Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. NOVEMBER - 44. HÉT

Belgrád

Magyarország első gipsy jazz zenekara, a Canarro Együttes lépett fel november 2-án a XX. Pancsovai Nemzetközi Jazz Fesztiválon a belgrádi Collegium Hungaricum szervezésében. A szerbiai fesztivál nyitónapján olyan neves előadók mellett állhatott színpadra a zenekar, mint az amerikai Tim Berne’s Snakeoil (SAD) és a Joe Lovano Classic Quartet.

 

Brüsszel

Gigor Attila Kút című filmjét láthatta a közönség október 30-án a Razorreel filmfesztiválon, Brugge-ben.  A 2008 óta évente megrendezett seregszemle idén október 26. és 30. között zajlott a nyugat-flandriai városban. A Kút című filmet angol, belga és spanyol alkotások sorában láthatta a fesztiválközönség a brüsszeli Balassi Intézet támogatásával.

 

Bukarest

Grossmann Péter zongoraművész és Sakamoto Mayumi énekművész lépett fel október 26-án a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben az Arany-év keretében. A közös koncerten Schubert, Schumann, Richard Strauss és Debussy mellett Erkel Ferenc és Arany János műveit is hallhatta a közönség. Az intézet évente szervez előadást japán énekművészek közreműködésével, ahol minden alkalommal magyar énekművek is elhangzanak.

 

A köztéri szobrok monumentalitásáról, a bukaresti közterek befogadó jellegéről, valamint a posztkommunizmusban felállított köztéri installációk helyzetéről szóló nemzetközi művészeti konferenciának adott otthont az intézet október 27. és 28. között. A Volum Art Egyesület Kifeszített terek című, 2011 óta tartó művészeti projektje változtatásokkal ideiglenesen átalakítja a köztereket, így aktiválván őket. A program szervezői e párbeszédek révén újfajta megvilágításba helyezték a román köztéri művészetet.

Eredeti francia, illetve az idén 410 éves Szenczi Molnár Albert magyar átiratában hallhatott genfi zsoltárokat a közönség október 30-án a Corvina Consort előadásában a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben a Reformáció 500. évfordulója alkalmából. Az a capella együttes és Caius Hera lantművész produkciója a Soli Deo Gloria kiállítás megnyitóját követően hangzott el. A tárlathoz kapcsolódóan egy nagyméretű Kárpát-medence térképen az érdeklődők megkereshették saját református gyülekezetüket is.

 

Visky András Júlia című darabját mutatták be október 31-én a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézetben. A Balassi Theátrum című projekt idei utolsó előadásán a szerző édesanyjának élettörténetét ismerhette meg a közönség, akit hét gyermekével egy bărăgáni kommunista lágerbe deportáltak. A Visky Júlia tragikus sorsát megelevenítő monodrámát Dana Dembinszki-Medeleanu adta elő. A darabot Ramona Iacob rendezte. Az előadás a Kommunizmus Bűneit és a Román Diaszpórát Kutató Intézet támogatásával valósult meg.

 

Helsinki

Fotókiállítás nyílt november 2-án a Susogó nyírfák című különleges kötetből, amelyben tizenhárom finn, svéd és számi nyelven alkotó finn költő írt verseket Tímár József magyar fotóművész nyírfák ihlette képeihez. A kajaani Kaukametsä Kongresszusi és Kultúrközpontban november 27-ig látható tárlat rendhagyó módon állítja párba a Finnország nemzeti nyelvein született verseket a finn nyírfa arcaival. A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ a vándorkiállítást Finnország szuverenitásának centenáriuma alkalmából idén több finn városban is bemutatja.

 

London

Békés Pál A Félőlény című művének angol fordításából hallhatott részleteket a közönség november 3-án a Londoni Magyar Kulturális Központban. Az értelmiség hatalommal szembeni ellenállásáról, szerepvállalásáról, lázadásáról felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló, orwelli történet részleteit a Flashpoint társulat színésztanulói olvasták fel. Az est vendége Phil Porter drámaíró volt.

 

Moszkva

Szentpéterváron, Moszkvában, Dubnában és Szergijev Poszadban lépett fel a magyar és balkáni népzenét játszó Meszecsinka zenekar november 2. és 5. között. A rendezvénysorozat a Moszkvai Magyar Intézet szervezésben, az NKA támogatásával valósult meg.

 

Fekete széria: Magyar avantgárd fotókiállítás kísérőprogramjaként ismerhette meg a moszkvai közönség a Lynd zenekart november 3-án és 4-én. A magyar dreampop zenekar a Kitajszkij Ljotcsik Dzsao Da klubban és a Multimedia Art Múzeumban adott koncertet a Moszkvai Magyar Intézet szervezésben, az NKA támogatásával.

 

New York

Longing and Belonging címmel drMáriás avantgárd képzőművész és zenész festményeiből nyílt kiállítás november 3-án a New York-i Magyar Intézet szervezésében a manhattani 10 Thousand Steps könyvesboltban. A november 17-ig látható tárlat a művész legutóbbi alkotásaiból válogat. A magyar közéleti szereplőket bemutató művek nyomatai a szentendrei Vinczemill papírmerítő műhelyben készültek.

 

A Balázs Béla Stúdió (BBS) avantgárd filmrendezőinek munkáiból rendezett rövidfilmfesztivált New York vezető művészmozijával, az Anthology Film Archivesszal közösen a New York-i Magyar Intézet november első hétvégéjén. A seregszemle a With the Eyes of Others kiállításhoz kapcsolódó Counter/cultureprogramsorozat lezárása. A fesztivál első napja a 2009-ben elhunyt BBS-tagnak, Antal Istvánnak állított emléket, míg a második napon a BBS legfontosabb alkotóinak műveit láthatta a közönség.

 

Peking

Két magyar résztvevője is volt idén a Kulturális Minisztérium és a Pekingi Táncművészeti Egyetem közös szervezésében megvalósuló Kína-KKE Táncművészeti Munkaműhelynek október 23. és 26. között. A Pekingi Táncművészeti Egyetemen Ónodi Béla a magyar néptánc mestere, illetve Lakatos János modern táncos tolmácsolásában ismerkedhettek az érdeklődők a magyar táncokkal.

 

Magyar csárdává alakult át az ötcsillagos Zhaolong szálloda exkluzív különterme Pekingben a Gulyásfesztivál idejére. Az OBOR gasztrokulturális eseménysorozat keretében ezekben a hetekben két kínai szállodában ismerkedhet a közönség a magyar gasztronómia fogásaival, de ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a magyar kulturális programokból is: a Pekingi Magyar Kulturális Intézet Kodály Pontja a korabeli Magyarországot idézi fel, Gajdán Zsuzsa, akivel személyesen is találkozhatnak majd az érdeklődők, Kodály emlékére készített kiállítást, az exkluzív Parkview Green Művészeti Múzeumban a Fehér László műveit is bemutató tárlat pedig november végéig lesz látható.

 

Pozsony

MY MYSELF & I címmel nyílt meg Elek Judit Katalin fotókiállítása a Pozsonyi Magyar Intézetben november 3-án, a 27. Nemzetközi Fotóhónap keretében. A fotóművész saját képtörténetében önarcképein keresztül a nő ezer arca mutatkozik meg meglepő kompozíciókban. A december 12-ig látogatható tárlat a pozsonyi Közép-európai Fotográfusok Házával és a budapesti Magyar Fotográfusok Házával együttműködésében a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében valósul meg.

 

Szófia

A bolgár evangélikus egyház központi templomában, az Első Evangélikus Templomban nyílt meg november 2-án a Soli deo gloria – a magyar reformáció 500 éve című kiállítás a Szófiai Magyar Intézet szervezésében. A Reformáció 500. évfordulójára készült tárlat megnyitóján Mester Sándor klasszikus gitárkoncertjét hallgathatta meg a közönség.

 

Zágráb

A Kossuth-díjas Kaláka együttes lépett fel Zágrábban és Eszéken november 3-án és 4-én a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében. Az előadásokra a magyar óvodások és kisiskolások mellett a gyermekdalokat kedvelő horvát közönséget is várták.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Megnyílt Mikola Nándor és Carl Wargh akvarellisták közös tárlat a budapesti Várnegyed Galériában november 3-án. Az Északi tájak magyar és finn ecsettel című tárlat különlegessége, hogy Wargh finnországi svéd, míg Mikola finnországi magyar kulturális hátteret örökölt. Művészetüket a technika, a témaválasztás és az az egyedi stílus köti össze, ahogyan a természetet megjelenítik. A tárlat anyagát a finn Mikola Nándor Művészeti Alapítvány állította össze. A helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban idén augusztusban bemutatott, most Budapesten is megnyílt páros tárlat a Finland100 ünnepi év eseménysorozatának részeként valósult meg.

 

Mundruczó Kornél Jupiter holdja című filmje képviselte Magyarországot az október 16-án kezdődő EU-s filmfesztiválon. Az Európai Unió Pekingi Delegációjának szervezésében idén tízedik alkalommal rendezték meg a tagállamok legjobb alkotásait felvonultató seregszemlét, melyen több mint 150 filmet láthatott a közönség, köztük Mundruczó Kornél legújabb, nemzetközi díjakat is elnyert alkotását.

 

A barátság tányérja – Egy nap Nápolyban Szabó Magdával címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést Szabó Magda emlékére a nápolyi Cinema Hart moziban november 1-jén. A több mint 100 néző előtt Antonella Cilento írónő, Vera Gheno, Szabó Magda egyik legismertebb olasz fordítója, Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója, valamint Szilágyi Mónika, a milánói Edizioni Anfora könyvkiadó vezetője elevenítették fel az Olaszországban immár bestseller szerzővé vált írónő munkásságát. A beszélgetést követően Cecilia Lupoli és Imma Villa színművészek részletek olvastak fel Szabó Magda műveiből, majd levetítették Az ajtó című Szabó István-filmet. Az estet az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából a Lalineascritta társaság, az Edizioni Anfora könyvkiadó, a Római Magyar Akadémia és a KKM – Balassi Intézet Publishing Hungary programja szervezte.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események