Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. OKTÓBER- 40. HÉT

Bécs

A Győri Balett vendégszerepelt október 6-án a bécsi Museumsquartier G halljában a Kodály-emlékév keretében a Bécsi Magyar Nagykövetség, az NKA és a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében.  A társulat Ravel: Bolero (koreográfus: Lukács András) és Kodály Zoltán: Romance (koreográfus: Velekei László) balettjét adta elő.

 

Belgrád

Közép-Európa régi és modern építészetével foglalkozott a cseh-lengyel-magyar-osztrák-szlovák oldalt tömörítő Közép-Európai Kulturális Platform (PCCE) belgrádi tanácskozása október 3-án. A KKM Kulturális Diplomáciai Főosztálya, valamint a belgrádi Collegium Hungaricum társszervezésében megvalósult konferencián Magyarország egy Kelet-Közép-Európa zsinagógáiról szóló kiállítással, a szabadkai zsinagóga felújításáról szóló előadással, valamint a pécsi és a szegedi Plébániatemplom történetéről szóló animációs filmmel szerepelt.

 

Október 3-án mutatták be Belgrádban a Magyarok a Barcáért című dokumentumfilmet a Belgrádi Ifjúsági Ház mozitermében. A premieren Magyarország nagykövete, dr. Pintér Attila, és a film rendezője, Kocsis Tibor mondott beszédet. Október 4-én az Újvidéki Kulturális Központban is levetítették a dokumentumfilmet.

 

Arany János születésének 200. és a reformáció 500. évfordulója alkalmából október 1-én Palicsfürdőn rendezték meg a XXIV. vajdasági Magyar Ünnepi Játékokat. A programot a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Collegium Hungaricum Belgrád közös szervezésében, a CHB igazgatója, Dezső János nyitotta meg.

Kiss Ernő honvédtábornok sírjánál a bánáti Elemér faluban tartottak megemlékezést október 6-án. Az ünnepségen a magyar nagykövetség és a magyar intézet nevében Dezső János igazgató mondott beszédet, emlékezve az aradi vértanúkra és az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseire.

Várdai István világhírű magyar csellóművész lép fel október 8-án a belgrádi Kolarac Hallban. Ezzel a koncerttel zárul a belgrádi ArtLink fesztivál, és egyben ez lesz Magyarország V4-es soros elnökségének kiemelt belgrádi eseménye. A hangverseny előtt dr. Pintér Attila belgrádi nagykövet mond köszöntő beszédet.

 

Brüsszel

Király Fanni és Rékasy Bálint ékszertervezők, az ille-olla és az INQ divatmárkák, Moringa-bögrék és textiltermékek, valamint Müskinn-táskák képviselik Magyarországot az idei POP and SHOP Európai Divat- és Dizájnvásáron. Az október 6. és 8. közötti vásárt az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége szervezte a De Markten Flamand Közösségi Központban, Brüsszelben. A POP and SHOP vásáron 8 ország több mint 40 tervezőjének termékeit láthatja a közönség. Magyarország mellett Ausztria, Csehország, Észtország, Feröer – szigetek, Lengyelország, Lettország és Románia szerepel majd.

A Verity Standen ’HUG’ című előadását látja vendégül az idei Álmatlan Éjszakán a Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálata. A Nuit Blanche (Álmatlan Éjszaka) rendezvényt idén 2017. október 7-én, szombaton, 19 óra és hajnal 3 óra között tartják a brüsszeli Királyi Parkban és a ’Quartier des Libertés’ - Szabadság kerületben, ahol a Kulturális Szolgálat is található. A tavaly több mint 50 000 látogatót vonzó programon idén a hatalmi játszmákra fókuszálnak. A brüsszeli intézetben ezen az estén a Verity Standen ’HUG’ című performanszt ismerheti meg a közönség.

 

Bukarest

Szertár címmel megnyílt Ulrich Gábor animációs filmrendező és képzőművész önálló kiállítása a KKM –Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben október 4-én. A Balázs Béla-díjas animációsfilm-rendező és képzőművész munkáinak középpontjában az emberi test organikus struktúrái állnak. Grafikáiból, szobraiból Magyarországon több helyszínen, valamint Dániában, Ausztriában, Lengyelországban, Ukrajnában, Szlovéniában és Svájcban is nyílt már korábban önálló tárlata. Alkotásai megtalálhatók külföldi és hazai gyűjteményekben. Az október 13-ig látható kiállítás az Anim’Est Nemzetközi Animációs Filmfesztiválhoz kapcsolódik.

 

Delhi

Gandhi emléke előtt tisztelgett október 2-án a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ. India politikai és spirituális vezetőjének születésnapján előadások hangzottak el Gandhi magyarországi kultuszáról, emlékhelyeiről.

 

Isztambul

Pályi Zsófia, Fátyol Viola és Soproni Gyula fotóművészek képviselik Magyarországot az idei FotoIstanbul Fesztiválon Besiktasban, ahol a kiállításokat köztéri installációkon tekinthetik meg a látogatók októberben. A rendezvény szeptember 30-i megnyitóján kerekasztal-beszélgetést tartottak, ahol a V4-es országokból érkező művészek és kurátorok (Soproni Gyula, Virágvölgyi István, Slevin Aron, David W. Cerny ) mutatták be a közép-európai fotóművészeti hagyományokat, illetve a szakma jelenét és jövőjét. A fotófesztivál V4-es magyar elnökség isztambuli programsorozatának nyitórendezvénye.

 

Ljubljana

Schwetter Éva lektor és Imre Alíz magyar nyelvről szóló előadását hallgathatta meg a közönség szeptember 28-án a Nyelvek Fesztiválján a Kino Bežigradban. A reformáció 500. évfordulója alkalmából  a Ljubljanai Balassi Intézet egy biblianyomtató műhelyt is berendezett az általános- és középiskolás diákok számára, ahol négy iskolás csoportot láttak vendégül. A napot magyar táncház zárta.

 

London

Gárdos Péter író vett részt a European Writers' Tour 2017 rendezvénysorozat kerekasztal-beszélgetésén a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében a British Library-ban. Az október 5-i eseményen európai írók osztották meg a gondolataikat arról, hogy hogyan használják fel személyes és családi történeteiket alkotásaikban. A Hajnali láz írója a portugál Dulce Maria Cardoso-val, a cseh Martin Fahrner-rel és a lengyel-ukrán Zanna Sloniowska-val beszélgetett a témáról.

 

Párizs

A Párizsi Magyar Intézet 2017. szeptember 29-én rendezte szokásos évi lektori találkozóját, amelyre tanárok érkeztek egyebek között a Paris 3, Paris 4, az Inalco, a lille-i és strasbourgi egyetemről. A KKM-Balassi Intézetből a vendégoktatói hálózat munkáját közvetlenül szervező Nemzetközi Oktatási Kapcsolatok Osztályának osztályvezetője, Hógenburg Tamás, illetve a hungarológiai és magyar mint idegen nyelvi terület szakértőjeként Maróti Orsolya, a Nemzetközi Oktatási Kapcsolatok Főosztályának főosztályvezető-helyettese vett részt a találkozón. A lektorok megvitatták az aktuális szakmai és adminisztratív kérdéseket, majd Maróti Orsolya vezetésével műhelymunka kezdődött, amelynek keretében a differenciálás lehetőségeit és az autentikus szövegek felhasználásával kapcsolatos nyelvpedagógiai elvárásokat tekintették át.

Francia és magyar diákszínjátszók adták elő a Toldit október 6-án az Arany János-emlékév keretében a Párizsi Magyar Intézet nagytermében. Sylvie Pascaud és Perényi Balázs drámapedagógusok vezetésével francia és magyar diákok tanulták meg és mutatták be Arany János Toldijának dramatizált változatát az Intézetben.

 

Peking
A Szegedi Egyetem kiváló zenészei, Tóth Péter, Szokody Anikó, Varga Laura és Tóth Kristóf koncerteztek október 9-én Magyarország pekingi Nagykövetségén. Az előadáson Kodály Zoltán és Bartók Béla művei is felcsendülnek. A koncert a Kodály-emlékév programsorozatában valósul meg.
 
A Bágyi Balázs Quartet vendégszerepelt október 6-án az idei Beijing Tianchang Művészeti Fesztiválon. A jazz iránt érdeklődők a pekingi Nemzetiségek Kulturális Palotájában megrendezett nagyszabású zenei programsorozat keretében hallgathatták meg a magyar fellépőket.
 
Négy standon ismerkedhetett a közönség a magyar kulturális értékekkel a közép-kelet-európai országok számára rendezett Művészeti Karneválon Pekingben október első hetében. Kádár Ferkó tolmácsolásában a magyar mézeskalácsművészet rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők, Boldizsárné Nyikus Anna a textilművészet világába kalauzolta el a látogatókat a kékfestett tárgyak és hímzések segítségével, míg Nagyari Katalin munkáin keresztül a gyékényszövés és a fonott üvegek kerültek középpontba. A negyedik standon magyar borkülönlegességekkel ismerkedhettek a vendégek. A jó hangulatról a Tiszta Forrás Néptáncegyüttes gondoskodott.

A Jászság Néptáncegyüttes produkciója színesítette az idei Pekingi Nemzetközi Turisztikai Fesztivál programját. Az október 1-jei ünnepi megnyitón a külföldi előadások közül a magyar produkció elsőként mutatkozott be a több száz fős közönség előtt.

 

Prága

Születésem vasárnapi hajnal címmel Tiszai Nagy Menyhért festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás október 6-án a Prágai Magyar Intézet pincegalériájában. A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége szervezésében a Prágai Kulturális napok keretén belül a nemrégiben elhunyt református lelkész, író, költő festményeit november 10-ig tekintheti meg a közönség. A tárlatot Hadik András művészettörténész nyitotta meg.

 

Róma

Emléktáblát avattak október 2-án Szőnyi Zsuzsa és Triznya Mátyás emlékére egykori római lakhelyükön, az aventinusi Via Anna Faustina, 19. házszámnál. A Római Magyar Nagykövetség és a Római Magyar Akadémia  megemlékezésén Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója és Luca Bergamo, Róma polgármester-helyettese emlékezett Szőnyi István festőművész lányára, valamint férjére Triznya Mátyás festőművészre, akik az 1949-es emigrációjuk után Rómában telepedtek le és csaknem ötven éven át saját lakásukban működtették az úgynevezett Triznya-kocsmát. Az irodalmi szalonban vendégül látta a világ minden részéről átutazó magyar művészeket, irodalmárokat, tudósokat, többek között Cs. Szabó Lászlót, Hubay Miklóst, Márai Sándort, Mészöly Miklóst, Pilinszky Jánost, Weöres Sándort, Csoóri Sándort, Jancsó Miklóst, Petrovics Emilt, Mensáros Lászlót, Sebő Ferencet, Sebestyén Mártát, Várszegi Asztriket, Illyés Gyulát, Sára Sándort, Bánffy Györgyöt és Szörényi Lászlót. A megemlékezés kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott a Római Magyar Akadémián, amelyen Pál József italianista, egyetemi profeszor; P. Harsányi Pál Ottó a római Pápai Szent Antal egyetem ferences erkölcsteológusa; Ugo Detti, nyomdász; Somogyi Viktória, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársa, valamint Gilberto Martinelli, rendező elevenítette fel a Triznya-kocsma éveit, történelmi és kulturális szerepét.

 

Sepsiszentgyörgy

Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel nyílt nagyszabású kiállítás az Erdélyi Református Múzeumban szeptember 30-án, Kolozsváron. A Berde Mária írónő és Berde Amál festőművész pályaképét megrajzoló tárlat megnyitója része volt a reformáció 500. évfordulója alkalmából szervezett emlékév erdélyi rendezvénysorozatának. A több mint kétezer darabos dokumentumokból, fotókból és képzőművészeti alkotásokból álló feldolgozás eddig nem hozzáférhető anyagokat is tartalmaz. A most felújított és átadott református múzeum tetőterében látható kiállítás kurátora Szebeni Zsuzsa színháztörténész, a Sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet vezetője, grafikai szerkesztője Szebeni-Szabó Róbert fotográfus. Az eseményre egy 20 perces dokumentumfilm is készült Szebeni Zsuzsa forgatókönyve alapján, Ambrus Emese rendező és operatőr közreműködésével. A tárlat támogatói, együttműködői az Erdélyi Református Egyházkerület, az Erdélyi Református Gyűjtőlevéltár, a Sapientia EMT Filmművészeti Szak, a Székely Nemzeti Múzeum és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium voltak.
 

 

Zágráb

A Varasdi Kamarazenekar hangversenyével zárult október 2-án a Varasdi Barokk Esték. Európa egyik legnagyobb barokk zenei fesztiválján több mint 35 hangversenyt tartottak 4 horvát megyében, 20 kísérőprogrammal, 2 magyar város bemutatkozásával gazdagítva a kínálatot. A 47. Varasdi Barokk Esték fesztiváldíját a Pannon Filharmonikusoknak ítélték oda. A szervezők kiemelték: a kimagasló sikerhez jelentősen hozzájárult Magyarország partnersége, a zágrábi magyar nagykövetség és a kulturális intézet munkája. Az Európában és a világban is nagy hírnevet szerzett fesztiválon 10 napon át teltházas előadásokon mutatkozhattak be a magyar barokk zenevilág legkiválóbb zenekarai és kórusai. A 2017. szeptember 22. és október 3. között zajlott fesztivál a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország Zágrábi Nagykövetsége és a Balassi Intézet – Zágrábi Magyar Intézet és a Magyar Művészeti Akadémia közreműködésével valósult meg.

Oláh Kálmán világhírű jazz zongorista Quartetjével lépett fel október 4-én a Zágrábi Magyar Intézetben. Oláh Kálmán, Bacsó Kristóf, Horváth–Barcza József, Balázs Elemér koncertje Magyarország idei V4 elnökségének ünnepélyes elnökségi megnyitóját zárta.
 

 

Magyar részvétellel nyílt meg a harmadik Jeruzsálemi Biennále, a kortárs zsidó művészet legrangosabb nemzetközi seregszemléje. A kiállító művészek egyebek között Európából, az Egyesült Államokból, Oroszországból és Indiából érkeztek. A tárlategyüttes alapvetően két témát jár körül: az izraeli közélet legjelentősebb kérdései mellett teret kap a kortárs zsidó művészet és a zsidó identitás megfogalmazása a különböző művészeti ágak eszközrendszerével. A seregszemle fő kiállítási helyszíne, egy hajdani brit börtön ad otthont a magyar tárlatnak, amely Kanada és az Egyesült Államok után most a Jeruzsálemi Biennalén is látható. Az installáció a KKM–Balassi Intézet segítségével 2016 áprilisában készült el, kurátora Vadász Zita volt.  A kiállítás a budapesti VII. kerületet és annak zsidó örökségét mutatják be: 10 ismert és jellegzetes épület történetét járja körül számos eszközzel, például archív fotókkal és plakátokkal állít szembe kortárs kisfilmeket és zenét.

fotó: MTI

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Megkezdődött a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny a budapesti Erkel Színházban a Filharmónia Magyarország szervezésében. Az október 3-i nyitóhangverseny vendégkarmestere az 1974-es viadal győztese, Kobajasi Kenicsiró volt, aki a Magyar Állami Operaház Zenekarával Beethoven IX. szimfóniáját mutatta be. Az esten vezényelt még az előzsűri tagja, az 1989-ben a Magyar Televízió 6. Nemzetközi Karmesterversenyének legjobb magyar résztvevőjeként harmadik díjat nyert Kocsár Balázs. A hangversenyen Kodály Galántai táncok, valamint Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenye hangzott el. A nemzetközi karmesterverseny második fordulójának, valamint a december 15-i döntőnek és a december 16-i gálakoncertnek a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az eseménysorozat kiemelt célja, hogy nemzetközi lehetőséget kínáljon az ifjú tehetségeknek. A versenyre több mint száznyolcvan karmester jelentkezett a világ negyven országából, az elődöntőbe negyvenen jutottak. A vezénylendő művek között nyitányok, szimfóniatételek, operarészletek, versenyművek és szimfonikus költemények szerepelnek.

 

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Budapesten a Nemzetközi Hárfafesztivált, amely Vigh Andrea hárfaművésznő koncertjével kezdődött meg október 6-án a Festetics Palota Tükörtermében. Az est egyben az idén útjára indított Hárfás napok sorozat második előadása volt. Október 7-én a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny 2016-os győztese, Oliver Wass adott szóló hárfaestet. A fesztivál október 8-án este Maria Graf hárfaművésznő hangversenyével zárult.

 

Hat játék- és egy dokumentumfilmmel, valamint egy rövidfilmblokkal várja az érdeklődőket október 10. és 15. között a 12. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban.  A filmhét a Budapesti Román Kulturális Intézet leghosszabb múltra visszatekintő rendszeres rendezvénysorozata, amelyet az Uránia Nemzeti Színházzal közösen szervez több mint egy évtizede, hogy bemutassa Románia legfrissebb filmes termését. A többi között Calin Peter Netzer rendező Ana, mon amour című filmjét, a Két sorsjegy című vígjátékot,  a Kutyák című román-francia-bolgár-katari koprodukcióban készült thrillert és a A Petrilla bolygó  című dokumentumfilmet láthatja a közönség.

fotó: http://www.urania-nf.hu
 

Az elmúlt évek magyar filmterméséből mutatott be különprogramot az október 8-ig tartó nagy presztízsű zürichi New World filmfesztivál View Hungary címmel. A filmvilág legnagyobb sztárjait, köztük az idei életműdíjas Glenn Close-t, Alicia Vikandert, Roman Polanskit, Rob Reinert, Emmanuelle Seigner-t és Jake Gyllenhaalt felvonultató svájci fesztivál tizennyolc magyar alkotást mutat be a nemzetközi közönségnek. A Filmalap szakmai közreműködésével megvalósult válogatásban műsoron lesz a közelmúlt nagy sikerei közül az 1945Az állampolgár, az Ernelláék Farkaséknál, a Fehér Isten, a Saul fia, a Szerdai gyerek, a Tiszta szívvel, az Utóélet és a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, továbbá számos díjnyertes magyar rövidfilm.

fotó: https://zff.com/en/home/
 

Hat magyar filmet mutatnak be az idei Cineast – Közép- és Kelet-Európai Filmek Fesztiválján Luxemburgban. Október 5. és 22. között az Északi fény (2017) – Mészáros Márta, Jupiter holdja (2017) – Mundruczó Kornél, Az állampolgár (2017) – Vranik Roland, Testről és lélekről (2017) – Enyedi Ildikó, A Tolonc (2017) – Kertész Mihály, 1945 – Török Ferenc filmjeit láthatja a közönség. A rövidfilm kategóriában Superbia – Tóth Luca, Vulkán sziget – Lovrity Anna Katalin, Dialógus – Fabricius Gábor, Láthatatlanul – Szentpéteri Áron, A legvidámabb Barakk –  Varga Noémi alkotásai szerepelnek. Emellett a Besh o droM zenekar is fellép.

fotó: http://www.cineast.lu/2017/
 
Október 6-án Capa Izraelben címmel nyílt kiállítás a Robert Capa Kortárs Művészeti Központban a Cafe Budapest keretében. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella. A tárlatot Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója és Kőrösi Orsolya, a Capa Központ vezetője nyitotta meg.
fotó: http://capacenter.hu/kiallitasok/capa-izraelben/
 
UNESCO szellemi kulturális örökség címet nyert el a pécsi Gandhi Gimnázium. A döntést azzal indokolták, hogy európai viszonylatban is különleges az a módszer, amellyel az intézmény ápolja és továbbörökíti a roma kultúrát. A Gandhiban nagy hangsúlyt helyeznek a beás és lovári nyelv tanítására, valamint a cigány népismeret tantárgyakra, a cigány/roma hagyományokra és arra, hogy a diákok a népcsoport történetéről, költészetéről, művészetéről is tanuljanak. A mohácsi busójárás 2009-ben, a bólyi Emmausz-járás 2011-ben, idén pedig az egyedülálló pécsi oktatási rendszer érdemelte ki a szellemi kulturális örökség címet. Az UNESCO listáján 2017 elején 429 kulturális egység szerepelt.
 
Comenius munkásságát bemutató kiállítás nyílt október 4-én Pécsen, a Pécsi Református Kollégium aulájában. A cseh-morva pedagógus, író és teológus munkásságát, személyes életútját és a korszak történelmi hátterét 13 illusztrált roll-up mutatja be, amelyek kitérnek Comenius pedagógiáról, tudásról és műveltségről alkotott nézeteire is. A tárlat november 4-ig látható. 
fotó: http://www.csalad.hu
 
Magyar színházi és bábszínházi előadók, fotóművészek és zenészek mutatkoztak be kilenc napon át az idei Magyar Hét rendezvénysorozaton szeptember 9. és 17. között Eszéken és környékén. Az eszéki főkonzulátus immár negyedik alkalommal rendezte meg a programsorozatot, amelynek keretében regionális mezőgazdasági fórumot és üzletember találkozót is tartottak, elősegítve a térségben a gazdasági együttműködési lehetőségek feltárását. A programokat a Kulturális Diplomáciai Főosztály támogatta. 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események