Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚLIUS - 29. HÉT

Berlin

Collegium Hungaricum Berlin (CHB) művészeti rezidenciaprogramja, a CHB Residency egy hónapos alkotási lehetőséget kínál magyar művészeknek, helyspecifikus műalkotások létrehozására. A program jelenlegi résztvevője Kútvölgyi-Szabó Áron képzőművész, aki július 18-án kezdte el munkáját az épület harmadik emeletén kialakított műhelyben. Az elkészült alkotásokat szeptembertől állítják ki az CHB épületének különböző pontjain.

 

Isztambul

Walter Gould amerikai festő Kossuth Lajost 1851 nyarán, a száműzetése idején örökítette meg Kütahyában. A művész törökországi útjáról, a Kossuth-portré történetéről, illetve az 1848-49-es forradalom és szabadságharc magyar menekültjeiről Az ismeretlen portré címmel dokumentumfilm készül. Az alkotómunkában Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum korábbi főigazgatója, Kovács Béla rendező, és Hulitza Zoltán operatőr vesznek részt. A forgatócsoport július 11. és 15. között az Egyesült Királyság Isztambuli Főkonzulátusán, Isztambul történelmi belvárosában, valamint a kütahyai Kossuth Múzeumban és a város régi utcáin készített felvételeket. A forgatási engedélyek beszerzését, illetve a stáb Törökországon belüli utazását az Isztambuli Magyar Intézet munkatársai segítették.

 

Prága

A Hrabal-galaxis pillanatképei címmel nyílt kiállítás július 20-án a nymburki sörgyár malátázójában. A Fekete Ökör Baráti Kör kezdeményezésére és a Prágai Magyar Intézet közreműködésével megrendezett tárlat képzőművészeti, irodalmi, fotó- és iparművészeti alkotásokon, relikviákon keresztül mutatja be a világhírű cseh író életét. A vándorkiállítás, amelyet Bohumil Hrabal halálának 20. évfordulója alkalmából rendeztek, augusztus 26-ig látható Nymburkban.

 

Cseh Nemzeti Színház balett tagozata 9. alkalommal rendezi meg kortárs tánc workshopját, amelyre a világ minden részéről érkeztek táncosok, hogy világhírű mesterektől tanuljanak új tánctechnikákat.  A július 17. és 22. között tartott alkotóműhelyen a magyar MA•ZE Dance Co. tagjai is részt vesznek. A társulat Guy Shomronit, az egyik oktatót kérte fel a Kumzits / Dzsumbuj című előadásaik koreográfusának. Guy Shomroni a táncosokkal július végén Budapesten folytatja a felkészülést. A táncbemutatókat szeptember 21-én és 22-én a Trafóban tekinthetik meg az érdeklődők. A workshop megszervezésében a Prágai Magyar Intézettársrendezőként vett részt.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Július 12-én a Seuso-kincs újabb hét darabja került vissza Magyarországra. A római eredetű lelet a nevét ókori birtokosáról kapta, aki a tárgyak keletkezési korából ítélve a 4. században élhetett. A rendkívül kalandos sorsú ezüsttárgyakat valószínűleg az 1970-es években Polgárdi környékén találta Sümegh József. A Seuso-kincs vélhetőleg a nyolcvanas években, közvetítők útján került a nyugat-európai műkincspiacra. Annak ellenére, hogy számos érv szól a kincsek magyarországi eredete mellett, egy 1993-as New York-i ítélet értelmében nem bizonyított, hogy azt valóban az ország területén találták. 2014-ben Magyarország már megvásárolta a kincs hét darabját, összesen 15 millió euróért. A teljes leletet most a nagyközönség a Parlamentben láthatja augusztus végéig.

A pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli Magyarországot az első Eurovíziós Kórusversenyen, melyre július 22-én kerül sor Rigában. Lakner Tamás, a kar vezetője az M1 egyik műsorában megemlítette, hogy az elmúlt két évtizedben több mint negyven díjat nyertek nemzetközi kórusversenyeken, és 2010-ben velük vették lemezre a Kodály-összkiadás részeként Kodály Zoltán férfikarra írt zeneműveit. A megmérettetésre az énekesek egy Kodály-művel, illetve a Karádi-nótákkal készülnek.

A legjobb rendezés díját kapta Török Ferenc a 23. Berlin-Brandenburgi Zsidó Filmfesztiválon az 1945 című filmjéért. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása a második világháború utáni újrakezdést mutatja be. A mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy kelet-magyarországi falu, amelynek állomására két zsidó érkezik, miközben mindenki a jegyző fiának esküvőjére készül. Török Ferenc alkotása világszerte sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is, sőt műsorra tűzte a nagy presztízsű 70. Edinburgh-i Nemzetközi Filmfesztivál is.

 

Július 15. és augusztus 6. között látogatható a KLASSZ a pARTon! című nyáresti komolyzenei koncertsorozat, melynek keretében neves előadóművészek és zenekarok lépnek fel a Balaton és a Duna partján. A koncerthelyszínek között szerepel Balatonfüred, Balatonakarattya, Keszthely, Szigliget, Zánka, Csopak és Balatonföldvár, a zárókoncert pedig a Várkert Bazárban lesz.

 

Immár hetedik éve rendezik meg a Babel Sound Fesztivált, melyre idén július 17. és 23. között kerül sor a balatonboglári szabadstrandon.  A nagy sikerű rendezvény résztvevői, vendégei minden évben különböző kultúrák népszokásait, öltözeteit, táncát és zenéjét ismerhetik meg. Idén többek közt spanyol, bolgár, görög, szerb, izraeli és indonéz vendégek mutatják be országukat.

 

A Fertő-táj legnépszerűbb fesztiválja, a Tízforrás július 17. és 23. között koncertekkel, előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, szabadtéri filmvetítésekkel, kézműves foglalkozásokkal és ökotúrákkal várja az érdeklődőket. A tíznapos rendezvénynek több település ad otthont: Hegykő, Fertőhomok, Hidegség, Nagycenk, Fertőszéplak és Sarród.

Július 19. és 23. között írótábort tart a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ), melynek idei magyar vendégei Bán Zsófia, Nádas Péter, Németh Gábor és Szálinger Balázs lesznek. A találkozó reggeli proszemináriumain olyan témák kerülnek elő, mint az írószervetek, a publikációs lehetőségek, a szerkesztőkkel és a kiadókkal való kommunikáció, az önmenedzselés és a sajtó. Az esti programsáv pedig a kötetlenebb irodalmi beszélgetéseké és bemutatóké: filmes kerekasztal-beszélgetésen például posztszocialista és interetnikus témák kerülnek elő, a gasztrobemutatón pedig bográcsos gulyásfőzés közben a Szépirodalmi Figyelő tematikus „Balkán” számával ismerkedhetnek meg a résztvevők. Francia és skót költők, írók, műfordítók tartanak műhelyeket többek közt a fordításról, a mexikói közélet legfontosabb kérdéseiről, illetve a nyelvek, nézőpontok és kultúrák különbségeiről és hasonlóságairól. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
25
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség