Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL – 2017. SZEPTEMBER – 35. HÉT

Berlin

A 2017. szeptember 5-én bemutatkozó Escape Room Europe című előadás az Európai Unió felbolydult helyzetével foglalkozik, a kilépés és bennmaradás problémáját boncolgatja a Collegium Hungaricum Berlin tereire tervezett helyszíneken. A magyar STEREO Akt és a német hannsjana művészkollektívák együttműködésében készülő audio-installáció és performansz a szabadulószoba ötletén keresztül vonja be a nézőket a kilépés vagy maradás dilemmájába. Az előadók között szerepel Bartha Márk, Boross Martin, Vass Imre, Thury Gábor, Laura Besch, Alice Escher, Jule Gorke, Lotte Schüßler, Katharina Siemann és Marie Weich. A program a Collegium Hungaricum Berlin, valamint a Robert Bosch Stiftung Szenenwechsel-programjának támogatásával jön létre.

 

Brüsszel

A La fête de la BD európai képregényfesztivál szeptember 1. és 3. között Belgiumban a Királyi Palotával szemben elterülő Parc Royalban, valamint a BOZAR-ban kerül megrendezésre. A második legrangosabb európai képregényfesztivál több tízezer látogatót vonz éves eseményére. Az KKM – Balassi Intézet Brüsszel meghívására olyan nemzetközileg is elismert magyar képregényrajzolók képviselik hazánkat a rendezvényen, mint Futaki Attila, Farkas Lajos és Fazekas Attila. A művészek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának alkalmából készült Budapest Angyala című képregényüket mutatják be és dedikálják egy kerekasztal-beszélgetés keretében. A kötet az alkotók szándéka szerint hamis pátosz nélkül mutatja be a pesti srácok és lányok szabadságért és függetlenségért vívott élet-halál harcát. A magyar delegáció az EUNIC (Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei) standján, a Nemzetközi Pavilonban Baszkföld, Észtország, Lengyelország, Portugália, Románia és Törökország művészeivel együtt képviseli az európai képregény művészetet. A rendezvényen előadások, improvizációs játékok, workshopok is várják a gyermekeket és felnőtteket.

 

Ljubljana

Szeptember 4-én a ljubljanai Balassi Intézetben ad rövid szólókoncertet Mezei Szilárd zeneszerző. A kortárs zene egyik kiemelkedő alakja a Sound Explicit fesztivál alkalmából mutatja be improvizatív kompozícióit Samo Šalamonnal közös koncertjén. Az előadáshoz kapcsolódóan a művész a fesztivál projektvezetőjével, Mojca Zupanič-al beszélget a zeneszerzésről és a magyar zenei hagyományokhoz való kötődéséről.

 

Moszkva

VI. moszkvai Nemzetközi Kalligráfia Kiállításon Vincze Erika tipográfus alkotásai tekinthetők meg szeptember 1. és 10. között. A tárlat számos híres művész munkáit vonultatja fel a Szokolnyiki parki helyszínen, közöttük a Magyar Iparművészeti Egyetem (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) felsőfokú tipográfus képzésén végzett Vince Erikáét.

 

Prága

Szeptember 6-án ad koncertet a Blues Rádió Budapest Prágában. A Cseh Tamás program keretében fellépő zenekar tagjai: Huszák Zsolt (basszusgitár, vokál, akusztikus gitár), Kapitány Sándor (ének, szólógitár, akusztikus gitár, dobro gitár), Német-Szabó Tamás (dobok, vokál, kajon) és Szabó Tamás (zongora, billentyűs hangszerek). A 18 éve működő Blues Rádió Budapest zenészei mind-mind erős egyéniségek, izgalmas karakterek. Muzsikájuk a ZZ Top-dalok egyedi feldolgozásain alapul, de minden egyes koncertjükön új életet és ízt lehelnek olyan előadók zenéibe, mint Stevie Ray Vaughan, Eric Clapton, Albert Collins, Johnny Lang.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Y.EAST fesztivál
Zsámbéki Színházi Bázison másodszor kerül megrendezésre szeptember 1. és 3. között a Y.EAST fesztivál, cseh, lengyel, magyar, szlovák és szerb fellépőkkel. 10 színházi előadás mellett kultikus filmek, világ- és népzenei koncertek, táncházak, csillagvizsgáló, és a Káni filmfesztivál filmjei is várják a látogatókat a nyár legutolsó hétvégéjén. A színházi programban kortárs dráma, újcirkusz, gyermekelőadás, felolvasószínház és – a Balassi Intézet közreműködésével – egy különleges projekt is helyet kapott, amelyben neves társulatok alkotói 48 óra alatt egy addig számukra ismeretlen kortárs drámából készítenek előadást, hogy megnyerjék a Balassi Intézet által felajánlott 1000 eurós fődíjat. A versenyben négy hazai színházi alkotócsapat vesz részt: az Utolsó Vonal; a Zsámbéki Színházi Bázis csapata; a Maladype és a FACT művészei, akik Tomaš Dianiška (CZ), Anton Medowitz (SK), Michal Walczak (PL) és Székely Csaba (HU) drámáit adják elő.

