Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. OKTÓBER- 43. HÉT

Belgrád

A Belgrádi Jazz Fesztivál Ifjú tehetségek programjában lép fel a Kosztolánszki Trió október 27-én, a belgrádi Collegium Hungaricum szervezésében, a Dom Omladine Kulturális Központ halljában. Az idei, 33-ik nemzetközi jazz fesztiválon John Coltrane, Kenny Garrett, Joshua Redman, Wayne Shorter kompozícióit, valamint magyar jazz zenészek – többek között Dresch Mihály – műveit is hallhatja a közönség a Trió tolmácsolásában.

 

Berlin

Rohmann Ditta csellóművész és egy vokális kvartett közreműködésével elevenednek meg Kodály Zoltán művei a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB), október 27-én. A CHB tavaly indult Conduction zenei sorozatában Kurtág György, majd Bartók Béla születésének évfordulóján hallhatott kettős koncerteket a berlini közönség. Idén ősszel a Gryllus Samu vezette CHB Orchestra egyetlen koncertben ötvözi az eredeti Kodály-szerzeményeket a 21. századi improvizációs technikákkal. Az előadók egyhetes, közös munkával állították össze a mai est végleges programját. A program kurátora Mándli Endre Vazul.

 

Brüsszel

Visegrád címmel szervezett jazz koncertet október 26-án a brüsszeli Balassi Intézet Magyarország V4-es elnökségének tiszteletére. Az ünnepi előadásra a Visegrádi Csoport valamennyi országából invitált művészeket az Intézet: Magyarországot Zsári Tamás, Belgiumban élő szaxofonművész képviselete, aki 2016 óta a brüsszeli Balassi Jazz Klub házigazdája. A V4 QUARTET további tagjai: Tomáš Liška, nagybőgő (Csehország), Marian Sevcik, dob (Szlovákia) és Kuba Stankiewicz, zongora (Lengyelország).

 

Három vallon zeneiskolában folytatódott a Kodály-módszer belgiumi népszerűsítése október 23. és 27. között. A brüsszeli Balassi Intézet a Genfi Kodály Stúdióval partnerségben, májusban kezdte meg hosszú távú zenei továbbképzését. Az őszi kurzust Charlotte Messiaen, a Belgiumi Kodály Társaság nyugalmazott elnöke vezette, vendégelőadóként Gouel Klára és Lőrincz Ágnes érkeztek a genfi Kodály Stúdióból.

 

Delhi

Hope of Freedom címmel nyílt kiállítás október 24-én a Delhi Egyetemen az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának tiszteletére. A Delhi Magyar Kulturális Központ, valamint az Egyetem Szlavisztika és Finnugrisztika Tanszéke ünnepséget tartott, amelynek zárásaként Sándor Pál Szerencsés Dániel című filmjét láthatta a közönség a Little Europe című fesztivál keretében.

 

Helsinki

Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotását tekinthetik meg az érdeklődők október 28-án, Helsinki belvárosi művész mozijában, az Engelben, a Magyar Filmsorozat keretében. Az érdeklődők a Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn–Magyar Társaság közös szervezésében láthatják a Karlovy Vary Filmfesztivál nagydíját elnyerő filmet, amely az idei Sodankylä Midnight SunFilmfesztiválon is szerepelt Észak-Finnországban.

 

London

A walesi bárdokat megelevenítő fényjátékkal tisztelegtek Cardiffban Arany János emléke előtt október 21-én. A különleges fényjátékot a Londoni Magyar Kulturális Központ szervezte azzal a céllal, hogy megismertessék a britekkel Arany Jánost és hazánk kultúráját. A hatperces vetítéseket késő estig negyedóránként tekinthette meg a Keresztelő Szent János-templom előtti téren összegyűlt tömeg. A vetítések alatt A walesi bárdokat angolul hallhatta a közönség. Cardiff főterén több százan nézték a bemutatót, és minden alkalommal viharos tapssal üdvözölték a rendkívüli látványosságot.

 

Moszkva

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duójának első koncertjét hallhatja a közönség október 29-én a moszkvai Jazz Esse klubban. A rajongók a Moszkvai Magyar Intézet szervezésben ismerhetik meg a különleges hangzásvilágú, a kortárs jazz és az improvizatív popzenét ötvöző magyar ének-gitár duó repertoárját.

 

New York

Premier előtti vetítéssel és közönségtalálkozóval indult útjára az 1945 észak-amerikai mozi bemutatója október 23-án, a manhattani Zsidó Kulturális Központban. Török Ferenc rendezőt és a film alapjául szolgáló novella íróját, Szántó T. Gábort pódium-beszélgetés keretében kérdezhették a filmrajongók.

