Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚNIUS - 26. HÉT

Bécs

 

Real Hungary Bécsben

 

Esterházy Művészeti Díjjal jutalmazott művészek alkotásaiból nyílt kiállítás június 27-én a Collegium Hungaricum Bécs épületében. Az Esterházy Alapítvány és a Bécsi Magyar Nagykövetség közreműködésével megrendezett tárlat a magyar realista ábrázolás tradíciójához tartozó művekre fókuszál. A megnyitón részt vett Perényi János, Magyarország bécsi nagykövete, Molnár Mária, a Collegium Hungaricum Bécs igazgatója, Vitus Weh, a kiállítás kurátora és Stephan Ottrubay, az Esterházy Alapítvány igazgatója.  A 2009 és 2015 között Esterházy Művészeti Díjjal elismert alkotók közül Borsos Lőrinc, Csató József, Horváth Dániel, Kaliczka Patrícia, Kaszás Tamás, Király András, Kovács Olívia, Makai Mira Dalma, Szabó Ábel és Tibor Zsolt műveit, valamint példaképeik közül Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Chilf Mária, Fehér László, Maurer Dóra, Nemes Csaba, Reigl Judit, Tót Endre és Várnai Gyula egyes festményeit láthatják az érdeklődők.
 

 

Belgrád
 
Hároméves a Collegium Hungaricum Belgrád 

Magyarország belgrádi nagykövetségével közösen szervezett fogadást a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád hároméves fennállásának alkalmából. A június 22-i rendezvényen Dezső János, a Collegium Hungaricum Belgrád igazgatója megköszönte a szerb partnerek együttműködését, külön kiemelve azokat az intézményeket, szervezeteket, médiumokat, amelyekkel az intézet kiváló kapcsolatot ápol. Az ünnepi fogadáson jelen volt többek között Kern Imre szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastruktúrafejlesztési államtitkár, dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Mocsáry Péter, a szerb kormány európai integrációs tanácsadója, Klemm József, a Vajdasági  Rádió és Televízió Közszolgálati Médiaház vezérigazgató-helyettese, Varjú Márta, a délvidéki Magyar Szó napilap főszerkesztője, a belgrádi nemzetközi Guitar Art, valamint a V4-es országok és a Balkán térségének fiatal komolyzenei virtuózait bemutató belgrádi ArtLink fesztivál igazgatója is..

 

Berlin
 
Kilépés vagy bennmaradás? 

Az Európai Unió felbolydult helyzetét, a kilépés és a bennmaradás problematikáját dolgozza fel a STEREO Akt magyar kortárs színházi produkciós műhely és a berlini hannsjana művészkollektíva közös performansza. A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) kezdeményezésére létrehozott performatív audioinstallációt kifejezetten a CHB tereire alkalmazva, a szabaduló szobák tematikáját felhasználva alkotta meg a két csoport. Az Escape Room Europe című előadás keretében a nézőknek „szabaduló szobákban” kell boldogulniuk: közösen kell döntéseket hozniuk, szabályokat alkotniuk és megszegniük, határokat lebontaniuk és építeniük, miközben arról is el kell gondolkodniuk, milyen is az ideális európai közösség. A szeptember 5-e és 7-e között, kilenc alkalommal látható előadás a CHB és a Szenenwechsel – a Robert Bosch Stiftung nemzetközi előadóművészeti kooperációkat támogató program finanszírozásával valósul meg.

 

Magyar művész a Berlini Költészeti Fesztiválon


Beck Zoltán magyar énekes-zeneszerző, a 30Y rock együttes alapítója a berlini Poesiefestival vendégeként lépett fel a Berlini Költészeti Fesztiválon, június 22-én. Az énekes-zeneszerző angol, német és görög előadó társaságában mutatta be szerzői estjét a Collegium Hungaricum Berlin támogatásával.

 

Berlinben is fellépett a Cabaret Medrano


Az egyedülállóan összetett, balkáni és latin, ballada és rock’n’roll foszlányokat sajátos kabaréhangulatban egyesítő együttes a Nemzeti Kulturális Alap finanszírozásával létrejött európai turnéján, Amszterdam és Hága után Berlinben is fellépett, a charlottenburgi ART Stalker bárban. A zenekar június 26-i berlini fellépését a CHB is támogatta.

 

Párizs

Orgona–szaxofon improvizáció a Zene Ünnepén 

 

Az alapításának 15. évfordulóját ünneplő, Liszt kultuszát ápoló FR zenei egyesülettel közösen szervezte idei programját a Párizsi Magyar Intézet a Zene Ünnepén, június 21-én. A több mint kétszáz zenekedvelő elsőként Jean-Baptist Fonlupt zongoraművész koncertjét hallgathatta meg a Lisztomanias Internationale ünnepi összejövetelének keretében, majd a párizsi külképviselet és a magyar kolónia tagjaiból, valamint francia szimpatizánsokból alakult vegyeskar adott nagy sikerű félórás hangversenyt. Az estet Fassang László orgonaművész és Vincent Le Quang francia-vietnámi szaxofonista közös improvizációja zárta.

 

Róma

Lázadás, szabadság, szerelem

 

Weöres Sándor verses regényéből, a Psychéből Vidnyánszky Attila kaposvári színészosztálya 2015 nyarán készített előadást. A két éve Gyulán nagy sikerrel bemutatott színdarabot az olasz közönség június 26-án, a Római Magyar Akadémia épületében láthatta magyarul, olasz felirattal.

 

Sepsiszentgyörgy
 
Tudománnyal és fegyverrel 

Makkai Sándor (1890–1951) erdélyi magyar író, református püspök életművéről, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységéről nyílt kiállítás június 22-én, Brassóban. A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókintézete, a brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Reménység Háza a Tudománnyal és fegyverrel című tárlatot a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezte meg. Az esemény házigazdája Ménessy Miklós református lelkész és Házy Bakó Eszter, a közművelődési egyesület elnöke volt. A tárlat kurátora Makkai Lilla református lelkész. A megnyitón Szebeni Zsuzsa, a kulturális központ igazgatója, valamint Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője köszöntette a résztvevőket.

 

Megszínesített napfény 

 

Róth Miksa a nagyközönség előtt kevésbé ismert üvegfestményeit is bemutatja a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet Megszínesített napfény című kiállítása, amely Marosvásárhely és Bukarest után június 26-tól Sepsiszentgyörgyön is megtekinthető. A Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörggyel és a Kovászna megyei Tanáccsal közösen a Köntés Pincegalériában mutatja be a világhírű tervező munkásságát, ahol felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek idézik fel a világhírű Róth-műhelyben készült, sokszínű alkotásokat. A Róth Miksa-életpálya főbb szakaszait bemutató tárlaton olyan alkotások is szerepelnek, amelyeket a művész a kor kiemelkedő festőivel közösen készített. A kiállítást Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke és Kósa András László, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet igazgatója nyitotta meg. A tárlat kurátorai: Bodnár Zita és Gellér Katalin. 

 

Zágráb
 
Szent László nap Zágrábban

Szent László király, a zágrábi érsekség alapítójának tiszteletére Szent László király és kora címmel rendezett tudományos szimpóziumot június 27-én jelentős magyar és horvát történészek részvételével a Zágrábi Magyar Intézet. A tanácskozás után a budapesti Szent Márton Kamarakórus adott koncertet a Zágrábi Székesegyházban, ahol a misét követően Szent Lászlóról szóló gregorián énekeket és himnuszokat hallgathatott meg a közönség.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

A névadó képei a Capa Központban

Robert Capa, a tudósító címmel tekinti át a világhírű, magyar származású fotográfus pályafutásának főbb állomásait a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új megnyílt tárlata. A Magyar Nemzeti Múzeum csaknem ezer felvételt tartalmazó Capa-gyűjteményéből válogatta azt az ötven fotót Csizek Gabriella kurátor, amelyek a Capa Központ által tervezett, nagyszabású állandó Robert Capa-kiállítás ízelítőjéül is szolgálnak – nyilatkozta a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új kamaratárlatának megnyitóján az intézményt vezető Kőrösi Orsolya. A 2008-ban megvásárolt kollekció révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőhelyévé. A Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozata 937, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz; ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse) és Richard Whelan fotótörténész válogatták ki a Robert Capa által hátrahagyott mintegy 70 ezer negatív közül. Döntésük értelmében ezekről a negatívokról, ebben a méretben, kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A sorozat – Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint – az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza az 1932 és 1954 közötti időszakból. A Robert Capa, a tudósító című kiállítás az életút egészének ötven alkotását magába foglalja, az első megbízások egyikeként készült, Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

 

Január óta 19 magyar film jogait értékesítette külföldön a Filmalap

 

Január óta 19 magyar film moziforgalmazási, televíziós sugárzási vagy DVD kiadási és VOD (video on demand) jogait értékesítette az Egyesült Államoktól Franciaországon át Japánig szerte a világban a Magyar Nemzeti Filmalap, mivel a közelmúltban jelentősen megnövekedett az érdeklődés a magyar filmek iránt. Idén a külföldi forgalmazók körében népszerű a Sopsits Árpád rendezésében készült thriller, A martfűi rém és Török Ferenc 1945 címmel készült történelmi filmje is. Jelentős az érdeklődés Herendi Gábor Kincsem című sikerfilmje iránt, amelynek értékesítése tavasszal kezdődött a cannes-i filmvásáron. Till Attila Tiszta szívvelcímű filmje továbbra is nagy népszerűségnek örvend, 2016 óta mintegy 35 területre vásárolták meg a forgalmazók. A legtöbb magyar filmet idén a Filmalap Kínába, az Egyesült Államokba és a szomszédos országokba értékesítette.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események