Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚNIUS - 24. HÉT

Bukarest

Románia legjelentősebb filmes rendezvényén, a TIFF-en (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál) magyar napot tartottak június 7-én. A legfrissebb magyar alkotások romániai vetítésére a Balassi Intézet, a Filmtett Egyesület és a TIFF közös szervezésében került sor. Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: „a TIFF minden idők legerősebb magyar filmes programját sikerült összeállítani” – hiszen a közönség többek közt olyan filmeket láthatott, mint a Berlinálén győztes Testről és lélekről, a Karlovy Varyban fődíjas Ernelláék Farkaséknál és az Oscar-díjas Mindenki.

 

Irinyi János feltaláló születésének 200 éves évfordulója kapcsán rendezett megemlékezés-sorozatot a Bukaresti Magyar Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Tudománydiplomáciai Főosztályával, illetve a Közéletre Nevelésért Alapítvánnyal együttműködésben. Az intézet épületében román és magyar nyelvű tárlat mutatta be Irinyi János életútját és a gyufa kultúrtörténetét, valamint a látogatók négy bukaresti gyufagyűjtő kollekciójából tekinthettek meg sokszínű válogatást. Június 8-án a rendező-operatőr, Marossy Géza jelenlétében játszották le az intézet felkérésére készült Irinyi 200 című dokumentumfilmet. A vetítés után dr. Szabó Józsefdr. Tószegi Zsuzsanna és dr. Sipos Pál tartott előadást a feltaláló életéről, illetve a gyufa történetéről.  Az est zárásaként a közel 2000 darab gyufaszálból álló, éghető IRINYI 200 installációt a meghívottak közösen gyújtották meg.

 

Bukaresti Magyar Intézet Balassi Teátrum projektje folytatásaként, június 13-án a magyar kulturális központ épületében mutatták be Visky András Júlia című darabját Iacob Ramona rendezésében. A monodráma előadásán, melyben a szerző édesanyját – a kommunista lágerbe deportált Júliát – Dembinski-Medeleanu Danaszínésznő alakította, Visky András is részt vett. A darab román fordítását Dósa András készítette, partnerként közreműködött az IICCMER (a Romániai Kommunizmus Bűneit Feltáró és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Kutatóintézet).
 

 

Belgrád

Idén először ad otthont a Collegium Hungaricum Belgrád épülete a Belgrádi Nemzetközi Hárfafesztivál          egyik magyar vonatkozású koncertjének: a kulturális intézet rendezvénytermében június 19-én Anasztaszija Razvaljajeva(hárfa) és Környei Miklós (gitár) koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az est szervezésében partnerként közreműködött a Hárfafesztivál igazgatósága. 
 

 

Berlin

Collegium Hungaricum Berlin (CHB) a nyarat ötnapos művészeti fesztivállal kezdte, amelynek középpontjában a különféle művészi kifejezésmódok közti áthatások álltak. A FORMS elnevezésű fesztiválon június 12. és 16. között részt vett a DoN’t Eat GroupBogádi Csaba rendező, Kreif Zsuzsanna és Turai Balázsanimációs rendezők, a Teleport Galéria, illetve a hazai zenei élet különböző rétegei képviseletében Mikolai MartinJuhász Gábor és Karányi Dani. A magyar vonatkozású programokon kívül az érdeklődők többek közt Jule Flierl német performanszművész, Beatrix Joyce és Michela Filzi kortárs táncosok és Joel Holmes, valamint Desney Bailey zenészek előadásait tekinthették meg. 
 

 

Brüsszel

Az Eszter-lánc mesezenekar június 14-én interaktív, gyerek- és népdalokból, illetve kortárs költők megzenésített verseiből összeállított mesekoncertet tartott a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata épületében.  A hangszerek a mese egy-egy szereplőjét mutatták be a gyerekeknek, akik a történetet saját ötleteikkel alakíthatták. Kárász Eszter (ének, ukulele, furulya, tilinkó), Molnár György (gitár, ének), Veér Csongor (hegedű), Wagner Piskás Péter (harmonika) hangszereivel az előadás végén kicsik és nagyok közelebbről is megismerkedhettek.

 

Albert Enikő interjúkötete, a Kettős kötésben – '56-os magyar sorsok Belgiumban a forradalom után Belgiumba emigráló magyarok történeteit gyűjti össze. Az interjúalanyok közt van erdélyi arisztokrataleszármazott, pesti munkáslány, kitelepített nagypolgári család fia és ortodox zsidó is. A kötetet június 13-án mutatták be a brüsszeli Balassi Intézetben. Albert Enikő a belgiumi magyar közösség két tagjával, Kendeffy Máriával és Ambrus Jánossal beszélgetett. A rendezvényen Nagy Zoltán nagykövet is részt vett.
 

 

Delhi

Június 12-én Delhiben, a 22. EU Filmfesztiválon (EUFF) mutatták be a Liza a rókatündér című magyar filmet. Az érdeklődők 2017 nyarán még Punéban, Chennaiban, Coimbatore-ban, Goán, Kolkatában, Mumbaiban, Puducherryben és Ranchiban láthatják Ujj Mészáros Károly alkotását. A vetítések megszervezésében közreműködött a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ
 

 

Isztambul

Rodostói Cseresznye Fesztivál keretében ünnepelték a 15. Magyar Napokat az isztambuli Rákóczi Múzeumban. A június 9-i ünnepi estét Mehmet Ceylankormányzó, Kadir Albayrak, Tekirdag város polgármestere és Günes Gürseler, a Rodostói Magyar Baráti Társaság elnöke nyitotta meg. Beszédet mondott továbbá Tamus Katalin, az ankarai nagykövetség tanácsosa és Fodor Gábor, az isztambuli Magyar Kulturális Központ igazgatója, aki később előadást is tartott az épület történetéről. A program zárásaként a Ramadán tiszteletére a megjelentek egy iftar vacsorán vehettek részt.
 

 

Moszkva

Magyar Napok Nyizsnyij Novgorodban című rendezvénysorozat keretében Perlrott Csaba Vilmos magyar festő és grafikus műveiből rendeztek kiállítást a Nyizsnyij Novgorod-i Szépművészeti Egyetemen. A június 13. és július 16. között látható tárlatot Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár és Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum igazgatója nyitotta meg. Ugyancsak június 13-án Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész klasszikus zenei koncertet adott a Nyizsnyij Novgorod-i Konzervatóriumban. Másnap, június 14-én pedig a Győri Balett lépett fel a Nyizsnyij Novgorod-i Filharmóniában. Az előadás műsorán Velekei László Belső hangok és Romance című koreográfiái szerepeltek.
 

 

Párizs

Kiegyezés európai, osztrák, magyar, horvát és német megítéléséről tartottak történészkonferenciát június 12-én a Párizsi Magyar Intézet (PMI) nagytermében. Az osztrák-magyar megállapodás 150. évfordulója alkalmából megrendezett szimpóziumon az érintett országok neves előadói vettek részt. A szervezésben partnerként közreműködött az Osztrák Intézet és PMI Baráti Társasága.
 

 

Sanghaj

Június 2. és 5. között lépett fel a Kossuth-díjas Hot Jazz Band a kínai Ningbóban rendezett Kína-KKE Kulturális és Művészeti Fesztiválon. Az első sanghaji magyar jazz bált Bolla Szilárd, a shangaji magyar főkonzul nyitotta meg június 2-án a Park Hotelben, melyet Hudec László tervezett. A zártkörű rendezvényen több mint száz meghívott vett részt, többek között Tsveta Konova bolgár főkonzul, Ivana Judiakova szlovák és Jiri Benes cseh vezető konzul is. A sikeres magyar jazz bálról hírt adott a Xinmin Evening News napilap és a Shanghai TimeOut magazin. A művészeti fesztivál június 3-án folytatódott a Hot Jazz Band nagysikerű szabadtéri koncertjével. A fellépés rengeteg érdeklődőt vonzott.
 

 

Stuttgart

Esztergom és Ehingen június 15-től jubileumi rendezvénysorozattal ünnepelte a testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját. A két Duna menti város lakosai változatos programokon vehettek részt: úrnapi körmeneten és katonai bemutatón, valamint elbúcsúztatták az ehingeni magyar könyvtárat, melyet a nyár folyamán áthelyeznek Regensburgba. Június 16-án a két város polgármestere barátságfát ültetett a Wolfertanlage parkban.
 

 

Szófia

Fischbein Mónika Nemzeti Csendélet című fotóprojektje az identitás, a nemzeti büszkeség és a globalizáció témakörét járja körül. Az aprólékos munkával, stúdióban készített portrék és fotócsendéletek pszichoanalitikus diagnózist, egyfajta önkifejezési tablót nyújtanak a közönségnek. A fotósorozat – melyből június 19-én nyílik kiállítás a Szófiai Magyar Intézetben – az identitást, önérzékelést és önértékelést, valamint a személyiség mindennapi eseményekre adott reakcióit vizsgálja. A Szófiai Fotóhónap kapcsán megrendezett tárlatot Nadezsda Pavlova, a Fotográfiai Akadémia Vezető Bizottságának tagja, a Fotóhónap főkoordinátora nyitja meg. A rendezvényen részt vesz az alkotó, valamint a Nemzeti Fotográfiai Akadémia képviseletében Janka Kjurkcsieva.  A kiállítás létrejöttét a Szófiai Magyar Intézet támogatta.
 

 

Zágráb

Meggyes Krisztina Azok című dokumentumfilmjét Rijekában és Zágrábban mutatták be június 12. és 15. között az EUNIC (Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézete Egyesülete) Borders elnevezésű konferenciája filmes kísérőrendezvényén. A fiatal rendező a 2013 nyarán Vámosszabadiban épülő menekülttáborral kapcsolatos reakciókat gyűjtötte össze. A vetítések megszervezésében közreműködött a Zágrábi Magyar Intézet.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Különutak – Karl-Heinz Adler és a magyar absztrakció címmel nyílt kiállítás a Kiscelli Múzeum- Fővárosi Képtárban és a Kassák Múzeumban. A június 1. és szeptember 17. között látható dupla helyszínes tárlat a német absztrakt művészet egyik jelentős alakjának munkásságát a korabeli magyar képző- és építőművészet kontextusában mutatja be.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események