Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL – 2017. AUGUSZTUS – 34. HÉT

Belgrád

2017. augusztus 25-én a belgrádi Todo Mundo világzenei fesztiválon lép fel a moldvai csángó zenét előadó Havay Viktória és a Fakutya együttes, melyet követően táncházat tart a szerb közönségnek. Augusztus 26-án Hertelendyfalván, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület rendezvénytermében lép fel az együttes. Az esemény az NKA támogatásával valósul meg. A Balassi Intézet – Collegium Hungaricum Belgrád tánccal és zenével egybekötött flashmob-ot is szervez Újvidéken és Belgrádban.

 

Budapest

2017. augusztus 21-én tartott vendégoktatói konferenciát a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet. Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár beszédében kiemelte, hogy a kultúra Magyarország egyik legfontosabb „exportcikke”. Hammerstein Judit külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy jelenleg 46 vendégoktató 26 országban évente 2000-2200 diákot tanít, de 2020-ra már 70 külföldi egyetemen magyar nyelvet oktató tanár munkája járul majd hozzá Magyarország és a magyar kultúra népszerűsítéséhez. Szeptemberben várható annak a kormányrendeletnek a kiadása, melynek eredményeként lezárul a vendégoktatói jogviszony átalakítása. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a magyar diaszpóra szerepéről tartott előadást. Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a magyarországi felsőoktatási feladatokról beszélt.
 

 

Delhi
 
2017. augusztus 20-án a 22. EU filmfesztiválon mutatták be Ujj Mészáros KárolyLiza, a rókatündér című filmjét Ráncsiban. A számos nemzetközi díjat elnyert alkotást a fesztiválon láthatta először az indiai közönség. Az esemény többek között az indiai Információs és Műsorszolgáltató Minisztérium, a Nemzeti Filmarchívum, az EU DEL, valamint a Balassi Intézet – Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ támogatásával valósult meg.

 

Helsinki

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából a Trio La Rue (Susanna Arminen – hegedű; Virva Garam – zongora; Markus Pelli – cselló) adott kamarakoncertet a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban 2017. augusztus 22-én. Az együttes megalakulásától kezdve folyamatosan koncertezik különböző finn fesztiválokon, valamint külföldön, többek között Svédországban és Olaszországban. 2015-ben elnyerte a Pro Musica Alapítvány ösztöndíját. A központban tartott  Kodály-műveket megszólaltató koncert egyúttal Marina Kostik Hommage à Zoltán Kodály című művének ősbemutatója is volt, melyen a zeneszerző mondott nyitóbeszédet. Az UNESCO Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete által támogatott eseményen az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkről is megemlékeztek.
 
Augusztus 24-én Helsinki ismét a művészetek fővárosává vált. A Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ, a Helsingin Juhlaviikot és a Finn-Magyar Társaság támogatásával megvalósult eseményen koncertfelvételekkel, a magyar nyelvet bemutató programokkal, a galériában tárlatvezetésekkel és a könyvtárban meghosszabbított nyitvatartással várták az érdeklődőket.  
 
Augusztus 23. és 27. között második alkalommal kerül sor a Turkui Animációs Filmfesztiválra (TAFF), melyre Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget (2017) című filmjét is beválogatták a versenyprogramok közé. A fiatal magyar alkotó a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ támogatásának köszönhetően személyesen is részt vehet az eseményen. A 42 versenyfilm mellett több mint kétszáz további alkotást vetítenek.

 

Ljubljana
 
Augusztus 23. és 26. között kerül sor a Ptuji Költészet és Borfesztiválra, melyen a ljubljanai Balassi Intézet és a Magyar Írószövetség támogatásának köszönhetően kiemelt hangsúlyt kap a magyar kortárs irodalom. Az eseményen Tolnai OttóTérey JánosTóth Krisztina és Vörös István olvasnak fel műveikből és vesznek részt a magyar kortárs költészetről szóló kerekasztal-beszélgetésen. A fesztivál kiváló alkalmat nyújt arra, hogy beharangozza Magyarország 2018-as díszvendégségét a Szlovén Könyvvásáron, mely a Publishing Hungary támogatásával valósul meg.

 

New York

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készült monodrámával vendégszerepelt a budapesti Örkény István Színház augusztus 21-én a washingtoni nagykövetségen és augusztus 26-án a New York-i Magyar Kulturális Központban.  Az Emlékezés a régi szép időkre című előadás nem csupán a hivatalos emlékezet-politikát árnyaló kordokumentum, hanem Eörsi István lebilincselően őszinte börtönmemoárja a forradalmi eseményekről és az azt követő koncepciós perekről. A darabot Eörsi művéből Polgár Csaba, az Örkény Színház színész-rendezője állította színpadra és Znamenák István színművész adta elő.

 

Peking

2017. augusztus 18-án nyílt kiállítás Anton Molnár műveiből a pekingi Művésznegyedben, a 798 3.4 Fok Galériában. Az eseményen Buslig Szonjaigazgató tartott nyitóbeszédet, melyen az alkotások finom kidolgozottságát, az apró részletekbe menő ábrázolásmódját és a színek harmóniáját méltatta.

 

A kínai Kulturális Minisztérium kezdeményezésére a Pekingi Magyar Kulturális Intézet 2017. augusztus 16. és 26. között szervez zenetábort a Hagyományos Kínai Zeneakadémia növendékei számára. Az esemény a Kodály-emlékév alkalmából, az OBOR és a Kína-KKE Országok együttműködésének köszönhetően valósul meg. A hallgatókkal együtt Magyarországra látogatott a Zeneakadémia Népzenei Tanszékének vezetője, Liu Shun professzor, továbbá Peking Város Kulturális Hivatalának vezetője, Wang Danfeng is. A növendékek a Százhalombattán megrendezett Summerfest eseményen és a Mesterségek Ünnepe színpadán is felléptek. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kifejezetten Kodály Zoltán munkásságával és a Kodály-módszerrel ismerkedhetnek meg.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

A reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából Magyar Napokat rendeznek a németországi Wittenbergben augusztus 24. és 27. között. Az esemény szervezői számos konferenciával, valamint kulturális programmal várják az érdeklődőket. A rendezvényre augusztus 24-én Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, a Reformáció Emlékbizottság elnöke is ellátogatott.

 

Augusztus 25. és 27. között rendezik meg idén a nyári New Orleans Swingfesztivált a Művészetek Palotájában. Az eseményre immár tizennegyedik alkalommal kerül sor, melyen többek között a Kozma Orsi Quartet, a Gyárfás István Trió, és a virginiai Richmond városából a No BS! Brass Band ad koncertet.

 

Számos, nagy visszhangot kiváltó londoni színielőadást, továbbá Moszkvából három Csehov-interpretációt láthat felvételről az Uránia Nemzeti Filmszínház közönsége a 2017/18-as társművészeti évadában. A londoni előadások közül Peter Shaffer AmadeusHarold Pinter Senkiföldje, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halottLuchino Visconti Megszállottság, Sir James Matthew Barrie Pán PéterHenrik Ibsen Hedda GablerEdward Albee Nem félünk a farkastól és Tony Kushner Angyalok Amerikában című művek feldolgozásait vetítik. Moszkvából három újszerű Csehov-adaptációt, sirályt, a Ványa bácsit és a Cseresznyéskertet mutatják be.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség