Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. SZEPTEMBER - 37. HÉT

Bécs

Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét mutatták be a bécsi Votiv Kinóban szeptember 11-én, a nemzeti filmhét keretében. A premieren – amelyet a Charlotte Englert-Thimfilm GmbH támogatott – a rendezőnő is részt vett.

 

Belgrád

A Kodály Emlékév keretében, szeptember 15-én az UniCum Laude a capella énekegyüttes lépett fel a Collegium Hungaricum rendezvénytermében. Műsorukon egyebek között ismert Kodály-művek is szerepeltek, például az Ének Szent István királyhoz, az Adventi ének, a Fölszállott a páva, vagy az Esti dal. Az együttes repertoárjában megtalálhatóak a reneszánsz egyházzene darabjai, a madrigálok legszebbjei csakúgy, mint a modern hangzásokra törekvő, kortárs zeneművek, vagy azok az igényes pop-átiratok, amelyek az 1999-ben megjelent első lemezükön hallhatóak. Az UniCum Laude Ausztria, Lengyelország, Németország, Olaszország, Románia, Szlovénia, Finnország, Szerbia, Franciaország, Belgium, Észtország, Tajvan és Izland közönsége előtt is bemutatkozott már.

 

Berlin

Magyarországról Puklus Péter fotográfus érkezik az idei FOTOTREFF BERLIN rendezvénysorozatra, aki The Hero Mother – How to build a house című díjazott munkáját mutatja be 2017. szeptember 16-án, 19 órakor. Puklus Péter beállított helyzetekkel dolgozik, a tárgyakra és emberekre komponált képekből állít össze sorozatokat. A fotós nemrég elnyerte a Grand Prix Images Vevey 2017 díjat, 2015-ben pedig a berlini C/O galériában mutatta be legfrissebb munkáit. A FOTOTREFF BERLIN fényképészek, képszerkesztők, illetve a művészi és dokumentarista fotográfia iránt érdeklődők számára kínál lehetőséget a kritikai beszélgetésre, valós projekteken keresztül, például a szerzőségről és a szerzői jogokról.

 

Brüsszel

Szeptember 15-én a Marni Jazz Fesztivál keretében Antoine Pierre NextApe című koncertjének vendégénekeseként Harcsa Veronika lép színpadra. A Théâtre Marni színház termében Antoine Pierre eklektikus zenei univerzumba invitálja a hallgatókat, amely a jazzben gyökerezik finoman keveredve az elektronikus hatásokkal. Formációjában négy tehetséges zenész társul: a karizmatikus magyar énekes, Harcsa Veronika, akinek tiszta hangja gyönyörűen beleolvad Jérôme Klein virtuóz zongorajátékába és Lorenzo Di Maio rockos, de ugyanakkor érzéki gitárjátékába. A sokáig New Yorkban élő, alt szaxofonművész Ben Van Gelder erőteljes és teljesen egyedi akusztikus hangzást hozott a közös projektbe.

 

Delhi

A delhi DMTKK galériában szeptember 15-én Amrita Sher-Gil nyomában címmel nyílik Morovszki- Halász Ildikó kiállítása. A Mumbaiban élő művésznő tárlata kettős célt szolgál: bemutatni Indiát különleges, magyar művészi látásmódon keresztül, illetve tisztelegni Amrita Sher-Gil munkássága előtt, akire az egyik legfontosabb indiai-magyar „kulturális nagykövetként” tekinthetünk. A kiállítás támogatója a Sri Art Gallery, Mumbai Főkonzulátusa.

 

Helsinki
Magyarország nemzetközi hírű énekegyüttese, a Szent Efrém Férfikar az ortodox Sofia Kultúrközpont fennállásának 10., a reformáció 500. és Finnország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából két ünnepi koncertet ad Helsinkiben, szeptember 16. és 17. között. Az ortodox Sofia Kultúrközpontban és a Helsinki Evangélikus Székesegyházban tartott ünnepi koncertek az ökumené jegyében zajlanak. A jelenlévőket Ambrosius ortodox metropolita, Irja Askola evangélikus püspök és Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet köszönti. A bizánci liturgikus zenét előadó Szent Efrém Férfikar Magyarország egyik legkedveltebb vokális együttese, tizenöt éves fennállásuk során 11 CD-felvételük jelent meg. A férfikar finnországi bemutatkozását a nagykövetség, a magyar intézet és az ortodox kultúrközpont közösen finanszírozza.

A Sofia Kultúrközpont tízéves fennállásának alkalmából rendezett ünnepségen, szeptember 16-án Szalay-Bobrovniczky Vince nagykövet nyitja meg a magyarországi reformáció kultúrtörténeti és társadalmi jelentőségét bemutató, Soli Deo Gloria című vándorkiállítást, amelynek utaztatását a KKM Kulturális Diplomáciáért Felelős Főosztálya szervezi. A tárlat Finnországban október 15-ig látható.

Az idén 30. alkalommal megrendezett Rakkautta ja Anarkiaa – Love and Anarchy Helsinki Nemzetközi Filmfesztiválon Enyedi Ildikó Testről és Lélekről című drámáját a fesztivál fő szekciójában mutatják be. A 2017-es Berlini Filmfesztivál fődíját elnyerő filmalkotás érzékenyen ábrázolja a szerelem megszületését és kibontakozását egy nem mindennapi szerelmi történetben. A filmvetítés után Muhi Andrással, a film producerével találkozhat a közönség. Muhi András 2000-ben alapított Inforg Stúdiójában számos alkotás készült, amelyek közül nem egyet díjaztak már a világ legnívósabb filmfesztiváljain: Cannes-ban, Berlinben, Varsóban, Rotterdamban, Karlovy Varyban, Locarnóban, Sanghaiban, Amszterdamban, Torontóban és Chicagóban. A filmek bemutatását és Muhi András részvételét a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ támogatja.

 

Isztambul

Az Isztambul Biennálé kísérő eseményeként szeptember 14-én nyílt meg a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának Személyes tér című kiállítása az Isztambuli Magyar Intézetben. A tagozat első törökországi tárlata ihlette a Biennálé idei szlogenjét, a Jó szomszédot. A megnyitón dr. Kucsera Tamás Gergely, Répás Zsuzsanna és Lajta Gábor tartott beszédet, a rendezvényen İlkay Türkoğlu Özgür modern táncos közreműködött. A tárlat november 12-ig 26 magyar művész alkotásaival várja a török és a nemzetközi közönséget.

 

Ljubljana

Szeptember 14-én és 15-én Szlovéniában mutatkozott be Pécs városa. A Pécsi Kulturális Napok Ljubljanában, Mariborban és Lendván szervezett rendezvénysorozata a város pezsgő irodalmi életével, zenei kultúrájával és a közeli Villányi borvidék kiváló boraival ismertette meg a közönséget. A ljubljanai programok helyszíne a ljubljanai MKK – Balassi Intézet, ahol a résztvevőket érdekes beszélgetéssel, fotókiállítással, koncerttel és borkóstolóval várják. Mariborban a Pokrajinski muzej ad otthont a Zsolnay Porcelángyárat bemutató kiállításnak, Lendván a legkisebbek bábszínházi előadáson, a felnőttek pedig bordal-koncerten vehetnek részt. A kulturális csemegék a Zsolnay Kulturális Negyed jóvoltából érkeznek Szlovéniába.

 

Moszkva

Az európai kulturális napok keretén belül, Uljanovszkban tartják meg az V4 – III. Visegrádi Animációs Filmfesztivált. A szeptember 13. és 21. között megrendezett seregszemlén összesen 12 rövidfilmet mutatnak be a Visegrádi Csoport négy országából. A szakmai zsűri idén összesen 972 film közül 140 alkotást válogatott be a fesztivál programjába, amelyben 3 magyar animációs film – Vulkánsziget (rendező: Anna Katalin Lovrity); Kötelék (rendező: Wunder Judit); Szerelem (rendező: Bucsi Réka) is szerepel.

 

Párizs

Szeptember 14-én Két hős három nemzet szívében címmel, Id.Antall József és Henryk Slawik emlékére kiállítást rendeznek a PMI termében. 1939 őszén id.Antall József miniszteri tanácsos (a néhai miniszterelnök édesapja) és Henryk Slawik, a lengyel menekültek polgári bizottságának vezetőjeként közel százezer lengyelországi menekült – köztük számos zsidó – életét mentette meg azzal, hogy előbb menedéket biztosított számukra, majd a katonákat hozzásegítette a szökéshez a Nyugat-Európában harcoló lengyel csapatok felhívására. A Lengyel Intézet által összeállított kiállítás e két bátor hazafinak állít emléket.

 

Prága

Szeptember 13-án Csehország legkiemelkedőbb nemzetközi színházi fesztiválján a pilzeni „Divadlo”-n mutatták be a Vígszínház Bűn és bűnhődés című előadását Michal Dočekal rendezésében. A fesztiválon másik két magyar előadás is látható, a Bodó Viktor által színpadra állított Gogol-mű, az Egy őrült naplója, és Bartis Atilla Nyugalom című regényéből készült előadás, Radu Afrim rendezésében. A színielőadások mellett levetítik Jankovics Marcell Magyar népmesék című rajzfilmsorozatát cseh nyelven, a Kecskeméti Animációs Filmstúdió (Kecskemétfilm Kft.) és az AMC Networks International Central Europe támogatásával. A Kodály emlékév keretében pedig fellép a debreceni Kodály Kórus a Leginkább Kodály című koncertjével.

 

Róma / Budapest

Idén ünnepli alapításának 90. évfordulóját a Római magyar Akadémia. Az ünnepi programsorozat keretében sporttörténeti kiállítás nyílt a Római Magyar Akadémián „Róma magyar kedvencei. Az olasz főváros magyar futballjátékosai” címmel 2017. szeptember 14-én. A tárlatot Őex. Kovács Ádám Zoltán, Magyarország római nagykövete nyitott meg a kurátorok, dr. Andreides Gábor PhD, Szász György, valamint a Róma és a Lazio szurkolóegyesületeinek elnökei illetve Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatójának jelenlétében. A kiállítás archív képekből illetve szövegekből összeállított tablókon keresztül tárja az érdeklődők elé a magyar futballisták római sikereit, kimagasló teljesítményét.
A római kiállításhoz kapcsolódva Legendás magyar edzők és játékosok a XX. századi olasz-magyar futballtörténetben címmel rendezett kerekasztal-beszélgetést a Balassi Intézet 2017. szeptember 14-én. A Balassi Intézet rendezvényén Hammerstein Judit, KKM helyettes államtitkár köszöntette a résztvevőket. A Balassi Intézet vezetője kiemelte, hogy a külföldi magyar intézetek programjai között mindig is jelen voltak a sporttal, a futballal kapcsolatos rendezvények. A köszöntőt követően Szombathy Pál, újságíró (A.S. Roma-szurkoló) vezetésével beszélgetés kezdődött, amelyben élő skype-kapcsolással vett részt Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, valamint Andreides Gábor, történész, a Róma magyar kedvencei – Az olasz főváros magyar futballjátékosai című római kiállítás egyik kurátora. A Balassi Intézet gellérthegyi székházában Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya (Lazio-szurkoló) Dénes Tamás, sportújságíró, futballtörténész beszélgetett egyebek között a két futballnemzet kapcsolatának csúcspontjairól, a futballkultúra és a kultúra viszonyáról, az olasz futballra legnagyobb hatást gyakorló magyar játékosokról, de szó esett arról is, hogyan szűrődött be a két világháború közötti időszakban a nagypolitika a sportsajtó nyelvébe.

 

Szófia

A Márkíz Együttes ad koncertet a Várnai Nyár Nemzetközi Fesztiválon szeptember 17-én A szerelem árnyalatai a Shakespeare korabeli zenében címmel. A koncertet a barokk, a rokokó és a koraklasszikus muzsika mellett korabeli festmények által ihletett kosztümök, kiegészítők és színpadi játék teszik teljessé. A Márkíz Együttes koncertműsorait különböző témákra építi fel (pl: Rokokó szalon, Bűvös éj, Velencei karácsony, stb). Az előadásokon virtuóz és lírai áriák, két szopránra írt duettek és hangszeres szólóművek is szerepelnek. Az együttes speciális hangzásvilágát a férfi szoprán és a női szoprán együttese adja. Az instrumentális kíséretet a barokk házimuzsikát idéző csembaló, furulya és cselló szolgáltatja. A zenei élmény kifinomult technikáját és stílusát magyar, angol, holland és bécsi régizenei környezetben tanulták a művészek.

 

Zágráb

Gasztronómiai bemutatóval egybekötött nyílt napot tartott a Zágrábi Magyar Intézet Zágráb Városával és a Svijet u tanjuru (Tányéron a világ) gasztrofesztivállal együtt. A hagyományteremtő rendezvény célja, hogy népszerűsítse az Intézet őszi/téli programjait, valamint a magyar gasztrokultúrát. A bemutató támogatója Zágráb Város Magyar Kisebbségi Tanácsa és az Ady Endre Magyar Kultúrkör.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Pécsett Két nemzet egy kamera

2017. szeptember 11-én, Pécsett nyílt meg a Pécs és Isztambul Beyoglu kerületét bemutató fotókiállítás a „Két nemzet egy kamera” fotóprojekt újabb állomásaként. A Cella Septichorában kiállított képeket magyar és török fényképészek együtt készítették. Az eseményen jelen volt és beszédet mondott Pécs és Beyoglu polgármestere, a megnyitó beszédet Hammersten Judit helyettes államtitkár asszony képviseletében Beniczkyné Kozlik Erika, a Külföldi Magyar Intézetek Főosztálya vezetője tartotta. A kiállítás anyagából reprezentatív album készült, amelyhez a polgármesterek mellett Magyar Levente miniszterhelyettes és Serdar Cam, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) elnöke is írt előszót. Beniczkyné Kozlik Erika főosztályvezető megnyitó beszédében utalt rá, hogy a sajátos koncepció köré szerveződő pécsi fotókiállítás egy tavalyi kezdeményezésű projekt sikeres folytatása. Míg 2016-ban Budapest és Ankara fotósai és fényképei kapcsolódtak össze a tárlaton, most Pécs és Beyoglu városait ismerhetjük meg a művészek látásmódján keresztül. Kiemelte, a képek szépségén kívül a kiállítás értékét emeli az is, hogy a két ország egymás számára idegen polgárait közelebb hozta és hozza egymáshoz. A megnyitó zárásaként Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete mondott köszönetet a kiállítás létrehozásában nagy szerepet játszó szervezőknek, művészeknek, cégeknek és vállalkozásoknak, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségnek, valamint Beyoglu és Pécs önkormányzatának. A projekt sikeréhez olyan szponzorok járultak hozzá, mint a Turkish Airlines, a Polat Holding, az ALX Hungary, az Ekol Lojistik, a Kale Global, a Sanova és a Tekinik Yapi vállalatok.

fotó: http://www.pecsma.hu
 

Európai Hidak – Spanyol napok
A spanyol kultúrából ad ízelítőt idén a MÜPA Európai Hidak sorozata a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján. A szeptember 17. és 30. között komolyzenei és jazz koncertek, táncszínházi produkciók, kiállítások, filmvetítések és irodalmi est is várja az érdeklődőket. Különleges spanyol barokk műsorral érkezik a cseh mezzoszoprán énekesnő, Magdalena Kožená. A fesztivál vendége pedig a világzenei ikon, Mercedes Peón lesz. A spanyol napokon Federico Garcia Lorca, vagy Pedro Almodóvar alkotásaival is találkozhatunk, valamint parádés szereposztásban mutatják be a Bernarda Alba-musicalt.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség