Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. OKTÓBER- 42. HÉT

Bécs

Kiegyezés címmel kiállítás nyílt október 19-én a Bécsi Collegium Hungaricumban. A december 4-ig megtekinthető tárlat a kiegyezés 150. évfordulója alkalmából idézi meg a Monarchia sajátos szellemi arculatát, a korszak történelmi és kulturális emlékezetünkben élő képét.

 

Belgrád

A Fonó Budai Zeneház mutatkozott be október 19-én a Belgrádi Collegium Hungaricumban, a Világzene Belgrádban és Budapesten című rendezvény keretében. A Zeneházról Horváth László ügyvezető igazgató tartott rövid előadást, majd Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas, érdemes és kiváló művész valamint zenésztársai előadását hallgathatta meg a közönség. Az estet a délvidéki magyar borászok bemutatója zárta.

 

Berlin

Közönségtalálkozók színesítették a HUNIWOOD Magyar Filmfesztivál második heti programját. Október 16-án a Teleki téri mesék című dokumentumfilm producerével, Mayer Andrással találkozhattak a nézők, október 17-én a Menjek/Maradjakdokumentumfilm-sorozat Édes otthon című epizódjának világpremierjét követte közönségtalálkozó. Október 19-én a filmdigitalizáció jelenéről és jövőjéről Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója és Martin Koerber, a Deutsche Kinemathek igazgatója beszélgettek. Október 20-án ULTRA36 címmel 24 órás filmvetítést rendeztek művészeti és zenei programokkal színesítve a Collegium Hungaricum Berlinben. Október 21-én a Transzduna című filmet láthatja a közönség, a vetítést követően Barabás Lőrinc dzsessztrombitás lép fel. A fesztivál a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium – Balassi Intézet támogatásával valósul meg.

 

Brüsszel
A brüsszeli Balassi Intézet az október 20. és 22. közötti Brussels Fashion Days keretében szervezi meg a Romani Design  belgiumi bemutatkozását. Magyarország első roma divatstúdiójának Spring/Summer 2018 HEART kollekcióját a Kárpát-medencei motívumrendszer és a búcsú világa inspirálta, a bemutatót a fesztivál nyitóestjén, október 20-án láthatta a közönség. A Romani Design legújabb kollekciója hangulatában és formavilágában a búcsú meseszerű valóságát idézi meg.

Október 18-án megnyílt a Soli deo Gloria című roll-up kiállítás a brüsszeli Balassi Intézetben. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából készült tárlat a magyar reformáció öt évszázadát mutatja be. A megnyitót követően a Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság szervezésében panelbeszélgetést hallgathatott meg a közönség a protestantizmus társadalmi szerepéről.

 

Kelemen Barnabás szóló hegedűjátékával lép fel a Flamand Szimfonikus Zenekar Brüsszelben október 21-én. Az együttes őszi turnéján Amszterdam, Antwerpen és Bruges után a brüsszeli BOZAR központban csendülnek fel Sibelius és Csajkovszkij darabjai, Jan Latham-Koenig vezényletével.

Ünnepi szentmisével és fáklyás felvonulással emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire október 22-én a brüsszeli Cathedral St. Michel et Gudule-ben a brüsszeli Balassi Intézet és a Magyar Ház kezdeményezésére. A misét követő fáklyás menet a katedrálistól indul.

 

Helsinki

Szabadi Vilmos hegedűművész, Marko Ylönen csellista, valamint Tuomas Turriago zongorista és zeneszerző adott ünnepi kamarakoncertet október 20-án a helsinki Szent János templomban a Kodály-emlékév és az október 23-i nemzeti ünnep tiszteletére. A műsorban Kodály-darabokon kívül Dohnányi és Vecsey-művek is elhangoztak. A koncert a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében az UNESCO – Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének támogatásával valósult meg.

Finnugor etnojazzkvartett alakult finn-észt-magyar zenészek részvételével a Rokon Népek Napja alkalmából. Az Arja Paju (basszusgitár), Hannu Risku (ütőhangszerek), Siim Aimla (szaxofon), Süle László (zongora) alkotta formáció október 21-én a helsinki Caisa Kultúrközpontban, majd október 22-én a vantaai Martinustalo koncerttermében lép fel. Mindkét koncert műsorában finnugor népi dallamokra épülő, improvizatív, modern etnojazz hangzik el. A koncerteket a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ a Finnségi Szövetséggel, a finn Castrén Társasággal és a finn–észt Tuglas Társasággal együtt szervezi.

forrás: zeneakademia.hu
 

Kairó

Lajtha László VII. Forradalmi szimfóniáját mutatják be a Kairói Operaházban október 21-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulóján a Balassi Intézet – Kairói Magyar Kulturális és Tanácsosi Hivatal szervezésében. A koncertnek az ’56-os forradalomról való megemlékezésen túl Lajtha László születésének 125. évfordulója ad különös jelentőséget. Az estet a koncertre Magyarországról érkező Dénes István Lajtha-díjas karmester vezényli. A közönség a Forradalmi szimfónia mellett Erkel és Franz Doppler műveit is hallhatja majd.

Képlánc ’56 címmel nyílt kiállítás október 19-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának alkalmából a Kairói Magyar Kulturális és Tanácsosi Hivatalban. A Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása 30 összefüggő, egyenként 100 x 50 cm-res digitális nyomatból áll. A tárlat egyes darabjait a Társaság más-más tagja tervezte, ám ezek a kiállításon egyetlen műalkotássá állnak össze.

 

London

Látványos fényfestéssel mutatják be Cardiffban a Walesi bárdokat a Londoni Magyar Kulturális Intézet szervezésében. Október 21-én 19:00–22:00 óra között, negyedóránként láthatja a közönség a különleges előadást a cardiffi Saint John the Baptist templom tornyára vetítve. A mozgóképes installáció Arany János születésének bicentenáriuma alkalmából szeretné felhívni a walesi közönség figyelmét a walesi és magyar kultúra egyik legizgalmasabb kapcsolódási pontjára. A ballada új és izgalmas installációját a Glowing Bulbs csoport tervezte.

 

Moszkva

Október 19-én megnyílt a Magyar Parlament című kiállítás a Suszev Építészeti Múzeumban a Moszkvai Magyar Intézet szervezésében. Az épület történetét bemutató, multimédiás kiállítást Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg. A tárlat az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága szakmai programjai keretében készült. A kiállítás rendezője az Országgyűlési Múzeum, kurátora Dúzsi Éva.

 

New York

Háromállomásos miniturnéra érkezik a Kaláka az USA keleti partvidékére a New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében. Az együttes október 20. és 22. között New Brunswickben, New York-ban és Lexingtonban lép fel az Arany- és a Kodály-emlékév alkalmából, az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelegve. A koncertek a New York-i Magyar Ház, a New York-i Magyar Főkonzulátus, valamint a helyi magyar közösségek szervezésében és aktív támogatásával valósulnak meg.

 

Párizs

A Kodály-emlékév tiszteletére népzenei hangversenyt rendeztek október 19-én az UNESCO-székház nagytermében a Párizsi Magyar Intézet szervezésében. A koncerten Borbély Mihály (klarinét), Fülep Márk (fafúvósok), Lukács Miklós (cimbalom), Bognár Szilvia (ének), Tóth Ildikó (tánc), Farkas Zoltán (tánc, gardon), Sipos Mihály (hegedű) adott reprezentatív műsort.

 

Pozsony

Középkori falképek a Szepességben címmel nyílt kiállítás október 15-én a lukanényei művelődési központban a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében. Méry Gábor fotókiállítását a felújított lukanényei templom felszentelésének alkalmából tekintheti meg a közönség. A tárlaton a Szepesség több mint tíz templomának freskói láthatóak az 1300-as évekből, egyebek között Kakaslomnic, Szepeshely, Szepesdaróc, Vitfalva, Zsegra, Poprád, Podolin és Lőcse templomainak, kolostorainak falképeit csodálhatják meg az érdeklődők.

 

Prága

A Fonó zenekar ünnepi koncertje várta a prágai közönséget október 19-én az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az előadást táncház zárta Berecz István és Bures Réka táncművészek közreműködésével. A koncert kísérőrendezvénye Farkas József etnofotográfus Páva pulyák című fotókiállítása volt.

Megnyílt az 1956-os forradalom és szabadságharc két hetét bemutató Hajnalodikcímű kiállítás október 19-én a Prágai Magyar Intézetben. A december elejéig megtekinthető tárlat a forradalom és szabadságharc két hetét mutatja be dokumentumok és naplórészletek segítségével.

 

Róma

A Medea eddig sosem látott filmfotóiból nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián október 20-án. Medea a nyugati kultúra egyik ikonikus nőalakja, történetének értelmezése koronként változott, figurája magában sűríti a nők társadalomban betöltött szerepének változásait. A Római Magyar Akadémia 90 éves ünnepi programsorozatában megnyíló Medea című fotókiállítás Pasolini olasz rendező 1969-ben készült Medea című filmjének forgatásán készült, eddig soha nem látott fotók, valamint két fiatal magyar fotóművész, Gőbölyös Luca és Herczeg Eszter képein keresztül vállalkozik a mítosz kortárs interpretációjára.

 

Szófia

Négynapos rendezvénysorozat kezdődött október 18-án Szófiában a Magyar–Bolgár Barátság Napja alkalmából. A nyitónapon Magyarságtudományi felolvasások címmel tudományos fórum zajlott, majd megnyílt Szalay Lajos miskolci grafikusművész tematikus, ’56-os kiállítása a Szófiai Magyar Intézetben. Október 19-én a Meszecsinka együttes lépett fel, október 20-án felavatták a magyarországi bolgár közösség Rilai Szent János emléktábláját a Szent Szófia Bazilikában, majd megkoszorúzták az 1956-os forradalom emléktábláját a nagykövetség épületénél, délután pedig megnyílt a vásárral egybekötött Hungarikumok utcája fesztivál a városi parkban.  A rendezvény záróeseményeként október 21-én a Szófiai Filharmónia Bulgária Koncerttermében Liszt Ferenc Faust-szimfóniáját hallgathatja meg a közönség a Genesis Orchestra előadásában.

 

Tallinn

Október 15-én tartották a Rokon Népek Napjainak észtországi megnyitó ünnepségét a Viimsi Szabadtéri Múzeumban. A látogatók erre az alkalomra készült finnugor témájú installációt, valamint egy észt, számi, võru-szetu és finn nyelven előadott műsort tekinthettek meg. Az egyhetes rendezvénysorozaton a Szigony Együttes is fellép a Tallinni Magyar Intézet szervezésében.

 

Zágráb

Október 17-én megnyílt a Zágrábi Magyar Intézetben a Megszínesített napfény című kiállítás. A tárlat fotók, eredeti vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ad átfogó képet Róth Miska, a 19-20. század üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar képviselőjének sokszínű munkásságáról. A tárlatot zenei program kísérte: Horváth Attila zongoraművész és Kósa Kristóf klarinétművész adott dzsesszkoncertet.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Megkezdődött a Margó
 Hét ország írói mutatkoznak be az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a Teslában. A KKM - Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával október 19. és 22. között zajló Margó a külföldi szerzőkre is fókuszál: fellép a dán Dorthe Nors, akinek Tükör, index, kuplung című regénye a Nemzetközi Man Booker-díj idei rövid, ötös listáján is szerepelt, de megismerheti a közönség Zeruja Salev izraeli, Jaroslav Rudis cseh, Jurij Poljakov orosz, Rosa Liksom finn, valamint Lukasz Orbitowski lengyel szerzőt is, aki az Egy másik lélek című könyvében egy valódi bűntényt dolgozott fel. Az idei, tízedik budapesti fesztiválra hetven új magyar mű is megjelent: többek között Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, illetve Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezik, a közönség személyesen találkozhat például az idei Aegon-díjas Krasznahorkai Lászlóval, vagy Bödőcs Tiborral, aki irodalmi stílusparódia-kötetét mutatja be.

 

Október végéig több helyszínen – London, Cardiff, Birmingham, Basingstoke, Bangor, Snape – tekintheti meg a közönség Eötvös Péter Az aranysárkány című zenés színdarabját a Music Theatre Wales előadásában. Az aranysárkány a magyar zeneszerző és karmester kilencedik zenés színpadi alkotása, amely 16 hangszerre és öt énekesre íródott. 

fotó: szinhaz.org
 

A chicagói filmfesztiválon mutatják be először a Budapest Noir című filmet, amely Gárdos Éva rendezésében, Kondor Vilmos bűnügyi regénye alapján készült. Az október 26-ig tartó seregszemle programjában négy magyar alkotás látható majd: Antal Nimród A Viszkis, Török Ferenc 1945, Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjei. A chicagói filmfesztivál az Egyesült Államok legrégebbi és legfontosabb filmes eseményeinek egyike.

fotó: port.hu
 

Spanyol filmhét kezdődött az Uránia Nemzeti Filmszínházban október 17-én. Az október 22-ig tartó programban tizenkét új film, vígjátékok, drámák, thrillerek, köztük Goya- és Gaudí-díjas alkotások is szerepelnek. A megnyitón A sakkozó című, Budapesten forgatott filmet vetítették, amelyen az alkotók közül jelen volt Marc Clotet és Lionel Auguste színészek, valamint a rendező, Luis Oliveros.

fotó: urania-nf.hu
 

Telt ház előtt vetítették a 100 éve született Fábri Zoltán Körhinta című klasszikusának felújított és digitalizált változatát október 16-án a lyoni Lumiére Filmfesztiválon. A díszvetítés előtt Joël Chapron, az Unifrance képviselője méltatta a magyar alkotást, hangsúlyozva, hogy a filmet 1956-ban nagy sikerrel mutatták be a cannes-i filmfesztiválon, majd idén újra, a Cannes Classics programban is. Az eseményen Havas Ágnes, a Magyar nemzeti Filmalap vezetője elmondta, hogy a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási program keretében, a Filmarchívum és a Filmlabor közreműködésével restaurálják a magyar filmörökség kiemelkedő darabjait. A Lumiére-fivérekről elnevezett világhírű fesztivál a felújított filmek elsőrangú bemutatkozási fórumának számít.

fotó: port.hu
 
Négynapos nemzetközi archív filmfesztivált rendeznek november 2. és 5. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Budapesti Francia Intézetben és a Corvin Filmpalotában. Az Első Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében a Filmarchívum egyedülálló gyűjteményéből készült válogatásokat láthat a közönség: idén itt vetítik először a 100 éve született Fábri Zoltán öt digitálisan restaurált alkotását, amelyek közül a Körhinta lesz a nyitófilm.
fotó: port.hu
 
A 44. Genti Filmfesztiválon mutatják be Európában először Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című, Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt főszereplésével készült filmjét. A Woyzeck és A nagy füzet rendezőjének új alkotásában egy hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap azonban felbukkan régi üzlettársa, a félszemű csendőrtiszt, aki egy nővel menekül. Hármójuk között veszélyes játék kezdődik. A filmet 2018 elején mutatják be a hazai mozik.
 
Öt erdélyi magyar társulat vesz részt idén a román Országos Színházi Fesztiválon október 20. és 30. között Bukarestben. Első alkalommal kapott meghívást a seregszemlére a nagyváradi Szigligeti Társulat, amely Joël Pommerat Az én kis hűtőkamrám című darabját mutatja be Forgách András fordításában és Theodor Cristian Popescu rendezésében. A legtöbb előadást a Nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház mutatja be, ezek egyike a Dragomán György Máglya című regénye alapján készült produkció Armin Petras rendezésében. Az idei program középpontjába  Victor Rebengiuc román színművész életművét és munkásságát állították.
 
Kós Károly-kiállítás nyílt Ankarában október 19-én, a török fővárosban található Ankara Egyetemen, az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozatának keretében. A kiállítás többéves levéltári kutatáson alapul, felépítését Fodor Gábor, az Isztambuli Magyar Intézet igazgatója és kurátora ismertette a jelenlevőkkel, a megnyitó beszédet Szőcs Géza miniszterelnöki megbízott mondta. A tárlatot február elején elsőként az Isztambuli Magyar Intézetben állították ki, miután idén száz éve, hogy 1917-ben, Konstantinápolyban megkezdte működését az első állami alapítású külföldi magyar kutatóintézet, amelyben több mint egy évig Kós Károly is tartózkodott, tanulmányozta a hagyományos oszmán építészetet, és javaslatokat tett Konstantinápoly városfejlesztésére.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
16
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események