Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚLIUS - 27. HÉT

Brüsszel

A brüsszeli Cinquantenaire parkban július 8. és 9. között tartják a második Magyar Fesztivált, melynek keretében az érdeklődők könnyű-, népzenei és jazzkoncerteken, táncelőadásokon és gyermekprogramokon vehetnek részt. Fellép Róka Szabolcs, a Kalász Együttes, a Kozma Orsi Quartet, a Soul Surge, a Dj Bootsie Live Band, az Inversedance, a Veronika Harcsa & Bálint Gyémánt duó, a Balázs Elemér & Barátai zenekar, illetve a Bohemian Betyars. A fesztivál Animációs sátrában a brüsszelieket interaktív programok várják: Rubik-kocka verseny, hangszerbemutató, mesefilmvetítés, közéleti és kulturális beszélgetések és könyvbemutatók. A rendezvény két napján a Cinquantenaire park ad otthont a Vízióból tettek című, Széchenyi István életét bemutató kiállításnak. A programsorozatot Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselete, illetve a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata rendezte, partnerként közreműködött az Antall József Tudásközpont és Coucou Brussels.

 

Hegedűs 2 László a vizuális műfajokat átfogó alkotásaival rendszeresen vesz részt magyarországi és nemzetközi kiállításokon, művei az összes fontos hazai közgyűjteményben megtalálhatók. Grafikákat, fotókat, mozgóképeket, festményeket, plakátokat, lemezeket, installációkat és illusztrációkat készít. A Munkácsy- és Balázs Béla-díjas képzőművész A szocialista szürrealizmus titokzatos bája című kiállítása július 6. és szeptember 13. között látható a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata épületében. A tárlat, melyet Dusaucy-Rapp Katalin, a Brüsszeli Magyar Nagykövetség első beosztott diplomatája nyitott meg, a kelet és nyugat művészeti „izmusait” ötvöző képeket, illetve egy fiktív dokumentumfilmet mutat be.

 

Zádory Édua, Bécsben élő magyar zenész július 6-án lemezbemutató koncertet adott a brüsszeli Balassi Intézetben. A műsoron kortárs zeneszerzők művei szerepeltek a hegedűművész Heavy című első szólólemezéről, illetve néhány Johann Sebastian Bach-kompozició. Zádory Édua két zeneművet az Erika Ciesielski Műhely egyik modern hegedűjén játszott el, a többit pedig saját, 19. századi hangszerén adta elő. A koncert közben Alfredo Ciesielski tartott előadást a bécsi hegedűkészítési hagyományokról és a modern Kugler hegedűről. A zenés estet az Österreichische Musikfonds támogatta.
 

 

Budapest

A külföldi magyar intézetek igazgatóinak július 6-i budapesti találkozóján szó esett a magyar kulturális diplomácia múltjáról, lehetőségeiről, illetve a tavalyi év eredményeiről. Száz évvel ezelőtt, a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Intézet 1916. november 21-i megalapításával kezdődött a magyar kultúra intézményesített külföldi terjesztése, amely első világháború után – az ország helyzetéből adódóan – kiemelt szerepet kapott. Joggal lehetünk büszkék a külföldi magyar intézetek hálózatára ma is, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium jelenleg 22 ország 24 városában működtet kulturális központot, illetve nyolc magyar külképviseleten dolgozik oktatási és kulturális feladatokat ellátó diplomata. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az értekezletre küldött üzenetében így fogalmazott: „a kulturális diplomácia révén ugyanakkor olyan hidakat tudunk építeni, amilyeneket más eszközökkel elképzelhetetlen lenne.” „A keleti és a déli nyitás külpolitikája is épít a kulturális diplomáciára, hiszen kultúránk bemutatásával, kulturális és oktatási kapcsolatok bővítésével lehet Magyarországot leginkább megismertetni” – tette hozzá a miniszter. Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára kiemelte, hogy a magyarok többszörös, egyszerre nyugati és keleti kötődése óriási erőforrás az ország számára, amely megkönnyíti a magyar gazdasági és kulturális jelenlétet az érintett országokban.  A legfontosabb projektek közül Hammerstein Judit többek között a New Yorkban megrendezett nagysikerű Modernity X Hungary Fesztivált, a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadot, a Csárdáskirálynő-turnét, az 1956-os forradalom évfordulójára szervezett mintegy 500 programot, valamint a sanghaji művészeti fesztivál díszvendégségét emelte ki. Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédében említette, gondolkodnak arról, hogy miként járulhat hozzá az állam a Nyugaton dolgozó magyarok kulturális identitásának megőrzéséhez.  Az elkövetkezendő évek kihívásai közt szó esett a magyar filmek külföldi bemutatásának és népszerűsítésének lehetőségeiről, a V4 magyar elnökség kulturális aspektusairól, valamint a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 programsorozatról. A külföldi magyar intézetek igazgatói július 7-én Kecskemétre látogatnak, hogy éves munkaértekezletük keretében megismerkedjenek a város kulturális kínálatával. Az igazgatókat Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszönti. A találkozón részt vesz Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.


 

 

Bukarest
 
A Balassi Intézet-Bukaresti Magyar Intézet és a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem (UNArte) évek óta tartó sikeres együttműködésének eredményeként idén is a bukaresti magyar kulturális központ ad otthont egy UNArte-évfolyam diplomamunka-kiállításának.  A Dina Bernadin, Adina Botezatu, Bianca Constantin, Georgiana Cruceanu, Andreea Lungan, Alina Lungu, Madalina Nita, Silvia Nuta, Miruna Plesoianu, Claudia Schitela, Yan Su, Andrei Simion és Teodor Stefan munkáit bemutató tárlat július 3. és 16. között látható az intézet kiállítótermében.

A július 4. és 9. között zajló BUZZ CEE - Buzău Nemzetközi Filmfesztivál a Közép-európai és délkelet‑európai régió filmjeit mutatja be. A szervezők célja, hogy a minőségi európai alkotásokat délkelet-romániai térségben is elérhetővé tegyék. A fesztivál idei programjában, a kisjátékfilmes szekcióban Sipos Bence Váltás című rövidfilmje is szerepel. A magyar versenyfilm vetítését a Balassi Intézet-Bukaresti Magyar Intézet támogatta.
 

 

Stuttgart

Július 8-án a Bóbita Bábszínház magyar nyelvű interaktív gyerekelőadást tart a Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ, Stuttgart épületében. A bűbájos lakatcímű bábjáték egy szegény fiú történetét meséli el, aki elcseni az ördögök legféltettebb kincsét. A stuttgarti magyar óvoda közreműködésével megrendezett előadás játékos eszközökkel segíti a magyar nyelv elsajátítását.

INTÉZETEN KÍVÜLI PROGRAMOK

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című, korábban a Berlinale és a sydneyi filmfesztivál fődíjával jutalmazott különös szerelmi története Lengyelországban elnyerte a Lubuskói Nyári Filmnapok Ezüst Szőlőfürt díját. A Lengyelország kiemelkedő kulturális eseményei között számon tartott, idén június 26. és július 2. között tartott filmes seregszemle szervezői különdíjjal méltatták a Thuróczy Szabolcs és Fenyvesi Zoltán főszereplésével készült, nagy sikerű Till Attila-filmet, a Tiszta szívvelt. Bereczki Csaba Soul Exodus című, klezmerzenészekről szóló alkotása, amelyet a Magyar Filmakadémia tagjai a Legjobb dokumentumfilm díjával tüntettek ki tavasszal, most külön elismerésben részesült Lengyelországban.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség