Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚLIUS - 28. HÉT

 

Belgrád

Július 4. és 24. között Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában lép fel az Ifjúsági Világkórus (World Youth Choir - WYC). Az 1989 óta működő nemzetközi zenepedagógiai-társadalmi program a világ különböző részeiről származó fiatal, tehetséges énekesekből szervez kórust minden évben. A 2017-es nyári turné rendezését Pécs és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., valamint a Közép-kelet-európai Kórusközpont pályázat útján nyerte el. Stratégiai partnerként közreműködött a zágrábi, a belgrádi és a ljubljanai Balassi Intézet. Július 16-án kerül sor az Ifjúsági Világkórus belgrádi fellépésére, amelyhez szakmai segítséget nyújt a belgrádi Collegium Hungaricuma magyar nagykövetséggel együttműködve.

 

Berlin

Bacsó Kristóf, a kiváló magyar szaxofonos, valamint a Triad zenekar másik két tagja – Tzumó Oláh Árpád és Juhász Márton – július 10-én mutatták be a Pannon Blue című lemezüket a berlini B-Flat Klubban. A Triad nemcsak összeállításában (szaxofon, billentyűsök, dob), hanem zenei megközelítésében is eltér a hagyományos, nagybőgős dzsessztriótól. Bacsó Kristóf, Tzumó Oláh Árpád billentyűssel és Juhász Márton dobossal olyan igényes kamarazenére törekszik, amelyben a hangszerek teljesen egyenrangúak. A Triad 2013-as megalakulása óta Bacsó Kristóf számos darabját kifejezetten a zenekarnak komponálta. Koncertjeiken igen fontos szerepet kap a közös improvizáció, illetve a megszokottól eltérő hangszínek és együtthangzások keresése. A közép-európai zenei hagyományokra építkező, kortárs dzsesszkoncertet az NKA Cseh Tamás Program, illetve a Collegium Hungaricum Berlin támogatta.
 
Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épülete adott otthont július 11-én a Pragmatist Kant nemzetközi filozófiai konferencia egyik szekciójának. A szakmai tanácskozást a Berlin Practical Philosophy International Forum rendezte, a Finnland Institut, a Finn Filozófiai Társaság, valamint a Nordic Pragmatism Network közreműködésével. A CHB-ban a vendégeket Chris Skowroński filozófus, a konferencia főszervezője köszöntötte, majd Krémer Sándor filozófus elnöklésével Joseph Margolis tartott előadást Between Pragmatism and Rationalism címmel.

 

Moszkva
 
Először lép fel Oroszországban, a szuzdali Ogurec fesztiválon Magyarország egyik legkiválóbb népzenei formációja, a Buda Folk Band. A 2007-ben létrejött együttes tagjai „világi” népzeneként határozzák meg a muzsikájukat, hiszen meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene. A tradicionális magyar dallamokat saját hangszerelésében és stílusban szólaltatják meg, olyan hangszerekkel, melyek Magyarország területén ugyan nem mind őshonosak, de a Kárpát-medencében és a környező népek kultúrájában megtalálhatók. Szuzdal nagy történelmi múltú, műemlékekben gazdag település, melyet 1967-ben nyilvánítottak múzeumvárossá. Egyik legfontosabb turisztikai eseménye, az Ogurec néphagyományi fesztivál, melyre Oroszországból és a világ minden tájáról, évente több ezer turista érkezik. Idén Magyarország áll a fókuszpontban: a koncerten kívül magyar gasztronómiai program és turisztikai vetélkedő várja a látogatókat. A Buda Folk Band fellépését a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ, Moszkva szervezte. 
 
A magyar operett aranykoráról mesél ezekben a hetekben Moszkvában a miskolci Színészmúzeum. A Kálmán Imre születésének 135. évfordulójához kötődő, egy hónapig látogatható kiállítás június végén nyílt meg a Bahrusin Színházi Múzeumban. A Kálmán Imre és a többiek… című tárlat a század első felének világhírű magyar komponistáit és legnépszerűbb műveiket mutatja be, melyeknek köszönhetően a magyar operett a műfaj nemzetközi élvonalába került. A múlt heti megnyitón a két múzeum igazgatója, Dmitrij Rogyinov és Tóth Arnold mondott köszöntőt, majd Mikita Gábor kurátor mutatta be a tárlatot. A kiállítást támogató moszkvai magyar kulturális intézetet Hegyi Anita igazgató és Kozlov Sándor kulturális attasé képviselte.
 

 

Prága

Csehország legkiemelkedőbb nemzetközi zenei fesztiválja, a Prágai Tavasz múlt évi második helyezettje, Könyves-Tóth Mihály lépett fel a 14. Třeboňi Nemzetközi Komolyzenei Fesztiválon július 13-án. A fiatal magyar zenész Jaroslav Tůmaorgonaművésszel adott közös koncertet Bach, Händel, Michna és Albinoni műveiből. A csehországi hangversenyre a Prágai Magyar Nagykövetség védnökségével és a Prágai Magyar Intézet közreműködésével kerül sor.

 

Sepsiszentgyörgy

Nélküle fű sem nőtt... Egy modern és társadalmi felelősségvállaló asszony szerepei a századfordulón: Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola címmel nyílt kiállítás július 10-én a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Szilvássy Carola Kolozsvár kulturális életének meghatározó egyénisége volt. Aktív közéleti tevékenységet folytatott és nagy szerepet vállalt a betegek, szegények megsegítésében. Egyik kortársa, Kemény János szavai szerint: „azokhoz az asszonyokhoz tartozott, akikkel kapcsolatban kénytelen volt mindenki állást foglalni vagy mellette, vagy ellene”. A kiállítás nemcsak ezt a rendkívüli egyéniséget hivatott bemutatni, hanem századforduló kolozsvári művészeti, társadalmi és hitéletének egy szeletét is. A tárlatot Dr. Flender Gyöngyi csíkszeredai konzul nyitotta meg, köszöntőt mondott Czimbalmos Kozma Csaba városgondnok.
 
A budapesti Nemzeti Vágta előfutamát, a Székely Vágtát július 14. és 16. között tartják Sepsiszentgyörgyön. A rendezvény apropóján Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy kiállítást rendezett a Bánffy-ménesről, melyet Bánffy György, a későbbi gubernátor alapított 1689-ben. A varázslatos Bánffy-méneselnevezésű tárlatot az érdeklődők július 15-én tekinthetik meg az intézet épületében.

 

Stuttgart

Július 13-án koncertet adott Köles Eliza (ének) és Tempfli Erik (zongora) a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ épületében. A dzsessz, a funk és az electroswing elemeit ötvöző duó Köves Eliza néhány szerzeményét, illetve dzsessz-sztenderdek feldolgozásait adta elő.   

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Majdnem japán

Sakktábla lebeg a fürdővíz színén – sokan ezzel a képpel azonosítják be hazánkat Japánban. A nemrég öt évre kinevezett tokiói kulturális attasé fő feladata, hogy ezt a képet tovább árnyalja, Magyarország újabb arcaival ismertesse meg a szigetország lakóit. Nagy Anitát kulturális kölcsönhatásokról, a magyar lehetőségekről, a japán befogadókészségről kérdeztük – és hogy miért tartják sokan Murakami Harukit a bölcsességek kútfejének.

Bővebben: https://www.vasarnapihirek.hu/izles/majdnem_japan

Nagy Anita - Forrás: Pictorial Collective

 

Július 5. és 9. között várta az érdeklődőket az idén ötödik alkalommal megrendezett VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, melyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatott. A sajtótájékoztatón és az ünnepélyes megnyitó előadáson Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár képviselte a külügyi tárcát. Íjgyártó István hangsúlyozta, hogy a magyar V4-elnökség egyik prioritása a közép-európai együttműködés dinamikus továbbvitele, ezen belül is a négy ország közötti kulturális kapcsolatok élénkítése és a közép-európai identitás erősítése.
 
A világhírű brit Gilbert&George ugyan két személy, de egy művész. A páros 2013-as, Londonban is kiállított Bűnbak képek című sorozatából látható válogatás július 7-től a Ludwig Múzeumban. Gilbert Proesch és George Passmore csaknem ötven éve dolgoznak együtt Kelet-Londonban. A modern városi életet leképező műveiket sokszínű lakhelyük inspirálja. A Bűnbak képek kiállítási anyaga provokatív módon vet fel társadalmi problémákat, elsősorban a multikulturális városi társadalom, a kapitalizmus, a vallási fundamentalizmus, és politikai irányok, etnikai csoportok együttélésének kérdését.
 
Sziget 25 - Fesztiváltörténelem fényképeken címmel fotókiállítás nyílt július 11-én a budapesti Capa központban. Az augusztus 31-ig látható tárlaton Benkő Imrefekete-fehér képei a fesztivál 1993 és 2016 közötti időszakát mutatják be, míg a Rockstar Photographers fesztiválfotós csapat - Csudai Sándor, Fűrész Zsolt, Kálló Péter, Mudra László, Major Kata, Mohai Balázs és Varga Benedek - színes fényképei a Sziget elmúlt négy évébe adnak betekintést.
 
Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából címmel nyílt kiállítás július 12-én a debreceni Déri Múzeumban. A Román Nemzeti Történeti Múzeumközreműködésével megrendezett tárlat 31 romániai közgyűjtemény 1065 műtárgyát mutatja be. A kiállításon szereplő tárgyak a Kárpát-medence, sőt Európa korai történetének olyan kiemelkedő emlékei, melyek jelentős része eddig soha nem hagyta el Romániát.
 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) két év alatt háromszorosára növeli a fesztiváltámogatási keretet. „A támogatás növelésével az EMMI célja a fővárosi mellett a vidéki művészeti fesztiválélet erősítése” - közölte Rétvári Bence, minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel. "Mára elmondható, hogy Magyarország komoly fesztiválhelyszínnek számít Európában. A fesztiválok támogatásával a kulturális kormányzat célja a kulturális turizmus és az erre épülő iparágak erősítése mellett az, hogy a magyar emberek minél több kulturális és közösségi élményben vehessenek részt" - fogalmazott.
 
A kortárs német irodalom csodagyerekeként is emlegetett német író, Daniel Kehlmann lesz a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége 2018. április 19. és 22. között. Az író 1975-ben Münchenben született, jelenleg Bécsben és Berlinben él. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak Németországban, a világhírt pedig A világ fölmérése című regénye hozta meg számára: csak Németországban 2,3 millió példányt adtak el belőle és 46 nyelvre, köztük magyarra is lefordították.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események