Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL – 2017. AUGUSZTUS – 33. HÉT

Bukarest

Augusztus 20-án, a 8. Kolozsvári Magyar Napok zárónapján az Insomnia kávéházban lép fel a Santa Diver formáció, amelyet 2006-ban alapította Kézdy Luca jazzhegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző. A trió harmadik tagja, Szegő Dávid dobos, 2015-ben csatlakozott az együtteshez. A három hangszer és egyéniség egy egészen sajátos és unikális zenei világot képvisel, amit a jazz, world music és a szabad zene metszetében talált meg. Hangzásukat meghatározza a rendhagyó felállás (hegedű–basszusgitár–dob), valamint Kézdy Luca különleges, narratív hegedűjátéka, színes és dallamos basszus szólamok, illetve az apró, izgalmas történésekkel teli, mégis energikus dobolás. A Kolozsvári Magyar Napok keretében Marosvásárhely, Bukarest és Sepsiszentgyörgy után Kolozsváron is megnyílt a Róth Miksa: Megszínesített napfény című kiállítás, ezúttal a kolozsvári Róth-alkotásokra fókuszálva. A kiállítást Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár nyitotta meg.

 

Helsinki

Északi tájak magyar és finn ecsettel címmel nyílik kiállítás a helsinki Balassi Intézet Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában augusztus 18-án Mikola Nándor és Carl Wargh műveiből. Az akvarell két mesterének  - Wargh mint finnországi svéd és Mikola mint finnországi magyar - műveiben egyedi módon rajzolódik ki a svéd életigenlés és a magyar temperamentum. A szeptember 29-ig látható kiállítás a Finland100 ünnepi év eseménysorozat részeként a Magyar Kulturális és Tudományos Központ kezdeményezésére és közreműködésével jött létre.

 

Varsó

Magyarország lesz a díszvendége az augusztus 20-án kezdődő III. AZ ŐSZ VÁRATLAN KEZDETE – Magyarország! című fesztiválnak Orońskoban.  A Lengyel –Magyar Kulturális Évad közreműködésével zajló rendezvénynek az orońskoi Lengyel Szobrászati Múzeum ad otthont, amely a lengyel művészet élet egyik kiemelkedő helyszíne. Az európai hírű képzőművészeti központ éves nyárbúcsúztató ünnepségén magyar filmeket ismerhet meg, játékos magyar órákon, magyar néptáncbemutatón, és Kodály-módszer bemutatón vehet részt a lengyel közönség, valamint meghallgathatja a Vojasa Acoustic zenekar koncertjét is.

A Lengyel–Magyar Kulturális Évad közreműködésével valósul meg a 2017. augusztus 18-án kezdődő XV. Krosnoi „Portius” Magyar Kulturális és Borfesztiválon, „id. Antall József és Henryk Sławik – a Világ Igazai” című kiállítás bemutatója, Maczó Villő fellépése (Kisze-Kusza Zenekar) egy reneszánsz zenei koncert „Balassi Bálint Emlékest” címmel Krosnoban.

Augusztus 27-ig tart a II. FAMA kulturális és művészeti fesztivál Świnoujście-ban, ahol egyebek között magyar animációs filmeket, és magyar slammereket ismerhet meg a művészeti fesztivál közönsége.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Kézműves mesterek a Budai Várban 
 
Augusztus 20-ig tart Magyarország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe a Budai Várban. A rendezvény fő témája a hímzés, a díszvendég Mongólia, de számos további országból is érkeznek mesterek. A reformáció 500. évfordulójáról nagyszabású országos kiállítással emlékeznek meg, és nemzetközi kovácstalálkozó is színesíti az idei programot.

 

Európai Filmdíjra esélyes az Ultra 

Simonyi Balázs Ultra című, szupermaratonistákról szóló dokumentumfilmje öt versenyző heroikus küzdelmét mutatja be a legendás Spartathlon futóversenyen. A rendező-sportoló eddig négyszer teljesítette a 246 kilométeres, Athéntól Spártáig tartó, embert próbáló távot, ezúttal is ő az öt futó egyike. A magyar mozikban szeptember 21-től látható film további 14 dokumentumfilm között került az Európai Filmdíj mezőnyébe.

 

Testről és lélekről a torontói filmfesztiválon 

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását is vetítik majd a szeptember 7-én induló torontói filmfesztiválon, amely az utóbbi tíz évben kihagyhatatlan platformja lett az Oscar-versenybe igyekvő filmeknek. Enyedi Ildikó filmje ugyanabba a Contemporary World Cinema szekcióba került, ahol Hajdu Szabolcs Délibáb-jának a világpremierjét is tartották 2014-ben. Utoljára két évvel ezelőtt volt magyar film Torontóban, de akkor mindjárt kettő is: a későbbi Oscar-díjas Saul fia, illetve Szilágyi Fanni rövidfilmje, A kamaszkor vége.

 

Vaszary legszebb képeit gyűjtötték össze Kaposváron

Nagyszabású kiállítással tiszteleg Kaposvár az egyik legnagyobb festője, Vaszary János emléke előtt, születésének 150. évfordulóján. A tárlatra a Nemzeti Galéria gyűjteményből , a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumból, a keszthelyi kastélyból és magángyűjteményekből is jelentős képek kerültek. A kiállítást Géger Melinda kaposvári művészettörténész állította össze, csúcsművekkel bemutatva a festőóriás valamennyi korszakát.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
28
Szeptember
H K Sz Cs P Szo V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események