Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. NOVEMBER - 45. HÉT

Bécs

Bartis Attila, Szőcs Petra, Selyem Zsuzsa, Molnár T. Eszter, Bencsik Orsolya és Kiss Tibor Noé képviselte Magyarországot a november 9. és 12. közötti a Buch Wien nemzetközi bécsi könyvvásár Donau Lounge programjában. A KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával megrendezett fórumon immár hatodik éve találkozhatott az osztrák közönség a Duna-térség kulturális kínálatával és a kortárs irodalom legjavával. Az idei program széles nemzetközi összefogással valósult meg: a Buch Wien könyvvásárnak, a bécsi Collegium Hungaricumnak és a Publishing Hungary programnak évek óta partnerei az osztrák minisztériumok és irodalmi intézmények, a Traduki nemzetközi irodalmi fordító szervezet, valamint a Duna menti országok bécsi kulturális intézetei. A rendezvénysorozatban csaknem húsz, osztrák és német kiadó vett részt.

 

Mária Terézia, Magyarország királya címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeztek november 9-én és 10-én a bécsi Collegium Hungaricum szervezésében a magyar kancellária egykori székházában és a Mária Terézia alapította magyar nemesi testőrség egykori székhelyén.  A multdiszciplináris tanácskozást az uralkodó születésének 300. évfordulója alkalmából, a Mária Terézia-emlékév keretében szervezték meg.

 

Belgrád

Nagy sikerrel szerepelt a Duna Vonósnégyes Belgrádban november 6-án. A Duna Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult kvartett vonósnégyesre írt darabokat, illetve eredetileg más hangszerelésben született művek átdolgozásait adta elő.  A koncert a  Vendégoktatók a magyar kultúráért című program keretében,  a Belgrádi Egyetem Hungarológiai Tanszékének vendégoktatója, Dr. Bogár Edit lektor kezdeményezésére valósult meg a belgrádi autótörténeti múzeum előadótermében.

 

Brüsszel 

A brüsszeli Balassi Intézet adott otthont a VII. Transpoesie Nemzetközi Költészeti Fesztivál utolsó felolvasó estjének november 9-én. Brüsszelben évente megrendezik a költészet és a többnyelvűség népszerűsítésére törekvő seregszemlét. A háromnapos fesztiválon 18 ország költői mutatkoztak be. A záróesten a portugál Maria Do Rosário Pedreira, az izlandi Gerdur Kristny, az osztrák Mieze Medusa, a Feröer-szigeteki Oddfrídur Marni Rasmussen, a lengyel Krzysztof Siwczyk, a luxembourgi Florent Toniello és a vajdasági Terék Anna költő, drámaíró olvasta fel verseit.

 

Kiállítás nyílt az 1944-45-ös délvidéki vérengzések áldozatainak emlékére november 7-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A Keskenyúton Alapítvány tárlata emléket állít az áldozatoknak, valamint szemtanúkat, leszármazottakat, kutatókat és politikusokat idézve összegzi az eddigi kutatások eredményeit, bemutatja a kegyeleti tevékenységet, illetve annak hiányosságait is. 
 

 

Bukarest

Kilenc nagyjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek szerepelnek a 11. Bukaresti Magyar Filmhét programjában. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet november 12. és 19. közötti seregszemljének célja, hogy bemutatassa a legfrissebb magyar filmtermést. Nyitófilmként a Török Ferenc 1945című alkotást láthatja a közönség a forgatókönyvíró, Szántó T. Gábor jelenlétében, de levetítik a Kincsem-et is, Herendi Gábor rendező részvételével. A programban szerepel Madarász Isti, Hurok című filmje, a Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte Brazilok, valamint a tavaly Oscar-díjra jelölt Tiszta szívvel, amelyet Till Attila jegyez. Bemutatják a Vranik Roland rendezte Az állampolgárt, valamint Kostyál Márk Kojotját. Levetítik Gigor Attila a Kút című filmjét, szintén a rendező és Kiss Wanda vágó jelenlétében. A Filmhét egy „nemzedéki közérzetfilmmel”, a Tiszeker Dániel rendezte #sohavégetnemérős című játékfilmmel zárul. A fesztivál idei vendége a BuSho Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál: bemutatják az idei seregszemle legjobb magyar filmjeit és díjnyertes alkotásait, valamint a BuSho nagydíjas Welcome című kisjátékfilmet.
 
Először mutatkozott be a soproni borvidék önálló boresten a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet Vinum Hungaricum estek programsoroztában november 8-án. Luka Enikő hét borral ismertette meg a közönséget az Intézet magyar borvidékeket, borászatokat, szőlőfajtákat bemutató rendezvényénsorozatának keretében.

 

Irinyi 200 címmel szervezett emlékező estet a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet november 7-én Székelyudvarhelyen.  A zajtalan gyufa feltalálójának születési bicentenáriuma alkalmából kiállítással, logikai játékokkal és dokumentumfilm-vetítéssel színesített progarmon ismerhette meg a közönség Irinyi János életútját és munkásságát. Az esten közreműködött Marossy Géza, az Intézet megbízásából készült Irinyi-dokumentumfilm rendezője, operatőre.

 

Negyedszázados kilométerkőhöz érkezett az első erdélyi filmfesztivál, a marosvásárhelyi Alter-Native. A november 8. és 12. közötti jubileumi seregszemle versenyprogramjában több mint 50 rövidfilm szerepelt, köztük 29 kisjátékfilm, 17 animáció, három kísérleti film és két dokumentumfilm. A fesztiválon a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet jóvoltából Rózsa Miklós magyar zeneszerzőről is megemlékeztek, aki Oscar-díjat kapott Alfred Hitchcock Elbűvölve című filmjének zenéjéért. Ez Ioan Dobrinescu román zeneszerző átiratában élőben is felcsendült a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarának művészeiből álló Transylvanian Wind Ensemble fúvóskvintett előadásában. Fellépett még a Takarmánybázis Tandem Film a hangok felől című előadásával, amely élő továbbgondolása volt az 1945 című film Szemző Tibor által komponált zenei világának.

 

Delhi

Smart Hungary – Scientist, Inventors, Innovators címmel magyar tudósokról és technikai újdonságokról nyílt kiállítás a Delhi Magyar Kulturális Központban november 6-án a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsoldóva.  A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tárlata sikertörténeteket mutat be a magyar innováció fejlődéséből, valamint az érdeklődők megismerhetik világraszóló magyar tudósainkat és jelenkori követőiket is.

 

Meghosszabbították a „Megszínesített napfény” című Róth Miksa műveiből készült kiállítást a Delhi Magyar Kulturális Központban. A 19-20. század fordulóján megújuló üvegablak- és mozaikművészet legismertebb és legtermékenyebb magyar műhelye alapítójának és vezetőjének néhány művét különleges kiállítási technikával mutatta be a Központ a tárlaton, amelyet november 6-ig tekinthetett meg a közönség.

 

Magyarország gasztronómiáját, valamint a terítéshez kapcsolódó művészeti alkotásait mutatta be a delhi közönség számára november 7-én az Art Around the Table című rendezvény. A Delhi Magyar Kulturális Központ szervezésében Merkler-Szántó Judit asztalkoreográfus egyebek között porcelánok és hímzett szalvéták segítségével idézte meg a magyar kultúra jellegzetességeit Magyarország Nagykövetének rezidenciáján.

 

Helsinki

Az Arany-emlékév tiszteletére Sudár Annamária előadóművésznő és Heinczinger Miklós, a versmegzenésítéseiről ismert Misztrál együttes tagja tartott zenés Arany-estet a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban november 7-én. A Toldi estéje elbeszélő költemény részleteit átkötő szövegekkel, instrumentális, hangulatfestő zenei betétekkel, valamint az ifjú Toldi Miklós gáláns kalandját megelevenítő mű énekelt változatával együtt halhatta a közönség.

 

Mikko Iivanainen gitárművésszel közös koncertet adott Süle László zongorista november 9-én a helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A magyar zeneszerző jazz- koncertsorozatában többek között fúvósokkal, ütősökkel játszott már együtt. Ezúttal Mikko Iivanainen jazzgitáros-zeneszerzővel közösen adták elő Süle László kifejezetten erre az alkalomra komponált műveit.

 

Isztambul

Magyar rövidfilm szekcióval vette kezdetét a november 7. és 12. megrendezett Izmiri Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Hazánkat nyolc magyar film képviselte: a Busho legjobb magyar filmje mellett a magyar V4-es elnökség tiszteletére V4-es szekciót is bemutattak. A fesztivál keretében megrendezett szakmai beszélgetéseken a BuSho Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál szakmai igazgatója, Gábeli Tamás vett részt.

 

Ljubljana

Török Ferenc 1945 és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét is bemutatták a Ljubljanai Nemzetközi Filmfesztiválon a Ljubljanai Balassi Intézet szervezésében. A november 8-án és 9-én zajló seregszemlén Török Ferenc rendező, valamint a Testről és lélekről két producere is részt vett.

 

London

Londoni Magyar Kulturális Központ adott otthont november 10-én a Guildfordi Magyar Tanoda és Játszóház Kodály-alapú gyermekfoglalkozásának. A Tanoda vezetőjének közreműködésével a szülők játékokat és dalokat tanulhattak meg, amelyeket később otthon is gyakorolhatnak gyermekeikkel.

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint lépett fel november 12-én a brit fővárosban. A Londoni Magyar Kulturális Központ szervezésében eddig már két alkalommal is teltházas koncerteket adott a duó, mostani fellépésünkön legújabb albumukat a Tell Her-t mutatták be az angol közönségnek.

 

Moszkva

Két kiállítás nyílt a Magyar Tudomány Napja alkalmából a Moszkvai Magyar Kulturális Intézet szervezésében november 8-án. Az érdeklődők megtekinthetik a Suszev Építészeti Múzeumban bemutatott Országház-kiállítást, illetve a gróf Széchenyi István életpályáját bemutató Vízióból tettek című roll-up tárlatot. Az Országház-kiállítást építészeti dokumentumfilmek vetítése kísérte.

 

Párizs 

A magyarországi rendszerváltást megelőző és követő évek társadalmi életérzését mutatja be Bánkúti András Marginális értékek című fotókiállítása, amely november 9-én nyílt meg a Párizsi Magyar Intézetben.  Ugyancsak az Intézet ad otthont a Soli deo gloria – a magyar reformáció 500 éve című tárlatnak, melyet az MTVA vallási szerkesztőségének kisfilmje színesített.

 

Pozsony

Hamvas Béla A bor filozófiája; Gárdos Péter Hajnali láz és Veres István Széchenyi című könyveit mutatták be a november 9. és 12. között megrendezett Bibliotéka nemzetközi könyvvásáron Pozsonyban. A Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésben megrendezett könyvbemutatókon a művek szlovák fordítói és kiadói is jelen voltak. 

 

Ünnepi hangversenyt rendeztek a Pozsonyi Magyar Intézet szervezésében a Reformáció 500. évfordulója alkalmából a Pozsony-óvárosi Evangélikus Egyházközség Nagytemplomában. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának november 11-i koncertjén többek között Bach, Mendelssohn és Kodály Zoltán műveit is hallhatta a közönség.

 

Prága

November 7-én rendezték meg Csáky Pál Virágeső című színdarabjának prágai ősbemutatóját a Prágai Magyar Intézet nagytermében. Az Esterházy János Emlékév alkalmából a révkomáromi TEÁTRUM Színházi Polgári Társulás előadásában láthatta a közönség a darabot, amely a felvidéki magyarok küzdelmeit, mindennapi harcait mutatja be a hatvanas évektől kezdve a rendszerváltásig.

 

A Prágában és környékén élő óvodáskorú magyar gyermekek részére szervezett bábelőadást a Prágai Magyar Intézet november 8-án és 9-én. A Laci Királyfi, valamint a Szárnypróba, avagy a repülés története című előadásokat a Márkus Színház mutatta be a magyar intézet nagytermében. A rendezvény partnerintézménye a prágai magyar szülőket tömörítő Iglice Egylet.

 

Ernyei László művésztanár, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa vett részt a Prágai Nemzetközi Harmonika Fesztivál zsűrijében a Prágai Magyar Intézet közreműködésével. A november 2-a és 7-e közötti, idén harmadik alkalommal megrendezett seregszemle egyebek között a Prágai Konzervatórium, a Cseh Zenei Alap és az Olasz Kulturális Intézet közreműködéséve valósult meg.

 

Sepsiszentgyörgy

Gy. Szabó Béla kolozsvári képzőművész kevésbé ismert rajzaiból, akvarelljeiből, olajfestményeiből és reprezentatív fametszeiből válogat az a kiállítás, amely november 9-én nyílt meg az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi kiállítótermében. A megnyitón bemutatták azt a negyven alkotást is, amelyet a Gy. Szabó Béla-hagyaték kezelője, Ferenczy Miklós adományozott Sepsiszentgyörgy városának, illetve az Erdélyi Művészeti Központnak. A tárlatot a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet - Magyarország Kulturális Központja, a Gy. Szabó Béla Emlékház, valamint az Árkosi Kulturális Központ hozta létre.

 

Stuttgart

Háromnapos szakmai programot szervezett német muzsikusok, zeneelmélet tanárok, zongoristák, énekesek, zeneakadémiai hallgatók és kórusénekesek számára a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ november 10-től 12-ig. A Kodály-emlékév keretében megrendzett kurzuson a szakemberek megismertették Kodály, Bartók és Liszt zenei és zenepedagógiai munkásságát és műhelyfoglalkozást is tartottak számukra a Kodály Intézet művésztanárai. 

 

Szófia

November 8-án megnyílt Bahget Iszkander Magyar szellemi jelenlét Bulgáriábancímű fotókiállítása a Veliko Tirnovoi Szent Cirill és Metód Tudományegyetemen a Szófiai Magyar Intézet szervezésében. Doncsev Toso, a kiállítás ötletgazdája, valamint Bahget Iszkander fotóművész és Bocskov Jordán, a kecskeméti Bolgár Települési Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2015 őszén járták be a bulgáriai magyar vonatkozású helyszíneket. Ennek a körútnak az eredménye a fotókiállítás, amelynek célja, hogy felelevenítse és tudatosítsa a magyar történelem és kultúra kiemelkedő személyiségeinek befolyását a baráti Bulgária társadalomtörténetére.

 

Zagráb

Számítástechnikai nyelvészet címmel rendezett konferenciát a Zágrábi Magyar Intézet Bulcsú László nyelvész, fordító tiszteletére a Magyar Tudomány Napja alkalmából. A neves horvát szakemberek részvételével zajlott tanácskozáson szó esett az egykori nyelvész-informatikus kimagasló tevékenységéről, a horvát informatikai képzésben és a számítástechnikai nyelvészetben végzett munkásságáról.

 

Tudományos előadással emlékezett meg a Reformáció 500. évfordulójáról a Zágrábi Magyar Intézet november 8-án. Az eseményen Varga Szabolcs,  a Pécsi Tudományegyetem Hittudományi Karának docense tartott előadást  Katolikus továbbélés a reformáció évszázadában a Magyar Királyságban címmel a Zágrábi Magyar Intézetben.

 

Szvoren Edina magyar írónő volt a vendége az Europea az udvarban című irodalmi estnek, amelyet a Zágrábi Magyar Intézet és a Ljevak Kiadó szervezett november 10-én Zágrábban. A magyar írónővel művei horvát műfordítója, Detoni Xénia beszélgetett.

 

Szent Márton napi megemlékezést tartottak november 11-én a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében. A program a zágrábi katedrálisban tartott szentmisével kezdődött, majd lampionos felvonulással folytatódott, amelynek kereteében a gyermekek rövid műsort mutattak be az Európa téren. Tekintettel Magyarország V4-es soros elnöki tisztségére, az ünnepi menetben zágrábi magyar, cseh, lengyel és szlovák nemzetiségű gyerekek is részt vettek.
 

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Magyarországon idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be az Európai Parlament LUX-díjára jelölt döntős filmeket. A három alkotást november 8. és 10. között láthatta a közönség. A nyitófilm Valeska Grisebach Western című alkotása volt, amely egy szokatlan vendégmunkás-történetről szól. Amanda Kernell svéd-norvég-dán koprodukcióban készült, Számi vér című filmdrámáját november 9-én vetítették. A harmincas években játszódó cselekmény a kisebbségi lét – a diszkrimináció, az asszimiláció, a lehetséges önérvényesítés – kérdéseit járja körül. A film idén áprilisban elnyerte a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Hullámtörők-díjat, és 14 további nemzetközi fesztiváldíjjal is elismerték. A zárónapon tűzték műsorra a francia Robin Campillo 120 dobbanás percenként című drámáját, amely a kilencvenes évek Párizsába kalauzolja a nézőt, és dokumentarista formanyelvi megoldások, valamint archív anyagok segítségével enged bepillantást a korabeli AIDS-aktivizmus történetébe.

 

Orosz állami kitüntetést kapott Vidnyánszky Attila, az elismerést Szergej Lavrov orosz külügyminiszter adta át Moszkvában. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója az orosz nemzeti egység napján vehette át a díjat. A Puskin-érmet 1999-ben alapították, orosz és külföldi állampolgároknak adományozzák a kultúra, a művészetek, a művelődés és a humán tudományok területén szerzett érdemeikért. A laudáció szerint Vidnyánszky Attila nagyban hozzájárul az orosz irodalom népszerűsítéséhez, és megismerteti a magyar közönséget Oroszország kulturális örökségével. Vidnyánszky Attila korábban is részesült hasonló megtiszteltetésben, mikor 2009-ben kitüntették a legjobb színházi rendezőnek szóló Mejerhold-díjjal. 2016-ban pedig a 10. Alekszandrinszkij Nemzetközi Fesztivál keretén belül, a világhírű szentpétervári Alekszandrinszkij Színházban rendezte meg saját adaptációban Fjodor Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését.

 

Rangos dicséretben részesült az Álom hava című, 2017-ben készült magyar–szerb történelmi játékfilm Indonéziában. Bicskei Zoltán író-rendező munkája a Szellem, Vallás és Képzelet Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb nemzetközi játékfilm nagydíját érdemelte ki. A magyarkanizsai Bicskei Zoltán története a XVII. század végi, török dúlta Bácskába vezeti nézőjét, ahol a totális pusztulás túlélői elkezdik újjáépíteni otthonukat és civilizációjukat. A filmet nagyrészt az aracsi pusztatemplomban forgatták, az  alkotásban, magyar filmben első ízben jelenik meg Attila hun király, a misztikus cselekmény szereplői többször utalnak egy táltos őrizte csodabaltára, de Mátyás és Szent László király is feltűnik a drámában.

 

Harmadik alkalommal hirdette meg a Zeneakadémia a Nemzetközi Marton Éva Énekversenyt, amelyre 2018. március 14-ig jelentkezhetnek tizennyolc-harminckét éves nők, valamint harmincöt évnél fiatalabb férfiak. A kormány mintegy százmillió forinttal támogatja a rendezvényt, amelynek fordulói 2018. szeptember 10. és 16. között zajlanak majd. A gálát a Zeneakadémián rendezik, a döntőben és a gálán közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara Kocsár Balázs vezényletével. A négyfordulós megméretés online előválogatójához egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott áriát kell választani.  Az őszi élő fordulókba továbbjutó versenyzők egy Liszt-dal és hét ária előadásával állnak a zsűri elé. 

 

Bemutatja a Netflix Enyedi Ildikó Testről és lélekről szóló filmjét az Egyesült Államokban. Ez a film lesz az első magyar alkotás, amelyik megjelenik a cég hálózatában. A film amerikai premierje november 12-én lesz a Los Angeles-i AFI Fest-en. A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó legújabb alkotása februárban nyerte el a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, valamint a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri díját és a Berliner Morgenpost című lap olvasói zsűrijének díját is. A magyar filmek közül elsőként júniusban elhozta a Sydneyi Filmfesztivál fődíját is. Az alkotást azóta számos országba vették meg a filmforgalmazók, és világszerte több díjat nyert jelentős filmfesztiválokon. Németországban, Nagy-Britanniában és Svédországban szeptember végén, Norvégiában, Franciaországban és Svájcban októberben, Kanadában pedig novemberben mutatják be Enyedi Ildikó filmjét.

 

Magyar-osztrák képzőművészeti kiállítás nyílt Budapesten november 6-án. A Virágkor című, magyar és osztrák festők alkotásait bemutató tárlat megnyitóján Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy idén az osztrák Kulturális Fórum fennállásának negyvenedik évfordulója mellett megemlékezünk az osztrák-magyar közös történelemhez kapcsolódóan Mária Terézia születésének 300., illetve a kiegyezés 150. évfordulójáról is. A Virágkor című tárlat az elmúlt negyven év képzőművészeti alkotásaiból válogat, négy magyar és négy osztrák festő több mint két tucat művét mutatja be. 

 

A kortárs európai tánc- és mozgásszínház különböző irányzataiba nyújtanak betekintést az idei Flow2 – Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál előadásai. A seregszemlét november 22. és 26. között rendezik meg Sepsiszentgyörgyön, többek között az athéni Onassis Cultural Centre, a Frenák Pál Társulat, a Gergye Krisztián Társulat, valamint Fehér Ferenc részvételével. A fesztivál Nagy József koreográfus fotókiállításával veszik kezdetét november 22-én.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események