Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. SZEPTEMBER - 38. HÉT

Belgrád

Az Aracsi pusztatemplom megmentése a témája annak a szerb−magyar konferenciának, amelyet szeptember 21-én szervezett a belgrádi Collegium Hungaricum.  A szakemberek a délvidéki magyarok egyik legjelentősebb műemlékének múltjáról és jövőjéről tanácskoztak: szó esett egyebek között arról, hogyan lehetne megmenteni a jelképértékű pusztatemplomot.

 

Berlin

Az improvizatív zene két kiemelkedő hazai képviselőjét, Porteleki Áront és Czitrom Ádámot látta vendégül a berlini Collegium Hungaricum kísérleti zenei programja szeptember 16. és 22. között. A Spirális Rezidenciák című sorozat hetedik részében a duó tagjai Mia Dyberg szaxofonossal dolgoztak együtt, s az integráció jelentését járták körül. Az egyhetes workshopot szeptember 22-én koncert zárta a Collegium Hungaricum Berlin épületében.

 

Brüsszel

Fotószuprematisták címmel Minyó Szert Károly képzőművész, szabadkézi fotográfus, Robitz Anikó fotográfus és Szombathy Bálint multimediális művész közös kiállítása nyílt meg szeptember 20-án a Brüsszeli Magyar Intézetben. Szombathy Bálint, Kassák- és Munkácsy-díjas multimédiás művész 2013-ban alkotta meg a fotószuprematizmus fogalmát, Malevics elméletét továbbgondolva. A három alkotó műveiben a fotók fényekkel és árnyékokkal alkotott világa különböző impulzusokat jelenít meg.

 

Beethoven műveit dolgozta át saját stílusára új lemezén a Sárik Péter Trió. A formáció szeptember 20-i brüsszeli koncertjén a mester szimfóniáinak és zongoraszonátáinak részleteit adta elő a Brüsszeli Magyar Intézetben úgy, hogy Beethoven dallamai és harmóniái keveredtek a jazz és a popzene ritmusaival. A Sárik Péter Trió koncertjein megszokott, hogy a közönséget bevonják az előadásba, most is így volt: a hallgatók a zenekarral együtt énekelték az Örömódát. Brüsszel után a trió tovább folytatja a turnét Stuttgart, Darmstadt és Pforzheim városába.

 

Bogányi Gergely zongoraművész koncertezett szeptember 21-én Brüsszelben, a Visegrádi Csoport magyar elnökségének nyitórendezvényén. A nemzetközileg elismert művész Liszt és Chopin remekműveit szólaltatta meg.

 

A világhírű Agyagkatonák inspirálták azt az egyedülálló kiállítást, amely szeptember 21-én nyílt meg az ULB Solvay Brussels School of Economics and Management Atrium termében. A Dialogue With Emperor Qin monumentális szobrászati kiállítás Qin császár és harmincegy kortárs nemzetközi művész munkáinak párbeszédét mutatta be. Három művész Kínából, huszonnyolc Európából érkezett, Magyarországot Erős Apolka Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész képviselte. A brüsszeli Inspiring Culture alapítója 2011-ben hívta életre a kiállítást, Kína és az Európai Unió közötti kulturális párbeszéd támogatására.

 

Budapest

A protestantizmus előzményeit, kialakulásának körülményeit, egyháztörténeti jelentőségét, a magyar történelemben betöltött szerepét mutatja be a Soli Deo Gloria − A magyar reformáció öt évszázada című kiállítás, amely szeptember 20-án nyílt meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium aulájában. A tárlat megnyitóján Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár kiemelte: a kiállítással a minisztérium megemlékezik az Erdélyi Fejedelemség korát messze megelőző egyházpolitikájáról, amellyel a világon elsőként engedélyezte az evangélium korlátozás nélküli hirdetését, a szabad prédikátorválasztást, majd a lutheránus, a kálvinista, az unitárius és a római katolikus vallás szabad gyakorlását. A négynyelvű − magyar, angol, német és francia − kiállítást külképviseletek, illetve magyar kulturális intézetek mutatják majd be szerte a világon.

 

Bukarest

Új irodalmi sorozatot indít a KKM-Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, amelynek keretében fiatal magyar írókat, irodalmárokat lát vendégül Bukarestben a Fiatal Írók Szövetségével együttműködésben. A szeptemberi szalon vendége Fenyvesi Orsolya volt, akinek verseit eddig angol, német, román, szerb, török, francia nyelvre fordították le. A szeptember 21-i rendezvényen Fenyvesi Orsolyával André Ferenc szerkesztő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagja beszélgetett.

 

Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas filmzeneszerzőre emlékeztek Bukarestben a szeptember 22. és 24. között megrendezett Magyar Hollywood Bukarestben című programsorozat keretében. Az Eforie moziban Rózsa Miklós három Oscar-díjas filmjét, a William Wyler rendezte Ben-Hurt (1959), az 1945-ben bemutatott, Alfred Hitchcock jegyezte Spellbound (Elbűvölve) filmdrámát, és az 1947-es, Cukor György rendezte Double Life (Kettős élet) című filmeket láthatta a közönség. A megnyitón a bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem diákjai játszottak részleteket Rózsa Miklós filmzenéiből.

 

Delhi

Szeptember 20-án a Petőfi Könyvklub és a Fábri Filmklub közös rendezvényén vetítették le Fábri Zoltán Molnár Ferenc gyerekkönyvéből, A Pál utcai fiúkból készült filmjét, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója és Molnár Ferenc halálának 65. évfordulója alkalmából, a DMTKK termében. A vetítésen főleg a Delhi Egyetem magyar szakos hallgató vettek részt.

 

Szeptember 24-től In Conversation of Nature címmel 3 napra workshopok, kiállítások, előadások és kerekasztal-beszélgetések helyszínévé válik a DMTKK kertje és összes kiállítóterme. Az indiai művészek alkotásai, installációi mellett magyar részről Halász-Morovszki Ildikó festményeit is bemutatják.

 

Helsinki

A magyar klasszikus zenét rendszeresen és örömmel megszólaltató Mervi Myllyoja(hegedű) és Virva Garam (zongora) lemezbemutató koncertjét hallgathatta meg a közönség szeptember 21-én a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A koncerten egyebek között Brahms, Sibelius, Kaski, Hubay és Kálmán művei hangoztak el, több közülük az előadók saját átiratában. A duó repertoárja klasszikus darabokat és könnyűzenei adaptációkat egyaránt magában foglal, zenei világukat a magyar és a karjalai gyökerek határozzák meg.

 

Ljubljana

Szlovénia fővárosában adta három állomásból álló hétvégi koncertsorozatának első hangversenyét a pécsi UniCum Laude Énekegyüttes 2017. szeptember 14-én. A ljubljanai Balassi Intézetben elhangzott műsor jól illeszkedett Pécs városának ahhoz a 2015-ös Europa Cantat kapcsán elindult kulturális missziójához, amely a kulturális és turisztikai kapcsolatépítést szolgálja déli szomszédainkkal. Pécs kulturális zászlóshajója a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft szervezésében indult útjára, és néhány napos kulturális bemutatkozásokat szervez a Balassi Intézetekkel együttműködésben a déli szomszédos partnerországokban. Pécs és a várost képviselő UniCum Laude Énekegyüttes ljubljanai bemutatkozásának különleges apropót adott az a tény, hogy a szlovén főváros Pécs 2015-ös sikerein felbuzdulva megpályázta a 2021-es Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál szervezését. Az együttes az őszi koncertsorozatának második hangversenyét 2017. szeptember 15-én Belgrádban adta. Az EMMI Kulturális Államtitkárságának támogatásával megvalósult koncert része annak a négy hangversenyből álló sorozatnak (Belgrád, Moszkva, Róma, Prága), amelyen az együttes a külhoni Balassi Intézetekben Kodály Zoltán életműve előtt tiszteleg.

 

Moszkva

A moszkvai Gnyeszinih Zeneakadémia koncerttermében rendezték meg a Korindai zenekar Etno stílusú találkozások című előadását, szeptember 24-én. Első moszkvai fellépése után a moldvai csángó és keleti székely dallamokat megszólaltató zenekar a Romoda orosz együttessel közösen adott koncertet.

 

New York

Semmelweis című opera premier előtti bemutatójának adott otthont 2017. szeptember 11-én a The National Arts Club, Semmelweis Ignác születésének közelgő 200. évfordulója alkalmából. A New York egyik legpatinásabb és legexkluzívabb művészeti klubjában tartott bemutatót Kumin Ferenc főkonzul és Raymond Lustig, a darab zeneszerzőjének megnyitó beszéde vezette fel. A Semmelweis élettörténetét szimbolikus-művészi módon feldolgozó, modern opera librettóját Matthew Doherty írta. A zeneszerző, Raymond Lustig a kísérleti kortárs zenei megoldásokat musical-betétekkel és a magyar népzene egyik gyöngyszemével, Mária altatójával egészítette ki. A darab címszerepét maga a zeneszerző, Raymond Lustig énekelte nyolcfős női kar, valamint egy zongora-harmonika-hegedű hármasból álló zenekar kíséretében. Az opera bemutatását a New York-i Magyar Kulturális Központ promóciós munkája és közönségszervezése segítette.

 

Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 70. évfordulója alkalmából Kodály-kiállítást rendezett a Magyar Főkonzulátus New York-i Bartók- és Breuer-termeiben. A szeptember 20-i ünnepélyes megnyitón Áder János köztársasági elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. A kiállítást a külügyi tárca vezetője nyitotta meg Kumin Ferenc főkonzul jelenlétében. A több mint tíz roll up-ból álló kiállítás a zeneszerző, népzenegyűjtő, karnagy és karmester, de mindenekelőtt zenepedagógus életét és munkásságát mutatja be. A nyitóestet követően Nicolas Nemoradze grúz-magyar származású zongoraművész adott rövid koncertet, amelynek záró tétele Kodály Zoltán Marosszéki táncok című műve volt.

 

Pozsony

Csurák Erzsébet selyemművész munkáiból nyílt kiállítás 2017. szeptember 21-én a Pozsonyi Magyar Intézetben. Az én selyem-utam – MOJA Hodvábna CESTA című tárlaton a selyemfestő iparművész egyedi látásmódját, szín- és formavilágát, dekoratív, klisémentes képeit ismerheti meg a szlovák közönség. A magyarországi művészeti élet izgalmas alakjának kiállítása október 27-ig látható a szlovák fővárosban.

 

Az eMeRTon-díjas Bohém Ragtime Band lépett fel szeptember 23-án Pozsonyban a Golden Age Fesztiválon. Az egyedülálló, korai jazzt bemutató szlovákiai fesztivál magyarországi vendége a tízes-húszas-harmincas évek Amerikáját és a boldog békeidők Budapestjét idézte meg muzsikájával. A Bohémek a világ szinte összes nagy tradicionális jazzfesztiválján megfordultak már.

 

Prága

A Mladá Praha Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál nyitó hangversenyének, valamint a Fesztivál ünnepélyes záróhangversenyének részeként, szeptember 24-én, Prága legpatinásabb koncerttermében, a Rudolfinumban, Fürjes Annaelőadásában hangzott el Kodály Háry János című daljátékának ismert áriája, a Szegény vagyok. A fesztiválon, a Kodály-év eseménysorozatának keretében, fiatal magyar szólisták szerepeltek a prágai közönség előtt.

 

Sanghaj

Hudec László (1893–1958) magyar sztárépítész sanghaji épületeiről készült fotók tekinthetők meg abban az exkluzív fotóalbumban, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa a Hudec László tervezte Hubertus-udvarban, Sanghajban. A magyar építész a ’20-as, ’30-as években több mint száz épületet tervezett Kína egyik legnagyobb városában. Elismertségét, népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy két évvel ezelőtt Hudec Lászlót egyedüli külföldiként beválasztották a 99 legmeghatározóbb sanghaji „klasszikusok” közé. A Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával megjelenő HUDEC by Nicky Almasy album különlegessége, hogy a magyar származású, Ázsiában élő, neves fotóművész, Nicky Almasy először mutatja be a magyar építész sanghaji örökségét úgy, ahogyan az az utókor számára fennmaradt.

 

Sepsiszentgyörgy

Hátrahagyottak emlékezete címmel nyílt kültéri tárlat Kolozsvár után Temesváron, szeptember 22-én. A kiállítás az aradi mártírok özvegyeinek életútját kíséri végig, ezzel tisztelegve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A vándorkiállítást – amelyet a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet–Magyarország Kulturális Központja, a Bástya Egyesület és a Carola egyesület kezdeményezésére mutattak be Erdélyben – elsőként Sepsiszentgyörgyön láthatta a közönség, a Temesvári Magyar Napokon.

 

Varsó 

Az 1944-es varsói felkelést támogató magyar honvédek tiszteletére avattak emlékművet Varsóban szeptember 19-én.  A lengyel főváros központjában, a lengyel szejm és a magyar nagykövetség közelében, a varsói Magyar Kulturális Intézet kezdeményezésére állított emlékmű leleplezésén részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Michal Dworczyk, a lengyel nemzetvédelmi tárca államtitkára, valamint Jaroslaw Szarek, az emlékmű költségeit fedező lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) igazgatója. Felolvasták Beata Szydlo miniszterelnök és Marek Kuchcinski, a szejm elnökének köszöntőlevelét is. Az alkotást a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad másféléves programsorozatának keretében avatták fel.

 

A magyar festészet egyik jelentős korszakát bemutató, reprezentatív, több mint száz festményt felvonultató tárlat nyílt 2017. szeptember 22-én a Varsói Királyi Vár Múzeumában Modernizmus Magyarországon 1900–1930 címmel. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad 2016-2017 másféléves programsorozatának kiemelkedő kiállítása nemcsak a Nyolcak művészcsoport műveit mutatja be, hanem az Aktivisták és a Ma folyóirat körének azon alkotóit is megismerheti a közönség, akikhez a Nyolcak több művésze is kapcsolódott. A nagyszabású kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria együttműködésével, a Varsói Királyi Vár Múzeum aktív közreműködésével valósult meg. A kiállítás megnyitóján az Auer Trió muzsikált: Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész, Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész és Varga István gordonkaművész előadásában Bartók és Liszt műveit hallgathatta meg a közönség.

 

Zágráb

Európa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiválja zajlik 2017. szeptember 22. és október 3. között Varasdon. A Varasdi Barokk Esték című horvát nemzetközi fesztivál idei programja a Külgazdasági és Külügyminisztérium, Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a KKM-Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet közreműködésével valósul meg. A programban a műfaj kiváló magyar művészei és együttesei adnak koncerteket Varasd történelmi helyszínein. A varasdi székesegyházban a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar nyitotta meg a fesztivált, majd a Marquise Együttes adott hangversenyt Trakošćan idilli hangulatú kastélyában. Szeptember 23-i koncertjén Varnus Xavér Bach zenéjét ötvözte Pilinszky János költészetével, szeptember 24-én a Pannon Filharmonikusok kórusa és zenekara zárta a fesztivál első hétvégéjét. Különleges élménynek ígérkezik Kónya István lantművész gyertyafényes koncertje és a Savaria Barokk Zenekar fellépése szeptember 27-én, amelyen Antonio Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriuma hangzik el. A 47. Varasdi Barokk Esték 12 napján a közönség közel 20 hangversenyt hallgathat meg. A rendezvény keretében a KKM- Balassi Intézet–Zágrábi Magyar Intézet és a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémia tudományos szimpóziumokat is szervez, valamint a fesztivál két hétvégéjén bemutatkozik Szombathely és Zalaegerszeg városa is.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Az izraeli és a zsidó kultúra lesz a díszvendége az idei, 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválnak, amelyen több mint száz koncerttel, előadással képzőművészeti és irodalmi programmal várják az érdeklődőket október 6. és 22. között. A nyitókoncerten az Oscar-díjas Tan Dun kínai-amerikai zeneszerző tiszteleg Bartók Béla előtt. Ősbemutatók és magyarországi premierek is lesznek a programban: Selmeczi György Szent Lászlóról készített, Boldogasszony lovagjacímű vígoperája, Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája, és világhírű zeneszerzőnk, Eötvös Péter Multiversum című új darabja a Royal Concertgebouw Orchestra közreműködésével.  Az Art Market társrendezvény az izraeli képző- és fotóművészetre fókuszál, Eran Shakine pedig új köztéri szobrot készít Budapestre, a Lánchíd mellé. Az erdélyi haszid zsidó népdalkincset mutatja be Elek Judit filmrendező És a halottak újra énekelnek című estje, a Söndörgő zenekar az Amsterdam Klezmer Banddel együtt lép fel, Oláh Kálmán pedig Kodály Impressionscímmel ad koncertet.

 

Megnyerte a hollandiai Film by the Sea nemzetközi filmfesztivál fődíját Török Ferenc 1945 című filmje. A hollandiai Vlissingenben 19. alkalommal, szeptember 8. és 17. között megrendezett filmfesztivál díjátadóján a rendező, Török Ferenc és Szántó T. Gábor, a film alapjául szolgáló novella írója, valamint a forgatókönyv társszerzője személyesen vette át az elismerést. A film és irodalom kapcsolatát középpontba állító Film by the Sea fesztiválon idén 120 alkotást láthatott a közönség. A nemzetközi filmes rendezvényen korábban is szerepeltek magyar alkotások, de először díjaztak magyar filmet. A produkció korábban is számos elismerést szerzett a nemzetközi fesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Meghívást kapott az edinburghi filmfesztiválra, a jeruzsálemi filmfesztiválon a Jad Vasem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok elismerésével együtt a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti Der neue Heimatfilm elnevezésű filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a múlt héten pedig a Temesváron megrendezett közép- és kelet- európai filmek fesztiválján is fődíjjal jutalmazták.

 

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, szeptember 21-én nyílt meg Sanghay/Shanghai – Párhuzamos eltérések Kelet és Nyugat között címmel Sanghaj két világháború közötti korszakának magyar kulturális vonatkozásait bemutató kiállítás. A tárlatot Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Németh Gábor író nyitotta meg. A kiállítás célja, hogy bemutassa a Shanghaiban akkoriban élő és tevékenykedő magyarok hagyatékát – többek között Dessewfy Flóra táncosnő és Hudec László építész relikviáit –, és bepillantást nyújtson a kínai metropolisz 1920-as, 1930-as évekbeli világába, ugyanakkor a korabeli magyarországi művészetben jelentkező keleti hatásokból is ízelítőt adjon. A tárlaton látható nyolcvannyolc digitális fotó, három filmrészlet és kétszáznál is több műtárgy mellett interaktív elemek is gazdagítják az anyagot.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események