Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. NOVEMBER - 46. HÉT

Budapest

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a KKM-Balassi Intézet rendhagyó szavalóversenyt rendezett a magyarul tanuló külföldi diákjai részére. A különleges megmérettetés döntőjét hétfőn rendezték meg Budapesten. A szakmai zsűri elnöke Tompos Kátya színművész volt. A szavalóversenyre hatvanöten jelentkeztek egy szabadon választott magyar verssel, közülük a szakmai zsűri döntése nyomán tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában. Egy versenyző a közösségi médiában meghirdetett közönségszavazás nyerteseként szerepelhetett a döntőben. Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a magyar nyelv ünnepe nem csupán a magyart anyanyelvként beszélők, hanem a magyart idegen nyelvként tanuló külföldiek számára is fontos, az intézet Budapesten mintegy évi 24 ezer magyar nyelvórát tart, míg 46 vendégoktatójuk a világ 26 országában tanítja magyarra az érdeklődőket. A november 6-i elődöntőben a magyarul tanuló diákok többek között Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták, de Kosztolányi Dezsőtől és Varró Danitól is hangzottak el költemények. A döntősök közösen szavalták el 200 éve született költő Toldi című költeményének első versszakait.

 

Belgrád

Hagyományteremtő szándékkal először rendezték meg a Magyarországi szerbek estjét november 16-án a belgrádi Collegium Hungaricum szervezésében. Az eseményen Gyurity Milán, a budapesti Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ igazgatója tartott előadást a magyarországi szerbek kultúrájáról. Az esten a magyarországi hagyományőrző szerb népzene is bemutatkozott: a deszki Bánát tamburazenekar magyarországi szerb népdalokkal és táncokkal szórakoztatta a közönséget.

 

Berlin

A Forte Társulat Toldi című előadása vendégszerepelt november 15-én a berlini Collegium Hungaricumban. Az Arany-bicentenárium alkalmából a költő leghíresebb művét láthatta a német közönség a nemzetközi hírű színházi társulat előadásában, a Collegium Hungaricum szervezésében. Az innovatív táncszínház előadás alatt a teljes Arany-mű elhangzott magyarul, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is a darab szerves részévé vált. A darabot a Liszt Ferenc-díjas Kiváló Művész, Dresch Mihály zenéjével kísérve mutatta be a társulat. Az előadást Takács Ferenc vezetésével egy angol nyelvű beszélgetés előzte meg, amely kortárs és nemzetközi kontextusba helyezte az 1846-ban íródott művet.

 

Bukarest

Kilenc nagyjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek szerepeltek az idei Bukaresti Magyar Filmhét programjában. A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet szervezésében november 12. és 19. között a legfrissebb magyar filmtermést ismerhette meg a közönség. A nyitófilm a Török Ferenc 1945című alkotása volt, majd a Kincsem-et vetítették. A programban szerepelt több más film mellett Madarász Isti, Hurok című filmje, a Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte Brazilok, valamint a tavaly Oscar-díjra jelölt Tiszta szívvel is, amelyet Till Attila jegyez. A Filmhét egy „nemzedéki közérzetfilmmel”, a Tiszeker Dániel rendezte #sohavégetnemérős című játékfilmmel zárult. A fesztivál idei vendége a BuSho Budapesti Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál volt: bemutatták az idei seregszemle legjobb magyar filmjeit és díjnyertes alkotásait, valamint a BuSho nagydíjas Welcome című kisjátékfilmet.

 

Delhi

A Delhi Magyar Kulturális Központ ad otthont a Soli deo gloria – a magyar reformáció 500 éve című tárlatnak, amely november 13-án nyílt meg Delhiben. A kiállítást Pethő Gyula nagykövet és Beniczkyné Kozlik Erika, a KKM-Balassi Intézet főosztályvezetője nyitotta meg. A rendezvényt a reformáció történetét bemutató előadások, valamint a nemzetközi hírű Ao Naga Kórus előadása kísérte.

 

Helsinki

Sok ritka pillanat címmel kiállítás nyílt Babos „Zsili” Bertalan festményeiből a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában november 17-én. Az Európa-szerte ismert, sokoldalú művész azon túl, hogy számos ismert budapesti kulturális tér belső miliőjét tervezte meg, elsősorban olajfestményeket készít. A január közepéig látható kiállítást Kismartoni Marcell grafikusművész nyitotta meg
.
A helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban tartotta finn koncertkörútjának záró koncertjét a Canarro gypsy-swingegyüttes november 17-én. A négytagúvá kiegészült formáció négy koncertből álló turnét tartott Helsinkiben és környékén. Az együttes Magyarország egyik legjobb, akusztikusan is megszólaló zenekarai közé tartozik, akik a swinges lüktetésű manouche dallamokat magyar népzenei elemekkel fűszerezve, teljesen egyéni stílust teremtettek meg.

 

Isztambul

Az isztambuli kikötők és a mecsetek világa elevenedik meg dr. Bozóky Dezső sorhajóorvos 1905-ben készített fényképein, amelyeket most először láthat a közönség Törökországban az isztambuli Magyar Kulturális Központ szervezésében. A Látogatás az Oszmán Birodalomba című kiállítás november 16-án nyílt meg a Magyar Kulturális Központban. Az 56 korabeli fotóból álló kiállítás egyedülálló bepillantást nyújt az Oszmán Birodalom utolsó éveibe. A tárlatot a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum, valamint a Kolta Galéria közreműködésével mutatták be először Isztambulban.

 

Kairó 

Magyar keletkutatók és felfedezők címmel előadássorozat kezdődött november 15-én a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatal szervezésében a Kőrösi Csoma Sándor emlékév keretében. Jövő februárig havonta két-két előadást hallgathat meg a közönség négy magyar keletkutató munkásságáról a Kairói Kulturális Tanácsosi Hivatalban, a Kairói Amerikai Egyetemen, az Ain Shamsz Egyetemen és az al-Azhar Egyetemen.

 

Ljubljana

A Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola kamarazenekara lépett fel november 15-én a Ljubljanai Zenei és Balett Konzervatóriumban a Ljubljanai Balassi Intézet szervezésében. A Kodály-év programjában az Intézet kiemelten segítette az iskolák közötti együttműködést: az alapfokú intézmények nagysikerű májusi koncertje után ősszel a középiskolások kerültek reflektorfénybe. A Prima Primissima-díjas budapesti Weiner Leó Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskolából érkezett zenészek ljubljanai koncertjük keretében rövid előadást is tartottak Kodály Zoltánról.

 

A budapesti Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének kórusa koncertezett november 17-én az Árpád-házi Szent Erzsébet templomban Slovenj Gradecben. A magyar szent nevét viselő szlovén templom nevezetessége, hogy ez volt az első Árpád-házi Szent Erzsébetről elnevezett templom. A műemlék ünnepéhez és a közös kulturális örökségünkről való megemlékezéshez, a Kodály-év alkalmából, ezzel a különleges koncerttel járult hozzá a Ljubljanai Balassi Intézet.  

 

London

Több nézőpontból járta körül az újragondolás, újrahasznosítás témáját  az idei A reTHINK Hungary and the V4 című rendezvény London belvárosában. A Londoni Magyar Kulturális Központ november 18-i egynapos magyar dizájn-fesztiválján divatbemutatókon, workshopokon, V4-es kerekasztal-beszélgetésen és az újragondolt magyar gasztronómián keresztül gondolkodtatta el a közönséget az újrahasznosítás és a környezettudatosság kérdéseiről.

 

A Nemzetközi Zsidó Filmfesztivál gálavetítésen mutatták be Török Ferenc 1945 című filmjét a Londoni Magyar Kulturális Központ támogatásával november 16-án. A vetítés után Török Ferenc rendezővel és Szántó T. Gábor forgatókönyvíróval találkozhatott a közönség a Regent Street Cinema-ban.

 

Moszkva

Baráti Kristóf hegedűművész Rina Harraszova zongoraművésszel közösen koncertezett november 14-én a Magyar klasszikuszenei bérlet című sorozatban a moszkvai Csajkovszkij konzervatóriumban. Baráti Kristófot eddig leginkább szólistaként hallhatta a közönség. A hegedűművész 2013-ban a Carnegie Hallban is debütált, és két koncertet is adott Valerij Gergiev vezényletével Szentpéterváron.

Zsidó kulturális napokat szervezett a moszkvai Magyar Kulturális Intézet november 19-én és 20-án. A kétnapos rendezvényen bemutatták Bereczki Csaba Soul Exoduscímű filmjét, valamint november 20-án fellépett a Di Naye Kapelye zenekar is.

 

Pozsony

Hamvas Béláról szóló fikciós dokumentumfilmet mutattak be november 15-én Pozsonyban az író, filozófus születésének 120. évfordulója alkalmából Katona Zsuzsa rendező, valamint Nyeste Péter producer részvételével. A Nevezetes névtelen című alkotásban nemcsak Hamvas életrajzát és legfontosabb műveit ismerhették meg a nézők: az írót ismerő barátok, gondolkodók és művészek is megszólaltak.

 

Prága 

A kortárs magyar művészet egyik kiemelkedő alakja, Hegedűs 2 László képmontázsait mutatja be A szocialista szürrealizmus titokzatos bája című kiállítás, amely november 14-én nyílt meg a Prágai Magyar Intézet pincegalériájában. A tárlat képei a nyugat és a kelet két izmusának ötvözetéből jöttek létre. A kiállítást a szerző jelenlétében Helena Musilová művészettörténész nyitotta meg.

 

Róma

A debreceni Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus adott nagy sikerű, teltházas koncertet november 11-én Róma belvárosában, a Néri Szent Fülöp ereklyéit őrző, 1599-ben konszakrált S.Maria in Vallicella templomban a Római Magyar Intézet szervezésében. A koncerten Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus, Jézus és a kufárok, Budavári Te Deum című műveit hallgathatta meg a római közönség Somogyi-Tóth Dániel karmester vezényletével, Jőrös Andrea, Bódi Marianna, Tony Bardon és Wagner Lajos közreműködésével. A Kodály Filharmónia, Magyarország Vatikáni Nagykövetsége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös szervezésében létrejött koncert a Kodály-emlékév olaszországi rendezvénysorozatának kiemelkedő eseménye volt, amelynek helyi társszervezőjeként a város egyik legtekintélyesebb karitatív szervezete, a Circolo San Pietro működött közre.

 

A magyar katolikus egyház Rómában működő intézetének kevéssé ismert emlékei elevenedtek fel a Pápai Magyar Intézetről (PMI) megjelent új kötet bemutatásán november 15-én. A Római Magyar Akadémia könyvbemutatóján felidézte ösztöndíjas éveit Erdő Péter bíboros úr, prímás, esztergom-budapesti érsek. Hangsúlyozta, hogy a magyar papok számára ma is Róma jelenti a kaput a nemzetközi kultúra és tudomány elsajátításához. A könyvbemutató után – történetében első alkalommal – a PMI megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt: több százan voltak kíváncsiak az intézetre, amelynek kápolnáját 1958-ban Prokop Péter pap, festőművész díszítette freskókkal, üvegablakait pedig Hajnal János készítette 2002-ben.

 

Stuttgart

A Bíró Eszter Klezmer Band lépett fel november 16-án a stuttgarti Magyar Kulturális és Tájékoztatási Központ szervezésében a Zsidó Kulturális Hét keretében. Az együttes zenei átiratai Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt. A zsidóság népzenéjére jellemző a dallamok, az előadásmód egyedisége, a melódiák gyakran humoros hangulata tette emlékezetessé a koncertet.

 

Szófia

V4-es országok szófiai képviseletein és kulturális intézeteiben található műtárgyakból válogat az kiállítás, amely november 16-án nyílt meg Bulgária Nemzeti Galériájában. A Szófiai Magyar Intézet társszervezésben megvalósult tárlaton az egyes országok neves művészeinek festményeit és grafikáit láthatja a közönség december közepéig.

 

A Magyar Nyelv Napja alkalmából november 13-án tartották a Mikszáth Kálmán születésének 170. évfordulója alkalmából hirdetett műfordítói pályázat eredményhirdetését Szófiában. A Szófiai Tudományegyetem magyar szakáról jelentkezőknek Mikszáth Kálmán Péri lányok szép hajáról című elbeszélését kellett lefordítaniuk bolgár nyelvre. Az eredményhirdetés után A Szent Péter esernyőjecímű filmet vetítették le.

 

Tallinn 

Ország ismertető órát tartott november 15-én a Tallinni Magyar Intézet a Kalamaja iskola 5. osztályos diákjainak. A gyerekek Magyarországról, a magyar kultúráról, zenéről, hallhattak előadást, majd megtekinthették a Mindenki című filmet észt felirattal.

 

Zágráb:

A Duna ajándéka – A varázslatos Gemenci erdő címmel nyílt kiállítás a Zágrábi Magyar Intézetben november 16-án. A Nagygyörgy Sándor fotóművész hagyatékából rendezett tárlat a Duna-Dráva Nemzeti Park különlegesen szép tájegységét mutatja be.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

A Lengyelországi Magyar Kulturális Évad keretében, a Varsói Nemzeti Múzeumban nagy sikerrel szerepelt Magyar tekintet: vázlat a magyar fotográfiáról című kiállítás képanyagának egy részét mutatja be a Látkép című tárlat a Capa Központban. Csizek Gabriella és Balázs Kata kurátorok a hazai fotográfia elmúlt fél évszázadból merítenek, laza, kronologikus rendbe vonultatják fel az elmúlt öt évtized magyar fotográfiájának meghatározó alkotásait. A kiállításon olyan művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők, mint például Benkő Imre, Bukta Imre, Csontó Lajos, Drégely Imre, Fátyol Viola, Hemző Károly, Rodolf Hervé, Keleti Éva, Korniss Péter vagy Szombat Éva.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események