Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚNIUS - 25. HÉT

Bécs

Qualysoft június 22-én tartotta a hagyományos Sommerfest & Vernissage című nyári kiállítását, amelyet bécsi Collegium Hungaricummal közösen szervezett. A tárlaton hat magyar (Tubák Csaba, Bortnyik Éva, Nagy Ágoston, Samu Bence, Kaliczka Patrícia, Kabar Vivien), két szlovák és egy osztrák művész alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

 

Június 23-tól látható a grazi Künstlerhausban az Abstract Hungary című kiállítás, melyet a Balassi Intézet–Collegium Hungaricum Bécs rendezett, Magyarország Bécsi Nagykövetsége, Stájerország tartománya, az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal, a Graz Kultur és az Esterházy Contemporary közreműködésével. Sandro Droschl és Fenyvesi Áron, a tárlat kurátorai, többek közt Bak Imre, Ember Sári, Fajó János, Fogarasi Andreas és Halász Péter Tamás művei közül válogattak.

 

Belgrád
 
Belgrádi Régizene Fesztiválon idén két héten keresztül elismert olasz, horvát, amerikai, és luxemburgi előadók lépnek fel. A fesztivál záróeseményén a nemzetközi hírű Savaria Barokk ZenekarNémeth Pál karmester irányításával ad koncertet. Az ünnepi hangversenyre Belgrád egyetlen katolikus székesegyházában, a Mária Mennybemenetele templomában kerül sor június 25-én 20 órakor. Az együttes június 26-án az újvidéki Zsinagógában ismétli meg belgrádi programját, melynek címe Haydn és Eszterháza. A két koncertet a Collegium Hungaricum Belgrád támogatásával a Régizene Fesztivál munkatársai szervezték.

 

Bukarest
 
Bukaresti Magyar Intézet a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti Tanszékével együttműködve Design Napot rendezett a nagyváradi Szent László Napok keretében. A június 20-i eseményen az érdeklődők három kiállításon (100% TransylvaniaCsernátoni Dizájn TáborMercedes Design @ MOME), illetve két beszélgetésen vehettek részt. 

Bukaresti Magyar Intézet június 23-án 18 órától kulturális programsorozattal várja az érdeklődőket. A BALASSI BY NIGHT elnevezésű rendezvényen Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi című mesekönyvét mutatja be, koncertet ad a Game zenekar és a Soul Serenade együttes, valamint Bukarestben először vetítik le Enyedi Ildikó Aranymedve-díjas filmjét, a Testről és lélekrőlt.
 

 

Isztambul
 
Június 19-én az IKSV Komolyzenei Fesztivál keretében a Jánoska Ensemble a Boszporusz partján álló, rangos Sakib Sabanci kortárs művészeti múzeum teraszán adott koncertet. A jazz, a roma, a latin és a klasszikus zene világát ötvöző együttes fellépése az isztambuli Balassi Intézet és az IKSV együttműködésének köszönhetően jött létre.

 

London
 
Június 22-én London egyik legszínesebb kerületében, Camdenben láthatták a brit nézők a Góbi Rita Társulat Ne hisztizz című előadását a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében. A darabban Góbi Rita (tánc) és Szegő Dávid(dob) a férfi-női kapcsolat dinamikáit és különböző stádiumait egészen újfajta megközelítésben mutatják be, méghozzá két eltérő műfaj: a tánc és a hangszeres játék nyelvén.
 
Londoni Magyar Kulturális Központ két brit írót, Matt Thorne-t és Wayne Holloway-Smith-t kérte fel arra, hogy  hozzanak létre Hajas Tibor képzőművész alkotásaira reflektáló rövid irodalmi műveket. Az írások neves londoni színészek (Magyar ÉvaTéby Zita és Chris New) közreműködésével elevenednek meg az Austin/Desmond Fine Art Galleryben kiállított képek előtt június 23-án. A látogatók az írók és a színészek személyes reflexióján keresztül kaphatnak vissza valamit abból az elemi energiából, ami Hajas Tibor munkásságát jellemezte.

 

Moszkva
 
Június 25-én a Kerekes Band ethno-funk stílusú koncertet ad a Szadi Babilona moszkvai klubban a Gyikaja Mjáta fesztivál keretében.
 

 

New York
 
Hauser & Wirth Gallery nyári szabadtéri filmvetítés-sorozatának keretében a New York-i közönség június 21-én a Szerelmem, Elektra című magyar filmet láthatta. Jancsó Miklós 1974-es alkotását Rita Ackermann magyar-amerikai művész választotta ki erre az alkalomra. A film Gyurkó László színmű ve alapján a modern ember szemszögéből dolgozza fel a zsarnoksággal szemben lehetséges magatartásformákat.
 

 

Párizs
 
Június 20-án került sor Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal – a Márk-változat című könyvének franciaországi bemutatójára a Párizsi Magyar Intézet nagytermében. A rendezvényen részt vett Járfás Ágnes műfordító, Michel Crépu irodalomkritikus, Katharina van Hoof irodalmi szerkesztő, Simon Mátyás színész és Dés László zenész.
 

 

Róma

2017. június 15. és július 23. között a Római Magyar Akadémia két tárlatnak ad otthont. A Generációk között című kiállítás litográfiákat, olajfestményeket és grafikákat mutat be, melyek a Szunyoghy művészcsalád tagjainak alkotásai. A hagyomány vonzásában – Válogatás kárpátaljai festőművészek munkáibólcímű tárlaton az olasz közönség 28 művész közel 30 olajfestményét tekintheti meg az Akadémia első emeleti díszfolyosóján. A képeket a Miniszterelnökség azzal a céllal vásárolta, hogy támogassa az ukrajnai, kárpátaljai kultúrát és bemutatkozási lehetőséget teremtsen az alkotóknak Magyarországon, illetve most Rómában is, az európai kultúra egyik fővárosában.

 

A Római Zenei Fesztivál és a Corso Polonia 2017 fesztivál keretében június 21-én a Random Trip együttes nagyszabású, ingyenes koncertet adott a híres római Monk klubban. A zenekar ezúttal a másik három visegrádi ország egy-egy elismert művészével – Jen Hovorkával (cseh énekes-rapper), Tomasz Dabrowskival (lengyel trombitás) és Lubomir Sramekkel (szlovák jazz zongorista) – együtt lépett fel. A koncertet a Római Magyar Akadémia, a Milánói Cseh Centrum, a Római Lengyel Intézet és a Római Szlovák Intézet közösen szervezte.
 

 

Sanghai
 
Június 18-án a Lengyel Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusának kezdeményezésére V4 Családi Napot tartottak Sanghajban, a Life Hub @ Jinqiaobevásárló- és szórakoztató központban. A megnyitón Bolla Szilárd főkonzul bejelentette, hogy 2017 júliusától Magyarország veszi át a Visegrádi Együttműködés soros elnökségét. A Chongbang Group ingatlanfejlesztő cég támogatásával létrehozott programsorozaton fotókiállítás, ételkóstoló, rajzfilmvetítések, gyermekfoglalkozások és országismereti előadások várták a kisgyermekes családokat. A magyar programok közül a legnépszerűbb az étel- és italkóstoló, a Keletkutatók-kiállítás, a Borsi Flóra fotóművész képeiből összeállított tárlat, valamint a magyar rajzfilm-szekció volt.
 

 

Stuttgart
 
Június 22-én nyílt meg a Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgartépületében Konkoly-Thege György fényképész kiállítása, melyet az elmúlt tíz évben a Sziget fesztiválon készített képeiből válogattak. Konkoly-Thege György 1995 óta dolgozik utazó fotósként, képei számos magyar és külföldi újságban, magazinban, könyvben jelentek meg. 
 

 

Szófia
 
Június 25-én három kortárs magyar szerző – Mosonyi Aliz (Magyarmesék), Vörös István (Keresztelés özönvízzel), Király Levente (Hová menekülsz?) – egy-egy könyvét a fordítók Nikolaj BojkovSztefka Hruszanova és Martin Hrisztovhagyományos előadótermek helyett lakótelepre kihelyezett, előadótérré alakított konténerekben mutatják be az Ízelítő a V4-es országok – Lengyelország, Magyarország, Szlovákia és Csehország – kortárs prózájából című rendezvényen. A rendhagyó irodalmi események szervezésében partnerként közreműködött az Art Office Egyesülés, az Új Kiadványok Egyesület, az Informbüro Egyesülés, valamint Lengyelország, Szlovákia és Csehország kulturális intézetei, illetve a Szófiai Magyar Intézet.
 

 

Varsó
 
Június 16-án ért véget a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a budapesti Lengyel Intézet és a Varsói Magyar Kulturális Intézetkezdeményezésére szervezett, lengyel és magyar középiskolásoknak szóló játékos művelődéstörténeti vetélkedő, a Találkozások. A programsorozatot az AGAPE Készségfejlesztő Alapítvány és a Fiatalok Mentorai Egyesület rendezte. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében szervezett verseny célja az volt, hogy lehetőséget teremtsen a két ország diákjainak és tanárainak a lengyel-magyar történelemről szóló vitára és beszélgetésre, illetve a közös múlt alaposabb megismerésére.
 

 

Zágráb

A Könyvközpont, a Zágrábi Magyar Intézet és a Cafe U Dvoristu kávézó közös szervezésében június 20-án került sor a Költészet az udvarban című programra, melynek vendége Tolnai Ottó költő volt.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Június 15-től két kiállításon is láthatók Budapesten Elliott Erwitt képei. A Magyar Fotográfusok háza – Mai Manó Ház a világhírű amerikai fotográfus 1964-es magyarországi képeiből rendezett tárlatot, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ pedig Erwitt pályafutásának legemlékezetesebb munkáit állítja ki.
 
Június 21-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitóbeszédével elkezdődött a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál. Az ötnapos seregszemlén közel 400 filmet mutatnak be 27 országból, és számos kísérőprogrammal, retrospektív és panorámavetítéssel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, workshoppal, fényfestéssel és koncerttel várják a műfaj szerelmeseit.
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség