Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. SZEPTEMBER - 39. HÉT

Budapest

Adan Kovacsics spanyol műfordító vehette át az első Balassi műfordítói nagydíjat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől szeptember 28-án Budapesten. A miniszter a díjátadón úgy fogalmazott: az irodalom és a kultúra a legjobb közeg ahhoz, hogy bemutassuk Magyarországot mint a modern kihívásokra készen álló, a hagyományaiból építkező, egyedi kulturális örökséggel rendelkező, sikeres országot. Adan Kovacsics csaknem félszáz magyar műfordítása közül kiemelkednek a Hamvas-, Kertész- és Krasznahorkai-fordításai. Méltán tartjuk a magyar kultúra nagykövetének – mondta Szijjártó Péter. Adan Kovacsics chilei születésű, Spanyolországban élő műfordító, egyetemi tanár büszke arra, hogy elsőként kapta meg a díjat. Mint mondta, fordítónak lenni nagy kiváltság, amikor a nyelvek között ingázik, részt vesz az egyetemes nyelvben, amely csak a fordító számára jelenik meg rendszeresen. A KKM-Balassi Intézet idén alapított nagydíja az első olyan magyar állami díj, amellyel műfordítókat ismernek el. A díjazott személyéről a Publishing Hungary program kuratóriuma döntött – közölte Hammerstein Judit helyettes államtitkár, az intézet vezetője. Tájékoztatása szerint a díj oklevélből, Friedrich Ferenc Munkácsy Mihály-díjas szobrász és éremművész kisplasztikájából és 3500 euró pénzjutalomból áll. Hangsúlyozta: az elmúlt években a magyar irodalom sikereket arat külföldön és ez a siker elképzelhetetlen jó műfordítás nélkül. Mint mondta, kiemelt kulturális diplomáciai feladat a magyar irodalom külföldi népszerűsítése, a műfordítás ösztönzése és elismerése. A laudációt Földényi F. László irodalomtörténész mondta el. A Magyar Tudományos Akadémián rendezett ünnepségen Hamvas Béla, Kertész Imre és Krasznahorkai László műveiből hangoztak el részletek magyar és spanyol nyelven, továbbá Snétberger Ferenc gitárművész játékát élvezhette a közönség.

 

Berlin

Digitális vászonná alakult a Collegium Hungaricum Berlin homlokzata szeptember 28-án, az új bejrúti Goethe Intézet megnyitásának alkalmából. A Public Art Lab és a From Here To Fame Publishing projekt keretében kalligraffiti-üzeneteken keresztül kommunikáltak egymással Berlin és Bejrút grafikusai. A Collegium Hungaricum Berlin homlokzatán Michael Ang (Mang) és Hamza Abu Ayyash által kidolgozott interaktív fényrajzeszköz, az Infl3ctor segítségével alkottak a művészek, míg Bejrútban a Digital Calligraffiti a White Wall 2017 Festival részeként többek mellett Schriftzug, Hayat Chabban és Moe Calligraffiti vettek részt a projektben.

 

Brüsszel

Bogányi Gergely Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész szeptember 21-én megrendezett koncertjével kezdődött a Visegrádi Csoport magyar elnökségének rendezvénysorozata Brüsszelben. A nemzetközileg elismert művész előadásban Liszt és Chopin remekműveit hallgathatta meg a több mint négyszáz fős közönség.

 

Bukarest

Bukarest, Tulcea, Temesvár, Budapest és Pécs után szeptember 28-án Marosvásárhelyen mutatták be Vajda Ferenc Malkotsch című fotókiállítását. A fotográfus évekig fényképezte a templom és a temető „átalakulását” Malcociban (németül: Malkotsch), a Duna-deltában fekvő településen, amelyet 1843-ban alapított 25 német család. A német kisebbség 1940-es kitelepítése után hátramaradt templomot és temetőt bemutató tárlatot most Marosvásárhelyen tekintheti meg a közönség. A kiállítás arra a problémára is felhívja a városban rendezett kisebbségtudományi konferencia előadóinak figyelemét, hogy mi lesz azzal a faluval, amelyet elhagy a települési szinten többségi, viszont országos szinten kisebbségi közösség.

 

Kairo

Dés András Trió képviselte hazánkat idén a Cairo Jazz Festivalon. A Trió szeptember 29-én és 30-án lépett fel a nemzetközi rendezvényen a kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal szervezésében. A kairói zenei élet egyik csúcspontjának tekinthető fesztiválra idén a világ minden részéről – Magyarország mellett Ausztriából, a Cseh Köztársaságból, Dániából, Hollandiából, Japánból, Panamából és Portugáliából is – érkeztek fellépők.

 

Moszkva

Nemes Jeles László, a Saul fia alkotója kapta a tulai XV. Háborús filmek fesztiváljának szeptember 22-i díjátadóján a legjobb rendezőnek járó „Arany kard” elismerést. Az ünnepségen Kozlov Sándor kulturális attasé mondott köszöntő beszédet. Idén XV. alkalommal rendezték meg a Jurij Ozerov orosz filmrendező emlékét őrző Háborús filmek nemzetközi fesztiválját Tulában. A legtöbb díjat a Bátor harcosok és a Csata a Hsziang-folyón című kínai háborús filmek kapták. A legjobb forgatókönyvért járó elismerést Edward Snowden ügyvédje, Anatolik Kucseren kapta az Oliver Stone által rendezett Snowden című filmért.

Klasszikus zenei koncertsorozat indult a Moszkvai Magyar Intézetben a BLOK Magyar Zene és Zenepedagógiai Társaság szervezésében. A 2017. szeptember 28-i esten Pavel Dobrovolszkij zongorakoncertjét hallgathatta meg a közönség, aki Liszt Ferenc, Beethoven, Schubert és Verdi műveit játszotta. A klasszikus zenei koncerteket havonta rendeznek majd.

Barabás Lőrinc magyar dzsessztrombitás, zeneszerző  vendégszerepelt 2017. szeptember 29-én 30-án Moszkvában. A magyar művész elsőként két éve mutatkozott be a Moscow Music Week showcase fesztiválon, ahol rögtön a helyi közönség kedvencévé vált. Mostani látogatásának apropója, hogy vendégzenészként vett részt a moszkvai Bigateque zenekar lemezbemutató koncertjén, majd szólókoncertet adott a közkedvelt Powerhouse jazz klubban.

 

New York

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg szeptember 20-án a Kodály-emlékév alkalmából rendezett roll up kiállítást, amelyet a Külgazdasági és Külügyminisztérium Kulturális és Tudománydiplomáciáért Felelős Államtitkársága hozott létre. A New York-i Főkonzulátus és a Magyar Kulturális Központ szervezésében megtartott rendezvényre több mint száz vendég érkezett, köztük Észtország és a Bahamák külképviseleteinek képviselői is. A Kodály életét és életművét megidéző tablók megtekintését követően Nicolas Nemoradze grúz-magyar származású zongoraművész előadása következett, aki Bartók Béla Három csíkmegyei népdalát, egy kortárs olasz-amerikai zeneszerző, Corigliano Etude Fantasy című darabját adta elő. A koncertet Kodály Zoltán Marosszéki táncok című műve zárta.

 

Párizs

Rozsda Endrére emlékeztek szeptember 20-án a Párizsi Magyar Intézetben. A magyar festőművésznek 2017 nyarán az Orangerie du Sénat-ban nyílt reprezentatív retrospektív tárlata, melynek kiegészítéseként a Párizsi Magyar Intézet és az Association des amis d’Endre Roszda közös szervezésében valósult meg a francia fővárosban élő magyar festőművészről szóló emlékest. A rendezvény David Rosenberg művészettörténész és Jean-Noel Sarragosto költő előadásával kezdődött, akik személyesen is ismerték a szürrealista művészt. Ezt követően Solymos András Az idő festője című, 1985-ben készült dokumentumfilmjét tekinthette meg a közönség, amely Rozsda Endre munkásságát mutatja be.

 

Szófia

A Szófiai Magyar Intézet támogatásával Heidrich Roland koncertezett szeptember 29-én a Haszkovo Jazz Nemzetközi Fesztiválon Nikolaj Ivanov OM társaságában. A Haszkovo Jazz Fesztivált először 1997-ben rendezték meg, azóta egyike az elismert nemzeti jazz fesztiváloknak, ahol a világ több mint 1300 neves művésze lépett már fel. Heidrich Roland magyar gitárművész és zeneszerző 14 éves kora óta foglalkozik zenével és játszik gitáron. Mára kialakult fogalmazásmódja nem köthető szorosan egy műfajhoz sem, de az improvizáció és a modern jazz formavilága mind a mai napig igen fontos számára.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Molvay Norbert Ha nem segít a mindenható című alkotása nyerte el a fődíjat a nemzetközi Hét Domb Filmfesztiválon. A rendező Fejes Sándor pécsi zárszerelőről szóló filmje a dokumentumfilmek között is első lett a Sára Sándor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla alkotta zsűri értékelése alapján. A bírálók az ismeretterjesztő művek közül a Boros Ferenc – Horváth Zoltán Élmények (b)irodalma, az animációk közül B. Nagy Ervin Egér, a kisjátékfilmek versenyében Bánovits Ottó Donkey Xote, a nemzetközi kategóriában Branko Istvancsics Hajógyári szobrász című filmjét, az egyéb művek sorából Engelmann Péternek a Nellys Lucky Number zenekarnak készített Lanidiga című klipjét találták a legjobbnak. Az egyhetes seregszemlére 151 alkotást nyújtottak be a filmesek, ezek közül 60 került a verseny-programba, az esemény a felnőtteken kívül 5 kategóriában a 10 és 18 év közötti diákok számára is lehetőséget adott a megmérettetésre.

 

Augusto de Campos brazil költő, fordító, zenekritikus és vizuális művész vette át a Janus Pannonius Nemzetközi Költészeti Nagydíjat szeptember 23-án. A Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza által 2012-ben alapított díjjal, 50 ezer euróval, oklevéllel és egy Janus Pannonius-szoborral kitüntetett alkotót Marjorie Perloff amerikai irodalomtudós, a nemzetközi zsűri tagja úgy méltatta: a díjat olyan alkotó kapta, aki a szó szoros értelmében megváltoztatta a költészet arculatát.

 

A lipcsei Compania Sincara csoport Don Q című előadása nyerte meg a Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztivál fődíját. A hagyományteremtő találkozón a hazai csoportok mellett szerbiai magyar, olasz, német és lengyel színjátszók mutatkoztak be a leghűsé-gesebb városban szeptember 20. és 24 között. A társulat részt vehet a következő Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) a Nemzeti Színházban. A legjobb fiatal alkotóknak járó elismerést a lengyel Bielsko-Białából érkezett Młodzieżowy Teatr Animacji Lalki i Przedmiotu „eF" bábszínház érdemelte ki. Rendezőjüket, Aleksandra Maleckat a Jó napot, Andersen úr! című produkció színpadra állításért jutalmazták.

 

Október 3-án kezdődik negyven elődöntőbe jutott dirigens részvételével a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny. A világ negyven országából száznyolcvanhat karmester nyújtotta be jelentkezését, az első körben negyvenen jutottak az elődöntőbe. A versenynek a budapesti Erkel Színház és a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló október 3. és 10. között a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével zajlik majd, s a döntőbe került hat versenyző december 13. és 15. között a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérheti össze képességeit. A rendezvény december 16-án gálakoncerttel zárul, a fordulókat heti rendszerességgel az M5 tűzi műsorra.

 

Nemsokára Magyar Nemzeti Galériába kerülnek Aba-Novák Vilmos másfél milliárdért megvásárolt pannói. A festőművész Magyar–lengyel történelmi kapcsolatok – pannósorozat a varsói magyar kiállítás előcsarnokához című ötrészes művének közbeszerzési eljárása már folyamatban van. A kormányhatározat szerint az öt darab, 2 méternél is magasabb táblaképből, azaz pannóból álló, együtt csaknem 12 métert kitevő művet a Magyar Nemzeti Galériában helyezik el, vagyonkezelői jogát pedig a Szépművészeti Múzeum kapja meg.

 

Fluxus és barátai címmel látható kiállítás a budapesti Ludwig Múzeumban, ahol a Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány és Gyűjtemény műtárgyaiból mutatnak be válogatást. A Fluxus nemzetközi művészcsoport az 1960-as évek elején jött létre George Maciunas litván művész vezetésével. A 20. század egyik legelementárisabb, merev definíciókkal nem leírható mozgalma a dada, a szürrealizmus, az akcióművészet és az 1960-as évek mulandó anyagokat felhasználó törekvéseinek folytatásaként egyaránt értelmezhető. A szeptember 22-én nyílt tárlat a magyarországi székhelyű Maria és Walter Schnepel Kulturális Alapítvány egyedülálló magángyűjteményének alkotásait vonultatja fel. A tárlaton olyan nagy nevekkel találkozhatnak az érdeklődők, akik az 1960-as évektől befolyásolták a forradalomnak, a művészeti ellenállásnak és a társadalmi uralomnak a létét, mozgását. A november 26-ig látogatható kiállítás több mint 600 műve öt különféle fejezeten keresztül szemlélteti a Fluxus mozgalomhoz köthető happeningeket, irodalmi alkotásokat és művészkönyveket, az eat art-ot, a zenei, valamint politikai aspektusokat is.

 

Napjaink egyik aktuális témáját dolgozza fel fotókon, tárgyakon, táblázatokon keresztül a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten címmel, szeptember 19-én nyílt kiállítása. Az MNM rendhagyó tárlata bemutatja a Közel-Kelet országainak keresztény felekezeteit, közelmúltban elszenvedett üldöztetéseiket és kulturális örökségük elpusztítását, valamint rövid kitekintést ad a jövőre vonatkozóan is. A kiállítás nem titkolt célja, hogy szembesítse a közönséget a vallásra hivatkozó intolerancia tébolyával, ezért egyfajta „felkiáltójel”, amely azt mutatja meg mindenkinek, hogy a kereszténység ugyan a világ legnagyobb, de egyben a legüldözöttebb vallása is.

 

Magyarországra fókuszált a szeptember 20. és 24. között zajlott rangos New Ross Piano Festival Írországban. A 12 éves múltra visszatekintő és csaknem 50 nemzetközi művész részvételével zajlott rendezvényen az írországi közönség egyebek között Kodály Marosszéki táncok, Bartók 15 magyar parasztdal és Liszt 12. Magyar rapszódia című művét is hallhatta. A program során Tóth Endre zenetörténész és Seán Morgan-Rooney zongoraművész előadással egybekötött beszélgetésen ismertette Kodály munkásságát, de több magyar művész is bemutatkozott, többek között Baráti Kristóf (hegedű) Váradi István (cselló), valamint Würtz Klára és Fejérvári Zoltán zongoraművész is.

 


 

Kiválasztották a jövő évi Velencei Biennále magyar kiállítását. A hazai hagyományoknak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A grémium döntése szerint kilenc érvényes pályamunka közül a nyertes Oravecz Júlia (társkurátor: Tornyánszki Éva és Göttler Anna): A szabadság hídja – Új horizontok a városbancímű pályázata lett. A projekt az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális – mégis jellegzetesen budapesti – urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik, amely az innovatív közösségi városhasználat egyik új és aktuális fejleménye. A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennáléra 2018. május 26. és november 25. között kerül sor. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész, akik Freespace címmel hirdették meg a Biennále központi programját.
 

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rémcímű filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, amelynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki. Céllövölde, a Torzók és A hetedik kör című filmekről is ismert Sopsits Árpád legutóbbi munkájában a martfűi sorozatgyilkosság történetét dolgozta fel. A pszichothriller nagy sikerrel szerepelt a hazai mozikban, kilenc kategóriában nyerte el a Magyar Filmdíjat, és a 2016. őszi nemzetközi premierje óta még mindig népszerű a nemzetközi filmfesztiválokon. Legközelebb a nagy presztízsű londoni filmfesztiválon és Európa egyik legfontosabb zsánerfilm fesztiválján, a spanyolországi Sitgesben lesz látható.


 
 

Különleges kulturális csereprogramokkal készül Japán és Magyarország 2019-re a két ország közötti diplomáciai kapcsolat kezdetének 150. évfordulója alkalmából – mondta el a Japánban hivatalos látogatáson résztvevő Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár. Beszédében kiemelte, hogy Japánban nagyra tartják a magyar kultúrát, a Kodály-módszert számos tanintézményben sikeresen alkalmazzák, a magyar zeneműveket a nagyközönség repertoárszinten ismeri. Hozzátette: az olimpiát 2020-ban Tokióban rendezik, amelyre az ország már nagyon készül, így a magyar kultúra és művészet 2019-es bemutatkozása Japánban különleges lehetőség, ugyanakkor a magyar közönség is magas színvonalú japán produkciókat tekinthet majd meg. 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
22
Augusztus
H K Sz Cs P Szo V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Montmartre | Vigne du Clos, Rue des Saules 75018 Paris
2019. okt. 12. - okt. 12.
Montmartre-i szüreti ünnepség