Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. JÚLIUS - 30. HÉT

Belgrád

A vajdasági Tanyaszínház idén kezdte meg 40. évadát. A társulatot fiatal színészek, rendezők és színinövendékek alapították1978-ban. A Tanyaszínház önkéntes színészei a tanyavilágban olyan helyszíneket választanak, ahol nincs alkalmas terem a kőszínházi produkciók befogadására, így előadásaikat nyáron, szabadtéren tartják. Bázisukról, az észak-bácskai Kavillóról korábban ekhós szekérrel, ma már traktorral járják be Bácskát, Bánátot, Baranyát és a Muravidéket. A Kárpát-medencében egyedülálló társulat 2008-ban Kisebbségekért díjat kapott, 2014-ben pedig elnyerte a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának fődíját. A július 22-i évfordulós ünnepségen Lajkó Félix hegedűművész, Török Tilla és zenekara, valamint a Baraparty együttes adott koncertet. Török Tilla a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen évfolyamtársaival alapította zenekarát, amely számos népzenei versenyen ért el kiemelkedő helyezést. A magyar, illetve délszláv népzenét játszó együttes vajdasági fellépését a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád támogatta.

Kép forrása: Tanyaszínház Facebook
 

Budapest

Idén megkétszereződött a Balassi Nyári Egyetemen tanuló másod- és harmadgenerációs magyar származású fiatalok létszáma. A Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézete a magyar mint idegen nyelv oktatásának központja. Már 60 éve az ország legnagyobb olyan intézménye, ahol külföldiek magyarul tanulhatnak: Budapesten évente 24000 magyarórát tartanak, külföldi vendégoktatói hálózatukban további 2000-2200 nyelvtanuló számára teszik lehetővé a magyar nyelv és kultúra megismerését. A 2017. július 24-től augusztus 18-ig tartó Balassi Nyári Egyetemet a világ minden tájáról több mint félszáz diák kezdte el idén. Érkeztek hallgatók Németországból, Koszovóból, Kanadából, Szlovéniából, Új-Zélandról, Brazíliából, Spanyolországból, Olaszországból, Oroszországból, Kínából, Egyiptomból, az Egyesült Államokból, Törökországból, Mexikóiból, Indonéziából, Vietnamból, Angolából, Ecuadorból, Mianmarból, Kambodzsából és Macedóniából is.

 

Prága

Az 1964-ben alapított Uherské Hradiště-i Nyári Filmakadémia Csehország egyik legnagyobb filmfesztiválja. A ma már főként „ínyenceket” vonzó seregszemlét először 1963-ban rendezték meg, akkoriban még a szakma képviselőinek és a filmklubok tagjainak. A fesztivál az évek során az alternatív filmek és kultúra egyik legfontosabb eseményévé vált, melyet 1989 előtt a kormány többször is betiltással fenyegetett. A rendezvény 1993-ban nyílt meg a nagyközönség előtt, népszerűsége azóta is töretlen. Az idei Uherské Hradiště-i Nyári Filmakadémián július 28. és augusztus 6. között az érdeklődők számos magyar vonatkozású bemutatón és beszélgetésen vehetnek részt. Levetítik többek közt Enyedi Ildikó Testről és lélekrőlcímű filmjét, illetve a Martfűi rémet, ez utóbbit a rendező, Sopsits Árpád jelenlétében. Csákvári Géza filmesztéta, filmkritikus három alkotás – a Sohavégetnemérős, az Ernelláék Farkaséknál és a Kojot előtt mond rövid bevezetőt. 

Kép forrása: Letní filmová škola Uherské Hradiště Facebook

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

2017. július 19-én mutatták be Füst Milán Feleségem története című regényének portugál fordítását Magyarország Lisszaboni Nagykövetségén. A könyv a Cavalo de Ferro Kiadó gondozásában, Ernesto Rodrigues fordításában jelent meg. A rendezvényen a kiadó főszerkesztője, Diogo Madre Deus és Breuer Kláranagykövet méltatta a fordító munkásságát. Ernesto Rodrigues a több évtizedes műfordítói tevékenységéről, illetve a magyar kultúrához fűződő érzelmi kapcsolatáról beszélt. Az íróként, költőként és egyetemi tanárként is tevékenykedő műfordító a magyar irodalom egyetlen portugál anyanyelvű, mindkét országban egyaránt elismert szakembere. Ernesto Rodrigues a nyolcvanas években az ELTE portugál tanszékén dolgozott lektorként. A kilencvenes évektől mintegy húsz kötetet – köztük prózát és lírát is – fordított.

 

Hét magyar film is indul a 23. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában a rövid-, a dokumentum- és a diákfilmek kategóriájában. Versenyen kívül, a Fókuszban című vetítéssorozat keretében láthatja a közönség Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről, valamint Mundruczó Kornél Jupiter holdja című alkotását. A diákfilmek között kapott helyet Barkóczi Noémi Second Hand című animációs filmje, amely egy turkálót és benne egy különös ruhadarab sorsát mutatja be. További két animáció került be ebbe a szekcióban: Wunder Judit Köteléke, amely elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) idei nagydíját, valamint Lovrity Anna Katalin Vulkánszigete. Szintén ebben a kategóriában indul Szentpéteri Áron Láthatatlanul című alkotása, amely egy találkozás története, és az emberi kapcsolatok bizonytalan határairól szól.

 

Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas Testről és lélekről című drámája lett a közönség kedvence az Európai Filmek 24. Nemzetközi Fesztiválján, amelyet július 15. és 21. között tartottak a Szabadka melletti Palicson. A vágóhídon játszódó, különleges szerelmi történet a fesztivál nyitófilmje volt.

 

Megnyitotta kapuit július 21-én a 27. Művészetek Völgye: a július 30-ig tartó fesztivál 1200 programot kínál a látogatóknak Kapolcson, Vigántpetenden és Taliándörögdön. A fesztivál 27 nagyobb és további 40 kisebb programhelyszínen koncertekkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel és interaktív játékokkal várja az érdeklődőket.

Kép forrása: Művészetek Völgye Facebook

 

Július 21. és 29. között zajlik a 27. THEALTER, a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója. Az érdeklődők idén is számos független színházi és táncszínházi előadáson, gyerek- és szabadtéri programon, koncerten és szakmai rendezvényen vehetnek részt. Az évad jelentős magyar színházi produkcióin kívül a nézők közép- és dél-európai társulatok előadásait is láthatják Szegeden.

Kép forrása: THEALTER Facebook

 

Idén 6. alkalommal rendezték meg a török kori Magyarország hangulatát felelevenítő Gyulai Végvári Napokat. Július 28. és 30. között a látogatók megismerhetik a végvári vitézek életét, a vár történetét, illetve a hősies várvédőkről szóló legendákat. A rendezvényt a Várkertben táborozó hagyományőrző egyesületek korhű bemutatói színesítik. Esténként a hazai könnyűzenei élet kiválóságai várják az érdeklődőket.

 

Roma hősök címmel nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált tartanak július 27. és 28. között a Stúdió K Színházban. A rendezvény európai kortárs szerzők monodrámáival hívja fel a figyelmet a roma színjátszás értékeire, illetve a roma nők és közösségek helyzetére. A kétnapos fesztiválon szereplő négy monodráma ma is élő roma női hősökről szól, akik képesek voltak változtatni saját, illetve közösségük életén. A színdarabok erőteljes emberi történeteket ábrázolnak, társadalmi kérdéseket elemeznek a történetmesélés személyes, olykor szívbe markoló, máskor humoros eszközeivel.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Magyar Katolikus Misszió | 42, rue Albert Thomas 75010 Paris
2019. okt. 05. - okt. 05.
Bábszínház és bábkészítő workshop
Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség