Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM - BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. AUGUSZTUS - 32. HÉT

 

Budapest

A Külgazdasági és Külügyminisztérium megbízásából a Balassi Intézet a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján Magyarország Bécsi Nagykövetsége – Bécsi Magyar Kulturális Szolgálata és Magyarország Berlini Nagykövetsége – Berlini Magyar Kulturális Szolgálata intézetvezetői (kulturális tanácsos diplomata) munkakör betöltésére, valamint Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa – Sanghaji Magyar Kulturális Szolgálata oktatási és kulturális feladatot ellátó diplomata munkakör betöltésére írt ki pályázatot. A kiírás megtekinthető a Balassi Intézet honlapján. A kért dokumentumok beküldésének határideje 2017. augusztus 16.

 

Ljubljana

Ljubljanai Jazz Fesztiválon, a nemzetközi Kodály-év keretében, Szelevényi Ákos jazz-zenész adott szólókoncertet 2017. június 28-án. A koncert előtti napon a Ljubljanai Balassi Intézetben Bogdan Benigar és Szelevényi Ákos beszélgettek a zenész különleges jazz fusion stílusáról, amelyet a művész több egyedi hangszer megszólaltatásával demonstrált.

 

New York

Augusztus 12. és 19. között, az ohiói Lake Hope State Parkban találkoznak a népi kultúra rajongói a magyar diaszpóra éves ITT-OTT táborában. A Kodály Zoltán népzenei és népdalgyűjtő örökségét felelevenítő Török Testvérek együttes részvételét a Magyar Baráti Közösség támogatta. A több napon át tartó rendezvény számos programot kínál a vendégeknek. Az összejövetelen résztvevő felnőttek és gyerekek zenei tanítása és a dalgyűjtésre való buzdítás is a Kodály örökség legfontosabb eleme. A programokat a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, New York támogatta. Az augusztus 12-i megnyitón a chicagói főkonzul, Bencsik Zita is jelen lesz.

 

Szófia

Augusztus 8. és 13. között kerül megrendezésre a Banszkói Jazz Fesztivál, amely Bulgária legrangosabb nemzetközi nyári eseményei közé tartozik. Az idén huszadik jubileumi évét ünneplő fesztiválon a jazz számos irányzatát felvonultató zenészek ingyen koncertekkel lepik meg a közönséget. A Szófiai Magyar Kulturális Intézettámogatásának köszönhetően 2005 óta minden évben van magyar fellépő a fesztiválon, a jubileumra a Djabe Együttest kérték fel a szervezők, amely már 2005-ben is sikeres koncertet adott. A Djabe zenéje a jazz/world fusion stílusát képviseli, melyben a jazz keveredik a magyar és világzene különböző elemeivel. Az 1995-ben alapított zenekar tagjai – Kaszás Péter (dob), Koós-Hutas Áron (trombita), Nagy János (zongora), Barabás Tamás (basszusgitár) és Égerházi Attila (gitár) – 21 éves pályafutásuk során számos hazai, valamint nemzetközi díjat és elismerést szereztek. A Jazz Fesztivál egy hete alatt a nagyszabású esti koncerteken kívül napközben is több kisebb színpadon és étteremben szól majd a jazz.

 

Zágráb

Zágrábi Székesegyház Orgonája Fesztiválon augusztus 3-án több száz látogató előtt adott különleges előadást Friedler Magdolna orgonaművész. A Zágrábi Magyar Intézet szervezésében megvalósuló koncerten Bach, Schumann, Kodály, Dubois és Saint-Saëns műveiből játszott részleteket a hallgatók örömére. A közönség visszhangjából ítélve, a játszott darabok közül különösen Kodály Epigrammák című műve aratott nagy sikert.

 
INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Török Ferenc 1945 című filmje a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte a 37. San Francisco Zsidó Filmfesztiválon. A július 20. és augusztus 6. között megrendezett, 18 napig tartó seregszemlén 14 országból érkezett 65 alkotást láthatott a közönség. A San Franciscó-i premiert a fesztivál központi filmjeként, Török Ferenc személyes részvételével, 1500 fős közönség előtt vetítették.

fotó: szinhaz.org

 

Az Ifjúsági Világkórus közép-európai és észak-balkáni turnéjának minden állomásán hatalmas sikert arat. Az 57 fiatal énekesből álló világkórus, amelynek tagjait 33 országból választották ki, intenzív pécsi felkészülést követően a Kodály Központban kezdte meg turnéját július 13-án. Az együttes 10 teltházas koncertet adott Magyarországon, Szerbiában, Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és Szlovéniában. A koncertek végén minden egyes helyszínen álló vastapssal köszöntötte a közönség. A koncertsorozat július 23-án este, Ljubljanában, a Szlovén Filharmónia koncerttermében zárult.

 

Ismét indul a Sziget Fesztivál! Augusztus 9. és 17. között számos külföldi és hazai előadóval találkozhatnak az Óbudai-szigeten a lelkes fesztiválozók. A több mint egy hetes programon olyan zenészekkel találkozhat a közönség, mint Pink, Major Lazer , Macklemore és Ryan Lewis a világzenei színpadon a Söndörgő, a Parno Graszt, a Besh O Drom és a Romengo együttes is fellép. A szabadtéri koncertek mellett számos színházi előadással, cirkuszi mutatvánnyal, workshoppal, hazai mozifilmmel, és kerekasztal-beszélgetéssel várják a látogatókat.

 

2017. augusztus 11–12-én Sopronban kerül megrendezésre az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál. A két nap során kulturális, turisztikai és gasztronómiai programokon vehetnek részt az érdeklődők az Esterházy-kastéllyal szemben, a gránátosházak közötti sétányon. A program célja, hogy a barokk kor szépségeit, hagyományait és gasztronómiájának feledésbe merülő ízeit megismertesse a mai közönséggel.

 

Az idén 26 éves Zempléni Fesztivál színes programkínálattal várja látgatóit. A Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye augusztus 11. és 19 között kínál komolyzenei koncerteket, színházi- és táncelőadásokat, jazz koncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat a közönségnek. A fesztivált egykor alapító Liszt Ferenc Kamarazenekar augusztus 13-i koncertjére új fesztiválhelyszínen, Sátoraljaújhelyen, a Városháza udvarán kerül sor. Szólistájuk Miklósa Erika lesz. A rendezvénysorozat számos programja kapcsolódik a Kodály-évhez és a Reformáció 500 éves jubileumához, a fesztivál záróhangversenyeként a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában Dvořzák Új világ szimfóniáját hallgathatják meg az érdeklődők.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
28
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események