Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL – 2017. SZEPTEMBER – 36. HÉT

Delhi

A Junior Prima díjas Fejérvári Zoltán zongoraművész koncertezik szeptember 11-én Punéban. A 31 éves világhírű művész 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Zeneakadémián. Több nemzetközi verseny díjazottja, jelenleg a Zeneakadémia Kamarazene tanszékének oktatója. Punei koncertjén közreműködik: Várdai István csellóművész.

 

Helsinki

A vantaai Galleria K-ban multiszenzoros installáció-kiállítást rendez szeptember 8-án a Helsinkiben élő Kozári Hilda képzőművész, Vantaa Black Sense címmel. A decemberig látható, különleges kiállítás középpontjában egy nagyméretű, háromszög alapú építmény áll, falain tapintható és illatos „érzék-grafittik” találhatóak, amelyek a művész számára fontos helyszíneket és a graffiti régi, sokrétű történelmét idézik fel. Közönségtalálkozók, workshopok idején a mágikus fekete doboz megnyílik, és belsejébe invitálja a látogatókat. A projekt a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ támogatásával valósul meg.

 

A finn–magyar nyelvrokonságról szól Jenna Jalonen és Simkó Beatrix közös táncprodukciója, amelyet szeptember 8. és 11. között láthat a közönség a helsinki Pori Lainsuojattomat Nemzetközi Fesztivál keretében. Az előadást, amely elgondolkodtató, és egyben humoros formában mutatja be a finn és magyar kulturális hasonlóságokat, különbségeket, nonverbális kommunikáció, gesztusok, valamint kortárs táncelemek színesítik. A finn és magyar dramaturgok, média- és hangdizájnerek közreműködésével létrejött előadást a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban is bemutatják.

 

Ljubljana

Deák Kristóf Oscar-díjas „Mindenki” című filmjét is levetítik a V4 Connectselnevezésű, Kinodvorban szervezett V4 Filmnapok nyitó ünnepségén, szeptember 11-én. A filmnapokon számos cseh, lengyel, magyar és szlovák filmet tekinthet meg a  ljubljanai közönség.

 

London

Magyar animációs filmek is szerepelnek az idei Portobello Filmfesztiválszeptember 10-i programjában. A filmfesztivál munkatársai a Londoni Magyar Kulturális Központ meghívására vettek részt a woolwichi vetítésen, amelynek köszönhetően az ott látott animációs filmeket is beválogatták a több mint félezer alkotást felvonultató idei fesztiválprogramba. A Portobello Filmfesztivál 1996 óta nyújt bemutatkozási lehetőséget az izgalmas, merész és úttörő filmkészítők számára a világ minden tájáról.

 

Moszkva

Egész napos szabadtéri Kulturális és Turisztikai Fesztivállal mutatkozik be a Visegrádi Csoport Moszkvában 2017. szeptember 9-én, a Város napján. A magyar, cseh, lengyel és szlovák kulturális hagyományokat, valamint a régió idegenforgalmi látványosságait felvonultató programsorozat a 2017–2018-as magyar V4 elnökség első oroszországi rendezvénye. A Muzeon Művészeti Parkban tartandó fesztivál népzenei programokra épül: Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkeznek népzenei és néptánc előadók. Magyarországot a békéscsabai Talléros Együttes képviseli, amely a felvidéki és erdélyi magyar népdalok mellett bemutatja a magyar táncház mozgalom hagyományait is. A turisztikai képviseletek egész nap interaktív prezentációkkal ismertetik meg a helyi közönséget a régió izgalmas útvonalaival.

 

Moszkvában és Szentpéterváron is bemutatja első nagylemezét a Fonogram-díjas Belau zenekar.  Az év magyar elektronikus zenei albumának kategóriájában jutalmazott együttes európai turnéjának keretében lép fel Moszkvában szeptember 8-án, majd Szentpéterváron szeptember 9-én. A Belau zenekar az Island of Promise című bemutatkozó videójával tűnt fel a nemzetközi zenei színtéren, amely számos elismerést is begyűjtött már.

 

New York

Háromnapos programsorozat keretében több mint 20 magyar vendégelőadó és kiváló művész népszerűsíti a magyar kulturális értékeket New Yorkban, a Mesterségek Ünnepészeptember 8. és 10. között. Az idén második alkalommal megrendezendő fesztivál keretében magyar népzenei, jazz és klasszikus zenei koncerteken, néptáncbemutatókon és néptáncoktatáson vehetnek részt az érdeklődők a New York-i Magyar Házban és az épület előtti utcafronton. A programsorozatot Dr. Kumin Ferenc főkonzul nyitja meg. A Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ, a Hagyományok Háza és a New York-i Magyar Ház rendezvényén Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas  zenész, érdemes és kiváló művész; Chris Potter, Joe Martin és Gerald Cleaver zenészek; Tóth Ildikó kékfestő; Fekete Ildikó tojásíró; Kovács Attila csizmakészítő és bőrműves; Sümegi Elemér hegedűkészítő; Sütő Levente Lehel bútorfestő és fafaragó; Vidák Anna nemezkészítő; Zeleiné Pap Bernadett hímzőművész; az Üsztürü Zenekar; Nyitrai Marianna népdalénekes; Fazakas Levente prímás; Kovács Norbert Cimbi és Lőrincz Hortenzia néptáncosok; Ágfalvi György, Borbély Beatrix, Lévay Andrea, Szoboszlai Balázs, az Állami Népi Együttes néptáncművészei; Madarász Melinda Meyke divattervező és Polgár Éva zongoraművész vesz részt.

 

Prága

Fiatal magyar szólisták lépnek fel a Mladá Praha Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál nyitó hangversenyén. A Kodály-év eseménysorozatának keretében Prágában és Németországban megrendezendő koncerteken Devich Gergely(cselló) és Balogh Ádám (zongora) lép fel.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Welcome & Good Bye – A 13. Busho Fesztivál Díjai

A beérkezett mintegy ezer alkotás közül 75 rövidfilm szerepelt a 13. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál idei versenyprogramjában augusztus 29. és szeptember 3. között. A hivatalos megnyitón a rendezvény fővédnöke, Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője köszöntötte a résztevőket. A 2005-ben fiatal filmesek összefogásának köszönhetően létrejött első fesztivál 2007-re nőtte ki magát nemzetközivé. A seregszemle célja, hogy a kelet-közép-európai audiovizuális szektort világszinten felzárkóztassa, valamint bemutatkozási lehetőséget biztosítson a fiatal filmeseknek. Az alkotásokat egy előzsűri, majd egy nemzetközi és egy diákzsűri bírálja el, három fődíjat és nyolc kategóriadíjat ítélnek oda. A zsűri döntése szerint a legjobb magyar animációs film 2017-ben a Kötelék (Wunder Judit), a legjobb magyar kisjátékfilm pedig a Welcome (Dudás Balázs) lett a 13. BuSho fesztiválon.

 

Megkezdődött a Magyar Állami Operaház erdélyi turnéja

A frissen megnyílt Sepsi Arénában vette kezdetét Erkel Ferenc Hunyadi László című operájával és Ronald Hynd Lehár Ferenc világhírű operettjének balettváltozatával, A víg özveggyel a Kárpát-Haza OperaTúra. A Magyar Állami Operaház első erdélyi és partiumi turnéján az Operaház szólistái, a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar és az Opera Kórus 380 művésze és munkatársa vesz részt. A művészek Sepsiszentgyörgy után Csíkszeredára, Székelyudvarhelyre, Marosvásárhelyre, Nagyváradra, Temesvárra, Aradra és Kolozsvárra látogatnak majd.

A Kárpát-Haza OperaTúra 2018 februárjában a Délvidéken, a Várvidéken, valamint a Felvidéken és Kárpátalján folytatódik. A tervezett állomások közt szerepel Szabadka, Eszék, Zágráb, Lendva, Felsőőr, Pozsony, Érsekújvár, Kassa és Beregszász

 

26. Budapest Borfesztivál a Budai Vár teraszain

Huszonhatodszor nyitja meg kapuit szeptemberben Európa legszebb borfesztiválja, a Budapest Borfesztivál. Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvényén csaknem 200 hazai és külföldi kiállító több ezer borát kóstolhatják meg az érdeklődők a budai Várban. A szeptember 7-e és 10-e között zajló idei fesztivál a nemzetközi borpiac egyik meghatározó országát, Chilét látja vendégül. 

 

Fesztiváldíjat nyert Az állampolgár

A szerelmes filmek nemzetközi mustrájának nagydíját nyerte el Vranik Rolandlegutóbbi rendezése, Az állampolgár című film, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel, sok humorral és humánummal mutatja be a bevándorlók beilleszkedési nehézségeit. Az idén 25. alkalommal rendezték meg a Love is Folly nemzetközi filmfesztivált, a szerelmes filmek seregszemléjét a Fekete-tenger partján fekvő bolgár nagyvárosban. A nagydíjat szeptember 3-án most először nyerte el magyar alkotás. A seregszemle évről évre mintegy 90 játékfilmet vonultat fel, a díjakról nemzetközi szakmai zsűri dönt.

 

Testről és lélekről-t nevezik az Oscar-díjra 

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2017. szeptember 5-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2017. évi legjobb idegen nyelvű film kategóriában Enyedi Ildikó Berlinale Arany Medve-díjas Testről és lélekről című filmje képviseli. A magyar nevezettről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – köztük Andy Vajna kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál rendező-producer vett részt. Az Oscar-díjakat 2018. március 4-én 90. alkalommal adják át.

 

Legendás rendezővel indul az idei Cinefest filmfesztivál 

A fesztiválra Jirí Menzel Oscar-díjas cseh rendező és a Sörgyári capriccio című film legendás női főszereplője, Magda Vásáryová szlovák színésznő is ellátogat. A két világhírű művész a filmfesztivál két kitüntetettje is egyben: Jirí Menzel kapja a CineFest életműdíját, Magda Vásáryová pedig a tavaly alapított Európai Mozi Nagykövete díjat veheti át. A miskolci fesztivál a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a borsodi megyeszékhelyre, nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, olyan alkotásokat, amelyek többségének itt lesz a magyarországi premierje. Az idei programban éppúgy szerepel a Magyarországon ritkán látható francia klasszikus, a Catherine Deneuve és Gene Kelly főszereplésével készült A rochefort-i kisasszonyok, mint a Rocky Horror Picture Show, a Kabaré, a Hair, a Jézus Krisztus Szupersztár vagy a Napfény a jégen című magyar zenés film.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események