Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. OKTÓBER- 41. HÉT

Berlin

Október 11-én megkezdődött a második HUNIWOOD Magyar Filmfesztivál Berlinben. Október 23-ig az elmúlt év hazai filmtermésének legjavát, több mint félszáz művet ismerhet meg a közönség a Balassi Intézet-Collegium Hungaricum Berlin (CHB) és a SpeakEasy Project magyar filmgyártó cég berlini részlegének közös seregszemléjén. Nyitófilmként a cannes-i fesztivál versenyprogramjában bemutatott Jupiter holdja-t vetítették. A nagyjátékfilmes szekcióban Mundruczó Kornél alkotása mellett Török Ferenc 1945 című filmjét láthatta a közönség, valamint a Hurok című thrillert Madarász István rendezésében. A dokumentumfilmes szekcióban műsorra tűzik Simonyi Balázs Ultra című munkáját, az animációs és rövidfilmes kategóriában pedig Wunder Judit Kötelék és Lovrity Kata Vulkánszigetcímű munkáját is. A fesztiválon a száz éve született Fábri Zoltánra emlékezve kiemelt programban mutatkoznak be a rendező idén digitálisan felújított alkotásai, egyebek között a Körhinta, az Utószezon, az Édes Anna, valamint az Oscar-díjra jelölt Pál utcai fiúk. A fesztivál partnerei a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Nemzeti Filmarchívum is; a fesztivál a Külgazdasági- és Külügyminisztérium, illetve a Balassi Intézet támogatásával valósul meg.

 

Brüsszel

A kárpátaljai magyar oktatás jövőjéről esett szó azon a beszélgetésen, amelyet a III. Brüsszeli Kárpátalja Napon tartottak október 10-én a KKM- Balassi Intézet –Brüsszeli Magyar Nagykövetség Kulturális Szolgálatában. A beszélgetésen Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke és Bocskor Andrea Európai Parlamenti képviselő, a Kulturális és Oktatási Bizottság alelnöke fejtette ki álláspontját. A III. Brüsszeli Kárpátalja Napot ünnepi est zárta, amelyen beszédet mondott Nagy Zoltán nagykövet, majd a Sodró népzenei együttes lépett fel.

 

Bukarest

Zene mindenkinek az éneklés és mozgás örömével címmel szervezett Kodály-szemináriumot a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Kodály Intézetével és a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetemmel közösen október 10-e és 12-e között. A zenészeknek, tanítóknak, óvodapedagógusoknak, zenetanárok, karvezetőknek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Kodály Intézet tanárai tartottak tanfolyamokat. Az október 12-i záró ünnepségen Nagy Gergő zongoraművész, a kolozsvári magyar és román opera munkatársa lépett fel.

 

Delhi

Megnyílt Kőrösi Csoma Sándor felújított emlékszobája október 9-én a Bengáli Ázsiai Társaság székházában, a székely tudós halálának 175. évfordulója alkalmából. A magyarok őshazáját kereső nyelvtudós személye régóta „híd” India és Magyarország között, a megnyitón Pethő Gyula nagykövet méltatta munkásságát.

Különleges kiállítási technikával készült a Delhi Magyar Kulturális Központ Róth Miksa egyes műveinek bemutatására. A Megszínesített napfény című tárlat október 12-én nyílt meg a magyar kulturális központban. A kiállítás felnagyított fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet a 19-20. század megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar képviselőjének sokszínű munkásságáról.

 

Helsinki

Chiaroscuro címmel kiállítás nyílt Bereczki Urmas fekete agyagból készült organikus, ősi civilizációk formavilágát idéző kerámiáiból a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában október 11-én. Az észt-magyar származású Bereczki Urmas Magyarországon, Finnországban, Svédországban, Olaszországban tanult. Kerámiáit egyebek között Tallinn, Riga, Kauniainen, Debrecen, Szombathely, Ljubljana és Pärnu múzeumaiban és galériáiban mutatták már be. A november 10-ig látható kiállítást Johanna Rytkölä finn szobrászművész nyitotta meg.

 

Pándi Balázs magyar dobvirtuóz és partnere Merzbow (Masami Akita) innovatív japán zajzenész tartotta a Blowup Vol 3 beharangozó koncertjét Helsinkiben október 10-én. Pándi Balázs nemcsak dobosként, hanem zeneszerzőként is ismert, Merzbow-val 2009 óta játszanak együtt rendszeresen. A kétnapos metál-alternatív zenei fesztivál nyitókoncertjén nagy sikerrel lépett fel az összeszokott páros.

 

Isztambul

Kétnapos ünnepi programsorozattal emlékeztek meg az isztambuli magyarok II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem török földre lépésének 300. évfordulójáról október 11-én és 12-én. A rendezvényt, amely része Magyarország V4-elnöksége isztambuli programsorozatának, Magyarország isztambuli főkonzulátusa és az Isztambuli Magyar Intézet szervezte. Az ünnepi programot a Rákóczi 300 című nemzetközi tudományos konferencia nyitotta meg, ahol szó esett II. Rákóczi Ferenc személyiségéről, történelmi jelentőségéről, valamint a V4-es együttműködés jelenéről és jövőjéről is. A program a rodostói Rákóczi Múzeum megtekintésével folytatódott október 12-én, majd az isztambuli Szent Benedek-templomban – ahol Rákóczi és édesanyja, Zrínyi Ilona hamvait őrizték évszázadokon keresztül – mutatott be emlékmisét Ruben Tierrablanca Gonzalez isztambuli és Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök.
 
Négynapos Kodály-szemináriumot tartottak október 9. és 12. között az isztambuli Marmara Egyetemen a Kodály-emlékév programsorozatának részeként. Az Egyetem, a Kodály Intézet, és az Isztambuli Magyar Intézet közös szervezésében megvalósult előadássorozaton öt magyar előadó mutatta be a világhírű magyar zeneszerző és zenepedagógus módszerét csaknem százötven résztvevőnek. Az esemény nagyszabású megnyitóján beszédet mondott a Marmara Egyetem rektora, Prof. Dr. M Emin Arat és Hendrich Balázs főkonzul.

 

Kairo

Az utóbbi néhány év magyar filmes terméséből válogatva három egymást követő héten tartott moziestet a Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal. Reisz Gábor Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan; Till Attila Tiszta szívvel című alkotásai után október 11-én Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét ismerhette meg a kairói közönség a New Hungarian Cinema veítés- sorozat harmadik állomásaként.

 

London

Fiatal magyar virtuózok mutatkoznak be a Londoni Magyar Kulturális Központban. Október 16-án Osztrosits Éva (hegedű) és Berecz Mihály (zongora) kamarakoncertjét hallgathatja meg az angol közönség. Osztrosits Éva 2017-ben szerzett diplomát a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Kokas Katalin tanítványaként. Az elmúlt évek számos kiváló versenyeredménye után tavaly egyedüli magyarként elnyerte a Yamaha-ösztöndíjat. Berecz Mihály 2016 óta tanul a londoni Royal Academy of Music-on ösztöndíjjal, Hamish Milne növendékeként. Versenyeredményei közül kiemelkedik az idei Debut Berlin nemzetközi verseny 1. díja, amelynek köszönhetően Beethoven 3. zongoraversenyét a berlini Filharmóniában adhatta elő. Olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Kocsis Zoltán, Keller András vagy Vásáry Tamás.

 

Moszkva

Teltházas előadáson, nagy sikerrel mutatták be október 8-án Molnár Ferenc Liliomcímű darabját Moszkvában. Az előadást Viktor Rizsakov Sztanyiszlavszkij-díjas orosz rendező, a Mejerhold Központ művészeti vezetője meghívásának köszönhetően láthatta az orosz közönség ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós Junior Prima-díjas alkotópáros rendezésében, a Mejerhold Központ társulatának előadásában. Ifj. Vidnyánszky Attila másfél hónapig dolgozott Rizsakov tanítványaival. Az előadást követően Viktor Rizsakov köszöntőjében méltatta a közös munkát és a kiváló magyar-orosz színházi együttműködés szerepét. A Liliomkövetkező előadása november 17-én lesz a Mejerhold Központban.

 

Külföldön először látható magyar fotográfiákból nyílt kiállítás a moszkvai Multimedia Art Museumban október 9-én.  A Magyar avantgárd 1918–1939 című tárlat a két világháború közötti időszak kiemelkedő fekete-fehér magyar alkotásait mutatja be. Az orosz közönség Angelo Pál, Bárány Nándor, Besnyő Éva, Escher Károly, Gönci Sándor, Haár Ferenc, Kálmán Kata, Kárász Judit, Kinszki Imre, Kerny István, Lengyel Lajos, Németh József, Pécsi József, Rónai Dénes, Vadas Ernő képeit tekintheti meg. A több mint félszáz alkotásból álló, december 17-ig látható tárlat a moszkvai magyar intézet szervezésében a Magyar Fotográfiai Múzeummal együttműködésében valósult meg Moszkva egyik legnagyobb presztízsű és leglátogatottabb múzeumában. A fotókiállítás ideje alatt előadások, filmfesztivál, és könnyűzenei koncert várja a magyar kultúra kedvelőit. November 4-én a múzeumok éjszakáján a Cseh Tamás program támogatásával a LYND zenekar lép fel szintén a Multimedia Art Museumban, november végén pedig Fekete széria címmel filmművészeti fesztivált rendeznek az Október Filmszínházban, ahol a XX. század második felének kiemelkedő fekete-fehér alkotásait – Janisch Attila: Árnyék a havon; Tarr Béla: Kárhozat, Enyedi Ildikó: Az én XX. századom – tekintheti meg az orosz közönség.

 

Skype-konferencia és közönségtalálkozó színesítette az idei Cifra 3. Magyar Filmfesztivált Moszkvában. Október 12. és 15. között tekintette meg a közönség a Testről és lélekről, az Anyám és más futóbolondok a családban című filmeket, valamint egy válogatást a BuSho filmfesztivál rövidfilmjeiből. A Testről és lélekrőloroszországi premiervetítését skype-konferencia és közönségtalálkozó kísérte a film rendezőjével, Enyedi Ildikóval. A beszélgetés moderátora Oroszország leghíresebb filmkritikusa, az Iszkussztvo Kino havi filmmagazin főszerkesztője, Anton Dolin volt.

 

Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész oroszországi debütálásával kezdődött meg október 13-án a magyar komolyzenei hangversenysorozat a világhírű Csajkovszkij Konzervatóriumban. A Moszkvai Magyar Kulturális Intézet a Konzervatóriummal együttműködésben szervezte meg idén először a rendezvénysorozatot, amelynek keretében novemberben Baráti Kristóf Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas hegedűművészt, december 8-án pedig a nemzetközi hírű Kodály Vonósnégyest: Falvay Attilát, Bangó Ferencet, Fejérvári Jánost és Éder Györgyöt hallgathatja meg a moszkvai közönség.

 

Párizs

Magyar zenészek és táncosok előadásai színesítik az idei Montmartre-i Ősz című rendezvényt Párizsban október 14-én. A Párizsi Magyar Intézet és a Nemzeti Táncszínház együttműködésének köszönhetően ebben az évben magyar művészek is részt vesznek a francia főváros 1934 óta hagyományos nagy szüreti menettáncában, majd este gyermek- és felnőtttáncházat tartanak a Párizsi Magyar Intézetben.

 

Peking

Kodály Mozaikok címmel kiállítás nyílik október 14-én a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Az Intézet Kodály-emlékévi programsorozatának következő állomásaként a magyar kortárs absztrakt expresszionista festészet és Kodály Zoltán művészetének találkozását mutatják be a kínai közönségnek. Gajdán Zsuzsa festőművésznő külön erre az alkalomra összeállított tárlata először látható majd a Pekingi Magyar Kulturális Intézetben. A kiállítás kapcsán munkaműhelyt is rendeznek, ahol az alkotás folyamatát is megismerhetik az érdeklődők.

 

Prága

V4-es kortárs filmszemle kezdődött október 13-án Prágában. A visegrádi négyek filmtermésének legjavát láthatja a közönség az október 15-ig zajló, Közép-európai filmfesztiválon - V4-es országok kortárs filmszemléjén, amelyet idén 20. alkalommal rendez meg a Prágai Magyar Intézet, a Prágai Lengyel Intézet, a Prágai Szlovák Intézet, a Prágai Filmművészeti Akadémia és az Artcam Films cseh művészfilm-forgalmazó közreműködésével. A V4 magyar elnökség kulturális programjában számos egészestés játékfilmet és történelmi dokumentumfilmet vetítenek, de szerepel a programban egy-egy összeállítás a Prágai Filmművészeti Akadémia, a Varsói Wajda Filmiskola, valamint a Pozsonyi Film- és Színművészeti Akadémia diákfilmjeiből is.

 

Róma

Az én Rómám címmel pályázatot hirdetett a Római Magyar Akadémia. Az idén 90 éves intézmény játékra invitálja mindazokat, akik szeretnék megmutatni, mit jelent számukra Róma, mit kaptak az „Örök Várostól”, milyennek látják, hogyan éltek, hogyan élnek ott. A 2017. december 10-ig tartó játékba olyan saját készítésű videókat várnak a szervezők, amelyeken saját Róma-élményüket megidéző, Rómával kapcsolatos, magyar irodalmi művet – verset, regényrészletet – szavalnak, vagy olvasnak a pályázók. A filmet az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várják a szervezők. A videókat a Római Magyar Akadémia YouTube csatornáján, illetve az A90 Roma Facebook-oldalon is közzéteszik, ahol a közönség lájkokkal szavazhat a legjobb produkciókra. A legkedveltebb videó készítőjének jutalma egy jövő tavaszi, kétszemélyes római utazás az Akadémia vendégeként.

fotó: https://hetediksor.hu/2016/01/28/filmvarosok-roma-1-resz/
 

Sepsiszentgyörgy

 (N)ŐK IS HŐSŐK – Magyar női sorsok az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás október 12-én a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház Galériájában a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében. A november 12-ig látható tárlat a nők I. világháborús küzdelmes helytállását és áldozathozatalát mutatja be számos, korábban sosem láthatott archív felvétel és tárgy segítségével. A tárlatot Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke nyitotta meg. A kiállítást Dimény-Haszmann Orsolya muzeológus méltatta. Házigazda: Szebeni Zsuzsa a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának igazgatója. A kiállítás kurátorai: ifj. Bertényi Iván, Bodnár Zita, Kincses Károly.  Együttműködő partnerek: Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, Országos Széchenyi Könyvtár, Hadtörténeti Intézet és Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Magyar Nemzeti Múzeum, Vigadó Művelődési Ház.

 

Stuttgart

Nagyobb standdal, megújult arculattal jelent meg idén Magyarország a Frankfurti Könyvvásáron. A KKM- Balassi Intézet Publishing Hungary programjának köszönhetően 130 négyzetméteren, különleges látványelemekből épített stand várta a magyar irodalom kedvelőit október 11. és 15. között a legkiemelkedőbb könyves eseményen. A stand a Németországban képzőművészként közismert Kassák legjellemzőbb formaelemeiből, a modernizmus tipikus anyagainak felhasználásával készült a paradigma: ariadne cég tervezésében. A kiállítótér nemcsak nagyobb és látványosabb volt: idén először arra is lehetőség nyílt, hogy a magyar szerzőket népszerűsítő programok ne külső helyszíneken, hanem a standon belül kapjanak helyet. A Frankfurti Könyvvásár irodalmi programját a vásárra megjelenő kortárs és klasszikus szerzők műveiből állították össze a szervezők, így megismerhette a közönség Bartis Attila, Kiss Tibor Noé és Szőcs Petra alkotásait. Térey János, Átkelés Budapesten című könyvéről, fordítójával, Wilhelm Drostéval beszélget. Temesi Ferenc idén magyarul újra kiadott Por című kötetét pedig Száraz Miklós György mutatta be. A 2016-ban elhunyt világhírű író, Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című művét dr. Jörg Morgenau irodalomtörténész méltatta, majd levetítették az íróról készült emlékfilmet is.

 

Tallinn

Kassák Lajos portréiból és műveiből készült fotókiállítás kísérte a magyar avantgárd költő, képzőművész A ló meghal, a madarak kirepülnek című versének bemutatóját október 12-én Tallinnban. A verset Lauri Eesmaa fordította, Helena Läks szerkesztette, Madis Katz tervezte és az Elusamus Kiadó jelentette meg. A Tallinni Magyar Intézet rendezvénye Roomet Jakapi zenei improvizációjával kezdődött, majd beszélgetés következett a magyar irodalomról és a kapcsolódó fordítói tevékenységről Lauri Eesmaa és Reet Klettenberg műfordítókkal, valamint Tóth Krisztina lektorral.

 

Zágráb

Dubrovnikban és Trogirban ismerkedhetett a közönség a magyar kultúrával október 11. és 14. között. A Zágrábi Magyar Intézet szervezésében október 11-én egy 1956-ról szóló kiállítást és egy Pilinszky-estet láthatott a közönség Dubrovnikban. Október 12-én a Tokaj régió népszerűsítették a szervezők borkóstolókkal, népzenével, fotókiállítással színesítve. Trogirban, október 13-án Szent László-kiállítás nyílt az Óvárosban, majd a Musica Profana régizene együttes előadásában Szent László-himnuszokat, illetve 17-18. századi barokk műveket hallhatott a közönség.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Nagyszabású, háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte meg a reformáció 500. évfordulóját az ausztriai magyarság. A Collegium Hungaricum Wien, Magyarország bécsi nagykövetsége, az Ausztriai Magyar Református Lelki Gondozó Szolgálat és a felsőőri református gyülekezet október 7. és 9. között megtartott rendezvénysorozatának egyik fontos eseménye volt a bécsi belvárosi református templomban tartott ünnepi istentisztelet, amelyet Bogárdi Szabó István püspök tartott. Fellépett a csaknem 280 éves múlttal rendelkező debreceni Kollégiumi Kántus, a budapesti Psalterium Hungaricum és az Őrségi Egyházmegye Egyesített Kórusa Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy és Arany János vezetésével. Az esemény Géra Eleonóra történész Protestáns megújulás és szociális gondoskodás Magyarországon 1945 előtt című, magyar nyelvű előadásával zárult.

 

Dr. Győriványi Ráth György bemutatkozó estjével egybekötve rendezték meg a Nizzai Operaház szimfonikus zenekarának 70. születésnapi koncertjét. A magyar karmester idén ősztől vezető karnagya a világszerte híres Nizzai Operaháznak. A koncerten Győriványi Ráth György igyekezett a megszokottól eltérő zenei csemegét kínálni a hallgatóságnak: felcsendültek olyan jól ismert művek, mint Csajkovszkij VI. szimfóniája, de megszólaltatta a fiatal, igazán tehetséges norvég zeneszerző, Martin Romberg átdolgozásában elénk táruló Tolkien-i világot is. Az est különleges színfoltjaként Enrico Dindo csellóművesz Chostakovitch interpretációjával nyűgözte le a közönséget. A koncert elmaradhatatlan részeként Gondard Fanfárjai is felharsantak az ünnepeltek tiszteletére.

fotó: gondola.hu
 

A rendszerváltozás óta az idén jelenik meg a legtöbb magyar irodalmi mű román nyelven. A kötetek többsége a Külgazdasági és Külügyminisztérium Balassi Intézetének Publishing Hungary nevű programjának köszönhetően olvasható. A legutóbbi Nemzetközi Irodalmi és Fordítási Fesztiválon bemutatták a román könyvpiacon idén megjelent, illetve megjelenés előtt álló magyar irodalmi fordításokat. Ezek között Márton Evelin Szalamandrák éjszakái, Bartis Attila A vége, Garajszki Margit Bartók és a fából faragott királyfi, Gárdos Péter Hajnali láz, Rusz Lívia összes képregénye, Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója, Csender Levente Egyszer majd el kell mondani, Kiss Csaba Drámák, valamint A másik forradalom - Alternatív ötvenhat című műveket. A tapasztalatok szerint a román kiadók érdeklődnek a magyar irodalom iránt: a magyar irodalom közlését eddig is kiemelten kezelő Curtea Veche mellett a két legnagyobb román kiadó, a Polirom és a Humanitas is kezdi megjelentetni magyar szerzők műveit.

 

Európai Kóruszeneszerzői Díjat nyert el Tóth Péter, az SZTE Zeneművészeti Karának dékánja, Gyöngyösi Levente és Balatoni Sándor az „Arany Hangvilla" utódjaként számon tartott viadalon, amelyet az Európai Kórusszövetség – Europa Cantat szervezett meg. Az a cappella kategóriában a zsűri Tóth Péter Mesedobozcímű, nőikarra írt, és Balatoni Sándor férfikarra készült Cantate Domino darabját találta a legjobbnak. A hangszerkíséretes kategóriában Gyöngyösi Levente nőikarra, két hegedűre és kis ütőhangszerekre komponált Jubilate Deo című darabja kapta az első helyet. A nyertes pályaművek 300 eurós díjazásban részesültek, és a jövő nyári Europa Cantat fesztiválon, Tallinnban mutatják be őket nemzetközi kórusok.

 

Premier előtti vetítésekkel és fesztivál kedvenc művészfilmekkel érkezik október 15-én a 2. Európai Art Mozi Nap, amelyet 34 ország több mint ezer mozijában rendeznek meg. A nemzetközi kezdeményezéshez országszerte 26 magyar művész mozi is csatlakozott, a hazai kínálatot négy friss, díjnyertes európai film mellett három magyar alkotás színesíti. Hazánkban négy új európai koprodukcióból – A négyzet, Happy End, Megtorlás, Az igazi törődés – és három magyar alkotásból – Aurora Borealis – Északi fény, A Pál utcai fiúk, Egy kupac kufli – áll a filmkínálat. A programhoz csatlakozott 8 budapesti és országszerte 18 további művész mozi ezekből válogatva alakította ki október 15-i műsorát.

 
Janus Pannonius szobrot avattak október 10-én a Padovai Tudományegyetemhez tartozó Maldura-palota kertjében. A 15. században az egyetemen tanult magyar költő szobra Oláh Arré Éva alkotása. A Padovában felállított műalkotást a Magyar Pen Club felkérésére készítette a Milánóban élő magyar szobrász. A figura fiatal korában, Bibliával a kezében ábrázolja Janus Pannoniust, hiszen a későbbi pécsi püspök 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. A szobor leleplezésén jelen volt többek között Sándor Krisztina, Magyarország milánói főkonzulátusának képviselője és Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere is. A szoboravatást konferencia követte, ahol felszólalt Szőcs Géza, a Magyar Pen Club és a Janus Pannonius Díj Alapítvány elnöke, Anna Bettoni, a Padovai Tudományegyetem bölcsészkarának igazgatója, Csorba László történész és Sárközy Péter irodalomtörténész. A nap zárásaként a Magyar Pen Club szervezésében magyar zenészek adtak koncertet olasz és magyar szerzők műveiből a padovai Liviano-palotában.
fotó: mult-kor.hu

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események