Iratkozzon fel hírlevelünkre

KKM – BALASSI INTÉZET HÍRLEVÉL - 2017. NOVEMBER - 47. HÉT

Belgrád

Kolarac-elismerésében részesült Dezső János, a belgrádi Collegium Hungaricum igazgatója. Az elismerést a szerb kulturális élet egyik alapintézményének számító Ilija M. Kolarac Közalapítvány minden évben azoknak ítéli oda, akik kimagasló érdemeket szereztek a kultúra, a tudomány és művészet népszerűsítésében, és tevékenységükkel gazdagították a patinás szerb kulturális központ műsorkínálatát. A közalapítvány átadó ünnepségén elhangzott: a belgrádi Collegium Hungaricum Dezső János vezetésével a magyar és a szerb kultúra párbeszédének színhelye lett, és kiemelkedik a szerb főváros sokrétű kulturális kínálatából. A Collegium Hungaricum szervezésében, illetve közvetítésével Szerbia legnagyobb presztízsű koncerttermében, a belgrádi Kolarac Hallban fellépett az elmúlt időszakban többek között Várdai István világhírű csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a pécsi Pannon Filharmonikusok, Bogányi Gergely zongoraművész, a Musica Profana régizene együttes, a Szent Efrém férfikar, valamint Sebestyén Márta. A belgrádi magyar intézet alapító igazgatója mellett díjat vehetett át Vladan Vukosavljević szerb kulturális miniszter, Mira Radojević, a belgrádi bölcsészkar tanára, valamint a Belgrádi Egyetem Képzőművészeti Kara. Milan Kulić festőművészt a múlt év legjobb tárlatáért járó díjjal tüntették ki.

 

Brüsszel

Bauhaus MA - A magyar Bauhaus és öröksége címmel nyílt kiállítás november 22-én a brüsszeli Balassi Intézetben. A pécsi Bauhaus továbbélése a kortárs tervezőgrafikában, fotóművészetben, tárgytervezésben és építészetben alcímű tárlaton, a pécsi Janus Pannonius Múzeum közreműködésével, mintegy 30 korabeli műtárgy mutatja be két, a Bauhausban kimagasló tevékenységet folytató alkotó, Molnár Farkas és Forbáth Alfréd műveit. Az irányzat napjainkig tartó hatását és továbbélését kortárs munkákból készült válogatás egészíti ki. A kiállításmegnyitót Francis Strauven, a Genti Egyetem emeritus professzora és Getto Katalin esztéta, építészetkritikus előadásai követték.

 

Didier Poskin csellista és Balog József zongorista lépett fel Brüsszelben november 21-én. Az Intézet 1+1 Kamarazenei koncertsorozatának legutóbbi eseményén a Kodály-emlékév tiszteletére négy Kodály-mű csendült fel.

 

A Kárpát-medence népzenéjében barangolhattak az érdeklődők november 23-án a brüsszeli Balassi Intézet szervezésében. Demeter Panni és a Bajkó Zenekar Nyárádmentétől Kalotaszegen át a Felvidékig, különböző vidékek népzenéjét, népdalait, valamint táncait mutatta be a közönségnek.

 

Bukarest 

Sikeresen zárult a tizenegyedik alkalommal megrendezett Bukaresti Magyar Filmhét, amelyen mintegy 2500 néző látta a magyar filmtermés legfrissebb alkotásait.  A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet seregszemléje november 19-én Tiszeker Dániel #sohavégetnemérős című játékfilmjével fejeződött be. A Bukaresti Magyar Filmhéten 18 vetítésen 28 filmet tekinthetett meg a közönség, ebből 9 nagyjátékfilm volt, 10 rövidfilm, de bemutattak dokumentumfilmeket és animációkat is.

 

Delhi

Sinha Róbert indiai származású magyar gitárművész és Tandi Flóra énekesnő koncertezett Delhiben november 17. és 19. között a 11. Delhi International Art Festival-on a Delhi Magyar Kulturális Központ közreműködésével. A duó előadásában magyar népdalfeldolgozásokat, valamint világzenei variációkat hallhattak az érdeklődők három koncerthelyszínen, majd november 20-án a Delhi School of Music meghívására workshopon vettek részt. 

 

Kosztolányi Dezső műveiről beszélgettek november 23-án a Delhi Magyar Kulturális Központban Fábri Zoltán születésének 100. és Kosztolányi Dezső halálának 81. évfordulója alkalmából. A Fábri Filmklub és a Petőfi Könyvklub közös rendezvényén levetítették Fábri Zoltán Édes Anna című filmjét is.

 

Mountain Connection – From Himalayas to Carpathians címmel nyílt fotókiállítás november 24-én a Delhi Magyar Kulturális Központ galériájában. A tárlatot, amely lehetőséget nyújt Közép-Európa és a Visegrádi Együttműködés országainak bemutatására, a V4-es magyar elnökség keretében rendezték meg.

 

Helsinki

A Visegrádi Négyek népszerű animációs filmjeit vetítették le helsinki iskolásoknak november 19. és 23. között a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban.  A gyerekek a magyar Kockásfülű nyúl mellett a csehszlovák Pat és Mattal, Kisvakonddal, valamint a lengyel Lolka és Bolkával is megismerkedhettek Magyarország soros V4-es elnökségének alkalmából.

 

Az 1956-os forradalom és Finnország címmel tartott előadást Richly Gábor november 21-én Loviisában. A helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ igazgatója finn nyelvű előadásában felidézte, a finn társadalom szimpátiája, segítőkészsége számos formában megnyilvánult az ’56-os forradalmárok iránt: volt, aki szimpátiatüntetést szervezett, mások a Magyar Vöröskereszt számára gyűjtöttek, sokan vért adtak vagy kötszert készítettek a sebesülteknek, még egy finn opera is született, amelyet a magyar forradalom és szabadságharc ihletett.

 

Lahtiban, Helsinkiben és Rovaniemiben továbbképzést tartottak zenetanároknak a Kodály-módszerről november 20. és 22. között. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Kodály Intézet zenepedagógusai nemcsak az oktatókat képezték, a diákoknak is tartottak mesterkurzusokat a Kodály-emlékév alkalmából a helsinki magyar intézet szervezésében. A program az UNESCO Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete támogatásával valósult meg.

Magyartanárok találkozóját és továbbképzését rendezték meg november 24–25-én a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központban. A magyar intézet, a KKM-Balassi Intézet, a Finn–Magyar Társaság és a Finnországi Magyarok Egyesületének közös rendezvényén a Balassi Intézet magyar mint idegen nyelv tanárai, valamint a Finnországban magyart mint idegen nyelvet és magyart mint származásnyelvet oktatók tartottak előadásokat. A találkozón a módszertani prezentációkon túl közös műhelymunkára és tapasztalatcserére is lehetőség nyílt.

 

Szász Attila Félvilág című filmjét láthatta a helsinki közönség a Kino Engelben november 25-én a helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ és a Finn–Magyar Társaság közös szervezésében. A ’80-as években indult Magyar Filmsorozat idei, harmadik alkalmán a Mágnás Elza életét feldolgozó filmdrámát láthatták a filmbarátok.  

 

Luther Márton életéről készült tízrészes magyar rajzfilmsorozat indult a finn TV műsorán november 12-én. A Magyarországi Evangélikus Egyház megbízásából, a reformáció 500. évfordulója alkalmából készült magyar rajzfilmsorozatot vasárnaponként tűzte műsorára a Finn Közszolgálati Televízió. Rendező és művészeti vezető: Richly Zsolt, forgatókönyvíró: Lackfi János.

 

London 

A reformáció magyarországi és nagy-britanniai perspektíváiról tartott előadást Roy Rashbrook november 23-án a Londoni Magyar Kulturális Központban. A British Hungarian Fellowship és a Londoni Magyar Kulturális Központ közös rendezvényén a szerkesztő, rendező, zeneszerző annak apropójából beszélt a történelmi időszakról, hogy az utóbbi időszakban számos dokumentum látott napvilágot a brit reformációról.  

 

II. Zsigmond király Konferenciát rendeztek november 24. és 26. között Manchesterben a Londoni Magyar Intézet közreműködésével. A manchesteri Zsigmond Király Hungarian Cultural Club háromnapos szakmai továbbképzésén a magyar szervezetek közösség- és oktatásszervezőinek nyújtottak segítséget.

 

Moszkva 

A Pándi Balázs & Trevor Dunn & Jason Köhnen trió lépett fel november 20-án a szentpétervári Erarta Kortársművészeti Központban. A kortárs jazz zenei trió a Moszkvai Magyar Intézet szervezésében koncertezett Oroszország második legnagyobb városában. A Pándi Balázs & Trevor Dunn & Solo Operator triót november 21-én a moszkvai DOM Kulturális Központban láthatta a közönség, majd november 22-én a chicagói Made To Break jazz formáció moszkvai koncertjének vendégzenészeként lépett színpadra az underground körökben világszerte ismert magyar dobos.

 

A zsidó kulturális napok keretében lépett fel Moszkvában a Di Naye Kapelye. Az 1993-ban, Budapesten alakult magyar klezmer zenekar koncertjét november 20-án hallhatta a közönség az Eshkalot zsidó kulturális egyesület és a Moszkvai Magyar Intézet szervezésében.

 

New York 

Barabás Lőrinc trombitaművész lépett fel november 18-án a 10 Thousand Steps Bookstore-ban drMáriás Longing and Belonging című kiállításának záróeseményén.Az ismert avantgárd képzőművész és zenész tárlata november 3-án nyílt meg a New York-i Magyar Intézet szervezésében a manhattani könyvesboltban. A kiállítás anyagát a művész legutóbbi alkotásaiból válogatták.

 

Párizs

Előre, indulj! címmel konferenciát rendeztek november 21-én a párizsi hadtörténeti múzeumban. Az intézmény Egy katona bőrében címmel reprezentatív kiállításon mutatja be a katonáskodás történetét az ókortól napjainkig. A tárlathoz kapcsolódóan A katonák hétköznapi élete Közép-Európában a török háborúk korában címmel tartott előadást Tóth Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsadója a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével.

 

Peking

Magyar Karácsonyi Kultúrbazár kezdődött november 20-án a Minzu Hotelban. A patinás pekingi Chang’an sugárút nagy hagyományokkal rendelkező szállodájában egy hónapon át a magyar konyha uralja az étterem kínálatát és a magyar borkultúra színe-java mutatkozik be. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet december 16-ig tartó programsorozatában magyar népművészek és zenészek közreműködésével a magyar kultúra értékeit is megismerheti a szálloda közönsége.  

 

Pozsony
 
Rendhagyó produkcióval kezdi idei adventi koncertsorozatát a Ghymes együttes. November 27-én Pozsonyban, a Szlovák Rádió hangversenytermében három zenekar játszik majd, lengyel, cseh, szlovák és magyar népzenei dallamok is felcsendülnek. A főszervező Magyarország pozsonyi nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet, amely a visegrádi négyek magyar elnöksége nyomán egyfajta tudatos határátlépésre kérte fel a koncerten közreműködőket.

Magyarok a szovjet Gulagban címmel nyílt kiállítás november 14-én a pozsonyi Comenius Egyetem aulájában. A tárlatot a Gulág Emlékbizottság megbízásából a KKM támogatásával a Veritas Történetkutató Intézet készítette. A kiállítás megnyitóját a Szabadság Fesztivál keretében a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében tartották meg.

 

Kodály-szimpóziumot tartottak november 14. és 16. között Galántán a Kodály-emlékév keretében. A magyar zeneszerző és zenepedagógus életét és munkásságát bemutató rendezvény kísérőprogramja többek közt a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Csík zenekar közös ünnepi hangversenye volt. A rendezvény a KKM támogatásával, a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében valósult meg.

 

A Muzsikás vendégszerepelt a párkányi Őszi Kulturális Napokon november 19-én a Pozsonyi Magyar Intézet társszervezésében. A világszerte ismert magyar népzenei együttessel Kacsó Hanga, a 2014. évi Fölszállott a páva népzenei tehetségkutató műsor énekes-győztese lépett fel.

 

Prága 

Magyar–cseh költészeti estet tartottak november 21-én a Prágai Magyar Intézet nagytermében Térey János magyar költő, író, drámaíró és műfordító, valamint Petr Borkovec cseh költő, műfordító, publicista közreműködésével. A verseket eredeti nyelven illetve cseh fordításban is hallhatta a közönség a Költészet Napja Fesztivál keretében.

 

Rendhagyó magyar órát tartottak november 23-án a Prágai Magyar Intézetben. A gyermekeknek szóló író-olvasó találkozó vendége Dániel András író, grafikus, illusztrátor és festő volt.