 

Párizs

A Párizsi Magyar Intézet szervezésében október 27-én mutatják be Clara Royer Imre Kertész: «L’histoire de mes morts» (Halottaim története) című franciául megjelent életrajzi esszéjét, amelyet a Nobel-díjas magyar írónak, Kertész Imrének szentelt. A Saul fia  Oscar-díjas film forgatókönyvírójának alkotása azon a több mint húsz interjún alapul, amelyet 2013 és 2015 között készített az íróval. A mű eddig nem ismert forrásokat is felhasznál, köszönhetően annak, hogy Kertész Imre szabad bejárást biztosított berlini archívumába a fiatal francia írónő számára, aki így személyes naplóját is szabadon olvashatta.

 

Peking

Ünnepi fogadást rendezett Magyarország pekingi Nagykövetsége és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulója alkalmából október 25-én. A megemlékezést követően levetítették az Anyám és más futóbolondok a családból című filmet.

 

Pozsony

Október 26-án, a pozsonyi Astorka Korzo ’90 Színházfesztiválon Keresztes Tamás főszereplésével, Bodó Viktor rendezésében láthatta a pozsonyi közönség az Egy őrült naplója című darabot, amely Gogol elbeszéléséből készült. Az előadás a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésben a Katona József Színház, a FÜGE, a MASZK Egyesület (Szeged) és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében valósult meg.

 

Hamvas Béla életművét bemutató tárlat nyílt október 27-én a pozsonyi Zichy-palotában az író, filozófus, esztéta  születésének 120. évfordulója alkalmából. A Válságban élni – Hamvas Béla (1897–1968) című tárlat a 20. századi magyar szellemi élet egyik kiemelkedő alakjának életútját mutatja be. A november 15-ig látható kiállítás a Pozsonyi Magyar Intézet az Ars et Vita – Művészet és Élet Alapítvány, valamint a Szlovák Írók Társaságával együttműködésben valósultmeg.

 

Prága

Tillinger Adrienn Objects Within című munkáját állították ki idén a prágai Designblock – Diploma Selection 2017 című nemzetközi versenyen Prágában.  A EUNIC, a Prágai Magyar Intézet és a Designblok dizájnhét szervezésében idén negyedik alkalommal rendezték meg a végzős diákok diplomamunkáit bemutató versenyt október 26. és 30. között.

 

A budapesti Katona József Színház előadásában, Vajdai Vilmos rendezésében láthatja a prágai közönség Philipp Löhne Nem vagyunk mi barbárok című darabját október 28-án. A menekültkérdéssel foglalkozó groteszk társadalmi szatírát a Palm Off fesztivál – V4 Színházfesztiválon mutatják be a Prágai Magyar Intézet közreműködésével.

 

Róma

Nagy sikerű koncertet adott Fülei Balázs és az Auer trio október 20-án a Római Magyar Akadémia Liszt termében az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékére. A komolyzenei programot idén a nemrégiben elhunyt két neves emigráns, Tatai István és Giorgio Pressburger emlékének is ajánlották. Az előadás egyben a Kodály-emlékév programja is volt. A Római Magyar Akadémia társszervezésében Fülei Balázs részt vett a Róma közelében található Albano Liszt-emlékhangversenyén is október 22-én.

 

Sepsisztentgyörgy

Ars Poetica – A klasszikusoktól a modernig címmel nyílt meg Eifert János fotókiállítása Sepsiszentgyörgyön, a III. Székelyföldi Fotobiennálén, a  sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja szervezésében. A magyar fotóművész a világ több mint 40 országában fényképezett már, témáiból páratlan archívumot állított össze. A tárlat november 9-ig látható a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban.

 

Csaba királyfi vitráliumot ismerhették meg portugál, német és szicíliai fogyatékkal élő fiatalok a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett Írisz Ház, valamint a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja az Art of Inclusion Erasmus+ projektjének keretében. A Rejtett értékeink felfedezése című programsorozat október 18-i eseményén a Székely Nemzeti Múzeum Bánffy Miklós tervezte üvegablakának történetéről hallhattak a diákok.

 

Tallinn

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 61., valamint Észtország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából a Nyírség Táncegyüttes lépett fel október 20-án a tallinni Kumu Művészeti Múzeumban. A mintegy 30 fős tánckar az ötfős Szikes Együttes közreműködésével több tájegység magyar néptáncait adta elő, hagyományos viseletben. Az előadás után a Helsinki Nagykövetség részvételével nemzeti ünnepi fogadást tartottak, amelyen a Tallinni Magyar Intézet bemutatta az Örvendjen az egész világ című, Kodály Zoltán életéről szóló roll-up kiállítást.

 

Varsó

A magyarországi fürdőélet elevenedik meg a varsói Lazienki-palotában október 26-án megnyílt kiállításon. A műgyűjtő Völgyi-Skonda házaspár csaknem félszáz képből álló válogatása tudatosan ötvözi a hazai fürdőkultúrát a kortárs képzőművészeti értékekkel. A fürdők már-már misztikus világát megidéző alkotásokat a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében, december 15-ig láthatja a közönség. A kiállítást Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke nyitotta meg.  

Megkezdődött a Magyar-Lengyel Történelmi Játszókert építése Varsóban. A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében, magyar történelmi motívumkincsek felhasználásával készülő történelmi játszókert kortárs képzőművészeti alkotás is egyben: emléket állít a magyar és a lengyel történelem kapcsolódásainak, nemzeteink barátságának. A szobrászok és festőművészek keze nyomát viselő, akácból és tölgyből készülő különleges játszótér Kő Boldizsár alkotása, aki egyedi képzőművészeti játszóparkjaival már számos elismerésben részesült. Egyebek közt Ipari és Formatervezési Nívódíjat kapott, valamint Europa Nostra díjat nyert el a Millenáris Park - Zöld Péter Népmese Játszótérért.

Hat lengyelországi városban, több száz néző előtt aratott fergeteges sikert a Rajkó Művészegyüttes október közepén a Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében zajlott turnéján. Az együttes a Kodály-emlékév tiszteletére összeállított műsorával Újszandecen, Krakkóban, Slupskban, Lesznóban, Torunban és Szczecinben lépett fel. A lengyel közönség több városban állva tapsolta meg az előadásokat, amelyek a klasszikus műveken túl ízelítőt adtak a virtuóz cigányzene hangzásvilágából is.

 

Zágráb

Sólyom András Képzősök című filmjét tekinthette meg a zágrábi közönség október 26-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 61. évfordulójának tiszteletére. A film főszereplői, a Képzőművészeti Főiskola egykori hallgatói, huszonévesek voltak 1956-ban. A ma már idős művészeket kérdező egyetemi hallgatók most huszonévesek; azonosságot keresnek a történeti múlt és az általuk ismert jelen között. A filmbemutatót beszélgetés követte Sólyom András rendezővel.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a KKM-Balassi Intézet vezetője mondott köszöntő beszédet az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen a Dublini Magyar Nagykövetségen. Az ünnepség keretében Hammerstein Judit Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Olga Murphynek, a 61 évvel ezelőtti magyar forradalom és szabadságharc idején tanúsított bátor kiállásért. A helyettes államtitkár dublini látogatásakor találkozott az írországi magyarok képviselőivel, valamint részt vett az ünnepélyes faültetésen, a magyar kezdeményezésű Nemzetek Ligete parkban.

 

Újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc legutóbbi rendezését. Az 1945 című film kapta a Bécsi Zsidó Filmfesztivál közönségdíját, a belgiumi Waterlooban idén ötödször megrendezett történelmi filmek fesztiválján pedig a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával ismerte el a magyar alkotást. Az 1945világszerte kiemelkedő siker: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. Meghívta programjába a nagy presztízsű edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Jad Vasem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet-európai filmszemléről és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról is elhozta a fődíjat.

 

Fődíjat nyert el Fekete Tamás Vizsgálat című filmje a Pisek-i nemzetközi diákfilmfesztiválon. A Csehországban október 13. és 15. között lezajlott 17. Nemzetközi Egyetemi Filmfesztivál fődíjas alkotásában a rendező nehéz kérdés elé állítja főhősét, aki nem csak, hogy egyedülálló apa, de abban az iskolában orvos, ahol visszahúzódó fiát osztálytársai félelemben tartják. A film főszereplője Kardos Róbert, forgatókönyvírója Lányi Zsófia, operatőre Ijjas Teréz, vágója Kővári Szabolcs, hangmestere Pongor András, gyártásvezetője Málnási Csizmadia Eszter.

 

Ünnepségsorozatot szerveztek a francia fővárosban élő magyar katolikusok a Párizsi Magyar Katolikus Misszió megalakulásának 90. évfordulója alkalmából. A rendezvények keretében irodalmi pályázatot hirdettek, a magyar iskola tanárairól, diákjairól időrendi összefoglalót készítettek, valamint egy fotókiállítást is megtekinthettek az érdeklődők a misszió történetéről. A jubileumi ünnepsorozat lezárásaként október 15-én ünnepi szentmisén emlékeztek a hívek az ’56-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire. A szentmisét Molnár Ottó egykori plébános mutatta be. A szertartás után Sujánszky Jenő ’56-os szabadságharcos mondott beszédet, majd megkoszorúzták Mindszenty bíboros emléktábláját.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
2
Július
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események