelt nap során Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, Arany Medve-díjjal jutalmazott alkotását is bemutatták. A kolozsvári filmszemle résztvevői szerdán Hajdú Szabolcs Ernelláék FarkaséknálDeák Kristóf Oscar-díjas MindenkiSopsits Árpád A martfűi rém, illetve Vranik RolandAz állampolgár című filmjét néztették még meg.
 
Június 16. és 24. között tartják a határon túli magyar színházi előadások legnagyobb seregszemléjét, a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválját. A városban 25 színházi produkció mutatkozik be, melyek közül 16 versenyez. A nyitóünnepség június 18-án fél ötkor kezdődik a Művészetek Háza színháztermében, ezután a budapesti Nemzeti Színház Tamási Áron:Vitéz lélek című produkciója lesz látható Vidnyánszky Attila rendezésében.
 
27 országból több mint négyszáz filmet vetítenek június 21. és 25. között a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF), melynek idei díszvendége Ausztrália. A KAFF és az ezzel egy időben futó 10. Európai Animációs Játékfilm és TV-film Fesztivál magyar és európai versenyprogramjában az elmúlt két év termésének legjavát mutatja be, illetve információs és retrospektív programmal is várja a közönséget. A Magyar Művészeti Akadémia kiemelt figyelmet fordít az animációs műfajra, a KAFF megrendezését például 7 millió forinttal támogatta. A közmédia különdíjat is felajánlott: a legjobb animációs sorozatot az M2 csatorna műsorra tűzi és pénzdíjjal jutalmazza.   

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2021
16
Január
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események