Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. AUGUSZTUS - 31. HÉT

Belgrád

A vajdasági magyar kisebbség kultúráját bemutató kiállítás nyílt augusztus 2-án a szerb fővárosban. A Hallottátok-e hírét?  című tárlat augusztus 20-ig látható a belgrádi Néprajzi Múzeumban. A kiállítást mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott dr. Mirjana Menković, a múzeum igazgatója. A megjelenteknek dr. Silling Léda néprajzkutató, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója beszélt a tárlat anyagáról, amelyet a Vajdasági Magyar Értéktárból válogatott. Ezután Kucor Tamara művészettörténet-szakos hallgató mondott pár szót a vajdasági magyar képzőművészetről. A rendezvényt Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza népzenei koncertje zárta. A megnyitón részt vettek a Balassi Intézet - Collegium Hungaricum Belgrád, illetve a belgrádi Magyar Nagykövetség munkatársai is.

 

Helsinki

Összesen 277 doboznyi, két és fél tonna magyar nyelvű könyvet szállítottak a közelmúltban a romániai Tasnádra. A gyűjtést Simon Melinda, a Szegedi Tudományegyetem oktatója kezdeményezte. Az intézmény könyvtárában június végéig közel 6500 kötet gyűlt össze. Érdekesség, hogy nemcsak a csongrádi megyeszékhelyről érkeztek felajánlások, hanem az ország több pontjáról, sőt a Helsinkiben működő Magyar Kulturális és Tudományos Központtól is.

 

Pozsony

Július 24-én a Szlovák Rádió nagytermében lépett fel a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Vásáry Tamás világhírű karmester vezényletével. A Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Georges Bizet műveiből összeállított koncertet a Pozsonyi Magyar Intézet a szlovák Zenei Centrummal, a Pozsonyi Kulturális és Információs Központtal és a Pátria Rádióval közösen szervezte. A zenekar tagjai Debrecenben, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján készültek fel a koncertturnéra. Ennek első külföldi állomása volt a pozsonyi bemutatkozás, melyen részt vett Dr. Váradi Judit, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékán-helyettese, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója. A koncerten jelen volt Igor Valentovič, a Zenei Centrum igazgatója, valamint Vásáry Tamás két szlovákiai rokona, Emília Vásáryová színésznő és Magda Vásáryová volt nagykövet asszony is. A műsor a közeljövőben hallható lesz a Pátria Rádióban. A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar július 25-i, galántai bemutatkozása is nagy sikert aratott.

 

Róma

Dobri Dániel, a Santa Cecilia Akadémia diákja és Jókai Ágnes szlovákiai magyar színésznő Róma történelmi belvárosának egyik leglátogatottabb múzeumában, a Museo di Romában adott koncertet július 29-én. Jókai Ágnes a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, Dobri Dániel pedig Erasmus+ ösztöndíjjal érkezett az olasz fővárosba. A magyar népzenét és a jazzt ötvöző műsorra a Római Magyar Akadémia és a Zètema (a római önkormányzat kulturális rendezvényszervező és promóciós cége) közötti együttműködés keretében került sor.

 

Jókai Ágnes szlovákiai magyar színésznő a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával ír monodrámát Perczel Zita életéből. Az elmúlt hetekben Rómában gyűjtött anyagokat az előadáshoz, valamint a színésznő Olaszországban élő rokonaival készített interjút. Meseautó magányos utasa című színdarab még nem végleges változatát július 24-én mutatták be a Római Magyar Akadémián a Perczel-család tagjai jelenlétében. Az elkészült színművet a nagyközönség a színészlegenda születésének 100. évfordulóján, jövő tavasszal láthatja majd újra Rómában. A római előadásnak különös jelentőséget kölcsönöz, hogy olaszországi tartózkodása alatt Perczel Zita aktívan részt vett az Római Magyar Akadémia életében.  
 

 

Varsó

Július 21. és 23. között tartották a Piwnicznai Napokat Piwniczna Zdrójban. A Poprád völgyében fekvő kisváros kiváló kapcsolatokat ápol Magyarországgal. A rendezvényen levetítették Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családbólcímű magyar filmjét, melynek főszereplője, Danuta Szaflarska Piwnicznaban született. A film bemutatására a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadkeretében és támogatásával került sor. A Piwnicznai Napok programjain Magyarország Krakkói Főkonzulátusa részéről dr. Körmendy Adrienne főkonzul, illetve dr. Nedeczky Sándor konzul vett részt.

A már hagyományos Magyar napokat idén július 22. és 23. között tartották Szczawnicában. Az ünnepség az üdülőváros alapítójáról, Szalay Józsefről mintázott mellszobor megkoszorúzásával kezdődött, melyen Magyarország Krakkói Főkonzulátusa képviseletében dr. Körmendy Adrienne főkonzul vett részt. Ezután került sor a Húzd rá cigány! A cigányzene Liszttől a Hungaricumig című kiállítás megnyitójára abban a gyógyvízívócsarnokban, melyet Szalay József 1863-ban építtetett. A kiállítás a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében és támogatásával jött létre. A Magyar Napok üdülővendégeknek szóló része délután kezdődött a szabadtéri színpadon: a Kapela Zbójnicka együttes csárdásokat játszott, Maczó Villő és zenekara pedig eredeti cigánydallamokat, majd magyar népzenét. Az estet a magyar zenei motívumokat felhasználó FolkPower zenekar koncertje zárta. A szabadtéri színpad körül felállított sátrakban az érdeklődők magyar borokat és ételeket kóstolhattak. A szczawnicai Magyar Napok rendezvénysorozata július 23-án ünnepi nagymisével zárult.
 

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Szent Kinga Év 2017, Ószandec

Szent Kingának kivételes kultusza van Lengyelországban. Ennek jegyében Stary Sącz (Ószandec) önkormányzata Szent Kinga évének nyilvánította 2017-et. Az ünnepségsorozat kiemelkedő eseménye volt július 23-án a Szent Kinga által alapított, 13. századi klarissza kolostor udvarán megtartott tábori mise. Ezt követően a Városházán leleplezték azt a mozaikképet, amely az Árpád-házi királylányt, Lengyelország és Litvánia védőszentjét Ószandec patrónájaként ábrázolja.

 

Szentendrei Teátrum és Nyár, Szentendre, július 7. – augusztus 20.

Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai július 7. és augusztus 20. között színházi előadásoknak, koncerteknek, gyerekprogramoknak adnak otthont. A Szentendrei Teátrum és Nyár másfél hónapja alatt 6 helyszínen összesen 25 produkció látható, hallható. A fesztivál legnagyobb szenzációja idén a Szentendrei Teátrum és a Co-Opera közös bemutatója, Gioachino Rossini A sevillai borbély című kétfelvonásos vígoperája volt július 28-án. Az érdeklődőket számos színvonalas előadás várja augusztusban is: például az Egy őrült naplója Bodó Viktor rendezésében, vagy a Liliomfi, a Budaörsi Latinovits Színház társulatának előadásában. A következő hetekben többek közt Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint, a Gáspár Károly Trió, illetve a Boban Markovic Orkestar ad koncertet Szentendrén.

 

Auer Fesztivál, Veszprém, augusztus 2–6.

Idén harmadik alkalommal rendezik meg a világhírű, veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és zenepedagógus tiszteletére az Auer Fesztivált, amelyre augusztus 2. és 6. között kerül sor Veszprémben.  A 2017-es meghívottak közül kiemelkedik Vadim Repin, aki az elismert orosz Auer Lipót-féle hegedűiskola hagyományának egyik legkiválóbb képviselője. A fesztivált augusztus 2-án az Auer Trió koncertje nyitotta meg, előadásukban Schubert- és Csajkovszkij-műveket hallhatott a közönség.

 

Ördögkatlan, Nagyharsány - Kisharsány – Villánykövesd - Beremend, Augusztus 1-5.

Az Ördögkatlan összművészeti fesztivál immár tízedik alkalommal varázsolja a négy dél-baranyai falut - Nagyharsányt, Kisharsányt, Villánykövesdet és Beremendet - egy hétre Európa kulturális központjává. A szervezők célja egy évtizede változatlan: a világ minden tájáról meghívott művészek és látogatók közreműködésével egy politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő közösségi tér létrehozása, illetve a magyarság kulturális- és művészeti gazdagságának bemutatása. Ennek jegyében idén is számos színházi és táncelőadáson, koncerten, családi és irodalmi programon, kiállításon, valamint kézműves vásáron vehet részt, aki ellátogat az ország délnyugati csücskébe.

 

Jazzfőváros, Kecskemét, augusztus 3-7.

Augusztus 3. és 7. között Kecskemét a jazz fővárosa. A Jazzfőváros fesztivál négy napja alatt 5 színpadon 12 ország 110 zenésze lép fel. A rendezvény azonban nem csak a jazzről szól: koncertek, gasztronómiai programok mellett a fesztiválozók részt vehetnek jazzműveltségi vetélkedőn, oldtimer-találkozón, vagy akár futóversenyen is.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
28
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események