 

Róma 

Lépéstartás címmel kortárs magyar művészeti kiállítás nyílt a Római Magyar Akadémián november 24-én. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) alapításának 650 éves évfordulója alkalmából az egyetem művészeti karának tanárai, műszaki és informatikai karának építész oktatói, valamint a doktori iskola hallgatói mutatkoztak be a római közönségnek. A január közepéig megtekinthető tárlaton a klasszikus képzőművészeti műfajok mellett a kerámia és a reklámgrafika is helyet kap, kiegészülve egy izgalmas építészeti blokkal. Kiállító művészek: Nagy Márta, Budán Miklós, Burkus Judit, Kovács Balázs, Ádám Zoltán, Böhm Gergely, Fodor Pál, Simon Péter Bence, Fusz Görgy, Hegyi Csaba, Ernszt András, Nyilas Márta, Colin Foster, Mészáros Gergely, Nemes Csaba, Losonczy István, Somody Péter, Gaál Tamás, Palatinus Dóra, Lengyel Péter, Tóth Zsuzsa, Bullás József, Könyv Kata, Imre Sándor, Kanics Dorottya, Nemes Zsuzsa, Batykó Róbert. A kiállítás kurátorai: Fusz György és Németh Pál.

 

Borbély Szilárd Nincstelenek és Szabó Magda Freskó című regényének olasz nyelvű könyvbemutatóját hallgathatták meg az érdeklődők az idei milánói könyvvásáron a KKM-Balassi Intézet Publishing Hungary programjának támogatásával november 16. és 19. között. A BookCity négynapos irodalmi rendezvényen négy magyar vonatkozású rendezvény is zajlott, ezek közül egy a Római Magyar Akadémia és a Publishing Hungary program saját szervezése volt. A Szabó Magda-regény frissen megjelent fordításának bemutatóját élénk figyelem övezte mind a közönség, mind a fesztiválszervezők részéről. A teltházas esemény méltó zárása volt az idei centenáriumi programsorozatnak, amelyből kettőt az RMA önállóan szervezett, egyben pedig társszervezőként vett részt. Borbély Szilárd regényéről Giuseppe Genna, a kortárs olasz irodalom egyik legfontosabb szerzője beszélt. A csaknem félszáz érdeklődő részvételével zajlott bemutatón jelen volt a kötet fordítója, a magyar irodalom egyik legaktívabb olasz fordítója, Mariarosaria Sciglitano és Puskás István, az RMA igazgatója is.

 

Sepsiszentgyörgy

Mesélő Jelmezek – Rejtett kincsek színháztörténetünk múltjából  címmel kötet- és jelmezbemutatót tartottak november 20-án Sepsiszentgyörgyön  a Lábasházban. A színháztörténeti kincsekből nyílt interaktív kiállítást a Design Week ideje alatt tekinthették meg az érdeklődők. A rendezvény keretében jelmezkiállítás is nyílt, ahol Tordai Hajnal jelmeztervező gyűjteményének eddig be nem mutatott, féltve őrzött darabjait láthatták az érdeklődők.

 

Tallinn

Rõngu városában és Tallinn Nõmme városrészben tartottak Magyarországot bemutató országismereti órákat november 21-én és 23-án a Tallinni Magyar Intézet szervezésében. A gyerekek Magyarországról, a magyar kultúráról, zenéről hallhattak előadást, majd megtekinthették a Mindenki című filmet észt felirattal.

 

Új gyereksarkot vehettek birtokba a legkisebbek november 25-én a Tallinni Magyar Intézetben az Észtországi Magyarok Munkácsy Mihály Egyesületével közös szervezésű matinén. Ugyanezen a napon több éves kihagyás után ismét magyar táncházat rendeztek az Intézetben, ahol Gálfi Botond Finnországban élő magyar tánctanár oktatott magyar néptáncokat az érdeklődőknek.

 

Zágráb

A Balázs Elemér Group lépett fel november 22-én a Zágrábi Magyar Intézetben.  Magyarország egyik legnépszerűbb zenekarának tagjai a magyar jazz élvonalához tartoznak. Megalakulásuk óta egyéni hangzásvilágukkal már jelentős hazai eredményeket értek már el, de nagy sikerrel szerepeltek több tekintélyes európai jazzfesztiválon is.

 

A zsidó közösség kulturális-történelmi jellegzetességei Horvátországban, Magyarországon és Ausztriában címmel rendeztek tudományos konferenciát november 23-án a Zágrábi Magyar Intézetben a Bet Israel Zsidó Hitközséggel közösen. A tanácskozáson hat, a témában készült tudományos előadás hangzott el. 
 

 

Varsó

Nagy sikerrel vendégszerepelt november 21-én a Recirquel a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban a Lódzi Nagyszínházban. A Meztelen Bohóc című előadás a társulat legmonumentálisabb, egész estés újcirkusz darabja, amely a világ számos országában aratott már szakmai és közönségsikert. A társulat jóvoltából a produkciót most lengyelül láthatta a lódzi közönség.

 

Teltházzal debütált Mundruczó Kornél Látszatélet című előadása Lengyelországban. November 14-én Krakkóban, 18-án pedig Varsóban vendégszerepelt a Proton színház előadása a Lengyelországi Magyar Kulturális Évadban. Mundruczó Kornél rendezése számos elismerés tudhat magáénak: legutóbb a szentpétervári Baltic House Theatre Festival közönségdíját nyerte el egy olyan mezőnyben, ahol többek között az egyik legjelentősebb kortárs litván rendező, Eimuntas Nekrošius és Kirill Szerebrennyikov több hazai és nemzetközi díjjal kitüntetett rendezései is láthatóak voltak.

INTÉZETEN KÍVÜLI HÍREK

Billentyűk – Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban címmel nyílt kiállítás november 18-án a debreceni Modemben, amely a 20. századi európai avantgárd bábszínház, valamint a modern magyar bábművészet megteremtőjének számító, nemzetközi hírű debreceni alkotó munkásságát mutatja be. A február 25-ig látható tárlat egyedülálló összefogás eredménye: a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a Modem, a Vojtina Bábszínház, a Petőfi Irodalmi Múzeum valamint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szakmai együttműködésével valósult meg.

 

Pacsay Attila nyerte a legjobb külföldi filmzene díját a Budapest Noirért a Hollywood Music in Media Awards-on Los Angelesben.  A rangos szakmai elismerésekkel évről-évre az eredeti filmzenék, betétdalok, főcímdalok, videójáték zenék, videóklipek szerzőit és előadóit méltatják Hollywoodban. A Gárdos Éva rendezésében készült Budapest Noir Kondor Vilmos regénye alapján készült, az 1936-os év Budapestjén játszódó bűnügyi történet filmfeldolgozása.

 

Rezidens írócsereprogram kezdődött Pécs és a 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa címet viselő szerbiai Újvidék között. A Pécsi Íróprogram még 2007-ben indult, és a 2010-es pécsi EKF-cím elnyerése után eddig már több EKF-várossal – Pilzennel, Wrocław-val és Pafosszal – bonyolított csereprogramot. Elsőként Andrea Popov Miletic 32 éves költő és prózaíró tartózkodik Pécsett, december közepéig. Tapasztalatait, benyomásait egy Pécs Naplóban örökíti majd meg. Az első pécsi író 2018 áprilisában lehet a vajdasági város vendége.

 

FLOW2 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál kezdődött november 21-én Sepsiszentgyörgyön. A nyitónapon Nagy József fotókiállításának megnyitójára várták az érdeklődőket, majd az M Stúdió új bemutatóját, a Frenák Pál rendezésében készült To_R című produkciót láthatta a közönség a Háromszék Táncstúdióban. November 22-én az athéni Onassis Kulturális Centrum Dandelioncímű előadása mutatkozott be a Tamási Áron Színházban Hannes Langolf és Ermira Goro rendezésében.

 

A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum állandó kiállításából kölcsönzött képpel nyílik meg a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban David Hockney brit képzőművész életmű-kiállítása. A brit pop art kiemelkedő alakja 1974-ben festette az Ellenfény francia stílusban című képét, amely november 27-től február közepéig látható majd a retrospektív tárlaton. Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója köszönetet mondott a New York-i Magyar Intézetnek, amiért támogatta munkatársaik néhány napos New York-i kutatómunkáját, előkészítve ezzel egy jövő nyárra a Ludwig Múzeumba tervezett, New York-tematikájú kiállítást.

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2020
20
Október
H K Sz Cs P Szo V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események

KIADVÁNYAINK

kiadvanyaink

ESEMÉNYEK

Nincsenek események