 

Dunapest fesztivál
A tavalyi siker után szeptember 1. és 3. között a Kultúrkombinát, Budapest Főváros Önkormányzata és a BVA összefogásában idén is megrendezésre kerül a Dunapest fesztivál. A több mint tíz, folyó menti helyszínen megvalósuló fórumok újraértelmezik a Duna közösségszervező szerepét. A csaknem félszáz rendezvény között akad koncert, rakparti filmvetítés, vagy éppen halászléfőzés Budafokon. A megnyitó esten Farkas Zsófia Feltételezések című időszaki szoborkiállítását is megtekinthetik a látogatók. A fesztivált a Budapesti Fesztiválzenekar Dunához kapcsolódó, tematikus koncertje zárja a Várkert bazárban. Dvořák, Elliot Cole, Aaron Copland művei mellett felcsendülnek a vajdaszentiványi népdalok motívumai is, a zenei programot a LaLuz csapat fényfestése kíséri.

 

Elhunyt Makk Károly filmrendező
Életének 92. évében, augusztus 30-án, szerdán elhunyt Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. Makk Károly a magyar és egyetemes filmművészet meghatározó alakja volt, évtizedekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Cannes-i filmfesztivál Arany Pálma díjáért folyó versenybe 6 filmjét is meghívták, amelyek közül 1971-ben a Szerelem elnyerte a zsűri nagydíját.

 

Az 1945 sikere külföldön
Az 1945 című film világszerte nagy siker a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic filmfesztiválon. Műsorra tűzte a nagy presztízsű edinburghi, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol elnyerte a Jad Vasem Intézet díját. Idén július végén, San Franciscóban a kritikusok elismerése mellett a közönségdíjat is megkapta. Észak-Amerikában már 40 filmfesztiválra nyert meghívást, novemberben pedig az amerikai forgalmazó, a Menemsha Films New York-i és Los Angeles-i mozikban is műsorra tűzi Török Ferenc alkotását. Augusztus 27-én a 30. Der neue Heimatfilm elnevezésű nemzetközi filmfesztiválon, az ausztriai Freistadtban a legjobb játékfilm díját vehette át Török Ferenc és a forgatókönyvet jegyző Szántó T. Gábor.

 

Fennállása óta először turnézik a Magyar Állami Operaház Erdélyben
A Magyar Állami Operaház különleges vállalkozásba fogott: szeptember 4-én turnéra indul, melynek keretében Erdély és Partium nyolc városában mutatja be két nagyszabású produkcióját, Erkel Hunyadi László című operáját és Lehár Ferenc világhírű  operettjének balett változatát, Ronald Hynd művét, A víg özvegyet. Miután a budapesti Operaház 2017. június 25-én másfél évig tartó felújítás miatt bezárta kapuit, lehetőség nyílt arra, hogy a társulat útra keljen, és előadásait a világ különböző részein mutathassa be.  Az erdélyi út állomásai: Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár. A Kárpát-Haza OperaTúra 2018 februárjában folytatódik Délvidéken, Várvidéken, valamint Felvidéken és Kárpátalján. A tervezett állomások közt szerepel Szabadka, Eszék, Zágráb, Lendva, Felsőőr, Pozsony, Érsekújvár, Kassa és Beregszász.

 

Egyedülálló Capa-kiállítás
Robert Capa fotóit bemutató állandó kiállítás nyílik meg a fővárosi Capa Központban az intézmény kibővítését és felújítását követően, 2018 októberében. A magyar fotográfia napján tartott sajtótájékoztatón Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta, hogy a kormány mintegy félmilliárd forinttal támogatja a központ felújítását és kibővítését. A központhoz kerülő, 937 képet tartalmazó úgynevezett mestergyűjteményt, valamint további 48 vintage kópiát a tervek szerint 2018. október 22-től, Robert Capa születésének 105. évfordulójától láthatja a közönség. A képek megőrzése érdekében a felvételeket váltogatva mutatják be.

 

Zsidó Kulturális Fesztivál
Szeptember 3. és 14. között, huszadik alkalommal rendezik meg Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivált. Hét helyszínen könnyű- és komolyzenei koncertekkel, színházi és irodalmi programokkal várják a közönséget. A programok közül nagy érdeklődés övezi a Budapest Klezmer Band és a Budapest Bár közös koncertjét a Dohány utcai zsinagógában, a fesztiválon többek közt fellép Koncz Zsuzsa és zenekara, Révész Sándor, a Sabbathsong Klezmer Band és a 100 Tagú Cigányzenekar, a Trió Midnight Szakcsi Lakatos Bélával és Tony Lakatossal Gábor S. Pál dalait idézi meg.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
24
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség